Jyrki Aho: "Emme osanneet elää hetkessä"

LIIGA / Haastattelu
Jyrki Ahon pesti Bluesissa jatkuu kolmannenkin kauden.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Bluesin kausi päättyi torstaiseen tappioon. Pudotuspeleissä espoolaisjoukkue jäi selvästi vastustajansa JYPin jalkoihin. Jyväskyläläiset kolme vuotta sitten mestariksi luotsanneelle päävalmentajalle Jyrki Aholle vastustajalla ei ollut tässä tilanteessa merkitystä.

− Häviäminen on aina suoraan sanoen perseestä. Ihan sama kenelle häviää, Bluesin päävalmentaja Jyrki Aho aloitti.

Sarjan neljäs peli oli Bluesilta parempi kuin kaksi edellistä, mutta siitä huolimatta siinäkin JYP onnistui vääntämään itselleen voiton.

− Isoin ero tässä pelissä oli se, että osasimme elää tuloksen kanssa paremmin kuin aikaisemmin. Mekin onnistuimme maalinteossa, se oli positiivista.

− Samat ongelmat olivat pelillisestikin olemassa, mitä aikaisemminkin tässä sarjassa. Menetimme liikaa kiekkoja ja niistä tuli maaleja.

Hetkessä eläminen olikin Ahon mukaan Bluesin pudotuspelien akilleen kantapää.

− Kokemuksesta tulee se, miten hetkessä eletään. Paras tai oikeastaan huonoin esimerkki oli edellisen pelin 2-0-maali, sen jälkeen peli lähti aivan lapasesta.

− Silloin iski sellainen paniikki, että nyt meidän täytyy tehdä maali, vaikka peliä oli reippaasti jäljellä siinä vaiheessa.

Pudotuspeleissä Bluesin alivoimapelin taso laski selvästi runkosarjaan verrattuna. JYP iski ylivoimalla yli 50 prosentin tehokkuudella.

− Alivoimapelissä [Olli] Malmivaaran poissaolo oli iso reikä. [Mikko] Kuukka ja [Kalle] Kaijomaa joutuivat pelaamaan liikaa, ja se oli sitten myös heidän muusta pelistä pois.

Lukuisat loukkaantumiset murheenkryyninä

Aho myönsi, että Bluesin materiaali oli lopulta liian kapea kauden kovimpiin peleihin.

− Kun runkosarjan lopulla joutuu sijoituksesta painimaan, tulee vammoja. Toisilla seuroilla on paremmat mahdollisuudet rakentaa reserviä ja sillä mennään pitkälle.

− Aika moni pelaaja on melko romuna tuolla kopissa. Esimerkkinä Kaijomaa ei ole käytännössä kahteen kuukauteen harjoitellut, pelannut vain pelit.

Kaijomaan otteissa varsinkin viimeisessä pelissä näkyi liian suureksi noussut vastuu. Hän oli jäällä neljän JYP-maalin aikana, joista tosin kolme syntyi ylivoimalla. Suuressa osassa näistä maaleista juuri Kaijomaan heikko pelaaminen johti tilanteisiin.

Aho tuo esiin Malmivaaran lisäksi myös toisen pelaajan, jolle olisi pudotuspeleissä ollut käyttöä.

− [Roope] Talajanhan piti pelata, mutta hän loukkaantui uudestaan Jyväskylässä ennen pelin alkua. Kakkosketjuun oli hänelle pedattu paikkaa, mutta tällaista se on. Loukkaantumiset ovat osa lajia.

Joukkueen kapteeni ja runkosarjassa loistanut Kim Hirschovits ei ollut pudotuspeleissä parhaimmillaan. Aho ei kuitenkaan kaada Bluesin putoamista ykkösnimien niskaan.

− Tuokin on väärin ymmärretty. Kimi pelasi ihan ok. Pudotuspeleissä tarvitaan leveyttä ja onnistumisia kolmos-neloskentän pelaajilta. Ykköskentät pelaavat tietyllä tasolla toisiaan vastaan ja se jää nollasummapeliksi.

Katse kääntyi jo tulevaan

Vaikka kauden loppu olikin Bluesin kannalta tyly, Aho näki kaudessa paljon hyvää.

− Täytyy olla ylpeä nuorista miehistä ja joukkueesta. Vedettiin huikea kevät tuohon rakoon. Ei tuolla kovin moni olisi uskonut, että ollaan kuuden sakissa ja kerätään 100 pistettä, jos jouluna olisi sitä kysytty.

− Osa pelaajista on ollut nyt isommassa roolissa kuin ennen, osalle tässä oli ensimmäiset pudotuspelit. Kausi alkaa aina nollasta. Se on tietysti hyvä, että runkoa säilyy enemmän kuin aikaisempina vuosina.

» Lähetä palautetta toimitukselle