Kulttuurivallankumous Hämeenlinnassa: "Ei varmaan kesällä torilla heti uskottu"

LIIGA / Haastattelu
Kerholla on ollut monta syytä hymillä. Sekä kaukalossa että sen ulkopuolella.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com
Kerho on jälleen ponnistanut pohjamudista pinnalle ja kilpailee isompiaan vastaan omin valttikortein. Rohkeiden muutosten takana on ensimmäistä kauttaan HPK:n toimitusjohtajana toimiva Antti Toivanen.

Muutaman vuoden korpivaelluksen jälkeen Hämeenlinnassa on jälleen syytä hymyyn. Kaupungin kiekkoylpeys HPK on kiinni kotiedussa pudotuspeleihin ja peli kaukalossa on ollut hyvin hämeenlinnalaista kiekollista lätkää.

Joukkue uudistui jälleen rajusti ennen kautta. Pelaajiston lisäksi myös valmennus meni uusiksi. HPK:n toimistollakin puhalsivat uudet tuulet. Pitkän odotuksen jälkeen HPK yhtiöitti liigajoukkueensa toiminnan ja uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin Antti Toivanen.

Ensimmäinen kausi toimitusjohtajana alkaa runkosarjan osalta olla loppusuoralla. Toivaselle kausi on ollut mielenkiintoinen ja opettavainen.

"Kyllähän Vettelilläkin on formuloissa edessään nimilappu, kun hän on virallisissa tilaisuuksissa"

− Halusimme lähteä uudistamaan monia asioita ja kausi on ollut myös onnistunut tähän mennessä. Olemme pystyneet toteuttamaan haluamiamme asioita ja ne ovat tuottaneet sellaisia asioita, joita olemme odottaneetkin. Niin liiketoiminnassa kuin urheilupuolellakin, Toivanen kuvailee.

Esimerkiksi ottelutapahtumien myynti on ollut hyvällä tasolla. Kotiotteluiden yleisökeskiarvo 3627 on myös selkeästi HPK:n asettaman oman tavoitteen (3300) yläpuolella.

− Liiketoiminnassa olemme lähteneet tekemään myös muita asioita uudella tavalla ja viimeisimpänä tapahtumajärjestäminen.

HPK Liiga Oy järjestää elokuussa 2017 perinteisten Hämeenlinnan Elomessujen yhteydessä Elofest-nimisen tapahtuman. Sopimus tapahtuman järjestämisestä on kolmevuotinen.

Antti Toivanen on lähtenyt hakemaan rohkeasti muutosta.
Kuva © HPK

Avointa puhetta, jonka perään tekoja

Toivasen kädenjälki näkyi jo keväällä, kun joukkueen runkoa julkistettiin. Medialle oli ensin järjestetty lehdistötilaisuus, jonka jälkeen joukkue marssitettiin myös fanien eteen.

Yksityiskohtiin on panostettu ja tekemisestä huokui ammattimaisuus jo ennen kautta. Lehdistötilaisuuksissa uusien pelaajien edessä ovat olleet nimikyltit ja päällä sponsoreiden logoin koristellut paidat - itsestäänselviä asiota, joita "vanhassa HPK:ssa" ei välttämättä olisi edes ajateltu.

− Se oli tarkkaan mietitty asia. Kyllähän Sebastian Vettelilläkin on formuloissa edessään nimilappu, kun hän on virallisissa tilaisuuksissa. Kyllä meilläkin on hyvä olla Niko Kapasen edessä nimilappu, vaikka valtaosa hänet täällä tietääkin. Se on osa sitä imagoa ja seurakuvaa, jota haluamme viestiä.

"Tässä sektorissa on eletty vanhan liiton johtamiskulttuuria"

− Aiemminkin on tehty paljon hyvää, mutta haluamme nyt uudistaa ja muokata kulttuuria. Tehdään asioita laadukkaasti niin, että se näyttää ja tuntuu HPK:lta. Niin, että jo pelkästään vilauksen näkemällä tunnistaa, että kyse on HPK:sta.

Toivanen puhuu mielellään "meistä". Hänelle on tärkeää avoin ja keskusteleva kulttuuri, jolla kaikki organisaation työntekijät sitoutetaan yhteiseen tekemiseen. Ne ovat arvoja, joiden mukaan hän itsekin johtaa.

− Koko suomalaisen jääkiekkoilun urheilujohtamisen pitäisi lähteä avoimempaan ja keskustelevampaan eli nykyaikaiseen yritysjohtamiseen. Ei jääkiekkoliiketoiminta poikkea muusta liiketoiminnasta.

− Tässä sektorissa on eletty vanhan liiton johtamiskulttuuria, jossa kaikki narut halutaan pitää yksissä käsissä. Se tieto ei kuitenkaan asu vain yhdessä päässä.

HPK:n uusi avoimempi kulttuuri on näkynyt myös ulospäin. Seura tiedottaa entistä täsmällisemmin esimerkiksi loukkaantumistilanteista. Jälleen itsestäänselvä asia, jota ei silti ennen tehty.

Eniten HPK:n uutta tulemista on leimannut sanoista tekoihin ryhtyminen. Asioita on saatu aikaan. Kannattajille ja yhteistyökumppaneille on pystytty tarjoamaan jotain konkreettista pelkän sanahelinän ja maalailun sijaan.

− Ei ne varmaan kesällä tuolla torilla heti uskoneet, kun kävin siellä höpöttämässä jotain jargonia. Nyt on ehkä huomattu, että me teemme ja toteutamme niitä asioita, joista puhummekin, Toivanen naurahtaa.

− Pitää olla avoin ja laaja näkökenttä, että pitää uskaltaa kokeilla ja myös uskaltaa epäonnistua. Joku näistä meidän tapahtumista ei onnistu. Jos ei uskalla, missä tahansa liiketoiminnassa, lähteä uudistamaan, investoimaan ja kehittämään, niin näivettää vain omaa toimintaansa.

Shane O'Brienin hankinnan mahdollistivat HPK:n yhteistyökumppanit.

Pelaajahankinnatkin tehdään keskustelun pohjalta

Kaikki voisi olla silti toisin, jos joukkue ei päävalmentaja Antti Pennasen johdolla pelaisi huippukiekkoa. Toisaalta, Pennanen sai monia edeltäjiään paremmat kortit käteensä heti ensimmäisessä jaossa, sillä HPK:n joukkueen runko oli hyvällä mallilla jo toukokuussa.

− Haluan tarjota valmennukselle jo keväällä ennen kesälomia mahdollisimman valmiin joukkueen. Syksyllä valmennuksella olisi todella lyhyt aika tehdä sitä, missä he ovat parhaimmillaan.

Pelaajahankinnoista vastaa Toivasen ja Pennasen lisäksi NHL-joukkue Los Angeles Kingsin pelaajatarkkailijanakin toimiva Jussi Kari-Koskinen.

"Jos haemme urheilujohtamista, pitää sen olla koko HPK:n urheilujohtamista"

− Me keskustelemme todella paljon keskenämme. Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Olemme koko ajan kartalla siitä missä mennään.

− Meillä on hyvät verkostot. Kari-Koskinen on pääroolissa tiedonkeräämisessä. Joitakin pelaajia käymme paikanpäällä katsomassa, joistakin saamme suhteiden kautta hyviä raportteja ja konsultaatioita.

Yksi paikanpäällä nähdyistä pelaajista oli Philippe Cornet. Kanadalainen on ehtinyt ennen ikävää loukkaantumistaan iskeä 12 maalia. Hyvien pohjatietojen kerääminen onkin tärkeää, mikäli haluaa rahoilleen vastinetta.

− Emme lähde hankkimaan pelaajaa, jos meillä ei ole useammalta eri taholta saatuja näkemyksiä, kokemuksia ja analyysejä.

Myös urheilujohtajan palkkaamisesta on ollut puhetta, mutta toistaiseksi päätöksiä sen suhteen ei ole tehty.

− Jos haemme urheilujohtamista, pitää sen olla koko HPK:n urheilujohtamista juniorit mukaan lukien. Monilla seuroilla tuntuu olevan näitä pelaajatarkkailijatyyppisiä urheilujohtajia.

− Kauden jälkeen tästä keskustellaan jälleen hallituksessa.

Antti Pennanen valmennusryhmineen on yksi HPK:n valttikorteista, kun kilpaillaan uusista pelaajista.
Kuva © Timo Savela

Jotain mitä ei rahalla saa

Vaikka toimitusjohtaja on laittanut hihat heilumaan ja saanut jo nyt paljon hyvää aikaan, on tietyt realiteetit silti tunnustettava. Hämeenlinnassa ei voida tulevaisuudessakaan kilpailla pelaajista isompaa setelitukkoa heiluttamalla. Kilpailuetu on saatava muilla keinoilla.

− Me emme edelleenkään pysty kilpailemaan pelaajista rahalla. Pelaajan hinta koostuu muustakin kuin palkasta. Mukana on myös paljon sellaisia arvotekijöitä, joita ei voi rahalla mitata. Ammattiurheiluun investoiminen on meidän kilpailuetumme, Toivanen uskoo.

Urheilullisuus on ollut yksi HPK:n liigajoukkueen isoista teemoista. Pelaajille tarjotaan paljon tietoa esimerkiksi ravinnon ja levon suhteen. Lisäksi HPK:ssa tehdään pieniä investointeja, joilla on suuri merkitys. Esimerkiksi vieraspeliin saatetaan matkustaa jo päivää ennen, sen sijaan, että hypättäisiin suoraan bussista kaukaloon.

"Olemme aina alemman neljänneksen pelaajabudjetilla toimiva joukkue"

Tästä kilpailuedusta on jo selvää näyttöä, kun HPK on aiemmista kausista poiketen solminut avainpelaajiensa kanssa jatkosopimuksia jo kesken kauden. Avainpuolustaja Joonas Lehtivuori teki kahden vuoden jatkosopimuksen jo syyskaudella.

Vuodenvaihteessa Toivanen pudotti muutaman pommin lisää. Ensin joukkueeseen liittyi yli 500 NHL-ottelun veteraanipuolustaja Shane O'Brien. Cornet'n loukkaannuttua paikkaajaksi hankittiin Niklas Hagman. Seuran maine oli kiirinyt laajalle.

− Lähtökohta hankinnoissa on se, pelaajan pitää tuoda lisäarvoa joukkueeseen. Näiden hankintojen osalta iso kiitos menee meidän kumppaniverkoston suuntaan. Kyllä meidän oma budjettimme oli jo käytetty.

− Olemme aina alemman neljänneksen pelaajabudjetilla toimiva joukkue. Pitää harkiten miettiä, koska on hyvä aika rekrytoida ja koska ei. Tässä tapauksessa yksi iso tekijä oli myös se, että pelaajilla oli iso halu tulla meille.

Ilotulituksen viimeisteli huippukautta pelaavan ruotsalaispakki Mathias Porselandin kaksivuotinen jatkosopimus.

− Joukkueessa pitää olla tietyt kulmakivet, joiden varaan voi rakentaa. Nyt meillä on Porseland ja Lehtivuori, kaksi aivan huippuluokan kiekollista puolustajaa. Heidän ympärilleen pystyy rakentamaan.

Pennasella adjutantteineen on taas keväällä mukava tilanne lähteä uuteen kauteen. Kasassa on jo 19 pelaajasopimusta.

Janne Lahti on huomannut, että vanha koirakin voi oppia uusia temppuja.
Kuva © Timo Savela

"Ei pelkkä yhden kortin kaveri"

Viime keväänä Pennanen toi mukanaan liudan luottopelaajiaan Jukureista. Oula Palveesta ja Teemu Turusesta on kasvamassa HPK:lle uusia timopärssisiä, mutta menestys juniorijoukkueiden ja Jukureiden peräsimissä ei tee Pennasesta pelkkää nuorten pelaajien kehittäjää.

− Katsotaan vaikka Janne Lahtea, joka pelaa taas huippukautta. Kapasesta puhumattakaan. Pennasella on, ehkä osin alle 20-vuotiaiden maajoukkuemenestyksen kautta tullut maine nuorten pelaajien kehittäjänä, mutta ei pidä väheksyä hänen toimintaansa kokeneiden pelaajien kanssa. Hän ei ole ihan yhden kortin kaveri kuitenkaan, Toivanen muistuttaa.

"täällä on ollut kevyt lama viime vuosina"

Lahti teki Porselandin tavoin kaksivuotisen jatkosopimuksen. Vuosi sitten hyökkääjää mietitytti joukkueen ja seuran tila.

− Kun tulin tänne viime keväänä, pyöri mielessä se, että täällä on ollut kevyt lama viime vuosina, Lahti myöntää.

− Tämä on hyvä ympäristö, valmentajat ovat samanhenkisiä kuin minä ja yrittävät etsiä kokoajan asioita, joissa voisi olla parempi. Kyllä tässä pystyy 34-vuotiaana kehittymään. Nyt, kun tietää kuviot, pystyy tulevaan kauteen valmistautumaan vielä paremmin.

Kokeneiden pelaajien puskaradio helpottaa myös Toivasen, Kari-Koskisen ja Pennasen töitä siinä mielessä, että jo nyt tarjokkaita olisi ollut enemmän kuin mitä pelaajabudjetti tai avoimet paikat kokoonpanossa antavat myöden. Se lupaa hyvää myös tuleville kausille, mutta pelataan nyt tämä ensin.

− Kaavailuissa on pelata keväällä vähän pidempään kuin maaliskuun puoliväliin, Toivanen muistuttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle