KalPan ja Ruohomaan odotukset täyttyivät

LIIGA / Haastattelu
Ruohomaa nousi heti ensimmäisellä kokonaisella liigakaudella KalPan runkopelaajien joukkoon.
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com
Kaudelle 2014-15 KalPa lähti palauttamaan sekä joukkueen uskottavuutta että pudotuspelejä Kuopioon. Molemmissa kilpipaidat onnistuivat päävalmentaja Pekka Virran alaisuudessa. Keskushyökkääjä Mikael Ruohomaa tuli kauteen lähdettäessä uutena pelaajana joukkueen mukaan ja pelasi samalla onnistuneen ensimmäisen kokonaisen liigakauden.

KalPan kausi oli odotuksiin nähden mainio. Välillä joukkue oli aivan Liigan kärkipäässä, mutta kevään tullen sijoitus alkoi pudota. Kilpipaidat kuitenkin taistelivat itsensä kuudenneksi ja pääsivät näin suoraan pudotuspeleihin. Puolivälierissä vastaan asettunut Rauman Lukko oli kuopiolaisille vielä liikaa ja KalPa lähti kesälomille Lukon jatkaessa voitoin 4-2. Ruohomaa muistelee pari kuukautta sitten päättynyttä kautta hyvillä mielin.

− Kokonaisuudessaan hyvä kuva jäi viime kaudesta. Oltiin mielestäni uskottava joukkue, niin kuin haluttiinkin. Parhaimpina päivinä meillä oli mahdollisuudet voittaa ihan mikä tahansa joukkue.

− Sen näki Lukko-sarjassakin. Meillä oli minusta siinäkin hyvät saumat mennä jatkoon, mutta Lukko oli tällä kertaa vähän parempi.

Ruohomaalle kulunut kausi oli uran ensimmäinen kokonainen liigatasolla. Mestiksessä 2013-14 Jokipoikien paidassa kovat tehot 22+43=65 tehnyt hyökkääjä sopeutui heti hyvin KalPan joukkueeseen.

− Ei ollut vaikeuksia sopeutua joukkueeseen. Oon tehnyt hemmetisti töitä ja kun nyt tuli näytönpaikka, niin se piti käyttää. Ainakin omasta mielestä onnistuin siinä hyvin.

− Olin myös valmis oppimaan, kun tulin joukkueeseen ja mielestäni omaksuin asiat hyvin.

JYPissä kaudella 2012-13 18 ottelua vähillä tehoilla pelannut Ruohomaa ei kokenut paineita ottaa uutta yritystä liigatasolla. Odotuksia varmasti oli erittäin hyvän mestiskauden jälkeen.

− En minä kokenut mitään paineita kauteen lähdettäessä. Niin kuin aiemmin sanoin, oon tehnyt paljon töitä tämän eteen ja olo oli itsevarma. Olin mun mielestä valmis näyttämään, että ansaitsin sen näytönpaikan minkä KalPassa sain ja että peli on liigatasolla.

− JYPissä en oikein saanut hyvää tilaisuutta näyttää, mutta toisaalta olen mielestäni nyt paljon valmiimpi pelaaja kuin silloin.

Ruohomaa on kiekollinen ja nopea pelaaja, eli juuri sellainen mitä Pekka Virran ajaman kiekkokontrollipelin toteuttamiseen tarvitaan. Se oli yksi tärkeä syy kauden onnistumiselle. Tämä näkyi myös pisteiden valossa: sentteri oli runkosarjassa joukkueen kolmanneksi paras pistemies ja pudotuspelien paras maalintekijä.

− KalPan pelitapa sopii mulle kyllä erittäin hyvin. Se oli ehdottomasti myös yksi asia mikä auttoi sopeutumaan ja että sain pelattua heti hyvän kauden.

− Tykkään tosi paljon pitää kiekkoa ja tehdä peliä. Olen pelinrakentaja ja mun tehtävänä on luoda muille tekopaikkoja. Pidän myös tästä meidän pelitavasta, missä viidellä pelaajalla hyökätään, mutta toisaalta myös viidellä puolustetaan.

Ensi kauteen katsottaessa voisi näillä näytöillä odottaa, että rooli joukkueessa olisi kasvamassa. Ruohomaa ei lähde asiaa sen kummemmin vielä spekuloimaan. Kehitettävääkin löytyy.

− En osaa sen tarkemmin vielä sanoa tulevan kauden roolista, mutta eiköhän se tule jollain tapaa kasvamaan. Keskushyökkääjänä kun pelaan, niin aloitukset on sellainen asia mihin on nyt kesällä myös panostettu.

KalPasta lähti paljon maalintekotehokkuutta muun muassa Michal Birnerin ja Tomas Kubalikin lähtiessä pois. Luultavasti myös Kasperi Kapanen jää Pohjois-Amerikkaan. Viime kaudella joukkue paini välillä maalintekovaikeuksien kanssa, mutta Ruohomaa ei näe että se muodostuisi ongelmaksi tulevana kautena.

− En minä ole huolissaan siitä, etteikö löytyisi maalintekijöitä. Nyt meille saatiin uusina Lappeenrannasta Jesse Mankinen ja Raumalta Joni Nikko. Janne Keränen myös näytti viime kaudella, että pystyy pelaamaan Liigassa kovalla tasolla ja tekemään maaleja.

− Varmasti näiden lisäksi nousee uusiakin maalintekijöitä. Niin sen pitääkin olla.

Viime kaudella KalPa oli hyvin yhtenäinen ja hyvähenkinen joukkue. Ruohomaan mukaan tämä toistuu myös hieman uudistuneessa joukkueessa.

− Meillä on nyt jo kesätreeneissä ollut tosi hyvä henki ja vielä sitä rakennetaan. Uudet tulokkaat on myös päässeet jo hyvin mukaan porukkaan.

KalPalla tulee olemaan kova lohko tulevan kauden CHL:ssä, kun samaan lohkoon arvottiin tšekkiläinen Oceláři Třinec ja norjalainen Stavanger Oilers. Stavanger on voittanut Norjan mestaruuden nyt neljä kertaa peräkkäin ja Třinec voitti viime kaudella Tšekin sarjan runkosarjan ja pelasi finaaleissa. Hyökkääjä ei keksi CHL:stä pahaa sanottavaa.

− Tosi hyvillä mielin lähdetään pelaamaan ja CHL on siinä mielessä hieno juttu, että pääsee ennen liigakauden alkua pelaamaan tosi kovia pelejä. Meillä on hyvätasoiset vastustajat ja saadaan heti hyvä mittari niistä.

− Treenipelit on joskus vähän puuduttavia ja CHL:n myötä ei tarvitse odottaa niin kauaa Liigan alkamista.

Joukkueen kanssa vietetyn ensimmäisen kesäharjoittelujakson jälkeen Ruohomaa suuntaa kotikonnuilleen Satakuntaan.

− Tämä viikko vielä ollaan vedetty joukkueen kanssa kesätreenejä ja sitten alkaa omatoiminen jakso heinäkuun loppuun saakka.
Tässä välissä matka käy kotikonnuille Huittisiin. Siellä tulee itsenäisesti treenattua ja nähtyä sukulaisia ja kavereita.

Joukkueessa ei ole vielä mitään varsinaisia tavoitteita ensi kaudesta lyöty lukkoon, mutta keskushyökkääjä on itsevarma joukkueen kunnosta.

− Lähdetään luonnollisesti joka peliä voittamaan. Paljon on pääkopasta kiinni nämä hommat ja marginaalit on pieniä. En näe, että meillä olisi mitään esteitä menestyä, Ruohomaa päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle