Kevään kovin leijonasensaatio: Luxemburg nousi 2-divisioonaan, maassa kiekkobuumi

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Luxemburg juhli sarjanousua. Kuva muutaman vuoden takaa mitalijuhlista.
Kuva © Jussi Siiriäinen
Luxemburg teki kiekkohistoriaa nousemalla MM-kisojen kakkosdivisioonaan. Leijoniksi kutsutun maajoukkueen otteita seurattiin Luxemburgissa tiiviisti.

Luxemburg täräytti kiekkokevään toistaiseksi isoimman sensaation Bulgariassa. Äärettömän pieni kiekkomaa voitti monien yllätykseksi Bulgarian Sofiassa pelatun kolmosdivisioonan MM-kisat. Luxemburg ei ole koskaan juhlinut kyseisen divisioonan ykkössijaa, mutta 16. huhtikuuta kaikki muuttui. Jatkoajallekin kuvia ottanut ja kisoja seurannut Jussi Siiriäinen twiittasi seuraavasti finaalin päätyttyä:

Jatkoaika tavoitti Luxemburgin maajoukkueen suomalaisen mediamanagerin Teemu Hinkulan Luxemburgin ja Bulgarian välisen finaalin alla. Luxemburgin Tornadossa vuosia kiekkoillut Hinkula tiesi kertoa, että maassa on meneillään pienimuotoinen lätkäbuumi.

− Ihan hyvä pohinä päällä Luxemburgissakin kiekon tiimoilta. Porukka katsoo pelejä baarissa ja Facebookissa, ja nettisivuilla on paljon kävijöitä. Ennätykset paukkuvat!

Luxemburgin joukkue latautumassa ennen kisojen avauspeliä Arabiemiraatteja vastaan.
Kuva © Luxemburgin jääkiekkoliitto

Kuohuviinipullot auki, Luxemburg on voittamaton!

Mediamanageri oli ensimmäisissä kisoissaan maajoukkueen mukana. Matkassa oli myös ruotsalaistaustainen Sebastian Grein, joka on pelannut junioriuransa Ruotsin Sundsvallissa. Grein on vuoden kuluttua edustuskelpoinen Luxemburgin maajoukkueessa. Taustahenkilöinä toimineet Grein ja Hinkula odottivat nousufinaalia yhtä kuumeisesti kuin pelaajat.

− Todettakoon, etta kävimme äsken ostamassa samppanjat valmiiksi "Sebin" kanssa. Jos tulee käkättimeen, niin annamme ne Bulgarialle, kertoi Hinkula Sofiasta ennen historiallista ratkaisuottelua.

Finaalissa piskuinen Luxemburg kaatoi turnauksen suureksi ennakkosuosikiksi arvioidun isäntämaa Bulgarian. Kotijoukkueen hyökkäys oli sarjatasoon nähden eliittiä, mutta sitkeä lilliputti pani visusti kampoihin. Daavid voitti Goljatin peräti 10−4, vaikka laukaukset menivät Bulgarian nimiin 61−31. Yksi luxemburgilaisten sankareista olikin 57 kutia pysäyttänyt maalivahti Philippe Lepage.

− Tuntuu pirun hyvältä! Teimme voitollamme historiaa Luxemburgille ja luxemburgilaiselle jääkiekolle. Tämä tuo sille hyvää julkisuutta, riemuitsi Lepage.

Lepagen Facebook-haastattelu keskeytyi, kun joukkuetoverit kaatoivat mestarivahdin niskaan juhlajuomaa. Ilo oli Luxemburgin pukukopissa ylimmillään, sillä Luxemburg nousi turnausvoitollaan 2B-divisioonaan, jossa se pelaa keväällä 2018 ensimmäistä kertaa 14 vuoteen. Suomen Leijonat tunnetaan yhteispelistään, ja samaa voi sanoa Luxemburgin Leijonista.

− Bulgarialla oli todella taitavia yksilöitä, mutta voitimme heidät, koska pelasimme hyvin yhteen, myhäili Lepage kultamitali kaulassaan.

Luxemburgilaiset saapuivat jäähallille ison maailman malliin.
Kuva © Luxemburgin jääkiekkoliitto

Luxemburg on altavastaaja 2B-divisioonassa

Kolmosdivisioonan kisoissa oli kaksi lohkoa, joista Luxemburg pelasi kivikovassa B-lohkossa yhdessä Etelä-Afrikan, Georgian ja Arabiemiraattien kanssa. Välierissä vastaan tuli A-lohkon kakkonen Hongkong, ja kun Luxemburg voitti kaikki pelit, pääsi se hurmoksessa finaaliin kisaisäntiä vastaan.

− Toisessa pelissämme Georgiaa vastaan työskentelimme joukkueena. Tiesimme voittaneemme vahvan ryhmän, joten tajusimme, että voimme voittaa kenet vain, iloitsi maalivahti Lepage juhlahumun keskeltä.

Luxemburg nousi Bulgariaa vastaan kahden maalin takaa voittoon. Rangaistuslaukauksenkin kopannut Lepage ehti seurata myös jo päättyneitä kakkosdivisioonan kisoja. Vuoden päästä Luxemburg kohtaa 2B-divisioonassa esimerkiksi Espanjan, joka pelasi muutamia vuosia sitten jopa ykkösdivisioonassa. Espanja hävisi tuolloin Italialle vain 2−0, vaikka Italia on nykyisin päätason maa.

− Kakkosdivisioona on jo eri taso. Espanja putosi 2B:hen ensi vuodeksi, ja parhailla pelaajillaan se on erittäin hyvä joukkue. Luxemburgille on tietysti hyvä kehitysmahdollisuus päästä kakkosdivisioonaan. Siellä pitää sitten voittaa ainakin yksi peli, jotta säilytämme paikkamme. Mutta nyt on aika juhlia, päätti Lepage Sofiasta.

Isä, poika ja pyhä Patrick

Läpi kisojen mediasisältöä tuottanut Hinkula herkistyi kullan ratkettua kertomaan pukukopin tapahtumista. Kisojen parhaaksi valittu hyökkääjä Robert Beran oli todennut Hinkulalle, että on uskomatonta, kuinka Beran vasta opetti suurinta osaa pelaajista luistelemaan. Nyt 47-vuotias konkari voitti kultaa muun muassa oman poikansa Thierryn, 23, kanssa.

Vuosi sitten Jatkoaika teki ison henkilökuvan maajoukkueuransa lopettaneesta Patrick Schonista. Tuolloin Schon kertoi, että yksi hänen unelmistaan oli voittaa kolmosdivisioonassa kultaa. Hän tuskin arvasi, että Luxemburgin aika tulisi niinkin pian. Schon ei ollut nyt mukana, mutta on varmasti ylpeä omistaan.

Beranin ja Schonin vuosia jatkunut pioneerityö ei ole mennyt hukkaan, sillä Luxemburgin jääkiekkoilulla ei ole koskaan mennyt näin hyvin: Queenin kappale We are the Champions soi Luxemburgin pukukopissa historiallisen sarjanousun merkiksi. Pojat kannatti opettaa luistelemaan.

Luxemburgin kansallislaulu soi välieräpelin jälkeen. Lopulta sama veisu kajahti myös finaalin päätteeksi.
Kuva © Luxemburgin jääkiekkoliitto

» Lähetä palautetta toimitukselle