Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Martin Erat teki paluun Tšekki-paitaan yli kahden vuoden tauon jälkeen.

Timo Savela

Lähes yhdeksänsadan NHL-ottelun Erat: "Tekee hyvää saada itseluottamusta ja yhteisiä kokemuksia"

Martin Erat vietti urastaan suurimman osan NHL:ssä. Nyt mies on takaisin perheensä luona Tšekissä ja samalla ensimmäistä kertaa Tšekin maajoukkueen kapteeni.

Venäjän EHT-turnauksessa viedään jo päätöspäivää. Ennen turnauksen päättävää Venäjä-Suomi-ottelua oli vuorossa vielä Ruotsin ja Tšekin välinen kamppailu.

Tasainen kamppailu päättyi lopulta Tšekin 4-1 voittoon. Kuten aiemminkin turnauksessa, Tšekin kapteenin C-kirjainta ottelussa kantoi kokenut entinen NHL-pelaaja Martin Erat.

Kokeneelle hyökkääjälle turnaus oli ensimmäinen kerta, jolloin hän sai toimia maajoukkueen kapteenina.

- Hieno fiilis, vaikka eihän se käytännössä tuo muuta kuin lisää vastuita tullessaan, Erat totesi.

Itse ottelussa Tšekki karkasi heti avauserässä jo 2-0 johtoon. Eratin mukaan tämä oli merkki heidän hyvästä valmistautumisestaan otteluun.

- Tämä oli hyvä peli meiltä. Tiesimme, miten Ruotsi tulee pelaamaan, joten kyse oli vain siitä, olisimmeko riittävän kärsivällisiä. Saimme kaksi maalia heti ensimmäisessä erässä, jonka jälkeen keskityimme puolustukseen, Erat kommentoi.

Maalittoman toisen erän jälkeen kolmanteen erään jäälle tuli kuitenkin sisuuntunut Ruotsi.

Kavennuksen heti erän alkuun saanut Tre Kronor yritti ja yritti saada peliä tasoihin, mutta ilman tulosta. Lopulta kapteeni Erat niittasi Tšekin ratkaisevaan 3-1 johtoon noin 6 minuuttia ennen pelin päätöstä

- Kaikki maalit ovat yhtä tärkeitä. Ei ole väliä tekeekö ensimmäisen vai viimeisen, vai minkä, mies kommentoi vaatimattomasti.

Tšekki sai turnauksesta parhaan mahdollisen kokemuksen matkalla olympialaisiin. Kolme voittoa kolmesta pelistä oli kova osoitus joukkueen iskukyvystä.

Tšekki nappaa Moskovasta myös turnausvoiton, mikäli Venäjä ei voita Suomea varsinaisella peliajalla. Samalla Suomen mahdollisuudet turnausvoittoon murenivat

- Tämä oli erinomainen turnaus meille. Tekee hyvää saada itseluottamusta ja yhteisiä kokemuksia ennen olympialaisia. Tästä on hyvää jatkaa olympialaisia kohti.

Ura toi vihdoinkin takaisin kotiin

Moskovaan matkanneesta Tšekki-ryhmästä Erat on suurelle yleisölle varmasti kaikkein tunnetuin pelaaja yhdessä isokokoisen puolustajan Zbynek Michalekin kanssa.

881 NHL-ottelua urallaan pelannut Erat edusti Tšekkiä maajoukkuetasolla viimeksi keväällä 2015, kun hän oli mukana Tšekin MM-kotikisoissa.

- Paluu tuntui todella hyvältä. Olen iloinen, että olen päässyt takaisin kansainväliselle tasolle. Mahtavaa saada olla samassa joukkueessa jälleen muiden maajoukkuejätkien kanssa, mies iloitsi.

NHL-urallaan valtaosan Nashville Predatorsissa. Kantrikaupungissa vietetyt vuodet 2001-2013 nostivat Eratin joukkueensa varakapteeniksi ja tähtipelaajaksi koko NHL:n tasolla.

Kesken kauden 2012-2013 mies kuitenkin joutui vaihtamaan yllättäen maisemaa. Nashville treidasi miehen Washington Capitalsiin vaihdossa nuoreen ruotsalaiseen Filip Forsbergiin.

Seuraavalla kaudella Erat päätyi Washingtonista vielä Phoenixiin ja Arizona Coyotesin paitaan, jossa miehen NHL-ura tuli myös päätökseensä kaudella 2014-2015

- Olen iloinen koko NHL-urastani, joka oli mielestäni onnistunut. Sillä ei ollut väliä missä pelasin, joka paikassa vaan yritin tehdä parhaani. Olin kai onnekas, kun sain pelata siellä noin monta kautta, Erat kommentoi uraansa.

Kun kunnollista paikkaa ei NHL:stä enää auennut, oli Eratilla edessä paluu Eurooppaan. KHL:n ja Avangard Omskin kautta mies päätyi takaisin kotimaahansa ja Tšekin pääsarjaan.

Tällä hetkellä mies on joukkueensa Kometa Brnon kantavia voimia. Kahden kauden aikana Tšekissä pisteitä on syntynyt lähes piste per peli tahtia.

- Tärkeintä on, että saan olla jälleen oman perheeni kanssa. Olin poissa niin monta vuotta. Koen, että minulla on vastuu antaa nyt heille jotain takaisin, Erat kertoi

36-vuotias Erat tietää varmasti itsekin, ettei hänen uransa todennäköisesti enää lähde lentoon Tšekin ulkopuolella eikä pelivuosia ole jäljellä enää montaa.

Torinossa, Vancouverissa ja Sotšissa mukana ollut konkari valmistautuukin pian neljänsiinsä ja samalla hyvin todennäköisesti viimeisiin olympialaisiinsa.

Vaikka joukkuetta ei ole valittu, on Erat mitä luultavimmin mukana myös Etelä-Koreaan matkustavassa Tšekin ryhmässä.

- Vielä on aivan liian aikaista miettiä niitä. Kahdessa kuukaudessa ehtii tapahtua mitä vain, mies kuitenkin totesi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kanadalle pronssimitalit hurjan maali-iloittelun päätteeksi

MAAJOUKKUE | 24.2.2018 16:33
Kanada on vuoden 2018 olympialaisten pronssimitalisti. Vaahteranlehtipaidat voittivat pronssiottelussa Tšekin värikkäiden vaiheiden jälkeen 6-4. lue lisää

Välierästä kehkeytyi taktinen näytelmä - Slaavilaisten peli-identiteetit kokeneet päivityksen

MAAJOUKKUE | 23.2.2018 14:08
Pitkät syötöt, venyvät viisikot ja kuriton puolustaminen ovat Tšekin ja Venäjän OU:n kohdalla historiaa. Välieräpelissä joukkueiden välillä nähtiin tiivistä viisikkopeliä, kurinalaista puolustamista ja kiekkokontrollia. lue lisää

Venäjän OU:n vyöryä ei pysäytetä - Saksa hakee toista jättiyllätystä

MAAJOUKKUE | 23.2.2018 7:22
Olympiaturnauksessa on tänään vuorossa välierät. Otteluparien Venäjän OU–Tšekki ja Kanada–Saksa voittajat nähdään sunnuntain olympiafinaalissa. Jatkoajan kisatiimi arvioi joukkueiden mahdollisuudet edetä sunnuntain finaaliin. lue lisää

"Odotimme tämän olevan hankala peli ja se oli" - Gustafsson ei ollut tyytyväinen Ruotsin puolustuspeliin

MAAJOUKKUE | KHL | 16.12.2017 15:47
Erik Gustafsson ei myönnä, että Etelä-Korea ottelu olisi ollut Ruotsille helppo, vaikka loppulukemat taululla olivat 5-1. Gustafsson joutui vaihtamaan seuraa kauden aikana, mutta se on miehen mukaan kääntynyt voitoksi. lue lisää

Joakim Lindströmin johdolla - Skellefteån ykkösnyrkki myös Ruotsin ykkönen

MAAJOUKKUE | SHL | 16.12.2017 12:00
Ruotsin ykkösketju on enemmän kuin osiensa summa. Osaltaan tähän vaikuttaa pelaajien välinen ystävyyssuhde, osaltaan hyvin yksiin osuvat pelaajaprofiilit. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Martin Erat

Brno #10 L vlh
s. 1981 Trebic, CZE
180CM / 82KG
SOPIMUS: 2016
VARAUS: 1999 Nashville Predators, 7. kierros #191