Vancouver Canucks varasi Olli Juolevin ykköskierroksella kesän 2016 NHL-varaustilaisuudessa. Kauden 2017−18 Juolevi pelaa TPS:ssä.

Getty Images

Juolevi työstää puolustamistaan − Salo: "Canucks näkee Suomen kehittävän nuoria"

Olli Juolevi aikoo pelata NHL:ssä kaudella 2018−19. Ponnahduslautana taalaliigaan toimii TPS. Jatkoaika tapasi Juolevin sekä turkulaisseuran valmennustiimiin kuuluvan entisen NHL-puolustajan Sami Salon ja kysyi, miten Juolevista tehdään NHL-pelaaja.

Puolustajalupaus Olli Juolevi, 19, pelaa kuluvan kiekkokauden Turun Palloseurassa. Vancouver Canucks varasi Juolevin kesän 2016 varaustilaisuudessa ensimmäisen kierroksen viidentenä pelaajana.

− NHL:ssä pelaaminen vuoden päästä on tavoitteeni. NHL:ssä pitää olla tosi kova. Sarja on pitkä ja siellä pitää pystyä joka ilta vääntämään isojen äijien kanssa. Puolustuspeliä minun pitää pystyä kehittämään, se on ihan selvää. Olen onneksi nuori ja aikaa on vielä, miettii Juolevi.

Kaksi edellistä kautta hän pelasi Pohjois-Amerikassa OHL-junioriliigassa London Knightsin riveissä. Juolevi teki 115:ssa OHL:n runkosarjapelissä tehopisteet 19+65.

− Se oli mahtava paikka ja tykkäsin todella paljon pelata siellä. Ne [vuodet Londonissa] auttoivat minua eteenpäin.

Juolevi ei pystynyt harjoitusotteluissa vakuuttamaan Canucks-johtoa siitä, että NHL olisi suomalaispuolustajalle oikea sarja jo tällä kaudella. Niinpä mies suuntasi Turun Palloseuraan, jonka valmennustiimiin kuuluu yhdeksän kautta Vancouver Canucksissa puolustajana pelannut Sami Salo.

− Pitää aina ajatella itseään, että miten pääsee eteenpäin, eikä jää siihen samaan junnaamaan. Katse oli Eurooppaan ja Tepsi osoitti kiinnostusta, Juolevi kertoo.

Juolevi näkee omien vahvuuksiensa olevan ennen muuta hyökkäyspään osaamisessa.

− Kiekollinen peli, avauspelaaminen ja syöttäminen ovat vahvuuksiani. Luistelu on myös yksi vahvuuteni, hän listaa.

"Kiekollinen peli, avauspelaaminen, syöttäminen ja luistelu ovat vahvuuksiani."

Sami Salo pelasi ensimmäiset NHL-pelinsä kaudella 1998−99 Ottawa Senatorsissa. Salon näkemyksen mukaan vaatimukset nuorta, NHL-paikkaa kärkkyvää puolustajaa kohtaan ovat 20:ssa vuodessa muuttuneet hieman, mutta eivät merkittävällä tavalla.

− Jämäkkyyttä tietenkin vaaditaan. Kovuutta edellytetään maalin edessä ja kulmissa. Kaikki puolustajat osaavat nykyisin puolustaa ja luistella hyvin. Joukkueet vaativat pakkeja nousemaan mukaan hyökkäyksiin. Ei pelkästään riitä, että hyökätään kolmella hyökkääjällä, vaan vaaditaan se neljäs pelaaja aina sinne.

− En usko, että vaatimukset ovat hirveästi muuttuneet minun ajoistani. Totta kai peli on muuttunut nopeammaksi, eikä se ole enää niin vahvasti repimistä ja raatamista kuin ennen, kun on tullut sääntömuutoksia. Peli on kehittynyt vuosien varrella paljon, mutta vaatimustaso ei ole juurikaan muuttunut, Salo sanoo.

Tie kohti NHL-ammattilaisuutta ei ole tasainen ja sileä. Hyppäys SM-Liigasta ja junioripeleistä NHL:ään on iso. Pelaaja on silloin Salon kokemuksen mukan suurennuslasin alla vuorokauden ympäri.

− Suurin kehityskohde varmaan kaikilla nuorilla pelaajilla on se, että oppii olemaan ammattilainen ja oppii, mitä se vaatii jokapäiväisessä tekemisessä. Pitää löytää itsestään paras vaihde, vaikka jalka painaisi tai olisi muuta mielessä. Se on varmasti monille suurin kompastuskivi.

"TPS on tehnyt hyviä juttuja viime vuosina, on hienoa päästä tänne kehittymään"

Juolevi teki Salon kanssa töitä kesällä, kun Salo oli mukana Vancouverin nuorten lupausten leirillä. Leirillä treenattiin Juolevin mukaan paljon yleisiä puolustuspelin asioita, kuten henkilökohtaista taitoa, liikkumista viivassa ja laukomista. Asiat ovat niin sanotusti peruskauraa, mutta Juolevin mukaan Salo pystyy kokemuksensa turvin tuomaan harjoitteluun tarvittavan lisän.

Aikanaan 878 NHL:n runkosarjaottelua pelanneen Salon mukaan yksin hänen työnsä TPS:n valmennustiimissä ei ratkaissut sitä, että Juolevi päätyi juuri Turkuun.

− Varmaan minulla jonkinlainen rooli siinä oli, mutta ei se nyt loppupeileissä niin merkityksellinen ollut. Varmaan se osakseen auttoi.

− Ollista on juteltu monesti Canucksin GM Jim Benningin, seuran presidentti Trevor Lindenin ja pelaajakehityksestä vastaavan Ryan Johnsonin kanssa. Kyllä he näkevät, että suomalainen jääkiekko kehittää nuoria pelaajia saavuttamaan unelmiaan, Salo jatkaa.

Sami Salo pelasi Vancouver Canucksissa yhdeksän kautta. Canucksin johtotehtävissä toimivat Trevor Linden ja Ryan Johnson ovat Salon entisiä pelikavereita.

Getty Images

Juolevin mukaan Sami Saloa arvostetaan edelleen erittäin paljon Vancouverissa ja Salo on iso nimi siellä. Juolevi uskoo Canucksin laskeneen hänet varsin luottavaisin mielin Salon käsiin. Myös Juolevi allekirjoittaa Salon näkemyksen siitä, että Liigaan on hyvä tulla kehittymään.

− Vancouverin mielestä siirto TPS:ään oli hyvä ratkaisu tähän kohtaan. Mielestäni Tepsi on tehnyt hyviä juttuja täällä viime vuosina. On hienoa päästä tänne vuodeksi kehittymään.

TPS:n riveissä kiekkoilee myös toinen Vancouverin varaama suomalaisnuorukainen, tämän kesän varaustilaisuudessa numerolla 181 varattu laitahyökkääjä Petrus Palmu, 20.

− Palmun suhteen he ovat vähän kyselleet, että miten on mennyt. Ei sen enempää. Me annamme rehellisen palautteen, mikä pelaajan päivän ja viime viikkojen kunto on, taustoittaa Salo.

− Yritämme tietysti auttaa niin Ollia, Petrusta, Tarmoa Reunasta kuin Patrik Virtaa saavuttamaan unelmansa, sanoo Salo viitaten turkulaisten nuoriin, NHL:ään varattuihin pelaajiin.

Salo muistuttaa, että NHL-kaukaloihin päästäkseen pelaajalla pitää olla halu ja polte kehittyä. Valmentajat ovat yksi puoli kolikosta, toinen on pelaajan osuutta.

Konkaripelaajat näyttävät nuoremmilleen esimerkkiä

Oman pelaaajauransa myötä Salo tietää, että konkaripelaajat ja valmentajina toimivat entiset pelaajat ovat nuorille lupauksille iso apu.

"Joukkueen konkaripuolustajat antavat hyviä vinkkejä ja pitävät yllä vaatimustasoa."

− Yritän auttaa Ollia ja muita meidän nuoria pelaajia. Kerron heille omia näkemyksiäni siitä, mitä olen vuosien varrella oppinut erilaisissa tilanteissa.

Turkulaisseurassa pelaa kolme pitkän jääkiekkouran tehnyttä konkaria: Tomi Kallio, Éric Perrin ja Henrik Tallinder. Juolevin mukaan vanhempia pelaajia kannattaa seurata, olivat he sitten puolustajia tai hyökkääjiä. On olemassa jokin syy, miksi he ovat niin pitkään pelanneet.

− He ovat hyviä johtajia ja kannattaa aina opiskella, mitä he ovat tehneet oikein, että ovat pelanneet niin hyvin.

TPS:llä on Juolevin lainasopimuksen myötä riveissään kahdeksan puolustajaa. Salon mukaan Juolevin pelaaminen Suomessa merkitsee paljon sekä Liigalle että Tepsille. Salo uskoo Juolevin nostavan kotimaisen pääsarjan imagoa ja toivoo lupaavan puolustajan tekevän omalla panoksellaan Palloseuran joukkueesta entistäkin laadukkaamman.

− Meillä on hyvä sekoitus vanhempaa kokemusta ja nuoria, nälkäisiä poikia. Tallinder, Ilkka Heikkinen ja Jani Forsström pitävät omalla esimerkillään ja kommunikoinillaan puolustajat sekä hyökkääjät kurissa. Lisäksi konkaripuolustajat antavat hyviä vinkkejä ja pitävät yllä vaatimustasoa, Salo kertoo.

Salo ei vielä ennen Juolevin ensimmäisiä harjoituksia TPS:n joukkueen kanssa suostunut spekuloimaan, minkälaista roolia Juoleville tarjotaan ja kuka hänen parinaan tulee pelaamaan. Aiempina kausina TPS on käyttänyt Henrik Tallinderia nuorten puolustajiensa mentorina, mikä on kantanut hedelmää pitkään ruotsalaisveteraanin pakkiparina pelanneen Elmeri Erosen kohdalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kanadalaismedia: Canucks lainaa Juolevin TPS:ään

LIIGA | NHL | 3.10.2017 10:34
Vancouver Canucksin varaama puolustaja Olli Juolevi ei onnistunut saamaan pelipaikkaa NHL-joukkueesta toisenakaan syksynä. The London Free Pressin mukaan Canucks onkin päättänyt lainata Juolevin Suomeen ja TPS:ään. lue lisää

Tapparan tehottomuus jatkuu, Turussa taotaan täysosumia

LIIGA | 17.10.2017 9:00
Tiistain Liiga-kierroksella maistuvia kertoimia tarjotaan muun muassa Tapparan nihkeän maalitehtailun jatkumiselle. Turussa puolestaan TPS:n ja Ässien odotetaan takovan osumia enemmänkin. lue lisää

Road to Buffalo – Paras puolustus miesmuistiin

MAAJOUKKUE | 13.10.2017 13:00
Hiukan reilu kaksi kuukautta ja Joulupukki lähtee Korvatunturilta. Siitä on enää kaksi päivää kiekkoihmisen todelliseen jouluun, kun nuorten MM-kisat käynnistyy tapaninpäivänä Buffalossa Yhdysvalloissa. lue lisää

Pelicansilta odotetaan maaleja, Kärppien lataus purkautuu positiivisesti

LIIGA | 13.10.2017 8:15
Perjantain kierrokselta löytyy mielenkiintoisia kohteita pelattavaksi. Katseet kohdistuvat erityisesti Tampereelle, jossa Kärpät havittelee vierasvoittoa Tapparasta. lue lisää

TPS:n tie tyssäsi CHL:ssä − JYP ei yltänyt lohkonsa voittoon

CHL | 10.10.2017 23:06
Kolmesta tiistai-iltana pelanneesta suomalaisjoukkueesta JYP koki ainoana tappion, mutta eteni silti jatkoon. TPS:n ja HIFK:n pelit CHL:ssä päättyivät. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Olli Juolevi

s. 1998 Helsinki, FIN
188CM / 84KG
SOPIMUS: 2016