Kiloja karistanut Donskoi oikealla tiellä kohti MM-kisoja

LIIGA, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Joonas Donskoi pelaa uransa parasta kiekkoa.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Liigan kärkijoukkue Oulun Kärppien 22-vuotias kultakypärä Joonas Donskoi on koko sarjan pistepörssissä kahdeksantena 12 maalilla ja 37 tehopisteellä. Hyvät esitykset on huomattu myös A-maajoukkueessa. Kutsu sinivalkoisiin kävi jo toista kertaa tällä kaudella, kun Leijonat matkaavat viikonlopuksi länsinaapuriin kahteen Ruotsi-maaotteluun.

Ennen Ruotsin matkaa edessä oli vielä tiistain liigaottelu Espoossa, jossa Oulun Kärpät kohtasi toisen kuntopuntarin kärkijoukkueen Espoo Bluesin. Hyvistä tehoista ja runsaista maalipaikoista huolimatta Joonas Donskoi on onnistunut tällä kaudella ylivoimalla vain kerran. Tiistainakin oululaisten kultakypärä kunnostautui lähinnä tarjoilijan roolissa. Donskoi jäi tehopisteittä vain siksi, ettei esimerkiksi Esa Pirnes saanut kiekkoa ylivoimalla ylärimaa lähemmäksi maalia.

− Paljon ollaan ylivoimaa treenattu. Pieni rentous pitäisi varmaan saada siihen, pitäisi ehkä yrittää yksinkertaisemman kautta. Vaikea sanoa, mistä nyt puristaa, mutta katsotaan videoilta ja yritetään kehittää eteenpäin.

Vaikka Donskoin ketju jäikin tiistaina ilman onnistumisia, kolmikon luoma hyvä paine Bluesin puolustusalueelle rakensi pohjan Kärppien kolmannen erän tasoitusmaalille, kun Mika Pyörälä iski illan toisella maalillaan Kärpät peliin mukaan. Hetkeä myöhemmin Donskoi katseli vierestä Bluesin 3−2-voittomaalia, mutta ei Otso Rantakarin ylivoimaosumaa voi laittaa Donskoin piikkiin.

Tältä paikalta Donskoi yritti useasti, onnistumatta.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Donskoi tarjoili myös tasakentällisin erinomaisia paikkoja ketjukavereilleen Joonas Kemppaisella ja Julius Junttilalle, mutta oivaltavista syötöistä huolimatta punalamppu ei suostunut välähtämään. Ottelun loppuhetkillä Donskoi laukoi itse kertaalleen maalin kulmalta ohi, ja vielä viimeisilläkin sekunneilla miehelle aukesi paikka tasoittaa peli samoilta tonteilta. Kun ei mene, niin ei mene.

− Oli hyvä syöttö Kemppaiselta, noista pitäisi laittaa sisään. Eetu Laurikainen venytti hienosti, siinä on kyllä Bluesilla hyvä maalivahti. Muutamat viime pelit menneet meidän ketjulta vähän heikommin, pystytään vielä parantamaan.

Donskoilla on kasassa yhtä paljon tehopisteitä kuin viime kauden runkosarjan päätteeksi. Pelaamatta on vielä 16 runkosarjaottelua, joten uusi henkilökohtainen piste-ennätys on ilman loukkaantumista vain ajan kysymys. Pistepörssin kärkikahinoiden lisäksi Donskoi on myös Liigan tehotilaston toisella sijalla lukemalla +18. Joukkueelle tärkeitä voittomaaleja on syntynyt komeat kuusi kappaletta.

− Kaikkiaan kausi on kausi mennyt tasaisesti. Johtuu varmasti paljon siitä, että olen fyysisesti hyvässä kunnossa. Jaksan pelata, tämä runkosarja on kuitenkin aika tiukka rypistys. CHL-pelit siihen vielä lisäksi, ja nyt pääsin taas maajoukkueeseenkin. 

Donskoin lisäksi myös ketjukaverit ovat päässeet sovittelemaan Leijonien paitaa tällä kaudella. Liigasta ei liikaa maajoukkuemiehiä pulpahtele. Mistä ketjun maajoukkuetasoinen peli kumpuaa?

− Lähtenyt vaan natsaamaan, kun ollaan saatu pelata pitkään yhdessä. Pääosin selkärangasta pelataan, kemiajuttuja. Ajatellaan peliä samalla tavalla, ja kaikki ovat kiekollisia pelaajia. Tai ainakin yrittävät olla.

Kärpät on pelannut tällä kaudella myös CHL:ssä.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

"Oikealla tiellä ollaan"

Donskoin debyytti A-maajoukkueessa näki päivänvalon Sotšin EHT-turnauksessa vuosi sitten. Tehokas laituri on kiertänyt myös kaikki Leijonien juniorimaajoukkueet, joten sinivalkoinen pelipaita on tullut vuosien varrella tutuksi. Ensimmäinen EHT-keikka meni vielä kiikaritehoin, mutta tämän kauden Venäjän reissulta matkaan tarttui pari maalia ja väkevät esitykset erityisesti voittomaalikilpailussa.

− Oli kiva huomata kehitystä edellisiin otteluihin verrattuna. Paremmin pysyin vauhdissa. Oli myös hienoa saada ensimmäiset onnistumiset, siitä on mukava lähteä jatkamaan.

− Maaottelut ovat minulle hyviä mittareita, onnistumisista ja kehittymisestä saa ehdottomasti lisämotivaatiota. Oikealla tiellä ollaan, työ ei ole mennyt hukkaan.

Rangaistuslaukausten lisäksi Donskoin syöttötaito on erinomainen, ja liikekin näytti tiistaina varsin sulavalta. Samaa mieltä oli myös mies itse.

− Kyllä varsinkin luistelu on kehittynyt. Sen kanssa on tehty monta vuotta töitä tekniikankin osalta. Olen myös saanut lisää voimaa jalkoihin.

Kyllähän se helpottaa liikettä, kun ottaa viisi kiloa löysää pois.

Kärppien päävalmentaja ja A-maajoukkueenkin valmennustiimiin kuuluva Lauri Marjamäki on ollut isossa roolissa nuorukaisen kehityksesä.

− Viimeiset pari kautta Marjamäen valmennuksessa ovat olleet urani parhaat myös jääkiekon ulkopuolisen elämän kannalta. Nykyään sitä osaa ajatella itsensä urheilijana myös sen suhteen, mitä pitää tehdä jään ulkopuolella.

Myös Marjamäki on huomannut selvän kehityksen erityisesti ammattimaisuudessa. Pelkkä lahjakkuus riittää tiettyyn pisteeseen asti, sen jälkeen tarvitaan myös ammattiurheilijan asenne.

− Luistelu on kehittynyt harjoittelun myötä, koska hän on saanut painoa pois. Vähän oli ylimääräistä ympärillä. Kyllähän se helpottaa liikettä, kun ottaa viisi kiloa löysää pois. Myös henkistä kasvua on tapahtunut, hän on ymmärtänyt tämän urheilijana olemisen, Marjamäki summasi.

"Yllätyn, jos pääsen kisoihin"

Tulevat Ruotsi-ottelut ovat mukavia näytönpaikkoja. Donskoi odottaa kovia pelejä, joihin on kuitenkin helppo sopeutua.

− Ruotsilla on laadukas pelaajisto ja aina kova joukkue jalkeilla. Maajoukkueessa pelataan aika samalla tavalla kuin Liigassakin, huolellisen puolustuksen kautta. Vauhtia on tietysti enemmän, ja tilanteet tulevat nopeammin. Se on enemmän sellaista reagointipeliä. Omilla vahvuuksilla lähden kiekollista peliä hakemaan.

Nyt 22-vuotias Donskoi on Florida Panthersin neljännen kierroksen varaus vuodelta 2010. Vauhdilla kehittyvän pelimiehen hyvät esitykset on varmasti huomattu myös muissa seuroissa. Sopimus Kärppien kanssa kattaa ensi kauden.

− Hyvän valmennuksen kautta olen nyt paljon valmiimpi, jos tulisi sauma johonkin muuhun liigaan yrittämään. Mutta ensi kaudeksi on sopimus Kärppiin, sillä mennään.

Se on "Jonesta" itsestä kiinni.

Sotšin EHT-turnauksessa 13. hyökkääjänä aloittanut laituri on kehittymässä potentiaaliseksi MM-pelaajaksi. Donskoi itse suhtautuu asiaan päivä kerrallaan-asenteella, eikä lippu Tšekin MM-kisoihin ole hänen itsensä mielestä realismia.

− Sanotaanko näin että yllätyn, jos keväällä kisoihin pääsen. Paljon on hommia tehtävänä ja hyvin täytyy onnistua, että paikka aukeaisi.

Vaikka Donskoi itse pitää kisalippuaan huterana, Marjamäen kommenttien perusteella mahdollisuuksia saattaisi jopa ollakin.

− Hän pelasi Sotšissa erittäin hyvin, nyt on toinen näyttöpaikka. Katsotaan mitkä ketjukoostumukset keksitään. Se on "Jonesta"  [Donskoi] itsestään kiinni, paljon hän on kehittynyt eteenpäin.

Maajoukkue kokoontuu keskiviikkona. Ruotsi-ottelut pelataan perjantaina Västeråsissa ja sunnuntaina Tukholmassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle