Kehitysjohtaja Sirviö on varsin tyytyväinen Mestiksen nykytilaan. Kuvassa Mestis-mestarit keväältä 2012.

Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Kehitysjohtajan kolmevuotinen lähestyy loppuaan

Keväällä 2010 Mestiksen kehitysjohtajana aloittanut Arto Sirviö on ilmeisen tyytyväinen sarjan urheilulliseen nykytilaan - ainakaan mies ei säästele sanojaan kehuessaan Mestis-kiekkoa. Kritisoitavaakin kehitysjohtaja sarjasta kolmevuotisen pestinsä loppusuoralla löytää.

Mestiksen kehitysjohtaja Arto Sirviö vakuuttaa tyytyväisyyttään helmikuun alussa päättyneeseen Mestiksen runkosarjaan. Sarjan katsojakeskiarvo putosi hieman, alhaisimpaan lukemaan sitten kauden 2007-08, mutta urheilullisesti sesonki oli laadukas ja viihdearvolta paras miesmuistiin.

– Sarja oli tasainen ja kiekko pelillisesti loistavaa. Jännitys säilyi ihan viimeisille kierroksille asti niin kotieduista, pudotuspeleihin pääsystä kuin karsintaan joutumisestakin. Mestis-kiekko on viihdyttävää, vauhdikasta ja myös yllätyksellistä, kehitysjohtaja Sirviö kehaisee.

– Katsojamäärät tulivat keskiarvolla hieman alaspäin ja se on toki pettymys, mutta vastapainoksen MestisTV-tuotannon kehittyminen ja tilausten kasvaminen kuukausitasolla kaksin- tai jopa kolminkertaiseksi oli loistava asia.

Käynnissä olevilta pudotuspeleiltä Sirviö odottaa paljon. Edellisen neljän kauden aikana Mestis-pudotuspelit ovat houkutelleet katsomoihin keskimäärin yli 2000 silmäparia ottelua kohden.

– Pudotuspeleissä on ollut erittäin loistavia kasvuja ja katsojamääriä riippumatta siitä, mitkä joukkueet sinne ovat aina kunakin vuonna päässeet. Se kertoo kiinnostuksesta. Kaikilla näillä 12 paikkakunnalla on selkeästi Mestis-väkeä, Mestis-sydäntä ja Mestis-fiilistä.

Monimuotoinen homma

Arto Sirviö valittiin Mestiksen ensimmäiseksi kehitysjohtajaksi keväällä 2010 ja nykyisin 51-vuotiaan entisen liigahyökkääjän työ alkoi kaudella 2010-11. Pesti on muodoltaan määräaikainen ja kestoltaan kolmevuotinen, eli nyt on menossa työsopimuksen viimeinen kevät.

Ennen nykyistä toimeaan Sirviö työskenteli muun muassa Ruotsin Allsvenskanissa Moran ja Björklövenin johdossa, Mestiksessä KooKoon toiminnanjohtajana sekä KalPassa toimitusjohtajana niin Mestiksessä kuin SM-liigassakin.

Kehitysjohtajan toimenkuva linjattiin 2010 kolmen päätehtävän ympärille. Niitä olivat Mestis-seuratoiminnan kehittäminen, Mestiksen kehittäminen valtakunnallisena sarjana sekä valtakunnallisten yhteistyökumppaneiden neuvotteleminen.

– Kehitysjohtajan työ on varsin monimuotoista. On yhteydenpitoa seurojen kanssa, seuravierailuja, yhteistyökumppanikuvioita, paitsi kumppanikeskusteluja nykyisten kanssa, niin tietysti myös uusien etsiminen on koko ajan käynnissä.

Seurojen toiminnan kehittäminen ei rajoitu vain nykyisiin Mestis-organisaatioihin, vaan myös tulevaisuudessa Mestikseen aikoviin. Kuluvan kauden aikana Sirviö on esikuntansa kanssa vieraillut muun muassa Seinäjoella ja Kotkassa.

– Työ on kokonaisvaltaista kehittämistä myös pidemmällä aikavälillä. Käymme tekemässä laatuarviointeja myös seuroille, joilla on jollain aikataululla tahtotilana nousta ylöspäin Mestikseen. Ihan samalla tavalla, kuin tämänhetkisille Mestis-joukkueille on tehty.

– He saavat omien suunnitelmiensa tueksi työkalun siitä, että mitä heidän tulisi tehdä sinä päivänä, kun heidän urheilullinen onnistuminen on sitä luokkaa, että kamppailevat noususta. Vuositasolla näitä tehdään ihan vain muutamia.


Sirviö on muun muassa KooKoon entinen toiminnanjohtaja.

Onnistumisia ja epäonnistumisia

Yhtenä kolmivuotiskautensa suurimmista saavutuksista Sirviö pitää Mestiksen omaa nettitv-palvelua, MestisTV:tä. Kuluvalla kaudella HCK:ta lukuun ottamatta kaikkien muiden joukkueiden kotiottelut on voinut katsoa palvelun välityksellä, joukkueesta riippuen 6-13 euron hintaan.

– MestisTV on yksi iso juttu, mitä tämä kolmevuotisjakso on tuonut. Meillä on tällä hetkellä 11 seuraa mukana ja siellä on saatu ihan hyviä katsojalukuja. Vaikka se on tässä mittakaavassa elänyt vasta lyhyen pätkän, on jo nähty, että siinä on tulevaisuudessa kehityspotentiaalia myös seurojen taloudelle.

– Viime kaudella olimme netissä 187 peliä. Tänä vuonna lukema on varmasti 250 peliä, jos ei ylikin.

Vaikeuksiakin on kolmevuotiseen mahtunut. Kiekko-Laser ajautui konkurssiin kesken viime kauden, sarjan katsojaluvut ovat lievässä laskussa ja kuluvalla kaudella Mestis jäi kokonaan ilman TV-sopimusta. Vakuutusneuvottelutkaan eivät menneet ihan nappiin, sillä ne venyivät yli määräajan.

– Totta kai ilman TV-sopimusta jääminen oli takaisku. Meillä oli muutamia vaihtoehtoja ja kun niitä perattiin, seurajohtajat tulivat siihen tulokseen, ettei sopimusta kannattanut tehdä. Ei vain löydetty sellaista rakennetta, johon olisi oikeasti ehditty mukaan.

Mikä aikatauluissa meni pieleen?

– SM-liigan TV-sopimus julkaistiin kohtuullisen myöhään, kesäkuun nurkilla ja vasta sen jälkeen alkoi meidän tiukemmat neuvottelut niiden muiden yhtiöiden kanssa. Sitten tuli kesälomat ja kaikennäköistä, mutta olimme elokuun alkupuolella ihan hyvissä asemissa.

– Seurat kuitenkin havaitsivat, että kaikilla on yhteinen tahtotila kehittää MestisTV:tä ja että TV-sopimuksen kanssa tulee vähän kiire. Seurat päättivät sitten, että otetaan aikalisä vuodeksi.

Aikataululliset syyt aiheuttivat harmaita hiuksia myös keväällä, kun Mestis-joukkueille neuvoteltiin vakuutuksia. Kuvio johti siihen, ettei pelaajilla ollut toukokuun alussa vakuutuksia, eikä siten harjoitusoikeutta.

– Huhtikuun loppunurkilla tuli kiireellinen aikaviive, johtuen SM-liigan vakuutusneuvottelujen menemisestä loppumetreille. Emme saaneet vakuutusyhtiöiltä omia vastauksia, ennen kuin SM-liigan neuvottelut olivat maalissa.

– Myöhästyimme jonkinmoisen pätkän ja jouduimme jarruttamaan pelaajia ja seuroja, kun toukokuun alussa ei ollut harjoitusoikeutta. Aika nopeasti saimme asiat kasaan ja neuvottelut olivat sillä lailla kannattavia, että saimme seuroille vakuutuksiin hyvät ehdot.

Katse kristallipalloon

Mestiksen tulevaisuus, koko sarjan identiteetti ja asema Suomi-kiekon järjestelmässä ovat kestopuheenaiheita. Kehitysjohtaja Sirviöllä on oma visionsa sarjan tulevaisuudesta.

– Näen Mestiksen tulevaisuuden sellaisena, että seuraorganisaatiot kehittyvät entisestään. Muutama seura on jo ottanut raikkaita loikkia eteenpäin ja kaikki ovat panostaneet operatiiviseen tekemiseen. Vallalla on näkemys, että ne vanhat jalat ja henkilömäärä eivät enää riitä, minkä johdosta on panostettu esimerkiksi myyntitiimeihin.

– Sarja on jo nyt ammattimaistunut ja se ammattimaistuu edelleen. Mestiksestä ei välttämättä ikinä tule täysimittaista ammattilaissarjaa, mutta se tulee olemaan vielä ammattimaisempi kuin tänäpäivänä.

Vaikka Sirviön nykyinen pesti keväällä päättyykin, on työ Mestis-kauden 2013-14 eteen jo käynnissä.

– Tällä hetkellä meillä on TV-yhtiöiden kanssa keskusteluja käynnissä ja katsotaan, josko löytäisimme sieltä ratkaisun tulevaan kauteen, Sirviö kertoo.

– Nettitv-maailma on meidän toiminnassa ykkösprioriteetti mediapuolen liikkuvan kuvan suhteen. Sitä kehitetään ensi kaudeksi lisää ja jos siihen saadaan rakennettua viereen TV-sopimus, hyvä niin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Mestiksen ja Suomi-sarjan sarjajärjestelmät julki - karsintoihin muutoksia

MESTIS | 16.5.2016 22:06
Mestiksen ja Suomi-sarjan sarjajärjestelmät kaudelle 2016-2017 on julkistettu. Tulevalle kaudelle isoin muutos tulee Mestiksen ja Suomi-sarjan välisiin karsintoihin. lue lisää

Mestis palkitsi parhaansa - Palve palkintorohmuna

MESTIS | 29.4.2016 21:00
Mestis-kauden palkinnot jaettiin perjantaina sarjan päätösgaalassa. Päähuomion gaalassa vei Jukureiden Oula Palve, joka pokkasi peräti neljä palkintoa. lue lisää

Laakkonen: ”Olen vuodessa unohtanut, miten hienolta mestaruuden voittaminen tuntuu”

MESTIS | 16.4.2016 23:23
Jukurit nappasi lauantaina seurahistoriansa seitsemännen Mestiksen mestaruuden. Yhtenä maestroista oli hyökkääjä Niko Laakkonen, joka iski ottelussa kaksi maalia. lue lisää

Jukurit pelastanut Christian Heljanko: ”En ole koskaan voittanut mitään”

MESTIS | 16.4.2016 23:10
Kajaanissa juhlittiin lauantaina Mestiksen mestareita, kun Jukurit nappasi finaalisarjan neljännen voittonsa viidennessä jatkoerässä. 19-vuotias Christian Heljanko oli onnesta lähes sanaton lue lisää

Maalin iskenyt Henritius: "Täysillä maalia kohti, eiköhän se sinne mene"

MESTIS | 15.4.2016 22:19
Sportista Jukureihin siirtynyt Teemu Henritius pääsi perjantaina heiluttamaan verkkoa, kun Jukurit kukisti Hokin jo kolmannen kerran kuluvana keväänä. Jokerikasvatin mukaan mitään ei kuitenkaan vielä voitettu. lue lisää

Kommentit