Lauri Marjamäen uskomaton vuosi

LIIGA / Haastattelu
Lauri Marjamäen viime kausi oli jättimenestys.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Lauri Marjamäki on vasta 37-vuotias, mutta valmentanut jo kohta kaksi vuosikymmentä. Viime kaudella Marjamäki osui todelliseen kultasuoneen, sillä mitaleja tuli joka suunnasta. Mitaleita tärkeämpää Marjamäelle on kuitenkin tarinat menestyksen takana.

"Voittaminen auttaa työssä jaksamiseen kummasti"

Viime kausi oli ainutlaatuinen Oulun Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäelle. Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-hopea yhden kauden aikana ovat saavutuksia joihin tuskin kukaan muu koskaan yltää. Tuskin edes Marjamäki itse.

Saavutuksista yksi nousee kuitenkin valmentajan omalla arvoasteikolla ylitse muiden.

− Tämä päätyö Kärpissä oli ykkösjuttu itselleni. Se, kuinka hienosti kausi päättyi Oulussa ja kuinka hyvin kaikki elivät täällä mukana, Marjamäki muistelee.

Pitkä liigakausi, olympiareissu ja kaiken tämän päälle vielä MM-kisat Minskissä. Rankka rupeama, jonka päätteeksi takki oli varmasti tyhjä. Vai oliko?

− Voittaminen auttaa työssä jaksamiseen kummasti. Ei minua väsyttänyt ollenkaan. Perhe siinä oli kovilla, ja iso kiitos lähteekin vaimolle.

Menestyksekkään kauden tuomista mitaleista ja pokaaleista Marjamäki ei välitä niin paljon kuin tarinoista ja muistoista, joita kaudesta jäi. Saavutuksia oli aikaa fiillistellä kunnolla vasta kesällä oman mökin rauhassa.

Eräs hetki on piirtynyt varmasti monen kiekkojännärin mieliin. Ratkaisevan seitsemännen liigafinaalin jälkeen Marjamäki näyttää penkin takana olevan hetken täysin omissa maailmoissaan. Mitä siinä hetkessä liikkui mielessä?

− Moni on kysynyt samaa. Olen nähnyt sen itsekin nauhalta ja vieläkin siitä menee kylmät väreet. Olen kulkenut jo pitkän matkan valmentajana. Paljon on työtä tehty ja paskamaisissa koloissa on oltu. Sitten, kun se päättyi siinä kotiyleisön edessä ja kuinka hyvä fiilis minulla on ollut Oulusta ja näistä ihmisistä. Sitten saat voittaa siinä heidän edessä. Varmaan siinä nämä kaikki purkautui, Marjamäki miettii.

"Minulle oli todella vaikea paikka se, ettei Jari mahtunut neljässä viimeisessä pelissä enää kokoonpanoon"

Viime kevään finaalisarjan ratkaisuhetken Marjamäki poimii vaivatta. Se oli kuudennen finaalin kolmas erä. Tappara nousi erän alussa kahden maalin takaa tasoihin, mutta Ivan Humlin voittomaali kertoi Marjamäen mielestä jo tulevan mestarin nimen.

− Se reagointi Tapparan kavennukseen ja tasoitukseen oli koko jutun juoni. Iskimme koko Hakametsän ja Tampereen hiljaiseksi heti Tapparan tasoituksen jälkeen. Sen jälkeen oli sellainen olo, ettei tämä huonosti enää meille käänny. Että olemme ansainneet mestaruuden, Marjamäki muistelee.

Vaikka kausi päättyi Marjamäen osalta mitallisateeseen, sisälsi se myös vaikeita hetkiä. Yksi näistä oli kärppäikoni Jari Viuhkolan tiputtaminen kokoonpanosta ratkaisevissa finaaliotteluissa. Näillä näkymin koko uransa Kärppiä edustanutta Viuhkolaa ei kärppäpaidassa enää nähdä.

− Minulle oli todella vaikea paikka se, ettei Jari mahtunut neljässä viimeisessä pelissä enää kokoonpanoon. Se tuntui todella pahalta, Marjamäki sanoo hiljaa, mutta jatkaa:

− Toisaalta minulla on todella hyvä fiilis siitä, kuinka paljon Jari auttoi minua ja minä varmasti myös häntä. Ja siitä, että hän sai pelattua kaikkien vaikeuksien jälkeen 51 peliä. Se tila, jossa hän oli... kukaan muu ei olisi pelannut.

Katseet tulevaan

Viime kaudesta jauhaminen loppuu Kärpissä virallisesti tänään tiistaina - päivää ennen runkosarjan alkamista. Joukkue pitää tavoitepalaverin, jossa se lyö lukkoon kauden tavoitteensa. Kun ne on sovittu, niitä ei enää sen jälkeen juuri mietitä.

− Mitä enemmän mietit lopputulosta, sitä kauempana olet siitä tärkeimmästä eli arjesta, Marjamäki napauttaa.

Kärpillä on jalkeilla hyvä joukkue. Hieman erilainen kuin viime kaudella, mutta ehdottomasti aivan Liigan terävintä kärkeä. Marjamäki peräänkuuluttaa joukkueelleen kuitenkin aikaa.

− Ei se niin mene, että kun keväällä pelattiin noin, niin nyt voidaan jatkaa siitä samasta. Tuollainen ajattelutapa on väärin uutta joukkuetta kohtaan.

Kärppien valmistautuminen kauteen poikkesi hieman aiemmista vuosista. Joukkue oli ennen kesälomaa yhdessä vain kolme viikkoa. Pelaajat suunnittelivat kuuden viikon omatoimijakson itse. Marjamäen mukaan tämä toimi hyvin, sillä kaikki tulivat hyvässä kunnossa takaisin.

"Olen saanut ihan uuden ulottuvuuden valmentajana siitä, etten jaksa ajatella asioista enää negatiivisesti"

− Kova draivi on etenkin heillä, jotka huomasivat viime kaudella, että kun tekee selkeitä valintoja urheilijan tiellä, niin hyviä tuloksia tulee.

Asennoitumisessa valmentaja itse on läpikäynyt kesän aikana muutoksen. Turha negatiivisuus on heitetty romukoppaan ja asioita lähestytään nyt yksinomaan positiivisuuden puolelta. Kärppien palavereissa ei esimerkiksi katsella enää videolta virheitä, vaan ainoastaan positiiviset asiat. Marjamäen mukaan pelaajat tietävät virheensä pelin jälkeen ilman, että valmentaja alkaa niitä erikseen sormella osoittaa.

− Olen saanut ihan uuden ulottuvuuden valmentajana siitä, etten jaksa ajatella asioista enää negatiivisesti. Mielestäni niin on helpompi olla ja yritän tartuttaa sitä myös joukkueeseen, Marjamäki sanoo.

Kärppäluotsin puheissa korostuu viime kaudelta tuttu usko omaan tekemiseen ja joukkuetovereihin. Marjamäki peräänkuuluttaa myös vahvaa sitoutumista joukkueeseen. Se lienee viime kautta vaikeampi tehtävä, sillä joukkueessa on ulkomaalaisia pelaajia nyt enemmän.

− Annamme joka päivä tälle yhteisölle niin paljon kuin pystymme. Kun annamme paljon, kuten viime kaudella, niin joskus voi sitten saadakin jotain.

Maajoukkueura jatkuu

Viime kaudella Marjamäki toimi Erkka Westerlundin johtamassa Suomen maajoukkueen valmennusryhmässä apuvalmentajana. Westerlund jätti tehtävän keväällä, kuten melkein kaikki muutkin maajoukkueen avainhenkilöt, mutta Marjamäki jatkaa tehtävässään edelleen Kari Jalosen apuvalmentajana.

− Täytyy sanoa, että olen saanut olla etuoikeutetussa asemassa, kun ensin sain olla Petri Matikaisen aisaparina liigassa, sitten Hannu Jortikan apuvalmentajana nuorten maajoukkueessa, viime kaudella Erkan kanssa ja nyt sitten Jalosen apuvalmentajana. Näissä paikoissa jos ei ole antennit pystyssä ja ota sitä oppia vastaan, niin sitten on miehessä vika, Marjamäki napauttaa.

Roolinsa maajoukkueessa kärppävalmentaja kokee erittäin tärkeänä niin itselleen kuin myös Oulun Kärpille.

"Henkilökohtaisesti koen kansainväliset pelit todella tärkeiksi"

− Henkilökohtaisesti koen kansainväliset pelit todella tärkeiksi. Koko ajan pitää olla askeleen edellä muita siinä, miten tämä peli kehittyy ja mihin suuntaan se on menossa. Kaiken opin, mitä saan sieltä imettyä, voin tuoda suoraan tähän meidän seuraamme, Marjamäki muistuttaa.

Kärppien apuvalmentaja Mikko Manner sanoi viime kaudella olympialaisten aikaan, että on todella mukava kun Marjamäki on välillä poissakin. Huumorilla heitetyssä jutussa on kuitenkin totta toinen puoli. Niin Marjamäki itse kuin joukkuekin ovat sitä mieltä, että on pelkästään positiivinen asia, että päävalmentaja on poissa aina välillä kesken kaudenkin.

Suurimpana ennakkosuosikkina kauteen lähtevä Kärpät kantaa jälleen kovimmat paineet niskassaan. Hallitsevan mestarin päänahka on haluttua tavaraa. Liigan lisäksi menestyspaineita tuo myös tällä kaudella alkanut CHL.

Viime vuoden tapaan Marjamäen silmin paineita ei ole ollenkaan.

On vain mahdollisuus.

» Lähetä palautetta toimitukselle