Kaukoranta suomii Rautakorven liaanijääkiekkoa

LIIGA / Haastattelu
Tapparan "liaanikiekko" ei miellytä ässävalmentajaa.
Kuva © Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/
Vuodesta 2004 Ässien edustusjoukkueen valmennustiimiin kuulunut Pasi Kaukoranta ottaa ensi kaudella haltuunsa porilaisseuran A-juniorit. Sitä ennen edessä on vielä liigakevään kuuma huipennus finaalipelien merkeissä. Vaikka kentällä joskus vallitsevatkin viidakon lait, Tapparan suosimat liaanit Kaukoranta haluaa pitää pois kiekkokaukaloista.

- Jollakin keinolla nyt pitää raapia neljä voittoa kasaan. Mielestäni meillä on siihen haastajan asemassa hyvät mahdollisuudet, Pasi Kaukoranta tiivistää tuntemuksensa finaalisarjan alla.

46-vuotias Kaukoranta on viettänyt viimeiset yhdeksän vuotta Ässien liigajoukkueen valmennusryhmässä. Matkalle mahtuu kuusi päävalmentajaa, laihoja vuosia, karsintasarja ja nyt huipentuva pitkäjänteinen nousu pohjalta. Niin, ja hopeamitali keväällä 2006.

- Sen joukkueen menestys perustui nimenomaan jätkämäisyyteen. Tässä joukkueessa on paljon enemmän jalkanopeutta ja yksilötaitoa, joka pystyy kääntämään tiukkoja pelejä eduksemme.

- Siihen suuntaanhan peli on silti muutenkin menossa, että pienikokoisemmat ja nopeat yksilöt nostavat päätään yhä enemmän. Jääkiekko on kuitenkin taitolaji, Kaukoranta tuumii.

Jätetäänpä pakolliset vertailut seitsemän vuoden taakse tähän. Nyt edessä on kevään 2013 huipennus. Ässävalmentajalla ei ole pienintäkään epäselvyyttä sarjan lähtöasetelmista.

- Tapparahan on ihan suvereeni suosikki. He pelasivat murhaavan runkosarjan ja ovat menestyneet tähän asti pudotuspeleissä lähes täydellisesti. Esimerkiksi välieräsarjassa Lukkoa vastaan maaliero oli 15-4 Tapparan eduksi.

Jos Tappara yrittäisi pelata siellä pudotuspeleissä noin, he saisivat viidestä kymmeneen jäähyä jokaisessa erässä.

Tamperelaisten vahvuudetkin tulevat Kaukorannan suusta nopeasti. Jukka Rautakorven kehittymistä hyökkäyspelaamisen osalta on tällä kaudella suitsutettu vahvasti. Porilaiskäskijä ei kiistä tätä, mutta nostaa esiin yhden kysymyksen.

- Tapparan aseet ovat erittäin monipuolisessa ja vaarallisessa hyökkäyspelaamisessa, se on totta. Mutta ovatko Rautakorven puolustuspelaamisen periaatteet muuttuneet mitenkään?

"2010-luvun liaanijääkiekkoa"

- Kiistaton tosiasia on se, että Tapparan puolustuspelaaminen perustuu sääntöjen rajamailla tapahtuvaan kiinnipitämiseen ja estämiseen. Nimitänkin tätä 2010-luvun liaanijääkiekoksi, Kaukoranta napauttaa.

Väite on raju, mutta Pata-valmentajan mukaan todistusaineisto on kenen tahansa nähtävillä.

- Olen katsonut nauhalta Tapparan pelejä niin runkosarjasta kuin HIFK- ja Lukko-sarjoistakin, sekä keskustellut kollegojeni kanssa. Eikä tämä ole mikään optinen harha, sillä kuvanauhat eivät valehtele. 

- Esimerkkinä voin mainita Tapparan välieräsarjan Lukkoa vastaan. Tamperelaisille vihellettiin sarjan aikana 14 kaksiminuuttista, näistä yhdeksän johtui heidän liaanikiekostaan. Sekin on fakta, että näitä jäähyjä tuli kaikilla kentän kolmanneksilla, ei pelkästään heidän puolustusalueellaan.

Kaukoranta ei ole mielissään suuntauksesta. Hän ei haikaile paluuta historiaan lajissa, jossa toivoo nimenomaan taidon korostumista.

- En saa oikein kovaa fiilinkiä siitä, että yritetään mennä johonkin kymmenen vuoden takaiseen sapluunaan. Peli ei saa mennä siihen suuntaan. Katsoin vertailun vuoksi myös muutamia NHL-pelejä. Jos Tappara yrittäisi pelata siellä pudotuspeleissä noin, he saisivat viidestä kymmeneen jäähyä jokaisessa erässä.

- Toki jääkiekossa voi puolustaa monella tavalla. Porilaiseen tapaan kuuluu hullunrohkea työnteko ja jalkojen liikkuminen, Kaukoranta heittää.

Ässävalmentaja keskittää luonnollisesti energiansa finaalisarjan alla oman joukkueensa tekemiseen, mutta lähettää toiveen myös muualle.

- Tuomareilla on tietysti iso rooli siinä, että linja säilyisi samanlaisena ja tasapuolisena niin läpi otteluiden kuin koko sarjankin.

» Lähetä palautetta toimitukselle