Juusela taisteli tiensä Suomi-sarjasta ylöspäin

MESTIS / Haastattelu
Juusela ei vielä LeKi-paidassa päässyt pudotuspelien makuun.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
KooKoo hankki raumalaislähtöisen Aki Juuselan juuri siirtorajan kynnyksellä. Hyökkääjä on joutunut taistelemaan uransa aikana loukkaantumisia vastaan, mutta vannoo olevansa nyt paremmassa kunnossa kuin aikoihin.

Kovin moni Kanada-maljaa nostellut kiekkoilija ei pelaa seuraavia kausiaan Mestiksessä tai etenkään Suomi-sarjassa. Aki Juusela oli loukkaantumistensa vuoksi yksi näistä harvoista.

Ässissä keväällä 2013 voitetun mestaruuden jälkeen hyökkääjä siirtyi LeKiin, jossa hän pelasi 37 ottelua tehoin 7+15=22. Kausi ei ottanut kuitenkaan tuulta alleen, vaan tämä kausi alkoi Suomi-sarjassa pelaavan HC Satakunnan riveissä. Nyt suunta on vain ylöspäin.

− Urakehitykseni on mennyt alaspäin, se on selvä asia. LeKi-kauteni oli todella rikkonainen, sillä olin harvassa pelissä täydessä kunnossa.

− Yritin päästä pikku hiljaa kuntoon ja lähteä vasta sitten eteen- ja ylöspäin, hän kuvailee epätavallista polkuaan.

Lukon paidassa jääkiekon aloittanut Juusela siirtyi vuonna 2010 Ässien junioreihin. 186-senttisen hyökkääjän tie kävi seuraavalla kaudella edustusjoukkueen puolelle, jossa raumalainen nappasi keväällä 2013 Suomen mestaruuden. 

Isommat loukkaantumiset ovat kuitenkin sotkeneet nuoren pelaajan uraa jo muutamaan otteeseen. Parantuminen on ottanut aikansa, mutta nyt vammoille voi jo hieman naureskella. 

− Viime kaudella minulla oli selässä välilevyn pullistuma. Sen parannuttua pääsin Ruotsiin try-outille, mutta takareiteni repesi puoliksi irti.

− Tämmöistä pientä, raumalainen vitsailee.

Nyt vammat näyttäisivät olevan ollutta ja mennyttä, joten 23-vuotiaalla on aihetta iloon.

− Olen pitkästä aikaa oikeasti kunnossa. Loukkaantumiset vaikuttavat treenaamiseen ja pelituntumaan, mutta niistä täytyy vain päästä yli, Juusela hymyilee.

− Olen pitkästä aikaa oikeasti kunnossa.

Mieluisa maisemanvaihdos 

Nyt Lukon kasvatti on kuitenkin Kouvolassa kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. KooKoon urheilutoimenjohtaja Jarno Kultasen mukaan Juusela on maalinahne ja miehen kokoinen pelaaja − eikä hän varmasti ole väärässä.

− Minulle soitettiin siirtorajan aamuna. Muutama muukin seura oli ollut yhteyksissä, mutta päädyin loppujen lopuksi tänne, hyökkääjä kertoo pikasiirrostaan.

Päätös pahoista loukkaantumisista kärsineen KooKoon riveissä pelaamisesta syntyi ripeästi, sillä hallitseva Mestis-mestari kuulosti hyökkääjän korvissa ylivoimaisesti parhaalta vaihtoehdolta.

− Ratkaisu oli helppo, kun sain tietää, että täällä on kiinnostusta. Tämä on aivan erilainen haaste kuin mikään muu mestisseura tällä hetkellä, Ässissäkin pelannut Juusela avaa siirtoaan.

Juuselan kulunut kausi on sujunut HC Satakunnassa ainakin tehojen mielessä mukavasti, sillä hän teki 14 ottelussa 14 (7+7) pistettä. Hyppy Mestiksen puolelle ei tuntunut siis radikaalilta muutamista eroista huolimatta.

− Vauhdissa on eroja, sillä Mestiksen kärkijoukkueet ovat huomattavasti taitavampia kuin Suomi-sarjassa.

− Suomi-sarja ei ole kuitenkaan kovin kaukana Mestiksestä, pelaajat ovat vain paremmalla tasolla, raumalainen analysoi pelejään.

Juusela tuo KooKoon pukukoppiin kokemuksia liigamestaruuden tiimoilta. Edelliskaudella LeKiä edustanut hyökkääjä lupaa antaa joukkueelleen myös ryminää.

− Pyrin tuomaan suoraviivaista pelaamista, maalille menemistä ja fyysisyyttä, hän kuvailee.

HC Satakunnan valmentaja Pasi Tuominen kuvailee Juuselaa työteliääksi pelaajaksi, jonka koko arvoa ei näe pelkän pistepörssin perusteella. Hyökkääjä on samaa mieltä, sillä jonkun on tehtävä kentällä töitä.

− Pyrin auttamaan joukkuetta kaikin tavoin. Pelaan kahteen suuntaan ja blokkaan laukauksia.

− Olen oppinut vuosien varrella, että vain pisteet eivät ratkaise. Se pelaaja, joka tekee töitä kahteen suuntaan ja pelaa nöyrästi, on yllättävän arvokas joukkueelle.

Raumalaisinvaasio ja roppakaupalla hyökkääjiä

KooKoo koki kolauksen helmikuussa, kun joukkue joutui pahaan loukkaantumissumaan jopa viiden hyökkääjän ollessa samaan aikaan sairastuvalla. Leveyttä ei kouvolalaisilta ainakaan puutu, sillä pikahankintojen myötä sillä on nyt yhteensä 19 hyökkääjää. Juuselaa tilanne ei kuitenkaan hirvitä.

− Se on vain positiivista, että joka päivä täytyy tehdä parhaansa. Pudotuspeleissä tämä tilanne on meidän etumme, sillä yhden tai kahden pelaajan loukkaantuminen ei vielä näy kokoonpanoissamme, hän pohtii.

Viime keväänä KooKoon kopissa heilui kolme porilaista. Tällä kaudella naapurikaupunki Rauma on muodostanut oman legioonansa Joni Nikon, Juuselan ja Aki Kangasmäen pelatessa samassa joukkueessa.

− Tunsin Kangasmäen jo entuudestaan, Nikkokin on asunut Raumalla jo pitkään, raumalaislegioonan keskimmäinen naurahtaa.

Samaan aikaan Jesse Koskisen kanssa Kouvolaan siirtynyt Juusela ei ole pukenut mustaoranssia paitaa ylleen kuin kolmesti, mutta hän luottaa näkemänsä perusteella KooKoon pitkään kevääseen. Muutamia asioita on kuitenkin parannettava.

− Pelaamattomuus näkyy pelissäni, sillä kiekollinen varmuus ei ole vielä parhaalla tasolla.

− Joukkueen suoritus ei vaadi paljon parannuksia, sillä se on vain pienistä asioista kiinni. Pelisysteemimme on tällä hetkellä hyvä, tarvitsemme vain lisää suoraviivaisempia ratkaisuja, raumalaishyökkääjä päättää tyytyväisenä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle