Alkava Liiga-kausi on Turusta kotoisin olevalle Kaskiselle ensimmäinen TPS:n päävalmentajana.

Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

Kalle Kaskinen, pelaako joukkueesi aktiivisemmin kuin viime kaudella?

Kalle Kaskinen korvaa Ari-Pekka Selinin TPS:n päävalmentajana. Jatkoaika haastatteli Kaskista pelin aktiivisuudesta ja viihdyttävyydestä.

Pelaako joukkueesi aktiivisempaa jääkiekkoa kuin se pelasi viime kaudella? Jos pelaa, miksi?

− Se on kova tavoite, koska kyllähän viime kauden joukkue ja pelitapa oli todella aktiivinen, rohkea ja varmaan myös erilainen kuin monet muut. Se oli Tepsin vahvuus. Sen perässä olemme. En käyttäisi itse sanaa aktiivinen, vaan sanaa aloitteellinen. Aktiivinen tarkoittaa sitä, että ollaan touhukkaita. Aloitteellinen joukkue haluaa määrätä pelin rytmin.

Millaista on mielestäsi aktiivinen jääkiekko?

− Aktiivisuus on pelinopeutta. Pelinopeus tulee koko meidän viisikkomme kautta. Vaikka yksi pelaaja olisi kuinka nopea, ei pelinopeus muodostu siitä. Hyökkäyspelissä nopeus on välillä sitä, että hidastetaan ja otetaan taas viisikko kasaan, ja sitten ollaan taas nopeita. Pitää uskaltaa puolustaa ylhäältä eikä lähteä niin sanotusti peliä karkuun.

Onko pelin aktivoittaminen trendi Liigassa?

− Mitä aktivoittaminen on, se pitäisi määritellä. Otsikoissa on ainakin ollut, että pelataan nopeammin ja nopeammin. Katsotaan sitten, kun sarja alkaa, että miten joukkueet alkavat pelata.

− Jos puhutaan pelin nopeudesta, niin hyökkääminen ja puolustaminen kulkevat siinä käsi kädessä. Monta kertaa puolustamisessa turvaudutaan helppoihin ratkaisuihin ja vetäydytään keskialueelle sen sijaan, että jatkettaisiin painetta. Ehkä siinä ovat ne hetket, joissa pitää olla fiksu. Kun on paikka, pitää jatkaa painetta. Kun ei ole paikkaa, pitää pelata enemmän keskustaa ja hallita sitä.

− Uskon, että Liigassa pelataan huippulätkää ja että jokainen tekee parhaansa saadakseen joukkueestaan parhaan irti. Uskon, että tästä tulee tiukka kausi.

Onko aktiivinen jääkiekko parempaa kuin passiivinen?

− Elämässä ylipäätään aktiivisuus, aloitteellisuus ja asioiden tekeminen on aika paljon parempi kuin se, että on passiivinen.

Tulisiko Liigassa pelata viime vuosia aktiivisempaa peliä, jotta Suomi menestyy paremmin maajoukkueissa?

− Sellainen peli, jossa pitää osallistua ja reagoida — mikä tarkoittaa varmaan, että pelataan nopeammin — on yksittäiselle pelaajalle vaativampi ja vie yksittäisen pelaajan ominaisuuksia sekä pelitaitoja eteenpäin.

Onko viihdyttävyys huomioitava arvo, kun teet taktisia päätöksiä?

− On tärkeää, että pelaajat kokevat, että he saavat ja että heidän pitää pelata, mennä ja tehdä. Se tuo tunteen, että me määräämme pelin kulun. Kyllä siinä tulee monesti vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Vauhti ja vaaralliset tilanteet ovat yleensä viihdyttäviä, että kai tässä on looginen jatkumo.

Ovatko esimiehesi seurajohdosta esittäneet sinulle viihdyttävyystoiveita?

− Eivät ole.

− Käymme toki Liiga-joukkueesta C-junioreihin saakka pelillisiä asioita läpi ja koetamme linjata yhteisiä painopisteitä ja sitä kautta harjoittelua ja yhteistä TPS-peliä. Nämä linjaukset eivät ole tulleet esimiehiltä, vaan enemmänkin ne ovat lähtöisin valmentajayhteisöstä, joka tässä tekee yhdessä hommia.

− TPS-peli on aloitteellista ja rohkeaa, pelille heittäytyvää jääkiekkoa, jossa näkyy hyvä tunnetila ja kamppailupelaaminen. Haluamme aloitteellisuuden kautta määrätä pelin temmon ja rytmin, se on tärkeää. Siten tulee pelinopeus. Näiden asioiden myötä peli on sitä kuuluisaa aktiivista jääkiekkoa.

Onko päävalmentajan mielestäsi otettava huomioon pelillinen asiakaspalaute eli kannattajien pelilliset toiveet?

− Kai se menee kuitenkin niin, että päävalmentajan pitää aika tarkkaan tietää, millaista huippujääkiekko on ja millaista peliä Liigassa pelataan sekä millaisella jääkiekolla voi pärjätä. Tätä kautta pelin työstäminen menee eteenpäin. On vaikea nähdä, että ihan suoraan otetaan palautteita katsojalta.

− Katsojilta otetaan toki vastaan palaute, kuinka he viihtyvät ottelussa ja minkälainen kokemus on. Kun on vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja joukkue voittaa pelejä, luulen yleisönkin silloin viihtyvän.

Onko voittaminen jääkiekkojoukkueen tärkein keino viihdyttää yleisöään?

− Pitkässä juoksussa se menee niin, että sarjataulukko kertoo totuuden. Ne, jotka voittavat enemmän, ovat varmaan tehneet asioita enemmän oikein kuin väärin. Uskon, että toimiva ja hyvä peli rakentuu päivittäisen tekemisen, oikeiden painopisteiden, oikeanlaisen harjoittelun ja treenien sisäisen vaatimustason varaan. Kun peli toimii, myös voittoja tulee enemmän.

Koetko joukkueesi esittävän tällä kaudella viihdyttävää jääkiekkoa?

− Olemme esittäneet erittäin viihdyttävää jääkiekkoa. Olemme pelanneet uhkarohkeasti ja antaneet siten vastustajille aika paljon maalipaikkoja kahdessa ensimmäisessä CHL-pelissä. Peleissä on ollut paljon hyvää, mutta pitää myös painaa vähän jarrua tässä vaiheessa. Rohkeuden, uhkarohkeuden ja tyhmyyden raja on häilyvä. Meidän pitää löytää rohkeutta ja uhkarohkeutta ja välttää tyhmyyksiä.

Mikä vastustajistanne pelaa aktiivisinta peliä?

− Uskon, että Liigasta tulee todella tasainen. Jos haluaa hallita ja voittaa pelejä, pitää olla joka ilta valmis pelaamaan täysillä ja pelaamaan parasta peliään. Tappara on vahva. Heillä on huippupelaajat ja -valmennus. Lisätään siihen vielä kulttuuri, joka siellä on ollut rakenteilla ja CHL:n ensimmäisten pelien pelottavan hyvät tulokset.

− Mutta toivon, että pelaaminen on kautta linjan sitä, että osallistutaan ja paineistetaan eikä lähdetä karkuun peliltä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Maanantaijää, viikko 45: Totuus, joka sattuu eniten

LIIGA | 7.11.2016 9:00
Liigassa on vietetty maajoukkuetaukoa, mutta Maanantaijäässä ei huilata. Muun muassa Ilveksen toiminta puhutti, vaikka Liigaa ei menneellä viikolla edes pelattu. lue lisää

IS: TPS valitsi päävalmentajakseen Kalle Kaskisen

LIIGA | 3.11.2016 19:23
Turun Palloseura on valinnut päävalmentajakseen seurassa jo työskentelevän Kalle Kaskisen. Myös apuvalmentajat ovat selvillä. lue lisää

Tapparan tehottomuus jatkuu, Turussa taotaan täysosumia

LIIGA | 17.10.2017 9:00
Tiistain Liiga-kierroksella maistuvia kertoimia tarjotaan muun muassa Tapparan nihkeän maalitehtailun jatkumiselle. Turussa puolestaan TPS:n ja Ässien odotetaan takovan osumia enemmänkin. lue lisää

Pelicansilta odotetaan maaleja, Kärppien lataus purkautuu positiivisesti

LIIGA | 13.10.2017 8:15
Perjantain kierrokselta löytyy mielenkiintoisia kohteita pelattavaksi. Katseet kohdistuvat erityisesti Tampereelle, jossa Kärpät havittelee vierasvoittoa Tapparasta. lue lisää

TPS:n tie tyssäsi CHL:ssä − JYP ei yltänyt lohkonsa voittoon

CHL | 10.10.2017 23:06
Kolmesta tiistai-iltana pelanneesta suomalaisjoukkueesta JYP koki ainoana tappion, mutta eteni silti jatkoon. TPS:n ja HIFK:n pelit CHL:ssä päättyivät. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKJukurit
"Kerho palaa voittojen tielle"
HPK kärsi tappion Lukolle perjantai-iltana, mutta ennen tappiota joukkue matkasi kolmen ottelun voittoputkessa. Tappiosta huolimatta hämeenlinnalaisten peli on ottanut askelia parempaan suuntaan. Jukurit puolestaan kiri perjantaina neljän maalin takaa-ajoasemasta tasoihin Kärppiä vastaan, mutta suuressa kuvassa mikään ei muuttunut ja tappio oli mikkeliläisille kuudes peräkkäin. Sama laulu jatkuu myös lauantaina HPK:n vieraana.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
IlvesTPS
"Lepo TPS:n etu"
Vaikka TPS on kärsinyt etenkin hyökkääjien loukkaantumisista, on sillä edelleen riittävästi potentiaalia suuriin maalimääriin. Ja Ilvestä vastaan onkin viime otteluissa juhlittu. Perjantaina Tappara kuritti kissapaitoja kahdeksalla maalilla ja edellisessä ottelussa KooKoo kuudella. Lisäksi TPS:n puolella on lepo. Turkulaiset ovat saaneet valmistautua otteluun päiviä, kun Ilveksellä on niskassaan tuore murskatappio Tapparaa vastaan. Mikäli TPS olisi ykkösmiehistöllään liikenteessä, Ilveksen murskajaiset saattaisivat jatkua, mutta tamperelaiset lähtevät otteluun varmasti puolustus edellä.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
JYPPelicans
"Pelicansilla edellytykset yllätykseen"
JYP on kasannut edellisestä viidestä pelistään kolme pistettä. Takana on tappiot esimerkiksi KalPalle sekä SaiPalle. Juuso Puustisen loistovire katkesi pieniin kolhuihin, eikä laajasta ringistä ole noussut yksilöitä ratkaisemaan pisteitä. Pelicans on puolestaan kiekonhallinnalla mitattuna Liigan parhaimmistoa ja viimeisessä kymmenessä ottelussaan lahtelaiset ovat jääneet pisteittä vain kahdesti. Lisäksi JYP on alkukauden meriiteillään huomattavasti pelatumpi, joten kertoimen hakeminen Pelicansin voitolla saattaa osoittautua kannattavaksi.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
KooKooHIFK
"HIFK:n tuskainen vierastaival jatkuu"
HIFK on voittanut tällä kaudella vasta yhden pelin vieraskentällä. Takkuisuus viimeistelyssä näkyi erityisesti edellisessä ottelussa Kärppiä vastaan, kun saldo oli nolla tehtyä maalia. KooKoo on puolestaan kerännyt pisteitä viimeisestä viidestä ottelustaan, joskin kolmesti ratkaisua on haettu jatkoajalta. HIFK:ta pelataan enemmän kuin nykyinen vire antaa syytä, joten KooKoon voitoilla saanee odotusarvoa parempia kertoimia.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
SaiPaKärpät
"Kärpät katkaisee SaiPan voittoputken"
SaiPa on kuuden ottelun voittoputkessa. Putken tae on ollut uhrautuvainen joukkuepelaaminen sekä hyvä maalivahtipeli. Kärpillä on kuitenkin riveissään kaksi ehdotonta huippuketjua, joiden apulla oululaiset katkaisevat SaiPan voittoputken. Kärpillä oli vaikeuksia viimeistelynsä kanssa, mutta kahdessa viime pelissä isketyt 11 maalia kertovat ongelmien olevan takana. SaiPa ei silti luovuta ilman taistelua.
 • 0
 • 1
 • 3
 • 4
SportTappara
"Tapparan hanat auki"
Peräti kymmenen joukkuetta on tehnyt enemmän maaleja kuin Tappara. Ilman perjantain kahdeksaa maalia takana olisivat vain KalPa ja Jukurit. Perjantain murskavoitto paikallisvastustajasta kuitenkin nosti koko joukkueen itseluottamusta ja lauantaina kentälle marssii valmis Tappara. Sport on päästänyt toiseksi eniten maaleja, joten samaa on luvassa myös lauantaina. Toisaalta Tapparalla painaa jaloissa perjantain kamppailu ja se näkyy tällä kertaa oman alueen virheissä.
 • 2
 • 3
 • 5
 • 6
ÄssätLukko
"Satakunnan tasainen derby"
Lukko on kaksikosta edellä sarjataulukossa, kiekonhallinnassa sekä kuntopuntarissa, mutta millään osa-alueella erot eivät ole selkeät ja lisäksi raumalaisten peli on takkuillut. Ässien aseena on kotikenttä sekä enemmän lepoaikaa edellisen ottelun jälkeen. Lukko pelasi perjantaina HPK:ta vastaan, kun Ässät on saanut odottaa illan koitosta tiistaista asti. Lähtökohdiltaan tasainen ottelu, jossa parempi henkinen kantti ratkaisee lopullisen voittajan, jota saatetaan hakea myös jatkoajalta.
 • 1
 • 2
 • 1
 • 2

Jonne Virtanen

TPS #29 L kh
s. 1988 Turku
197CM / 111KG
SOPIMUS: 2021