Kivi: "Härskiä tuomaritoimintaa"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lehdistötilaisuudessa nähtiin tyytyväinen ja vähemmän tyytyväinen valmentaja.
Kuva © Vilja Päätalo - vilja.paatalo@jatkoaika.com
Mestarivalmentaja Karri Kivi oli finaalin jälkeen vielä häkeltynyt. Valmentajalta tuli kuitenkin tuttuun tyyliin asiaa finaalista, jatkosuunnitelmista ja juhlimisesta.

- Ensimmäisessä vaihdossa häkki, paineet vastustajalle ja sitten onnistunutta puolustustaistelua. Tiesin, että tuomarit antavat siihen helppoja jäähyjä, tosin en arvannut, että niitä noin paljoa tulee. Ruotsi sai maalin, ja jatkoajalla olikin kyse enää siitä kummalla käy viuhka. Ratkaisu oli Ristolaiselta hieno yksilösuoritus.

- Ainoa huono hetki maalissa oli, kun tiesin, että pitää halata Haapakoskea ja Karjalaista!

Tuomaritoiminta puhutti ottelussa ja myös Kivellä oli siitä mielipide.

- Porissakin sai kerran-pari vuodessa pauhata tuomaritoiminnasta, mutta kyllä tuo oli jo aika härskiä. Jos niitä videoita kelaa taaksepäin niin kaksi niistä jäähyistä ei edes kuulunut peliin ja yksi meni väärinpäin. Mutta se oli odotettavissa, koska sama juttu tapahtui jo siinä Ruotsi-pelissä. Se oli vain kestettävä.

"Vilpertti" halusi ratkaista

Rasmus Ristolainen ratkaisi ottelun ja Teuvo Teräväinen voitti turnauksen pistepörssin. Kivi kehui luottopelaajiaan.

- Onneksi Teräväinen on vetänyt pitkää lenkkiä koko kesän niin on hyvässä kunnosssa ja jaksoi pelata älyttömiä peliaikoja tässä turnauksessa. Teräväinen-Lehkonen yhteistyö alkoi jo toukokuusta. He ovat kaksi taiteilijaa, jotka vetävät tätä joukkuetta esimerkillään. He ovat suorastaan neroja esimerkiksi alivoimalla.

- Barkov, Määttä ja Ristolainen, he sanoivat kaikki minulle ennen kauden alkua pelaavansa NHL:ää. Sitten kun sieltä tuli kuitenkin Ristolainen joukkueeseen, niin hänellä oli ihailtava ilme. Kun hän tuli koppiimme, hän oli kopin lapsellisin jätkä - hyvällä tavalla! Kutsun häntä Vilpertiksi. Rasmus oli että morjens, nyt ruvetaan vetämään!

- Enitenhän juuri Rasmus halusi jatkoajalla ratkaista. Hän tajusi, että neljällä neljää vastaan, nyt on pakin paikka. Kerrankin minä sanoin, että nyt saa pakit mennä, kun yleensä en halua heidän olevan hyökkäysten kärkenä. Se oli Rassen kolmas, neljäs, viides nousu. Siinä ei ole niin paljoa riskiä neljällä neljää vastaan.

Viimeinen sivu tarinaan

Suomella oli pelissä vain voitettavaa, ja joukkue sai valmistautua otteluun ilman suuria paineita.

- Valmistauduimme ennen peliä vähän eri tavalla kuin yleensä. Normaalisti meillä on videopalaveria ja koutsin normaaleita löpinöitä. Tällä kertaa totesin, että ei minulla ole mitään suunnitelmia. Näytin pojille tyhjän fläppitaulun ja sanoin, että nyt kirjoitamme sen viimeisen sivun tähän tarinaan. Siitä tuli aika hieno loppu.

- Ruotsilla oli vähän niin kuin pakkovoitto, meilllä oli kaikki voitettavana erityisesti jatkoerässä. Pelaajilla oli sellainen flow päällä.

Kivellä on sopimus alle 20-vuotiaiden päävalmentajan töistä myös ensi kaudeksi. Työnkuvakin on jo selvä.

- Nyt keskitymme seuraavaan turnaukseen, joka on kuukauden päästä Järvenpäässä. 1994 syntyneet lähtevät pois joukkueesta, joten uusi työnkuvani on tutustua 1995 ja 1996 syntyneisiin pelaajiin. Olen ollut kuusi ja puoli viikkoa ulkomailla, joten täytyy käydä kotonakin näyttämässä henkkarit.

"Mahtava paikka!"

Kivi voitti jo toisen mestaruutensa vuoden sisään. Henkilökohtaisen merkityksen sijaan mies korosti joukkueensa onnistumista.

- On hienoa onnistua, mutta tässä tilanteessa on valmentajalla työt hoidettuina ja kädet taskuissa. Pojat olivat vielä hieman hämillään tästä, joten on hienoa nähdä heidän reaktionsa kun lähdemme täältä pois.

Ruotsalaiset olivat ennen ottelua varmoja kullastaan, ja torijuhlakin oli jo suunniteltuna.

- Siellä oli jo kaikenlaisia festareita suunniteltuna, se on täällä maan tapa. Me menimme ihan rauhassa. Eikä se ole suomalaisille mikään ongelma. Mä lupaan, se puoli kyllä järjestyy. Silloin harvoin kun näitä tulee, niin ei tarvitse valmentajan murehtia mitään.

Suomen joukkueelle jää hyvät muistot Malmöstä.

- Kaikki hakkaavat täällä käsiään ja toisiaan yhteen. Mahtava paikka! Pojilla jatkuvat liigapelit jo tiistaina, joten juhlimisen suhteen tulee huomioida se.

Kivi summasi vielä yhteen joukkueen kasvutarinan.

- Elokuussa tämä alkoi. Olimme lähellä voittaa Kanadan harjoitusturnauksessa ja voitimme Ruotsin. Venäjä-voitto tässä turnauksessa oli henkisesti meille iso. Sveitsi-pelissä emme pystyneet parempaan. Puolivälierässä oli Tšekki vastassa, ja se oli kova ottelu. Se loi pohjaa sille, että äijät uskalsivat yrittää. Ja pakkohan siinä on yrittää, kun on tarkoitus ylittää!

» Lähetä palautetta toimitukselle