Kivi haluaa Ilveksen kunnioittavan perinteitään – ”Ei Torontoonkaan mennä kyselemään seuran historiasta”

LIIGA / Haastattelu
Karri Kivi oikealla vuosimallia 2015, vasemmalla kausimallia 1990-91 muun Ilves-joukkueen seassa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Karri Kivi on varttunut ja pelannut Tampereella. Nyt Kivi palaa kaupunkiin Ilveksen päävalmentajaksi. Tampere ja seura sopivat luotsille ”faijasta huolimatta”.

Siinä ei kauaa nokka tuhissut.

Kun Ilves otti yhteyttä Karri Kiveen, palaset loksahtivat kohdilleen nopeasti. Sopimusneuvottelut käytiin vain muutamassa päivässä.

Kivi koki sopivansa valmentajana juuri Ilvekseen. Suomen mestaruuden ja nuorten maailmanmestaruuden voittanut valmentaja puntaroi vahvuuksiaan ja heikkouksiaan, jonka jälkeen päätös oli rivakka.

− Kun seurasta otetaan yhteyttä, vaihtoehdot ovat ei, ehkä tai kyllä. Sehän kuuluu urheilupomojen ammattiin, että he kyselevät, Kivi aloittaa.

− Se oikein ryöpsähti esille, että hemmetti, se on nyt kyllä. "Hyvältä kuulostaa" oli ensimmäinen ajatus. Asiat vain alkavat vyöryä, kun jokin tulee ajankohtaiseksi. Esteet häviävät.

Spontaani tapa tehdä päätöksiä on kuulunut Kiven toimintatapoihin aiemminkin.

− Kaikki on minun kohdallani käynyt aina nopeasti. En ole paljoa suunnitellut, mihin nokka vie. Yllätyksellisyys on kuulunut tekemisiini ja olen tykännyt siitä.

Päätyminen Ilvekseen ei kuitenkaan ollut sattumaa.

− Kun voitimme Ässissä mestaruuden, sen jälkeen ajattelin, että olisi kiva valmentaa Tampereella. Ainahan sitä ajattelee niitä seuroja, missä on itse pelannut, Kivi perustelee.

Paluu tuttuun seuraan

Turkulaislähtöinen puolustaja pelasi Ilveksen liigajoukkueessa kaudet 1988-1991. Sitä ennen tilille karttui useita juniorivuosia tupsukorvien riveissä.

Kivi pelasi samaan aikaan Ilveksen junioreissa kahtaa eri lajia.

− Siihen aikaan kaikki pelasivat futista ja jääkiekkoa. Se oli silloin mahdollista, ellei jopa suotavaa.

Kun Karri Kiveltä kysyy nuoruusajan Ilves-idoleista, kokenut kiekkomies miettii hetken.

− Niitä hyviä pelaajia oli Ilveksessä niin paljon, Kivi huokaisee.

− Risto Siltanen oli jokaisen nuoren puolustajan idoli silloin. Ja Lasse Oksanen oli tietty vanhemmasta kööristä sellainen. Muistan vieläkin, kun Lasse näytti meille yhden harhautuksen. Käytän sitä vieläkin höntsyjäillä. Muttei se toimi yhtä hyvin kuin Lassella.

Oman isän asuminen Tampereella helpottanee paluuta perinteikkääseen kiekkokaupunkiin.

− Faijasta huolimatta Tampere sopii ihan hyvin. Kova kotikuri säilyy, Kivi nauraa.

"Ei Torontoonkaan voi mennä mennä kyselemään seuran historiasta"

Kivi ei vielä halua sen kummemmin kommentoida ensi kauden Ilves-joukkuetta tai sen pelitapaa. Se olisi epäkunnioittavaa nykyjoukkuetta kohtaan.

Yksi asia Kiven Ilves-aikakaudesta käy kuitenkin selväksi. Ensi kauden Ilves-joukkueen on ymmärrettävä, että nyt pelataan 16 Suomen mestaruuden perinteikkäässä organisaatiossa.

− Jokaiseen joukkueeseen, kun olen päättänyt mennä, olen tuonut esille, että on kunnioitettava seuraa ja sen logoa. Jos en itse kunnioita seuraa, pelaajat huomaavat sen, että olen vaan töissä täällä, Kivi kertoo.

− Tämä on niin perinteinen seura, että jos ei sitä ota arjessa mukaan niin... Ei Torontoonkaan voi mennä mennä kyselemään seuran historiasta.

Nuorten maajoukkueessa vastaava asennekoulutus piti sisällään itseluottamuksen kohottamista. Lopputuloksena oli maailmanmestaruus.

− Ensimmäinen palaveri alkoi siitä, että suomipoika ei kävele pitkin seiniä, kun Kanada tulee vastaan.

Kivi seuraa Ilveksen edesottamuksia kuluvalla kaudella muun muassa TV-lähetysten studioasiantuntijana. Uusi pesti alkaa loppukeväästä ja tupsukorvien laivaa ohjaa silloin motivoitunut kapteeni.

− Ei kenelläkään voi olla korkeampi motivaatio kuin minulla toukokuussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle