KooKoo-kapteenista joukkueen oppipojaksi

MESTIS / Haastattelu
Kauppila pääsi toteuttamaan valmennushaaveensa.
Kuva © Jukka Rasimus / Kuvakori.fi
Jatkoaika jatkaa KooKoo-katsaustaan, kun ääneen pääsee kentältä penkin taakse siirtynyt Jari Kauppila. Apuvalmentaja kertoo valmennustiimin arkipäivästä ja siitä, miten hän itse päätyi valmentamaan.

KooKoo julkaisi Jari Kauppilan pelaajasopimuksen noin puolitoista vuotta sitten. Kiekkoreippaan kasvatti vannoi, ettei tullut Kouvolaan vain jäähdyttelemään. Tuo lupaus on mitä ilmeisemmin pitänyt paikkansa. 

Kauppila lopulta luotsasi joukkueensa mestaruuteen ja sai pestin KooKoon valmennustiimistä. Lyhyessä ajassa on ehtinyt tapahtua paljon, mutta ajatus valmentamisesta oli itänyt 40-vuotiaan päässä jo pidemmän aikaa.

− Puhuimme tästä Saken [Sakari Välimaa] kanssa jo viime kauden jälkeen. Olen ollut kiinnostunut valmentamisesta jo muutaman vuoden ajan ja miettinyt, että mitä teen, kun peliura loppuu, Kauppila valottaa.

− Nöyrä kiitos KooKoon suuntaan siitä, että sain tällaisen mahdollisuuden. Vastaavia tulee harvoin eteen.

Sentteri päätti ratkaisevan finaalin aamuna, että hän päättäisi uransa mestaruuteen.

− Päätin, että mestaruuteen on mukava lopettaa. Päätös on pitänyt hyvin, hän tuumii.

Kauppila on pitänyt jalat maassa uudesta mahdollisuudesta huolimatta, sillä hän ei omien sanojensa mukaan pidä itseään vielä valmentajana.

− Olen enemmänkin harjoittelemassa. En ole puuttunut peliin liikaa ja se on tarkoituskin.

− Olen enemmänkin harjoittelemassa. 

Uusia näkökulmia ja kasvavaa arvostusta

23 kautta aikuisurallaan pelannut hyökkääjä on nähnyt monia seuroja ja sarjoja. Hockey Reippaan riveissä aloittanut Kauppila pelasi urallaan kuudessa eri liigaseurassa ja vietti yhteensä viisi kokonaista kautta Ruotsissa. Kokemus tuo hänen mukaansa paljon näkemystä peliin.

− Olen nähnyt paljon kaikennäköistä, ja siitä kokemuksesta on tietysti hyötyä. Vuosien aikana on syntynyt jonkinlainen oma pelifilosofia sen pohjalta, miten itse tykkäsin pelata.

− Jokainen meistä on erilainen, eivätkä kaikki pysty pelaamaan tätä lajia samalla tavalla. On löydettävä se kultainen keskitie, Kauppila filosofoi.

Hyökkääjä pelasi ensimmäiset Liiga-ottelunsa kaudella 1991-92, joten moni asia on ehtinyt muuttua vuosien varrella.

− Peli on nopeutunut todella paljon ja mennyt suoraviivaisemmaksi. Suomalaisen ja ruotsalaisen kiekkoilun välillä ei ole kuitenkaan varsinaisia eroja, hän pohtii.

Valmentaminen on avannut Kauppilan silmät, sillä pelaajana hän mietti lähinnä omaa suoritustaan. Penkin takana seisominen ei ole niin helppoa, kun pelaaja voi luulla.

− Valmentajan täytyy nähdä kokonaisuus, pelaajana ei edes ymmärrä, kuinka vaikeaa se on. Sentterinä pidin oman viisikkoni peliä kasassa, mutta nyt täytyy pohtia jokaista viisikkoa. 

− Arvostukseni jokaista valmentajaa kohtaan on noussut paljon, koska tämä homma on koko ajan narulla tanssimista. 

Kauppila edusti KooKoota viime kaudella kaukalon puolella.
Kauppila edusti KooKoota viime kaudella kaukalon puolella.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com

 Toimivaa yhteistyötä penkin takana

Nelihenkisen valmennustiimin kemiat ovat sopineet hyvin yhteen läpi kauden. Jokainen hoitaa vastuualueensa, joten harmonia on säilynyt Kauppilan mielestä hyvin.

− Meillä kaikilla on samanlainen näkemys jääkiekosta, joten meillä ei ole ollut juurikaan erimielisyyksiä. Petellä [Petri Mattila] on homma todella hyvin hanskassa.

− Minä olen tehnyt töitä ja keskustellut enimmäkseen keskushyökkääjien kanssa. Petri Levänen ja Jukka Kuusivuori ovat pitäneet huolta maalivahdeista, mutta Jukka on hoitanut pakkien asioita samaan aikaan. Mattila tarkkailee kokonaisuutta, Kauppila kertoo valmennuksen vastuualueista.

Valmennustiimi pyrkii kiinnittämäään huomiota vastustajiensa ylivoimiin ja kokoonpanomuutoksiin. Päävalmentaja Mattilan kokemus on siinä avainasemassa. 

− Sarjassa on vain kymmenen joukkuetta, joten loppukaudesta tiedämme jo sen, missä roolissa pelaajat ovat joukkueessaan. Katsomme ylivoimapelit ja tarkistamme, onko jossain asiassa tullut muutoksia. Kertaamme näitä asioita harjoituksissa, lammilainen kertoo. 

− Mattilalla on niin suuri kokemus tästä sarjasta, että hän tietää varmasti kaikkien valmentajien pelifilosofiat.

Kauppilan ura lähti liikkeelle Lahdesta.
Kauppilan ura lähti liikkeelle Lahdesta.
Kuva © Timo Savela

Syksy on vielä kaukana

KooKoo astuu ensi syksynä kauas mukavuusalueeltaan. Mestiksen kestomenestyjä on tottunut olemaan sarjansa kärkipäässä, mutta ensi kaudella asetelmat kääntyvät toisin päin.

− Tänä vuonna olemme se joukkue, jota lähdetään haastamaan, mutta ensi kaudella me olemme haastajia, viime kauden KooKoo-kapteeni ennakoi.

Kauppila tietää liigakokemuksensa perusteella, että KooKoon täytyy olla tulevalla kaudella entistä nopeampi. Liigaan liittyy myös muita kommervenkkejä, jotka täytyy ottaa ensi syksyllä huomioon.

− Pelinopeus kasvaa Liigaan mentäessä. Haasteet kasvavat, sillä tänne tulee pelaajia, jotka eivät ole ikinä pelanneet Liigaa tai ovat pelanneet sitä viimeksi vuosia sitten.

− Vastustajat ovat koko ajan kovempia, joten pelitaktiikoita täytyy miettiä entistä enemmän.

Sportin liiganoususta lähtien on spekuloitu sitä, voiko ensi kaudella täysin erilaisista asemista aloittava joukkue keskittyä kuluvaan kauteen sataprosenttisesti. Kyseiseltä keskustelulta ei ole vältytty myöskään KooKoon kohdalla, mutta Kauppilan mukaan tulevaa syksyä on turha miettiä nyt.

− Emme mieti sitä tai puhu koko asiasta. Oman vivahteensa tuo kuitenkin se, että pelaajat miettivät omaa jatkoaan. En tiedä itsekään, valmennanko ensi kaudella.

− Monet sopimukset on tehty tälle kaudelle, joten niihin on keskityttävä. Se on ammattilaisuuden karu puoli, entinen hyökkääjä toteaa.

40-vuotias konkari on voittanut uransa aikana mestaruuksia, mutta kokenut myös huonompia hetkiä. Yksi asia nousee hänen meielssään muiden yläpuolelle. 

− Hyviä muistoja on paljon, mutta Ruotsin mestaruus on urani ylivoimainen kruunu. Huonotkin hetket tuntuvat jälkikäteen tuntuvat hyviltä, Kauppila päättää hymyillen.

Viimeinen osa KooKoo-katsausta julkaistaan torstaina klo 15, kun vuorossa on Kazakstanista Kouvolaan rantautunut Ossi Ikonen. Muista pysyä kuulolla! 

» Lähetä palautetta toimitukselle