Kalifornian lämmöstä kylmään Kouvolaan

MESTIS / Haastattelu
Tommy Wingels on jo ehtinyt väläytellä taitojaan Mestis-jäillä
Kuva © Miikka Mikkola
Yhdysvaltalaishyökkääjä Tommy Wingels vaihtoi NHL-työsulun ajaksi kotimaansa kaukaiseen Suomeen. San Jose Sharksin sopimushyökkääjä valitsi Mestiksen ja KooKoon ja on ehtinyt hurmata koko Mestistä seuraavan yleisön kuukaudessa.

Yhdeksässä ottelussa seitsemän maalia ja yhtä monta syöttöä, pyöreät nolla jäähyminuuttia ja valinta Jatkoajan lokakuun Mestis-pelaajaksi – Tommy Wingels on tehnyt jo nyt lähtemättömän vaikutuksen.

Kesällä kaksivuotisen jatkosopimuksen NHL-seura San Jose Sharksin kanssa tehnyt Wingels saapui Suomeen reilu kuukausi sitten ja suurimpana syynä siihen, että mies pelaa tällä hetkellä kiekkoa Mestis-tasolla, oli hänen oma tahto päästä pelaamaan. Siitä kertoo myös se, että KooKoossa mies maksaa itse omat vakuutusmaksunsa.

  Halusin pelata ja tämä oli mahdollisuuteni. Juttelin Sakarin [Välimaa, KooKoon toiminnanjohtaja] kanssa ja hänen mukaan olisin hyvä lisä joukkueeseen, jos vain olisin kiinnostunut, taustoittaa Wingels.

KooKoo on maaottelutauolta palattaessa sarjassa kolmantena, kuuden ottelun mittaisessa voittoputkessa ja luonnollisestikin yksi suurimmista mestarikanditaateista. Wingelsin mukaan oranssimustat pelaavat nopeaa, hyökkäysvoittoista peliä, puolustusta kuitenkaan unohtamatta.

  Yritämme pelata hyökkäyssuuntaan nopeasti ja kun saamme kiekon, lähdemme suoraan hyökkäämään. Meidän täytyy kuitenkin muistaa puolustaa. Mikäli päästämme paljon maaleja niin emme voita pelejäkään.

Vaikka Mestis ei olekaan maailman arvostetuin liiga, sarjassa pelataan kuitenkin nopeatempoista kiekkoa ja kaikki taistelevat kynsin ja hampain pisteistä. Tämä ei ole jäänyt Wingelsiltä huomaamatta.

  Mestis on hyvä liiga ja täällä on paljon taitoa, mutta peli on tietenkin erilaista kuin Pohjois-Amerikassa. Täällä äijät yrittävät päästä SM-liigaan, mikä näkyy niin otteluissa kuin harjoituksissa.

San Josen kuudennen kierroksen varaus kesältä 2008 on ehtinyt pelata uransa aikana muun muassa yliopistosarjassa, AHL:ssä ja NHL:ssä.

  Pohjois-Amerikan sarjoissa on omanlainen pelityyli, ja sekä puolustus- että hyökkäyssuuntiin pelataan pienen kaukalon takia eri tavalla kuin Mestiksessä, mutta muuten pelit eivät hirveästi eroa. Nautin kokemuksistani täällä.

Tunnen oloni mukavaksi”

Wingels tuli Atlantin takaa lämpimästä Kaliforniasta kylmään Suomeen eikä tuntenut ketään pelaaja entuudeltaan. Haaste oli kova, mutta vain kuukauden jälkeen mies tuntee olonsa Kymenlaaksossa kotoisaksi.

 — Tunnen oloni mukavaksi täällä. Pelitoverit ja KooKoo ovat tehneet sen minulle helpoksi, sillä he ovat auttaneet minua ja ovat uskomattoman mukavia kavereita. Valmentaja [Juha Juujärvion loistava, kuten myös Sakari. Tunnen oloni mukavaksi.

Maajoukkuetauon aikana Wingels kävi pyörähtämässä kotonaan Yhdysvalloissa ja jätti väliin Turussa pidetyn Mestiksen tähdistöottelutapahtuman. Pikapyörähdys kotikonnuilla antoi tekemiseen taas uutta puhtia, kun perhettä ja kavereita näki ensimmäistä kertaa yli kuukauteen. Paluu Kouvolaan oli kuitenkin myös mieluinen.

  Oli mukava käydä taas kotona, nähdä sekä ystäviä että perhettä ja tyttöystävää. Olen kuitenkin iloinen, että olen taas täällä ja pääsen pelaamaan.

NHL-hyökkääjä kertoo myös tuntevansa koti-ikävää Suomessa, mutta nuoren miehen mielestä se kuuluu tähän asiaan ja Sharks-sentteri uskoo tehneensä oikean valinnan tullessaan Suomeen pelaamaan.

  Tietysti sitä aina ikävöi eikä kahdeksan tunnin aikaero helpota tätä, mutta sen kanssa on elettävä.

Wingels on aktiivinen paitsi jäällä myös hyväntekeväisyydessä. Nuori hyökkääjä on mukana You can play -projektissa, jonka tarkoituksena on estää urheilijoiden tuomitseminen seksuaalisen suhtautumisen perusteella ja saada heidät tuntemaan olonsa mukavalle joukkueissa.

  Emme tahdo ihmisten tulevan tuomituiksi, vaan haluamme ihmisten tuntevan olonsa mukavaksi ja harrastavan urheilua. Emme toivo ihmisten tuntevan pukukopeissa oloaan epämukavaksi. Tällä tavalla voimme muuttaa urheilukulttuuria. 

Työsulun kanssa optimistinen

Taalajäillä on tällä hetkellä käynnissä työsulku, sillä pelaajayhdistys ja omistajat eivät päässeet sopuun rahojen jakamissuhteesta ja täten työehtosopimus jäi tekemättä ennen kauden alkua. Wingelsin ensireaktiot työsulkuun olivat odotetusti haikeat.

  Olin erittäin pettynyt. Tahtoisin pelata NHL:ssä, sillä se on mitä rakastan. Valitettavasti se ei nyt vain onnistu, mutta toivottavasti lähitulevaisuudessa asiat olisivat toisin.

Työsulku vaikuttaa pelaajiin paitsi rahallisesti, myös muuten uran kannalta – hyviä pelivuosia menee suoraan kaivoon. NHL-vahvistus on kuitenkin iloinen siitä, että saa olla KooKoon mukana työsulun ajan.

  Jääkiekkoura on lyhyt lähes jokaisella. Moni haluaisi pelata 20-30 vuotta, mutta kaikki eivät tähän kykene. Se on turhauttavaa, että tällaiseen tuhrautuu aikaa, mutta olen optimistinen ja toivon, että NHL-kausi alkaisi pian. Mutta sillävälin on hienoa saada pelata pelejä ja harjoitella KooKoon kanssa. Tämä on hyvä tapa pysyä terävänä ja valmistautua kauteen kun se alkaa.

Yksi NHL-työsulun keskeisistä asioista ovat pitkät ja rahakkaat megasopimukset. Kesällä esimerkiksi Minnesota Wild teki Zach Parisen ja Ryan Suterin kanssa 13-vuotiset ja peräti 98 miljoonan dollarin arvoiset diilit. Wingels muistuttaa, että sopimukseen vaaditaan aina kahden osapuolen suostumus, eikä liioin arvosta omistajien tahtoa rajata sopimuksien kestoille maksimipituus.

 — Sopimuksen tekoon tarvitaan kaksi osapuolta, pelaaja ja joukkue, sen hyväksyy aina kaksi osapuolta. Mielestäni kukaan pelaaja, jolle tällaista sopimusta tarjottaisi, ei voisi sanoa ei. Tämä on asia, josta omistajat haluavat luopua.

Miehen tulevaisuudensuunnitelmiin ja -toiveisiin kuuluu tällä hetkellä vain yksi asia – jääkiekko.

 — Jääkiekon pelaaminen on minulle kaikki kaikessa. Uran jälkeen teen luultavasti jotain bisnes-asioita.

» Lähetä palautetta toimitukselle