Kumpi voittaa, karhu vai leijona?

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Myös Erik Haula odottanee finaalia vesi kielellä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Leijonat nousi yllättäen finaaliin. Päävalmentaja Erkka Westerlund oli Suomen valmistautumiseen ja suoritukseen tyytyväinen.

− Hyvä suoritus. Ensimmäisen erän maalipaikat tasakentällisin 8−1 ja 1−0 Suomelle tulostaululla. Toisessa erässä annoimme vähän otetta vastustajalle, mutta onneksi ylivoimamaalimme tasoitti tilanteen.

− Kolmas erä oli tasapainoinen taistelu Pekka Rinteen edessä. Mielestäni Suomi pelasi hyvin ja ansaitsi voittonsa, Erkka Westerlund summasi.

Suomi kykeni jälleen voittamaan tärkeässä pelissä, vaikka alkusarja sujui vaihtelevasti. Westerlundin mukaan joukkueen pyrkimys oli kehittyä turnauksen edetessä.

− Olemme koko ajan ajatelleet, että kehitämme peliä. Tiesimme, että sieltä tulee kovia maita vastaan, joten meidän piti pystyä pelaamaan niitä vastaan hyvin. Siinä isossa roolissa ovat tietenkin maalivahti- ja puolustuspelaaminen, eikä hyökkäyspelaaminen ole yhtään pienemmässä roolissa.

− Järjestys täytyy olla selkeä, jos haluaa voittaa näitä isoja maita, leijonavalmentaja lisäsi.

Tšekki ei ole tunnetusti helppo vastus, joten asetelmat otteluun lähdettäessä olivat kutkuttavat. Vastahyökkäyksistään tunnetut slaavit olivat pitäneet tunteensa kurissa ja samaa oli odotettavissa myös ennen ottelua. Myös päävalmentaja Westerlund myönsi, että vastus ei ollut se helpoin.

− Tšekkiä vastaan on todella vaikea pelata ja täytyy olla koko ajan hereillä. Peli voi venyä yhtäkkiä koko kentän mittaiseksi. Siinä tilanteessa oman viisikon kasassa pitäminen ei ole helppoa, professori kertoi.

Monissa MM-turnauksissa pelannut Jarkko Immonen kertoi Jatkoajan haastattelussa, ettei ensikertalaisten määrää edes huomaa tässä vaiheessa turnausta, sillä palat ovat loksahtaneet kohdalleen. Myös Westerlund oli samoilla linjoilla.

− Viisikot ovat tasapainoisia ja ehjiä, eikä tyhjiä paikkoja juurikaan tule.

Yhteensä viisitoista ensikertalaista kisoihin lähettänyt Suomi on ottanut kentällä takaisin sen, mitä nimissä on hävitty. Westerlund kertoo, että myös pelaajien ikä ja kansainvälinen kokemus helpottaa tilannetta.

− Mitä olen katsonut, suurin osa noista pelaajista on ollut mukana Euro Hockey Tourilla. Osa on ollut yhdessä turnaukSessa, parhaat jopa kolmessa.

Finaaliin etenemisestä huolimatta Suomen on pysyttävä pois jäähyaitoista, mikäli se tahtoo voittaa otteluita. Leijonaryhmä on ottanut läpi turnauksen kohtuuttoman paljon jäähyjä, joista osa on koitunut kohtaloksi. Näin kävi myös turnauksen avausviikonlopun ottelussa Venäjää vastaan.

− Jäähyjen kitkeminen on ollut meillä koko ajan teemana, mutta emme ole pystyneet toteuttamaan sitä. Yleensä se vaatii parempaa luistelunopeutta ja sitä, että mailat pysyvät alhaalla, päävalmentaja analysoi.

Sunnuntain finaalissa Suomea vastaan asettuu MM-kisojen historiassa ensimmäistä kertaa Venäjä. Punakone sytyttää katsojien lisäksi myös valmennusjohdon.

− Olen jotenkin odottanut, että pääsisimme haastamaan Venäjän uudestaan.

− Venäjä on ollut täällä todella hyvä, mutta on sellainen tunne, että pystymme haastamaan heidät. He ovat ennakkosuosikki ja melkein kotiyleisön edessä on hienoa haastaa heidät, leijonavalmentaja maalaili sunnuntain finaalia.

Finaalin odotuksesta huolimatta Westerlund ei osannut vielä tarkalleen sanoa kuinka kaikkien aikojen yllättävimpään loppuotteluun valmistaudutaan. Valmentajan mukaan palaset löytyvät vielä.

− Tärkeintä on ehdottomasti yhteistyö ja pelin tiivyys. Se lähtee yksilöistä. Pelaajat ovat huomanneet, että kun pelaamme oman suunnitelmamme mukaan, voimme yltää mihin tahansa.

− Vastustaja saa fyysisesti hieman etumatkaa. Alamme kääntää ajatuksia huomiseen niin nopeasti kuin pystymme, maajoukkueen vaihtopenkin taakse palannut valmentaja kuvaili.

» Lähetä palautetta toimitukselle