Kokemusta hakemassa

MESTIS / Haastattelu
SaiPan sopimuspelaajat Roope Hämäläinen ja Riku Dufva totuttelevat miesten peleihin Mestis-joukkue Mikkelin Jukureissa.

Roope Hämäläinen ja Riku Dufva kuuluvat SM-liigajoukkue SaiPan sopimuspelaajiin, mutta kaksikko hakee kokemusta isojen poikien hiekkalaatikolta ja leikeistä Jukureiden riveissä kuluvan kauden ajan.

Dufvan alkukautta on varjostanut olkapäävamma, mutta nyt raamikas puolustaja on pelikunnossa.

– Nyt ollaan pelikunnossa ja pystyn treenaamaan täysillä. Kipuja on vielä, mutta käsi kuitenkin roikkuu hyvin mukana, murjaisee pelihaluja uhkuva Dufva.

Hyökkääjänä pelaava Hämäläinen on ottanut paikkansa miehistössä. Hämäläinenkin oli hetken sivussa pienen käsivamman takia. Maalitili aukesi TV-pelissä kotona Jokipoikia vastaan. Vauhtiin päästyään nuorukainen rykäisi
myös toisen maalin perään.

– Mistään vakavasta vammasta ei ollut kyse, kolhut kuuluvat lajiin. Maalit tietty maistuivat, olihan niitä jo odotettu, myhäilee kiekon tallettanut Hämäläinen.

Dufva teki vastaavan tempun viime keväänä. Avausmaalin perään heti toinen, samassa pelissä. Harvoin maaleja tuulettava puolustaja myöntää, että se kolmaskin maali käväisi mielessä pelin aikana.

– No, ei siihen hattutemppuun kuitenkaan ollut kunnollista paikkaa, hän naurahtaa.


Roope Hämäläinen tähyää Mestis-kaukaloista arvokisoihin.
Petri Lyytikäinen, Pietus Photo

Hämäläinen tähtää alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin

Mestis on hyvä paikka hakea valmiutta tulevaisuutta varten. Peliaika ja kova kilpailu vastuusta vievät myös eteenpäin pelaajana.

– Tavoite on luonnollisesti liigassa, mutta hyvissä ajoin oli selvää, että pelataan ja kehitytään tämä kausi täällä, Hämäläinen puhelee.

Hämäläinen pelaa nyt ensimmäistä kauttaan Lappeenrannan ulkopuolella, mikä tuo haasteensa myös arkielämään. Kokeneempi karpaasi Dufva naureskeekin, että varastossa olisi hyviä juttuja, kuinka Roopea on opetettu talon
tavoille.

– Hyvin on arki sujunut ja molemmat tekevät osansa kotitöistä. Vapaalla tulee katseltua leffoja ja notkuttua tietokoneella. No, tietty välillä tulee pientä eripuraa, mutta erittäin hyvin tulemme juttuun keskenämme, kaksikko tarinoi.

21-vuotias Dufva on ennättänyt kokeilla siipiään jo valtameren takana. Kaudella 2009–2010 mies pelasi Kanadassa QMJHL-liigaa Lewistonissa.

– Hommat sujuivat kaukalossa ja ulkopuolella ja tarvittaessa sai apua tukiverkostolta. Reissulta jäi myös paljon ystäviä, joiden kanssa olen yhä tekemisissä. Sikäläiset pienemmät kaukalot sopivat pelityylilleni paremmin kuin nämä kotoiset lentokentät, Dufva kertaa.

– Harmi, että sitten tuli loukkaantuminen, joten palasin Suomeen ja SaiPaan, hän jatkaa.

Hämäläinen on saanut kokemusta kansainväliseen vauhtiin nuorten maajoukkueen mukana. Edustustehtäviä miehellä on reippaasti yli viidenkymmenen. 18-vuotiaiden MM-pronssi keväällä 2010 on uran kohokohta.

– Meillä oli hyvä jengi, mutta kukaan ei odottanut meiltä mitalia, joten pronssi oli kova juttu, Hämäläinen fiilistelee.

Hämäläisen tavoitteena on yhä edustustehtävät. 20-vuotiaden MM-kisat vuodenvaihteessa ovat selkeä tavoite ja maali. Hyökkääjän mukaan pelipaikoista on kova kilpailu, mutta sen saavuttaminen on mahdollista.

– Kahden ensimmäisen ketjun paikat ovat jo melko varmasti jaettu, mutta lopuista paikoista taistelee kymmenkunta äijää, hän arvioi.

– No, ei muuta kuin kiekkoa reppuun, Dufva tsemppaa vieressä.

Lopuksi on vielä pakko kysyä, että kun sukunimi on Dufva ja lajina kiekko, niin nimi yhdistetään valmentaja Risto Dufvaan?

– Kyllä. Todella usein olen joutunut tähän vastaamaan, mutta emme ole sukua toisillemme, "RD" kuittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle