Veteraaniryhmille riitti kannustusta Budapestissä.

Matti Liljaniemi

Kohteliaat leijonavieraat Unkarin 90-vuotisjuhlissa - "Sapporon ihme" vei voiton

Leijonien maajoukkueveteraaneista kasattu Golden Lions -joukkue otti mittaa Unkarin "Sapporon ihmeen" tehneestä ryhmästä paikallisen jääkiekkoliiton 90-vuotisjuhlissa. Leijonaryhmä otti mallia ryhmyri Jere Lehtisestä ja antoi kohteliaasti isäntien viedä juhlapelin nimiinsä.

Unkarin jääkiekkoliitto vietti Budapestissä lauantaina 90-vuotisjuhliaan. Ohjelmassa oli naisten maaottelu ja illan huipentanut miesten maaottelu, joiden välissä isäntä-Unkari otti mittaa Suomen veteraaniryhmästä.

Leijonien joukkueessa oli mukana harmaapartaisia ikämiehiä kuten Jukka Porvari ja Reijo Ruotsalainen, ja MM-95-kultamitalisteja edustivat Jere Lehtinen, Marko Palo, Mika Nieminen, Jukka Tammi ja Ari Sulander.

− Meillä on ollut loistava reissu, hienoa että saimme kutsun tänne 90-vuotisjuhlaotteluun. Keväällä olimme täällä A-maajoukkueen kanssa kevään leirityksessä. Siitä alkoi keskustelu, jos tulisimme tänne pelaamaan tässä tapahtumassa, Leijonien GM Jere Lehtinen kertoi.

− Hienoa, että saimme eri sukupolvien maajoukkuepelaajia mukaan. Oli vanhempia pelaajia, omaa ikäluokkaani ja sitten Niko Kapanen, joka on juuri vasta lopettanut uransa. Omassa ketjussa taas Nikon [Kapanen] ja Juhan [Lind] molempien kanssa pelasimme yhdessä Dallasissa, joten mukava yhteys siinäkin, Lehtinen jatkoi.

Vastassa suomalaisveteraaneilla oli Unkarin "Sapporon ihme" -joukkue. Tuolloin Unkari voitti 2008 keväällä puhtaalla pelillä ja viidellä voitolla oman lohkonsa Japanissa ja nousi seuraavan vuoden MM-kisoihin I-divisioonasta.

Pitkälti sama joukkue edusti Unkaria seuraavana keväänä 2009 MM-kisoissa, mutta juhlallinen paluu 70 vuoden tauon jälkeen ykköstasolle jäi synkäksi. Unkarin kapteeni Gábor Ocskay menehtyi vain kuukautta ennen kisoja sydänkohtaukseen, ja maa putosi kisoissa takaisin alemmalle tasolle. Kippari Ocskayta muistettiin ennen ottelun alkua tyylikkäällä videoesityksellä.

Itse ottelu meni Unkarin nimiin lukemin 6-5, vaikka Lehtinen osuikin tyylikkäästi kahteen otteeseen.

− Unkarin kannalta tietysti hienoa, että he saivat kasaan tuon -09-joukkueen - ja kovaahan siellä mentiin välillä, Lehtinen totesi.

Budapestin Sportarenalla kävi jo iltapäivällä kova kuhina ja fanit päädyssä pitivät kovaa ääntä läpi veteraaniottelun. Illan huipennukseen halli oli tulossa täyteen, ja takaisin MM-kisatasolle vuoden 2016 Venäjän MM-kisoissa palannut Unkari onkin jäänyt mieleen ainakin loistavista faneistaan.

− Venäjän kisojen kautta tietysti tiesin Unkarin entuudestaan, kun he pelasivat samassa lohkossa meidän kanssamme. Fanit ovat todellakin huikeita, ja täälläkin todella kova kannustus läpi ottelun. Keväällä pelasimme pienemmässä hallissa, mutta siellä oli täysi tupa ja koko ajan hirveä meno, Lehtinen muisteli.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kaksi tehokasta erää takasivat Leijonien voiton – Aaltonen jatkoi huimaa maalivirettään

MAAJOUKKUE | 7.4.2017 22:16
Leijonat aloitti kevään MM-kisoihin valmistavat harjoitusottelut perjantaina, kun se kohtasi Unkarin tämän kotikaukalossa. Leijonat oli suvereeni kahdessa ensimmäisessä erässä, joissa se teki yhteensä kuusi maalia. Lopulta lukemat kirjattiin Suomen hyväksi 6–1. lue lisää

Kommentti: Leijonien kaaoksen rauhoittaja

MAAJOUKKUE | 4.10.2017 18:33
Maajoukkueen ympärillä on vallinnut jonkinasteinen epävarmuus sitten Kari Jalosen ajan. Suomen jääkiekkoliiton tuore päävalmentajailmoitus rauhoittanee tilannetta. lue lisää

Mestarivalmentaja Jalonen palaa Leijonien peräsimeen

MAAJOUKKUE | 4.10.2017 13:52
Jukka Jalonen palaa maajoukkueen peräsimeen. Sopimus alkaa kuluvan kauden jälkeen. lue lisää

Pyeongchangin olympialaisten otteluohjelma selvillä

MAAJOUKKUE | 25.9.2017 19:51
Helmikuussa pelattavan olympiaturnauksen otteluohjelma julkistettiin maanantaina niin miesten kuin naistenkin turnaukseen. Suomen naiset lähtevät haastamaan Yhdysvaltoja ensimmäisessä ottelussaan, miesten joukkue lähtee ennakkosuosikkina Saksaa vastaan. lue lisää

Leijonien päävalmentaja vaihtuu − Marjamäki lähtee

MAAJOUKKUE | 11.8.2017 11:49
Leijonien päävalmentajalla Lauri Marjamäellä on vuosi sopimusta jäljellä. Hän on päättänyt lopettaa pestinsä siihen. lue lisää

Kommentit

Jere Lehtinen

s. 1973 Espoo, FIN
183CM / 88KG
SOPIMUS: UFA
VARAUS: Minnesota North Stars 1992, 4. kierros # 88