Jyväskylän serkusduo seuraa sukulaistensa jalanjälkiä

LIIGA, MESTIS / Haastattelu
Topi Nättinen velmuilee sekä Liigassa että Mestiksessä.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Kekkonen, Kekkonen, Nättinen... Moni jääkiekkoa seuraava suomalainen on viime aikoina huomannut Nättisiä olevan lähes joka toisessa kaukalossa. Jatkoaika nappasi kaikki neljä haastatteluunsa, jossa hyökkääjät esittettelevät toisensa.

Nättisten kiekkosukuun kuuluvat veljekset Jussi, Joonas, Julius sekä serkkupoika Topi. Kaikki neljä ovat aloittaneet uransa Jyväskylässä JYPin paidassa. Ensimmäisenä ääneen pääsee suvun nuorempi kaarti eli 17-vuotias Julius Nättinen ja hänen serkkunsa Topi. 

Suvun toiseksi nuorin on alle 20-vuotiaiden maailmanmestari Topi Nättinen, joka on edustanut jyväskyläläisiä joukkueita koko uransa ajan. "Kolmen J:n" serkkupoika on pelannut tällä kaudella 14 ottelua JYP-Akatemiassa tehoin 4+9=13. Liigakokemusta hyökkääjällä on JYPin riveistä yhteensä 24 ottelun verran, joista seitsemän on tältä kaudelta.

Kolme vuotta nuoremman Juliuksen mielestä myös Topi on päätynyt kiekkopiireihin klassisen syy−seuraus-ketjun kautta. Viitaniemen kentällä serkkujensa Jussin ja Joonaksen kanssa silloin tällöin pelannut Topi on monen muun nuoren tavoin ottanut mallia ja oppia vanhemmistaan, mikä näkyy tänä päivänä ammatinvalintana. 

− Uskon Topin aloittaneen jääkiekon sukulaisten esimerkin kautta. Jussi ja Joonas pelasivat hänen kanssaan samoilla ulkojäillä, ja setäni eli Topin isä on ollut aina urheilun parissa, kuopus muistelee.

Nättiset ovat päätyneet samankaltaisen urakehityksen myötä myös samoihin joukkueisiin. Ensimmäisen kerran serkukset olivat samassa joukkueessa jo lapsena, ja tänä päivänä molemmat edustavat Mestiksessä JYP-Akatemiaa. Topi on pelannut kuluneella kaudella milloin Liigassa, milloin serkkunsa koppitoverina Akatemiassa. Kilpailusta huolimatta joukkuetoveruudesta on ollut molemmille myös paljon hyötyä.

− Totta kai meillä on kilpailua, mutta vain sukurakkaalla tavalla. Olen saanut Topilta paljon vinkkejä tällä kaudella sentterin peliin. Kaikki kilpailu on hyvässä hengessä, Julius hymähtää.

− Totta kai meillä on kilpailua, mutta vain sukurakkaalla tavalla. 

Ensi kesänä NHL-varausikäisen Juliuksen mukaan Topi on onnistunut murtautumaan Liigaan siirtämällä pelinsä vahvuuksia myös asenteeseen. Johtajatyypiksi ja itsevarmaksi kuvailtu Topi on serkkunsa mielestä myös erityisen määrätietoinen.

− Hänellä on suuri motivaatio tähän lajiin. Liigaan etenemistä auttoivat toki myös kiekolliset ja pelilliset taidot, mutta Topi tahtoo aina tehdä oikeita ratkaisuja.

− Topi yrittää aina loppuun asti, ja sen haluaisin energisyyden lisäksi omaan peliini, ujona pidetty kiekkosuvun kuopus suitsuttaa.

17-vuotias Julius on 20-vuotiasta Topia peräti 10 senttiä pidempi, mutta katsoo vanhempaansa ainakin verbaalisesti ylöspäin. 

− Kyllä Topi vie minua näppäryydessä ainakin tällä hetkellä, jyväskyläläinen myöntää.

Suvun neljäs sentteri ei turhia hötkyile

Julius on niin ikään JYPin kasvatti. 17-vuotias edusti Suomea taannoin alle 18-vuotiaiden maajoukkueturnauksessa, ja keräsi seitsemässä ottelussa tehot 4+11=15. JYP-Akatemiassa pelatussa 10 ottelussa tehopisteitä on kertynyt yhteensä 2+7=9.

Kaikki Nättiset pelaajat hyökkääjänä, mieluiten vieläpä sentterinä. Juliuksen serkun, Topin, mukaan pojat ovat olleet jo nuorena johtavia pelaajia, joten myös Juliuksen pelipaikan valinta oli luonnollinen prosessi.

− Sentterin täytyy olla pelimies: pienestä pitäen täytyy osata pelata sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Kärjistettynä kömpelöstä luistelijasta tehdään puolustaja ja vähemmän puolustavasta hyökkääjästä laituri.

− Myös Juliuksella on ollut sentterin paikan vaativaa pelisilmää jo lapsena, kaksi CHL-ottelua JYPissä pelannut Topi kuvailee.

Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Julius kertoo poikien pelanneen yhdessä ulkojäillä jo lapsena, mutta Topi päättää tuoda faktat tiskiin. Muistoja ei ole nimittäin kerätty kovinkaan monella kiekottelukerralla. 

− Meidän sukumme on jokseenkin epäsosiaalinen. Olemme olleet vähän yhteyksissä tai toisillamme kylässä. Siksi en osaa nimetä yhtä ulkojäämuistoa – näimme lapsena harvemmin, hyökkääjä nauraa.

Nättisten sukua yhdistää hänen mielestään myös toinenkin asia, joka näkyy Juliuksen luonteessa.

− Julius on rauhallinen ja hiljainen, eikä hänen sisälleen pääse kovin helposti. Hän on "perusnättinen" − ei pidä meteliä itsestään.

Samat perisuomalaiset luonteenpiirteet näkyvät 178-senttisen Topin mukaan etenkin kentällä. Rauhallisuus ja keskittyminen lienevät kuitenkin juuri ne syyt, miksi joka toisen kiekko-ottelun kokoonpanoon on merkattu ainakin yksi Nättinen.

− Julius ei hypi plekseihin tehdessään maalin. Hän tekee omaa työtään, eikä räyhää tai huutele koskaan.

Vaikka sentteriserkuksilla onkin paljon yhteistä, on olemassa myös eroja. Julius on ottanut serkkuaan kehityksessä kiinni iän myötä, mutta Topin mieltä hiertää ainakin yksi asia, jonka haluaisi sukulaiseltaan varastaa.

− Hän pystyy pelaamaan myös pitkällä mailalla, mikä on etu etenkin kiekottomassa pelissä. Pelasin sellaisella ennen, mutta jouduin lyhentämään mailaani merkittävästi, Topi toteaa pienen tuumaustauon jälkeen.

− Meillä on kuitenkin paljon samoja vahvuuksia. Julius on pelintekijä, ja hän on onnistunut kehittämään laukaustaan.

Kolmen vuoden ikäero näkyy silti pienissä asioissa. Liigaan tietään tekevä Topi kertookin, että serkku voi vielä hyvällä omallatunnolla voittaa nuorempansa luistelukisassa.

− Jos lähtisimme nyt viivoille, minä voittaisin. Julius on nuorempi, joten hänellä ei ole vielä niin paljon voimaa tai koordinaatiokykyä. Ei hän kyllä paljoa jäisi, 20-vuotias Topi naureskelee.

Ripeästi kehittyvälle Juliukselle Topi ennustaa valoisaa tulevaisuutta. Analyysissä on silmiinpistävän paljon yhtäläisyyksiä toisiksi vanhimman Nättisen, Joonaksen, tarinaan.

− Jos kaikki menee hyvin ja kehitystä tapahtuu, uskon hänen pelaavan viiden vuoden päästä Pohjois-Amerikassa NHL-varaus taskussaan. Esimerkiksi AHL on vaihtoehto, Topi kehaisee lopuksi.

Missä pojat nähdään seuraavaksi? Niin Juliuksella kuin Topillakin on voimassaoleva juniorisopimus JYPin kanssa. Juliuksen ura saa tulevana kesänä uusia suuntaviivoja, mikäli nuorukainen varataan NHL:ään.

Vanhemmat Nättiset päästetään irti klo 13. Lue lisää! 

» Lähetä palautetta toimitukselle