Junioritoiminnasta Liigaan, kun on sen aika

MESTIS / Haastattelu
Espoo Unitedin tavoitteena on kasvattaa omia pelaajia huipulle ja tulevaisuudessa toimia Liigassa.
Kuva © Petteri Äikäs
Espoo Unitedin alkua ovat leimanneet julkisuuteen nousseet ihmisiä puhuttaneet tapahtumat. Mukana on ollut ihastusta, kummastusta, närkästystä ja jopa vihaa. Jatkoaika kysyi tarkemmin toimitusjohtaja Olli Arolta muutamasta näistä asiasta, kuten junioritoiminnasta ja mahdollisesta Liigaan noususta.

Syyskuun lopussa 22. päivä julkaistiin tieto yhteistyösopimuksesta Espoo Unitedin ja Blues Juniorsin kesken, joka siirtäisi juniorit Unitedin alle ensi kauden alussa. Tiedotetta seurasi sosiaalisessa mediassa kommentteja niin puolesta kuin vastaan. Mutta mitä se on käytännössä?

- Osahan on tullut jo meille mukaan. Bluesin brändin alla pelaavien A-, B- ja C-junioreiden toimintaa tuetaan jo nyt taloudellisesti. Virallisesti Juniorit (A, B, C) ja niiden akatemiat siirtyvät Espoo United brändin alle ja meidän vastuulle kokonaan ensi vuonna 1. toukokuuta, Aro selvensi.

Espoo Unitedissa on mukana nyt jääkiekon lisäksi koripallo ja tavoitteena on laajentaa toimintaa vielä lisää muihin lajeihin.

"Tässä on nimenomaan juttuna oman pelaajapolun rakentaminen"

- Parasta aikaa käydään keskusteluja muista kasvattajaseurasopimuksista ja nähdään se tosi tärkeänä asiana. Me halutaan nimenomaan niin, että kaikki espoolaiset jääkiekkoseurat kuten Espoon Palloseura, Espoon Kiekkoseura ja Blues Juniors sekä myös muista lajeista toimisi Espoo Unitedin kasvattajaseuroina.

Tarjolla tie huippu-urheilijaksi

Laajan juonioritoiminnan tavoitteena on kasvattaa espoolaisia huippu-urheilijoita ja tarjota mahdollisimman usealle tie ylöspäin.

- Vaikka tämä joukkue (miesten Mestis) on nyt kasattu todella nopeasti, niin tässäkin on kulmakivenä se, että täällä on espoolaisia poikia. He ovat pelanneet Espoossa tai heillä on jonkinlainen linkitys espoolaisiin kiekkojuuriin. Tässä on nimenomaan juttuna oman pelaajapolun rakentaminen ja me halutaan, että täällä pelaa oman kylän pojat. Me halutaan mahdollistaa huippu-urheilijapolun yhdistäminen kodin ja koulun kanssa.

Kasvattajaseurojen nuoret kannattajat sulautuvat vaivatta muiden mukaan.
Kuva © Petteri Äikäs

Kuten muutenkin Espoo United on alkutaipaleella kokenut paljon mielipiteitä, myös junioritoiminnan liittäminen mukaan on kirvoittanut kommentteja. Vastaanotto on kuitenkin ollut pääasiassa positiivista.

- Itse koen, että tieto otettiin tosi hyvin vastaan. Tietysti aina mahtuu joukkoon joku, joka on sitä mieltä, että tämä ei ole hyvä asia, mutta en ole oikeastaan havainnut sellaista. Enemmän uskon, että monelle vanhemmalle ja kiekkoihmiselle tämä on helpottava tieto. Yhteistyö mahdollistaa nyt sen pelaajapolun jatkumisen Espoossa mikä oli uhattuna keväällä.

"Tärkeintä on, että he kokevat olevansa osa tätä yhteisöä"

Nuoret tytöt ja pojat eivät ole asioista olleet moksiskaan, vaikka seuran logo ja nimi on vaihtunut.

- Jonkin verran voi varmasti olla, että pienillä junioripelaajilla saattaa mennä United ja Blues sekaisin, mutta ei siinä ole mitään pahaa. Nytkin meillä käy otteluita katsomassa pieniä pelaajia eri kasvattajaseurojen paita päällä. Ihan sujuvasti he ovat täällä ja se on vain hienoa.

- Ei meille ole mikään itseisarvo, että kaikki kasvattajaseuroista pelaavat Espoo Unitedin alla. Tärkeintä on, että he kokevat olevansa osa tätä yhteisöä.

Liiga tulevaisuuden tähtäimessä

Toinen kohahdusta herättänyt asia oli huhu Espoo Unitedin noususta Liigaan jo ensi kaudella, joka olisi tarkoittanut vain yhtä kautta Mestiksessä edustusjoukkueelle. Omistaja Jussi Salonoja tyrmäsi jo Antero Mertarannan haastattelussa vuodessa Liigaan nousun. Arolla on myös selkeä ajatus missä mennään ja mikä on tavoitteena.

"meillä on kaikki edellytykset sinne"

- Totta kai Liiga kiinnostaa meitä ja meillä on siihen olemassa jo suomen parhaat fasiliteetit sekä sille isolle yleisölle että sinne urheilupuolelle. Meillä kumminkin on käytännössä jo nyt ammattilaisjoukkue. Sitä kautta meillä on kaikki edellytykset sinne.

- Milloin sen aika on, niin sen ehkä aika sitten näyttää. Ensin meidän pitää rakentaa perustat kuntoon ja saada toiminta järkevälle pohjalle. Tässä on vielä organisaation rakentaminen kesken ja päivittäiset asiat pitää saada kuntoon. Sitten on Liigan aika.

» Lähetä palautetta toimitukselle