Kanadan selkäranka katkesi kolmannen erän alussa - "Tarvitsemme lisää vauhtia pelaamiseemme"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Rene Bourque edusti Kanadaa myös Helsingissä Suomen EHT-turnauksessa.
Kuva © Saana Hakala
Yli 700 NHL-ottelun veteraani René Bourque siirtyi kesällä Ruotsiin, kun työpaikkaa ei NHL:stä enää auennut. Miehen pistetili on maajoukkueessa vielä avaamatta tämän kauden osalta.

36-vuotias René Bourque on yksi niistä lukuisista Kanadan tämän kertaisen EHT-joukkueen pelaajista, joilla on takanaan pitkä ura NHL:ssä.

Bourquen lisäksi muun muassa Wojtek Wolski, Derek Roy ja Teddy Purcell ovat taatusti jokaiselle NHL-seuraajalle tuttuja nimiä menneiltä kausilta.

Peräti kuudessa eri NHL-seurassa uransa varrella kiekkoillut Bourque vaihtoi taalajäät kuitenkin täksi kaudeksi Ruotsin SHL:aan ja tukholmalaiseen Djurgårdeniin.

- Siellä on ollut hauskaa. Olen nauttinut ajastani siellä ja nuorempien jätkien kanssa pelaamisesta. Tukholma on mahtava kaupunki, mies kehui nykyistä työnantajaansa.

Bourque oli mukana jo kauden ensimmäisessä Euro Hockey Tourin turnauksessa Helsingissä, jääden silloin kuitenkin kokonaan ilman tehopisteitä.

Uransa ehtoopuolelle ehtinyt, parhaimmillaan 27 maalia kaudessa NHL:ssä iskenyt, Bourque on kuitenkin näyttänyt alkukauden aikana, että maalijyvä on yhä kohdillaan.

- Luonnollisesti se on erilaista kiekkoa kuin mihin olen tottunut, mutta mielestäni olen suoriutunut hyvin tähän asti. Ja olemme joukkueena voittaneet paljon pelejä, mies totesi viitateen Djurgårdenin kolmanteen sijaan SHL:n sarjataulukossa.

Mikään maajoukkueen vakionimi Bourque ei todellakaan ole. Esimerkiksi MM-kisoissa mies on päässyt edustamaan maataan ainoastaan yhden kerran, keväällä 2010.

Siten hän kuuluu myös niihin kanadalaispelaajiin, joille olympialaiset olisivat jääneet ikuiseksi haaveeksi, ellei NHL olisi jäänyt pois tämän vuoden kisoista.

Hän myöntääkin, että siirto Ruotsiin tapahtui osittain myös tulevia kisoja silmällä pitäen.

- En saanut enää työpaikkaa NHL:stä. Lisäksi pelatakseni olympialaisissa, minun oli pakko tulla Pohjois-Amerikan ulkopuolelle. Tukholma oli siinä kohtaa loistava vaihtoehto, Bourque selvensi.

Kuluvan kauden aikana Bourque on siis ehtinyt pelata yhteensä viisi EHT-ottelua ja on näissä nähnyt niin Suomen, Ruotsin kuin Tšekinkin tason.

Yksittäistä suosikkia hänen on kuitenkin vaikea joukosta nostaa.

- Ihan mahdotonta näin suoralta kädeltä sanoa. Pelaamme huomenna Venäjää vastaan ja kaikki sanovat, että he olisivat se kovin joukkue täällä. Kaikki pelit ovat kuitenkin olleet todella tiukkoja ja tasaisia, niin täällä kuin viime turnauksessakin. Jokainen joukkue on todella hyvä.

Tšekki käänsi ottelun väkisin voitoksi

Illan ottelu Tšekkiä vastaan ei tuottanut Kanadalle haluttua tulosta, kun Tšekki käänsi ottelun itselleen toisen erän lopun ja kolmannen erän maaleilla.

Loppulukemat kirjattiin Tšekille 4-1.

- Kolmanteen erään asti ottelu oli mielestäni erittäin tasainen. Pelasimme todella hyvän toisen erän, mutta he saivat siihen myöhäisen tasoitusmaalin ylivoimalla. Kun sitten päästimme toisen ylivoimamaalin heti kolmannen erän alkuun, niin meidän selkärankamme taisi katketa siihen, Bourque analysoi.

Henkilökohtaisesti Bourquen peli sujui kuten suurin osa tämän kauden aiemmistakin EHT-otteluista: ilman suurta huomiota.

Omaan piikkiinsä Bourquen ei tarvitse Tšekin maaleja ottaa, mutta toisaalta pistetili jäi edelleen avaamatta tämän kauden EHT:lla.

Mies itse ei esitykseensä ollut tyytyväinen.

- Minun pitäisi pystyä vaikuttamaan enemmän otteluun. Ketjuna emme saaneet peliä kulkemaan kovinkaan hyvin, laukauksista puhumattakaan, Bourque harmitteli.

Jos kulunut maajoukkuekausi on ollut nihkeä Bourquelle, sitä se on todella ollut myös Kanadalle. Viidestä pelistä kaksi voittoa ei todellakaan tyydytä vaahteranlehtipaitoja.

Ei varsinkaan, kun muistetaan, että voitot ovat tulleet Sveitsiä ja Etelä-Koreaa vastaan ja samalla Kanada on hävinnyt kaikki ottelut päävastustajiaan vastaan.

- Kuten sanoin, pelit ovat olleet tiukkoja. Meidän täytyy löytää jostain maalintekijä ja peliimme ne asiat, joilla pystymme tekemään eroa muihin joukkueisiin. Pelaamme ajoittain hyvin jo nyt, hän tuumasi.

Mies painottaa kuitenkin, että Kanadan nyt nähty taso ei ole sama kuin Kanadan taso tulevissa olympialaisissa. Kahdessa kuukaudessa ehtii tapahtua paljon.

- Meillä ei ole vielä hätää. Kun saamme lisää vauhtia omaan pelaamiseemme, saamme sitä kautta luotua myös enemmän laukauksia ja maalipaikkoja, Bourque vakuutti lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle