Kypärätempun iskenyt Darzins: "Teemme jäällä oikeita asioita"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Vielä Venäjä-ottelussa Darzins ja Latvia olivat potkun jäljessä.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi
Helsingin alkulohkossa nähtiin torstaina Ranskan Venäjä-voiton lisäksi toinen jättiyllätys, kun ennen peliä pisteissä nollilla ollut Latvia pöllytti iltaottelussa Slovakiaa.

Latvia sai otteluun loistavan alun, sillä Martins Cipulis täräytti joukkueen johtoon saatuaan kiekon itselleen suoraan Janis Spruktsin aloitusvoitosta, kun ottelua oli pelattu vain 15 sekuntia.

Joka vuosi kisoihin äänekkään faniryhmän mukaansa saavat valkopaidat olivat avauserässä - osittain slovakkivahti Rastislav Stanan avustuksella - todella teräviä maalipaikoissaan, ja siirtyivät ensimmäiselle erätauolle 3-1-johdossa. Toiseen erään Stanan tilalle maaliin luisteli Jaroslav Janus.

Latvia pystyi kohdistamaan energiansa jäällä oikeisiin asioihin ja voitti lopulta ottelun 5-3. Voitto oli joukkueelle todella tärkeä, sillä se nappasi vasta turnauksen ensimmäiset pisteensä, mutta on silti edelleen jopa putoamisvaarassa. Latvia on pelannut MM-kisojen A-sarjassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1997 lähtien.

Ottelun suurin onnistuja oli kolme maalia iskenyt kapteeni Lauris Darzins, joka sananmukaisesti johti joukkuettaan edestä.

- Tuntuu hyvältä saada pisteitä sarjataulukkoon ja tästä saamme myös itseluottamusta, että teemme jäällä oikeita asioita. Meillä ei kuitenkaan ole aikaa juhlia tätä, nyt täytyy vain levätä koska pelaamme jo ylihuomenna, kertoi Darzins pelin jälkeen.

- Meillä oli hyvä alku otteluun ja myös kolmanteen erään. Erän alussa tai lopussa syntyvät maalit ovat aina isoja osumia. Tänään se oli meidän joukkueemme, joka oli noissa paikoissa terävänä.

- Tietenkin on aina varaa parantaa ja valmennus varmasti miettii niitä asioita jo nyt, mutta tärkeintä on vain pitää tämä hyvä vire yllä myös jatkossa.

"Hän on sankarini"

Yksi iloisimpia latvialaisia oli hieman murtaen englantia puhunut, turnauksen ensimmäisen pelinsä – ja voittonsa torjunut maalivahti Kristers Gudlevskis. Gudlevskisin taakse painui pari hieman helpohkoa osumaa, mutta vastapainoksi 20-vuotias veskari otti tukun tärkeitä pelastuksia.

- Ennen peliä olin ehkä hieman hermostunut, mutta ensimmäisen erän jälkeen tunsin jo itseni luottavaiseksi. Kukaan ei oikeastaan sanonut minulle paljon mitään ennen peliä, vaan valmistauduin siihen itse oman pääni sisällä ja se toimi, maalivahti virnuili.

Maalivahtilegenda Artūrs Irbe on turnauksessa mukana Latvian joukkueen neuvonantajana. Kysyttäessä, onko Irbestä paljon apua Gudlevskisille sai vuosia joukkueen veräjää vartioinut Irbe vuolaasti kehuja.

- Tietenkin hän auttaa minua kokemuksellaan, koska hän on pelannut NHL:ssä ja maajoukkueessa. Hän on sankarini ja olen todella iloinen, että näen häntä paljon ja hän on henkisesti iso apu.

Joukkueen kolmannen osuman viimeistellyt sentteri Zemgus Girgensons oli myös tyytyväinen niin omaan kuin joukkueenkin esitykseen. Myös joukkueen fanaattiset fanit saivat kehuja.

- Suoritus oli varmasti parhaani tässä turnauksessa. Tein mielestäni hyvää työtä aloituksissa ja pelasin muutenkin kokonaisvaltaisesti hyvin. Teimme joukkueena rajusti töitä koko 60-minuuttisen ja siksi voitimme.

- On hieno asia, että meillä on niin paljon faneja täällä. He tuovat paljon tunnetta peliin ja kannustus antaa myös henkistä voimaa, hyökkääjä kehui.

» Lähetä palautetta toimitukselle