Kurinpitäjän puheenvuoro – ”Lähes sekunnin myöhässä”

NHL / Haastattelu
NHL:n tilapäisenä kurinpitäjänä toimiva Mike Murphy joutui heti vaikeaan paikkaan, kun Vancouverin ja Bostonin välisiin finaaleihin on mahtunut erikoisia tapahtumia. Kolmannen ottelun jälkeen Murphy joutui päättämään Aaron Romen kohtalosta.

Kurinpitäjä Colin Campbell lopetti hiljattain tehtävässään ja ensi kaudesta alkaen kurinpitäjän tehtävistä vastaa entinen NHL-hyökkääjä Brendan Shanahan. Stanley Cup -finaalien aikana kurinpidollisista toimista vastaa kuitenkin jääkiekkotoiminnan varapresidentti Mike Murphy.

Ensimmäisessä päätöksessään Murphy jätti Vancouverin Alexandre Burrowsin ilman pelikieltoa, kun tämä näytti purevan Patrice Bergeronia sormeen sarjan ensimmäisessä ottelussa.

Toinen käsitelty tapaus ei enää lipsunut, vaan Murphy langetti Aaron Romelle loppusarjan, eli neljän ottelun mittaisen pelikiellon taklauksesta Nathan Hortoniin. Mikäli Stanley Cup ratkeaa alle seitsemässä ottelussa, kärsii Rome jäljellä olevat ottelut kauden 2011-12 alussa.


Alex Burrows selvisi tapauksestaan ilman sanktioita.

– Mielestäni taklaus tuli lähes sekunnin myöhässä. Se osui kroppaan, mutta mielestäni myös päähän. Taklaus aiheutti vakavan loukkaantumisen Nathan Hortonille. Meillä on oma kaavamme, jolla määrittelemme myöhästyneen taklauksen, ja se oli myöhässä. Pelikielto perustuu taklauksen myöhäisyyteen ja loukkaantumiseen. Murphy perusteli päätöstään.

– Me kaikki näimme vamman vakavuuden jo Nathanin maatessa jäällä. Yritimme verrata tapausta aiempiin, mutta se on omanlaisensa.

Ennen päätöstään Murphy keskusteli henkilökohtaisesti Romen kanssa, kuten yleisesti on tapana pelikieltoja harkittaessa.

– Hänen mielestään se oli tavallinen jääkiekko-ottelun tapahtuma, joka sai ikävän käänteen. Kyseessä oli yksi-yhtä-vastaan -tilanne, kiekko annettiin pois ja hän seurasi sitä taklauksella.

– Jos taklaus olisi tapahtunut heti kiekon syöttämisen jälkeen, se olisi ollut laillinen. Sellaisia sattuu koko ajan, Murphy jatkoi.

Romen sanat eivät auttaneet

Murphyn mukaan pelaajan omilla näkemyksillä on aina oma painoarvonsa, mutta tässä tapauksessa Romen pahoittelut eivät auttaneet. Murphy kertoi ymmärtävänsä Romen arvon Vancouverille ja Stanley Cupin arvon Romelle, mutta seisoo päätöksensä takana.

– Rome oli anteeksipyytävä ja katuva. Ne ovat hienoja ominaisuuksia, sillä vain yksi sarja sitten Rome oli itse jäässä saatuaan aivotärähdyksen San Jose -ottelussa. Hänen sanansa herättivät paljon myötätuntoa, mutta ne eivät hirveästi muuttaneet mieltäni.

– Aaron Rome on Vancouverille tärkeä pelaaja. Jääkiekkoilijat pelaavat koko elämänsä päästäkseen tällaiseen sarjaan, eikä toista tilaisuutta välttämättä tule, joten otan senkin osa-alueen vakavasti. Toivon että Aaron pelaisi, ja toivon että Nathan pelaisi.

Nyt Romen ainoa mahdollisuus palata kokoonpanoon finaalien aikana lepää valituksessa. Romen agentin mukaan mahdollinen muutoksenhaku on harkinnassa, ja tuolloin lopullinen sana on NHL:n komissaari Gary Bettmanilla.

Päätöksenteossa mukana monta mielipidettä

Romen neljän ottelun pelikielto on Stanley Cup -finaalien historian pisin. Viime kesän finaaleissa nähtiin yksi pelikielto, kun Philadelphia Flyersin Chris Pronger
joutui huilaamaan yhden ottelun.

Murphy kertoi median haastattelussa pudotuspelien luonteen vaikuttavan päätöksiin, mutta ei kyennyt arvioimaan
vastaavaa tilannetta seurannutta päätöstä runkosarjassa.

– Aiemmin olemme antaneet esimerkiksi kahden ottelun pelikieltoja, viime vuonna yhden ottelun Prongerille. En halua miettiä, mitä olisimme tuominneet runkosarjassa. Se olisi yhtä hyvin voinut olla kahdeksan tai kymmenen, en osaa sanoa.


Ensi vuonna kurinpidosta vastaa entinen NHL-hyökkääjä Brendan Shanahan.
James Guillory

– Katsoin kaikkia kuvakulmia, kaikkien eri tv-kanavien lähetyksiä. Kyselin asiasta ihmisiltä, joihin luotan ja jotka voivat jakaa oman tietonsa, kuten Terry Gregsonilta ja Kris Kingilta. Valitettavasti en voinut konsultoida kaikkein viisainta, eli Colin Campbellia, sillä hän ei osallistu tähän sarjaan, Murphy kuvaili prosessia päätöksenteossa.

Murphylta kysyttiin myös Hortonin vamman vakavuuden vaikutuksesta pelikiellon pituuteen. Kurinpidossa huomioidaan aina mahdolliset loukkaantumiset, mutta Murphyn mukaan tässä tapauksessa loukkaantumisen vakavuuden epäselvyys vaikeutti sen suhteuttamista pelikieltoon.

– En tiedä miten kauan Nathan on sivussa, mutta pelikielto perustui omiin tuntemuksiini näkemäni perusteella. Koko tiimimme ei ollut päätöksestä samaa mieltä. Yleensä menemme lopulta Campbellin luo ja annamme oman mielipiteemme, ja hän tekee päätöksen.
Nyt jouduin itse tekemään lopullisen päätöksen.

– En halunnut hätiköidä. Koskaan ei halua tehdä väärää päätöstä, varsinkaan kun tässä tapauksessa yksi nuori pelaaja on sairaalassa ja toinen otetaan pois finaaleista. Tässä ei kukaan voita, kaikki häviävät.

60-vuotias Myrphy on entinen hyökkääjä ja valmentaja, joka vastaa NHL:n kurinpidosta finaalisarjan ajan. Aiemmin kurinpitäjänä pitkään toiminut Campbell lopetti tehtänsä hiljattain ja ensi kaudella tehtävässä aloittaa Brendan Shanahan. Murphyn mukaan Shanahan on ollut mukana kurinpidollisissa tehtävissä jo parin kauden ajan, ja kertoi vastaavan kokemuksen auttaneen nyt myös Murphya itseään.

– Suurin osa omasta tietoisuudestani on peräisin Campbellilta, ja tiedän että hän oppi paljon Brian Burkelta. Puhumme näistä tapauksista lähes päivittäin Torontossa katsellessamme videoita.

– Brendan on ollut tiimissämme kahden vuoden ajan, ja keskustelemme hänen kanssaan melkein kaikista tapauksista.

– Puhuin tästä Brendanin kanssa eilen, keskustelimme hyvistä ja huonoista puolista, mitä hän näki tapauksessa. Brendanin ja Rob Blaken kaltaiset henkilöt ovat parhaita, jotka voi saada tähän mukaan. He lopettivat vasta hiljattain, he ovat eläneet näiden sääntöjen mukaan, he ovat pelanneet tätä peliä ja finaaleja.

Lähde: NHL

» Lähetä palautetta toimitukselle