KalPaan siirtynyt Vainiola: "Uskon vahvasti, että ne parhaat vuodet on vielä edessä"

LIIGA / Haastattelu
Ville-Vesa Vainiola on edustanut aiemmin muun muassa TPS:ää.
Kuva © Timo Savela
Keskushyökkääjä Ville-Vesa Vainiola siirtyi toukokuussa TPS:stä KalPaan yhden vuoden sopimuksella. 31–vuotias raumalaiskasvatti tuo KalPaan kaivattua aloitusosaamista ja kamppailuvoimaa.

Raamikas Vainiola on vahva kahden suunnan pelaaja ja hyvä blokkaamaan laukauksia. Kiekollisen pelaamisen osalta hän haluaa vielä kehittyä ja Kuopio on siihen hyvä paikka.

− Tiedän, että osaan pelata hyvin myös kiekollisempaa peliä. Pitää vaan saada ulos se luovuus vielä. Kahden suunnan pelaamisen tosiaan koen vahvuudekseni.

− On nyt tuntunut, että täällä panostetaan siihen kiekolliseen peliin ja sen harjoitteluun ehkä enemmän kuin missään muualla Liiga-joukkueissa. Harjoittelun osalta niiden asioiden kanssa tulee paljon toistoa. Se on hyvä, että sitten pelitilanteessa asiat tulee selkäytimestä.

KalPan Liiga–tasolla uniikki pelityyli voi tuottaa joukkueeseen uutena tulevalle hieman vaikeuksia, mutta Vainiola kokee jo sisäistävänsä pelikirjan hyvin.

− Tietenkin aika lailla samaa jääkiekko on joka puolella, mutta on tässä KalPan pelityylissä ne omat vivahteensa. Tuntuu jo nyt, että on paljon oppinut.

Kuopiolaisten pelityyli perustuu paljolti kovaan liikkeeseen ja hyvään luisteluun. Niiralan montun erittäin iso jää aiheuttaa tähän vielä lisää haastetta ja joukkueen pelityyli voi olla kankeammalle menijälle erittäin kuluttava. Vainiolaa ei tunneta nopeimpana pelaajana ja hän myöntääkin, että se on yksi haaste itselle.

− Totta kai en ole mikään maailman räjähtävin, että sen kanssa on aina tekemistä. Kyllä se tietysti vaatii paljon, kun luistellaan ja mennään kovaa. Mutta toisaalta se on se meidän juttu. Tuossa on hyvä mennä mukana, kun jätkät tuntuvat olevan nopeita, keskushyökkääjä naurahtaa.

KalPan pelityyli suoraviivaistumassa

Pekka Virran valmentaman KalPan pelityyli perustuu erittäin kontrolloituihin viisikkolähtöihin, joissa pyritään hyvällä vauhtierolla saamaan paine vastustajan päähän. Aiempina kausina paine on saatu paikoin hyvin vastustajan päähän, mutta aika usein peli on mennyt kulmissa pyörimiseen ja painostus on ollut näennäistä. Tälle kaudelle KalPan pelityyliin on odotettavissa suoraviivaisuuden lisäämistä. Vainiola allekirjoittaa tiedon.

− Tietysti ei minulla ole siihen niin hyvä tuntuma, kun vasta tälle kaudelle liityn joukkueeseen. Kyllä minullakin sellainen tuntuma on, että se on ollut vielä paljon kiekollisempaa aikaisemmin. Tuossa pelityylissä on paljon vivahteita ihan suoraviivaisemmin pelaavien joukkueiden pelitapoihin.

− Ehkä pyritään vaan hahmottamaan se, että milloin pelataan enemmän kiekolla ja milloin taas lähdetään nopeasti ylöspäin. Ei vaan tyhmänä koko ajan pusketa ylös.

Aiemmin KalPan pelissä on tuntunut, että joukkue jauhaa alakerran kautta, vaikka olisi paikka hyökätä ylöspäin vastustajan järjestäytymätöntä viisikkoa vastaan.

− Kyllä nyt on pyritty, että jos tällainen hyökkäyspaikka tulee, niin lähdetään myös ylös. Kuitenkin samalla koitettaisiin hahmottaa, että milloin ei lähdetä.

Virran pelikirjalla KalPa on viime vuosina päässyt pudotuspeleihin ja Villi kortti –kierrokselle, mutta mitalipelit ovat jääneet vielä haaveeksi. Vainiolan mukaan joukkueessa on hyvä fiilis ja uskoa menestykseen löytyy. Hän korostaa, että kausi on pitkä prosessi, eikä menestystä voi siten varmasti ennakoida.

− Tietenkään en ole nähnyt, että mitä täällä on aikaisempina vuosina tehty. Totta kai kausi on pitkä prosessi ja siinä on paljon palikoita, tulee ylä- ja alamäkiä. Jotta saataisiin keväällä paras irti, niin pitää keskittyä vaan siihen mitä tehdään ihan päivittäin.

− Minusta ollaan nyt harjoiteltu hyvin. Uskon, että jos se käyrä on ylöspäin, niin ei mikään estä menestymistä. Marginaalit on kuitenkin pieniä etenkin sitten keväällä.

Pelistä nauttiminen pääroolissa

Kesäharjoittelun Vainiola hoiti poikkeuksellisesti suurimmaksi osaksi muusta joukkueesta erillään.

− Minulla oli nyt vähän erilainen kesä, kun harjoittelin omatoimisesti tuolla Raumalla. Muutaman kerran kävin myös täällä Kuopiossa treeneissä.

Vainiolaa voi sanoa Liigan parhaimmistoon kuuluvaksi aloittajaksi ja tämä on ominaisuus, mitä KalPan joukkueessa ollaan kuumeisesti kaivattu. Raumalaiskasvatti tulee luultavasti saamaan erikoistilannevastuuta etenkin alivoimakoostumuksissa.

− CHL– ja harjoituspeleissä ainakin on saanut alivoimaa pelata. Esitykset sitten määrittää, että miten paljon saa vastuuta. Pitää tietenkin vähän muutakin tapahtua, kun vaan voittaa aloitukset. Uskon, että voin tuoda joukkueeseen muutakin kuin pelkkää hyvän aloittajan erityisosaamista.

Mestiksen Malkininksi myös kutsuttu Vainiola takoi sarjaporrasta alempana kovia tehoja TUTOn ja KooKoon paidoissa, mutta Liiga–tasolla samankaltaiset tehomäärät ovat odotellet itseään. Pieniä viitteitä tästä on ollut, kun keskushyökkääjä teki kaksi maalia CHL–kamppailussa Vienna Capitalsia vastaan.

− Se vaatii aika paljon töitä, että noihin pistemääriin Liigassa pääsee. Toki vaikka tässä on ikää vähän tullut, niin en koe, että olisin vielä urani huipulla. Uskon vahvasti, että ne parhaat vuodet on vielä edessä.

− Enkä näe kehitykseen mitään esteitä, kun vaan pysyy terveenä. Kova halu on edelleen harjoitella ja mennä eteenpäin.

Henkilökohtaisia pistetavoitteita Vainiola ei aio kuitenkaan itselleen asettaa.

− Ei ole pistetavoitteita. Ehkä viime kaudella oli vähän liikaakin tavoitteita, niin siinä unohtui se pelaamisesta nauttiminen.

− Nauttiminen taitaa olla se isoin juttu nyt tähän kauteen lähdettäessä. Harjoittelee hyvin, nauttii ja tulos on sitten se, minkä ansaitsee. Yritän pitää fokuksen ihan siinä päivittäisessä tekemisessä.

"Ei välttämättä mitään taikureita olla"

Vainiola on muodostanut ketjun Jyri Junnilan ja Sami Mutasen kanssa. Kolmikon yhteispeli tuntuu toimivan ja herrojen pelityyleissä on myös samankaltaisuutta.

− Meillä on ollu nyt hyvä kemia, mutta totta kai pelaamisessa on vielä hiottavaa. On kyllä kiva pelata jätkien kans, ne on kovia painamaan hommia.

− Meidän pelaamisessa on ehkä vähän enemmän sitä ryminää. Ei välttämättä mitään taikureita olla, Vainiola nauraa.

"Tehot ja potentiaali on olemassa KalPassa"

KalPa–joukkueessa ei olla Vainiolan mukaan kirjattu mitään erityisiä tavoitteita taululle.

− Ei olla lyöty nyt mitään yhtä tiettyä juttua lukkoon. Tietenkin kaikkia pelejä lähdetään voittamaan ja yritetään joukkueena keskittyä siihen prosessiin. Sitä on puhuttu, että pala palalta rakennetaan kohti kevättä.

KalPan kotiotteluiden yleisömäärät ovat olleet matalia, eikä kaupungissa ole merkkejä kiekkobuumista. Vainiolan mukaan pelejä kuitenkin kannattaa tulla ehdottomasti katsomaan.

− Uskon, että me ollaan tosi nopea joukkue ja pelataan vauhdikasta kiekkoa. Itse ainakin tykkäisin katsoa sitä. Ei pelkästään seisota keskialueella, vaan pyritään pelaamaan.

Aiempina vuosina kilpipaitojen pelityyliä on haukuttu jopa tylsäksi ja maaleja syntyy vähän.

− Se vaatii tietenkin sen, että tehdään paikoista maaleja. Vaikea etukäteen sanoa, että miten paljon niitä maaleja sitten tällä kaudella alkaa tulemaan.

"Uskon ihan täysin tähän joukkueeseen"

Kolmosketjun keskushyökkääjänä pelaava Vainiola kuitenkin uskoo, että KalPa–miehistössä löytyy tarpeeksi pistenikkareita.

− Uskon vahvasti, että löytyy. Se on niin pienestä kiinni, voi olla että yhdessä pelissä jollain lähtee ihan lentoon se homma. Potentiaalia on ja löytyy monta jätkää kenellä on hyvä laukaus.

− Näkee päivittäin tuolla treeneissä, että todella monella on kauhea hinku kehittyä. Uskon ihan täysin tähän joukkueeseen.

Kärppiä vastaan pelatun harjoituspelin viisi tehtyä maalia ei ollut Vainiolan mukaan sattumaa.

− Kyllä ne tehot ja potentiaali on meidän joukkueessa olemassa. Esimerkiksi Skellefteå –pelissä hallittiin suurimmaksi osaksi peliä ja oli ihan yhtä paljon maalipaikkoja kuin Kärpät-pelissä, mutta ei vaan tehty. Se on aina se pelin ehkä vaikein asia, mutta tosiaan uskon, että meiltä löytyy ne tehot mitä tarvitaan.

CHL–peleissä ei KalPalla ole suurta menestystä aiempina vuosina tullut. Kaikesta huolimatta Vainiola kokee, että näihin peleihin löytyy motivaatiota ennen Liiga–kauden alkua.

− Minusta on ainakin ollut hienoja pelejä. Toki ne tulee nopeasti tuossa heti kesäharjoittelun jälkeen, eikä peli tietenkään ole samanlaista, kuin mitä se on vaikka keväällä.

− Mutta mekin ollaan pelattu esimerkiksi Skellefteåta vastaan, mikä on ihan Euroopan huippujoukkueita. Se on mukava paikka mitata joukkueen ja omaa tekemistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle