Kovanen nousee luistimille vielä yhden kerran

LIIGA / Haastattelu
Kovasen mielestä on mukavaa poistua kaukalosta viimeisen kerran luistimet ja pää pystyssä.
Kuva © Juha Koivula - juhakoivula.kuvat.fi
Mikkeliläiseen kahvilaan istahtaa hyväntuulinen uransa jo päättänyt puolustaja Tommi Kovanen. Kovanen joutui lopettamaan uransa aivovamman vuoksi, mutta nyt edessä puhaltavat uudet tuulet ja täysin erilainen päivärytmi.

Tommi Kovasen pitkän uran päätti nykyisin Jokereissa pelaavan Tommi Huhtalan taklaus maaliskuussa 2013. Kovanen sai tilanteesta vakavan aivotärähdyksen, jonka lisäksi kylkiluut, leuka ja osa hampaista murtuivat.

Vammoista ja lääkärin kielloista huolimatta Kovanen nousi luistimille ja yritti paluuta, mutta huomasi pian ettei pelaaminen ollut enää mahdollista. Marraskuussa 2013 hänen oli hyväksyttävä, että jääkiekkoura on lopullisesti ohi.

− Tietysti se tieto tuli sillä yhdellä käynnillä, mutta kyllähän sitä aavistelinkin kesän aikana. Minulle yritettiin jo sanoa elokuussa, että se on ohi nyt. Silti yritin paluuta monta kertaa ja ajattelin, että kyllä minä tästä toivun.

− Olihan se pysäyttävää, kun luin paperilta, etten saa enää ikinä pelata. En ole sitä varmaan vieläkään hyväksynyt ja aikaahan tämän kaiken läpi käyminen vie.

Kovanen toteaa, että varmasti kaikki haluaisivat muuttaa asioita elämässään. Hän ei kuitenkaan aio haikailla menneisiin, vaan muistelee uraansa lämmöllä. Erityisesti jääkiekosta tulleet ystävät jäävät mieleen.

− En usko, että minun kannattaa katsoa taaksepäin sillä tavalla, että hitsi kun olisin tehnyt noin tai olisi pitänyt päättää toisin. Ajattelen, että kaikki meni niin kuin pitikin. Tämä oli urani ja polkuni, ja siihen mahtui kaikenlaista.

− Ehkä ne yhteiset hetket ja muistot ovat minulle niitä tärkeimpiä, Kovanen pohtii.

Lähes parisenkymmentä vuotta jääkiekkoa miesten tasolla pelanneen puolustajan vyöltä löytyy mm. Suomen mestaruus HIFK:n paidasta kaudelta 2010-2011, mikä tuntuu luonnollisesti hyvältä.

− Olihan urassani kohokohtia paljon. Monesti kaikki sanovat aina jonkun ennätyksen tai mestaruuden, mutta siellä on paljon kaikkia hienoja hetkiä. Täytyy kyllä mainita, että ei se Suomen mestaruuden voittaminen pahalta tuntunut.

Raumam Boja saapuu Mikkeliin seuraamaan Kovasen viimeistä ottelua.
Kuva © Anna Ahola - anna.ahola@jatkoaika.com

Tällä hetkellä Kovasen mielen täyttää The Game For Life -tapahtuma, joka pelataan Mikkelin jäähallissa 1. elokuuta. Kamppailu on Kovasen jäähyväisottelu, jonka tuotto kerätään lyhentämättömänä Mikkelin jäähallin joustokaukaloon Kovasen pyynnöstä.

− Ajatus ottelusta lähti liikkeelle Raumalta. Sieltä heitettiin semmoinen idea, että miltä tuntuisi jos pidettäisiin täällä Mikkelissä minulle jäähyväispeli, jossa kaikki saisivat vielä moikata kentällä. Sanoin, että tottakai, jos te haluatte niin olen ilomielin mukana.

Kovanen muistuttaa, että joustokaukalot parantavat edustusjoukkueen pelaajien lisäksi junioreiden turvallisuutta.

− Joustokaukalo usein liitetään vain liigan edustusjoukkueeseen. Ei kuitenkaan sovi unohtaa sitä, että se vaikuttaa todella moniin junioreihin. Jos me tällaisella tempauksella saadaan tuhansien junioreiden vammoja vähennettyä, niin se on hyvä asia.

Hyväntekeväisyysottelussa Kovasen joukkue Tommim Boja saa vastaansa Lukon. Juonikkaan puolustajan kunnioituksesta Lukko-faneja kohtaan kertoo se, että Kovasen joukkueen nimi on saanut idean Raumam Bojista.

− Vastustajana ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin Rauman Lukko, koska päätin urani siellä. Tietysti Lukon mukana halusin tänne Raumam Boja -faniryhmän, joka tulee tänne sankoin joukoin.

Tommim Boja -joukkueesta ei ainakaan taitoa puutu, sillä joukkueeseen kuuluvat muiden muassa NHL:stä tutut Aleksander Barkov, Mikael Granlund ja Antti Raanta sekä uransa jo päättäneet Kimmo Kuhta ja Pasi Nurminen.

− Minulla oli se lähtökohta joukkuetta rakentaessani, että jokaisen kanssa pitää olla jokin henkilökohtainen kontakti tai olen pelannut hänen kanssaan.

− On ollut ihanaa, että kaikki on ollut auttavaisia ja haluavat tulla tähän mukaan. On tullut paljon yhteydenottoja, että haluatko ja tarvitsetko apua kyseisenä päivänä.

"Rauma on mahtava kaupunki"

Puhelias Kovanen toteaa, että jääkiekkoilijoista on tehty aika lailla massaa, joiden on helppo sanoa samat tutut asiat haastatteluissa. Pelaajat haluavatkin tuoda uudenlaisen kuvan itsestään.

− Tässä on nyt ollut sellainen teema, että me pelaajat haluamme tuoda sellaisen inhimillisen kuvan jääkiekkoilijoista. Yleensä kun me puhumme, niin puhumme pelistä, tuloksesta tai siitä miltä tuntuu.

− Nyt on ihan kiva, että moni paikalle saapuva näkee oikeasti pelaajien persoonat. Ehkä saamme annettua sellaisen viestin, että me pelaajat olemme kuitenkin ihmisiä ja ystäviä. Ammatti on tullut pelkän harrastuksen kautta.

Viimeaikaiset aivotärähdykset ovat laittaneet miettimään millä tavoin järjettömiä taklauksia onnistuttaisiin vähentämään. Kovasen mielestä rangaistuksien koventaminen voisi auttaa asiaa.

− En usko, että niitä koskaan tullaan saamaan pois, koska onhan kysymys jääkiekosta ja kontaktilajista. Yksi tapaus vähemmän on aina hyvä asia, puolustaja muistuttaa.

− Kai tämä yhteiskunta toimii niin, että jos sinua ei rangaista niin teet niitä asioita. Tappelut lähtivät pois liigasta, kun sanottiin selvästi, että jos tappelet niin saat kymmenen ottelun pelikiellon.

Haastattelun lopuksi Kovanen kuvailee raumalaisten puhetyyliä ja paljastaa, että hän halusikin päättää uransa Lukossa. Vuosi ei kuitenkaan ollut luonnollisesti mieleinen.

− Rauma on mielestäni mahtava kaupunki. Ihmisetkin ovat hauskoja, vaikka aluksi heidän puhetyylinsä tuntuikin siltä, että kaikki v**tuilivat. Tuntui siltä, että ihan kuin he eivät haluaisi, että olen täällä.

− Raumalle mennessä taisin ajatella ehkä liiankin ääneen, että haluan päättää urani Lukossa. Niinhän siinä sitten kävi, olisi varmaan pitänyt sanoa vuosi, Kovanen heittää naurahtaen.

» Lähetä palautetta toimitukselle