Juujärvi haluaa tuoda LeKi-hengen takaisin

MESTIS / Haastattelu
Juha Juujärvi vaihtaa oranssin siniseen.
Kuva © Timo Savela
Juha Juujärvi saapuu Lempäälään tavoitteenaan palauttaa vanha taisteluilme ja viihdyttävyys, aivan kuten hänen ensivisiitillään 2007-08.

Siitä on nyt noin seitsemän vuotta, kun Juha Juujärvi edellisen kerran seisoi Lempäälän jäähallin vaihtoaitiossa kotijoukkueen valmentajana. Kun Mestis starttaa kauteen 2014-15, tapahtuu sama uudestaan. Alkaa seuraava aikakausi Lempäälän Kisan Mestis-historiassa, Juha Juujärven aika.

Juujärvi valmensi LeKiä myös seuran historian ensimmäisellä Mestis-kaudella 2007-08 vieden sarjanousijat heti pudotuspeleihin raikkaalla ilmeellä varustettuina. Vanha ”rakkaus” painoi omalta osaltaan vaakakupissa, kun KooKoon mestaruuteen luotsannut valmentaja pohti uransa jatkoa.

− Lempäälästä on hyvät muistot ja Tampereen alueen monet mahdollisuudet, kuten pelaajatarjonta, helpottivat päätöstä. Perheen näkökulmakin piti ottaa mukaan päätökseen ja tällä seudulla pitkään asuneena päätös oli luonteva ja positiivinen. Mietintä oli kova, mietin mitä haluan omalta uraltani, Juujärvi pohti asioita, jotka kallistivat vaakakupin LeKin puoleen.

Juujärvi vei LeKin heti pudotuspeleihin ja myös hänen seuraajansa Sami Hirvosen kahdella kaudella LeKi esiintyi aina kahdeksan parhaan joukossa. Viimeisten kolmen vuoden saldona on kaksi putoamista sieltä, joten Juujärven tehtävä on palauttaa pudotuspelikiekko Lempäälään.

− Kenelläkään ei liene epäselvää, että edellisestä kaudesta täytyy parantaa. Pohjana ovat ilmapiiri ja päivittäinen ammattimaisuus. Kun ne saadaan kuntoon, hyvä tulos on seurausta niistä.

Ikärakennekysymys tärkeä

LeKi on etenkin muutamina edelliskausilla tullut esille yhä vahvemmin nuorten pelaajien ponnahduslautana kohti kirkkaampia valoja. Juujärvi näkee nuorten pelaajien kehittämisen hienona mahdollisuutena.

− Nuoret lahjakkuudet ja heidän kanssaan työskentely ovat iso asia. Tampereelle on iso mahdollisuus, että täällä on Mestis-seura. Joukkueen rakentamisessa on ikärakennekysymys tärkeässä roolissa, kokeneiden ja nuorten oikea suhde. Haluaisin, että joukkueessa olisi mahdollisuuksien mukaan paljon pirkanmaalaista, tamperelaista ja jopa lempääläläistä pelaajataustaa.

Lempäälässä on vuosia yritetty saada ottelutapahtumaa eloon ja vanhaa hallia on kunnostettu parhaan mukaan. Juujärvi pyrkii kaivamaan esiin saman draivin ja innokkuuden, jota esiintyi ensimmäisellä Mestis-kaudella.

− Vahvan LeKi-hengen takaisin saaminen motivoi. Sen pitää olla kantava tekijä. Paikallista innostusta on saatava lisää.

Paluu juurille

− LeKi on hyvä paikka ponnistaa ja seura on näyttänyt pystyvänsä toimimaan uskottavasti Mestiksessä, listaa Juujärvi perusasioita, mitä on tapahtunut hänen poissa olleessaan.

− Nyt lähtökohdat ovat paremmat kuin ensimmäisellä kaudella. Olosuhteet ovat parantuneet, esimerkiksi uusitut pukukopit. Nyt toiminnalla on laajempi pohja, hän puolestaan sanelee selvästi kehittyneitä seikkoja vuosien varrelta.

Yhteisellä menneisyydellä oli iso merkitys Juujärven paluulla seuraan, josta hänen miesten valmentamisensa käynnistyi. Hänellä on myös kokemusta molemmista LeKin yhteistyöseuroista, Ilveksessä hän toimi kaksi kautta kakkosvalmentajana ja Tapparassa sekä Ilveksessä hän on valmentanut A-junioreita.

− Ammatillisesti yhteisellä historialla oli iso merkitys. Tuttuja ihmisiä on niin Ilveksessä, Tapparassa kuin LeKissäkin.

Ikä on tuonut johtamiseen selkeyttä

Juujärvi päätti kaksivuotisen projektinsa Kouvolassa mestaruuteen. Saavutus toi hänelle uskoa omaan tekemiseen.

− Kouvolassa sain työskennellä Mestiksen tasolla huippuorganisaatiossa ja pystyin kehittymään. Nyt tiedän, että tasoni riittää projektiin, jossa pelataan voittavaa lätkää.

− Vuosien aikana, jotka olin muualla, olen saanut tekemiseeni lisää selkeyttä, etenkin johtamispuolelle. Ennen oli ehkä liian kova tarve vaikuttaa kaikkeen. Olen aina pyrkinyt olemaan yksilöläheinen, nyt olen tajunnut yhä paremmin, että valmentajan tehtävä on tukea yksilöä, jolla on loppujen lopuksi vastuu toteutuksesta.

Juujärvellä on selkeä näkemys omasta ideologiastaan:

− Aktiivisen yksilöpelin kautta rakentuvat pelivirtaus ja rytmi. Pelinopeus on toinen seikka. Sitten on maalinteko ja maalinteon estopelin tehokkuus. Neljäntenä henkinen vahvuus, hän selventää.

Voittavan jääkiekon säännöt eivät ole hänen mukaansa salaisuus, mutta niiden toteuttaminen ratkaisee yleensä voittajan. Henkinen kantti ja sen tukeminen pelitavan ja muun toiminnan kautta on avainasemassa. Neljä peruselementtiä painottuvat materiaalin myötä ja sen mukaan.

Etenkin LeKin materiaaliin ja Juujärven mahdollisuuksiin toteuttaa omia ideoitaan, vaikuttaa myös jatkossa paljon LeKin ja tamperelaisseurojen välinen farmiyhteistyö.

− Farmityö on onnistunut täällä erittäin hyvin, molemmat liigajoukkueet ovat pystyneet hyödyntämään LeKiä. On nähty huikeita läpimurtoja, muun muassa Olli Palola, ja loukkaantumisissa sekä kuntouttamisessa yhteistyö on toiminut. Toivon farmiyhteistyön olevan rehellistä ja avointa, ja että lainapelaajat ymmärtävät LeKin heille suoman mahdollisuuden, Juujärvi painottaa.

Pelaajarintamasta Juujärvi ei vielä pystynyt kertomaan muuta kuin, että viime kauden joukkuetta käydään läpi ja kun sopimusasiat valmennuksen osalta saatiin kuntoon, saadaan asiat rullaamaan myös pelaajapuolella.

Myös Mestis on muuttunut sarjana paljon sinä aikana, kun Juujärvi oli poissa Lempäälästä. Hänen mukaansa pelillisesti sarja on parhaassa kuosissaan kuin koskaan, ennätystasainen runkosarja viime kaudella oli oiva esimerkki.

− Ruuhkabussikiekosta on siirrytty yhä kiekollisempaan pelaamiseen. Mestiksessä tilannemäärä on hyvällä tasolla, se johtuu hyvästä pelirohkeudesta ja osittain myös virheiden määrästä. Huolestuttavaa sen sijaan on jokavuotiset seurojen ”osallistuuko eikö osallistu”-puheet.

− Mestiksen merkitys tunnustetaan laajasti, seuraava kehitysaskel on joko farmimaisempi toiminta tai yksittäisten isojen seurojen esiin tulo. Liigan laajentuminen voi viedä Mestistä enemmän nuorten pelaajien kehittämisen suuntaan.

Loppuun Juujärvi vielä kokoaa asiat, joista hän haluaa kauden 2014-15 LeKin muistettavan:

− Paluu menneeseen. Joukkue olisi yhtenäinen, taisteleva, viihdyttävä ja voittava. Haluan auttaa yksilöitä ja seuraa pääsemään seuraavalle tasolle, LeKin tuore päävalmentaja päättää juttutuokion.

» Lähetä palautetta toimitukselle