Korvaajasta tuli korvaamaton

LIIGA / Haastattelu
Mikko Kousa haluaa olla hyödyksi myös varsinaisessa työssään, puolustamisessa.
Kuva © Anette Naroma - http://anskun.net
Mikko Kousan päätyminen Raumalle on tarina sinänsä. Jyrki Välivaara joutui lopettamaan uransa ja purkamaan sopimuksensa Lukon kanssa ja korvaaja tarvittiin. Lopulta ilman sopimusta ollut oikelta laukova puolustaja päätyi korvaajaksi, josta tuli mainioiden hyökkäyspään esitysten perusteella Lukon ylivoimapelin kannalta korvaamaton. Hänen kätisyytensä, liikkeensä ja peliälynsä ovat avuja, joita ei liiemmin raumalaispuolustuksesta löydy.

Pyydettäessä kuvailemaan syyskauden esityksiä joukkueen näkökulmasta puolustaja Mikko Kousa tuumaa hetken, mutta vastaus ei yllätä. Saman kuvauksen olisi todennäköisesti saanut hiukan eri sanankääntein jokaisen raumalaisjoukkueen pelaajan suusta.

- Alkukausi oli meiltä hyvä. Saatiin hyvä startti kauteen. Sen jälkeen tuli pieni suvantovaihe, mutta niitä tulee joka joukkueelle. Ja parempi se on tullakseen nyt, kuin että se tulisi keväällä, järkeilee Kousa.

- Ehkä vähän väsyttiin lopussa ja sen saattoi huomata, että jalka painoi. Ollaan silti saatu raavittua hyvin pisteitä.

Niin, ne pisteet. Tilastoja tarkemmin katsoessa voi huomata, että Lukko on jäänyt vain viidesti kokonaan ilman pisteitä. Iso osa peleistä on venynyt jatkoajalle ja aina voittomaalikisaan asti. Kuitenkin suurin osa näistä otteluista on päättynyt siihen, että vastustaja on juhlinut lisäpistettä.

- Se, ettei olla hävitty kuin viisi peliä ilman pisteitä, kertoo joukkueen valtavasta potentiaalista. Vastaavasti ei olla voitettu hirveän monta rankkarikisaa ja sitä kautta saatu ekstrapistettä. Niistä pitäisi saada vielä kaivettua pisteitä enemmän.

Samaan hengenvetoon Pelicansista liigakartalle ponnistanut puolustaja kuitenkin lisää, ettei nykymeno voi jatkua loputtomiin.

- Kärki on niin tiukka tällä hetkellä, että ei hirveän monta peliä auta hävitä tai tipahtaa "säälipleijareihin". Kaikesta huolimatta jäi hyvä maku.

Ylivoimalla oli alkukaudesta iso rooli Lukon pelissä. Joukkue pystyi voittamaan pelejä pelkästään ylivoimansa turvin, mutta ajan myötä vastustajan alivoima tiivistyi ja hanat menivät kiinni. 

- En osaa sitä eritellä, että mikä meni vikaan. Totta kai kauden edetessä vastustaja menee yhä tiiviimmäksi, ihan samalla tavalla he yrittävät parantaa peliään. Ylivoimalla on iso merkitys näissä peleissä. Niillä nämä pelit ratkotaan.

- Yhdessä vaiheessa olimme tehottomia ylivoiman suhteen. Kyllä me saatiin paikkoja jatkuvasti luotua, mutta ei vaan saatu mistään sisään. 

Erityisen suuri muutos vastustajan alivoimassa Lukkoa vastaan oli jättää siniviivalla pelaava puolustaja vapaaksi ja pyrkiä tukkimaan maalinedusta. Kousa hakee silti ahkerasti laukaisupaikkaa ja peli pyöriikin hänen kauttaan monesti.

- Kyllä se on meidän tehtävä löytää ratkaisu siihen, että saadaan kiekko maalille. Siihen, ettei kiekkoa saa sisään, ei saa tyytyä. Kyllä me konstit keksitään, että miten saadaan kiekko maalille ja sitä kautta maaleja.

- Meillä oli hyvä ylivoima ja on vieläkin. Totta kai sitä aletaan ottamaan erikoistarkkailuun ja sieltä otetaan jotain pois. Silloin aukeaa kuitenkin jollekin aina tila. 

Voittoja ja KHL-unelmia

Kousan edeltävä kausi kului Helsingin Jokereissa ja hän jäi ilman sopimusta kauden päätyttyä. Jokereissa homma ei yksilö- eikä joukkuetasolla toiminut alkuunkaan.

- Siihen oli monia syitä, eikä se tuntunut missään vaiheessa hyvältä. Nyt olen taas nauttinut lätkästä. Ilmapiiri ja kaikki muukin on kunnossa, kehaisee Kousa ja lisää samaan syssyyn syyt muuttoon Raumalle.

- Tiesin, että Lukossa tähän vuoteen panostetaan ja että menestystä haetaan. Haluan kuitenkin aina voittaa ja mahdollisuus voittamiseen painoi vaakakupissa paljon.

Vaikka Kousa tunnetaan hyökkäävänä puolustajana - joidenkin toimesta jopa välihyökkääjänä - on Kousa ollut menneen syksyn aikana myös aiempaa vähemmän vaikeuksissa puolustuspäässä. Hän nostaakin kokonaisvaltaisuuden tärkeimmäksi mittariksi itselleen.

- Sen verran ikää on tullut, ettei tehopisteet ratkaise kaikkea. Vaikka minun hommaani on tehdä maaleja ja tuottaa niitä, niin ei ne ratkaise mulle sitä koko touhua. Kokonaisvaltainen peli, joka auttaa joukkuetta voittamaan ratkaisee. Jos en tee maalia, se ei haittaa, kunhan voitetaan.

Tällä hetkellä puolen pisteen kausivauhtia etenevä lahtelainen ei peittele halujaan tulevaisuuden kannalta. KHL kiinnostaa miestä edelleen, vaikka visiitti Torpedossa ei mennytkään hirveän hyvin.

- Totta kai haluan sinne. Se on kova sarja ja haluan siellä pelata. Olen 26-vuotias ja mulla on rima korkealla. Haluan päästä sinne yhä.

Lukko on ollut jo kauden alusta lähtien mestarisuosikkeja. Onko raumalaisten "mestaruusjuna" aikataulussa?

- Onhan se, vaikka ei olla vielä yhtään pudotuspeliä pelattukaan. Keskitytään runkosarjaan niin hyvin, että saadaan sinne pudotuspeleihin mahdollisimman hyvät alkuasetelmat. Kyllä meidän juna on matkassa, ettei siinä ole sen kummempaa. Kaikki toiminta tähtää kevääseen.

Mitä pitää tehdä paremmin, jotta Lukko on myös kevään korvilla ns. hyvissä asetelmissa?

- Pieniä asioita. Vielä täytyy ottaa se yksi steppi, mutta me ollaan hyvällä tiellä, kuittaa Kousa.

» Lähetä palautetta toimitukselle