Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Rautakorpi on palannut Hakametsään.

Jarno Hietanen

Jukka Rautakorpi, pelaako joukkueesi aktiivisemmin kuin viime kaudella?

Jukka Rautakorpi palaa tulevalla kaudella Tapparan penkin taakse. Kokeneella valmentajalla alkaa jo viides rupeama kirvesrintojen päävalmentajana. Jatkoaika haastatteli Rautakorpea pelin aktiivisuudesta ja viihdyttävyydestä.

Pelaako joukkueesi aktiivisempaa jääkiekkoa kuin se pelasi viime kaudella? Jos pelaa, miksi?

− Riippuu vähän tilanteesta. Ei heti voi ihan yleistää. Sanotaan, että isot valinnat ratkaisevat.

Millaista on mielestäsi aktiivinen jääkiekko?

− Jääkiekossa on monenlaista aktiivisuutta. Hyvin yleistävä kysymys. Jos aktiivisuuden mittareina pidetään hyökkäys- tai puolustuspelin nopeutta, ollaan silloin vielä aika kapealla keskustelualueella aktiivisuudesta.

− Ehkä lähtisin vähän myös yksilöistä ja syöttöpelaamisaktiivisuudesta liikkeelle. Myös sitä kautta syntyy aktiivisuutta. Pelaajat kun eivät ole mitään joystick-miehiä, että pitäisi itse ratkoa kaikki tilanteet.

Onko pelin aktivoittaminen trendi Liigassa?

− Sanotaan ehkä niin, että jos pystyy hyökkäämään paremmin, niin silloinhan se mahdollistaa aktiivisuuden. Aika moni joukkue varmaan miettii tuota. Ehkä kannattaa enemmän miettiä kansainvälisen pelaamisen suuntaa. Sitä, miten pelataan muissa kansallisissa sarjoissa ja myös maajoukkuetasolla.

Onko aktiivinen jääkiekko parempaa kuin passiivinen?

− Ihan noin yleisesti ei mielestäni voi jääkiekkoa jakaa, että aktiivinen ja passiivinen jääkiekko. Se on minun mielipiteeni, ja valmentajana pitää olla aika tarkkana mistä puhutaan.

− Koen, ettei jääkiekossa noin ääripäitä ole olemassa, että olisi pelkästään aktiivista tai passiivista jääkiekkoa. Voittamiseen tarvitaan molempia pelirytmejä, jos ajatellaan vaikka pelirytmien kautta. Mutta mikä se yleisilme sitten on, niin se onkin jo toinen asia.

Tulisiko Liigassa pelata viime vuosia aktiivisempaa peliä, jotta Suomi menestyy paremmin maajoukkueissa?

− Pelaajien kehittäminen on kuitenkin ykkösjuttu. Jos pelaajat pystyvät ratkomaan tilanteita nopeammin ja oma joukkue pystyy hyökkäämään hyvin, niin siten syntyy myös nopeampaa puolustuspeliä.

− Jos puhutaan maajoukkueesta ja suomalaisesta jääkiekosta, niin pelaajien kehittämisestä pitää edelleen lähteä liikkeelle. Jos yritetään yleistää sillä tavalla, että pelataan aktiivista ja nopeaa jääkiekkoa, niin se ei johda muuhun kuin kaaokseen ja huonompiin tuloksiin.

− Meidän pitää pystyä säilyttämään se pelaajien kehittämisen prosessi, jota suomalaisessa jääkiekossa on tehty erittäin hyvin viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana.

Onko viihdyttävyys huomioitava arvo, kun teet taktisia päätöksiä?

− Ei se arvo ole. Jos puhutaan arvomaailmasta, niin ei missään nimessä. Jossain kohtaa tietysti huomioitava asia, mutta arvo se ei ole. Ei toiminnan arvo huippu-urheilussa voi perustua viihdyttävyyteen ja viihtyisyyteen.

− Ehkä se viihdyttävyys tai sen huomioiminen liittyy enemmän pukukoppiin ja ajatuksiin siellä jollain lailla, mutta arvomaailmaan ei missään nimessä. Se on minun mielestäni huono arvo, jos puhutaan varsinkin suomalaisesta jääkiekosta, koska täällä pelaajamäärät ja -massat ovat niin paljon pienemmät kuin monilla meidän kilpailijamaistamme. Jos me lähdemme lähestymään peliä viihdyttämisen kautta, niin silloin me jäämme kyllä muista jälkeen.

Ovatko esimiehesi seurajohdosta esittäneet sinulle viihdyttävyystoiveita?

− Eivät ole.

Onko päävalmentajan mielestäsi otettava huomioon pelillinen asiakaspalaute eli kannattajien pelilliset toiveet?

− Ei varmaan pysty. On ehkä vähän harhaanjohtava kysymys, mutta tietyllä tavalla se ei ole osa huippu-urheilua.

Onko voittaminen jääkiekkojoukkueen tärkein keino viihdyttää yleisöään?

− On se varmasti yksi tärkeimmistä keinoista. Jos puhutaan yleisesti jääkiekosta Suomessa, niin sellaiset asiat kuin voittaminen, nuoruus ja uutuus ovat asioita, jotka kiinnostavat yleisöä lavealla pensselillä maalattuna.

Koetko joukkueesi esittävän tällä kaudella viihdyttävää jääkiekkoa?

− En osaa vastata. En ole tämän asian arvioija, mutta se, mistä äsken puhuin − voittaminen, nuoruus ja uutuus − niitä asioita me yritämme tuoda kentälle. Enkä tarkoita voittamisella ainoastaan numeroita tulostaululla, vaan esimerkiksi yksittäisten pelitilanteiden voittamista.

Mikä vastustajistanne pelaa aktiivisinta peliä?

− En pysty sanomaan. En ole nähnyt vielä kaikkia liigajoukkueita tänä syksynä. Edelleen korostan myös sitä, että miten aktiivisuus mitataan? Jos se mitataan pystysuunnan aktiivisuutena, niin vielä vähemmän pystyy sanomaan.

− Me olemme pelanneet vasta muutaman pelin suomalaisia joukkueita vastaan. Jonkin verran on katseltu myös nauhalta pelejä, mutta vielä ei ole riittävää kompetenssia sanoa, kun ei yksinkertaisesti ole nähnyt riittävästi pelejä. Kausi kertokoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Hovinen muuttaa asetelmia Kuopiossa, Helsingissä peli aukeaa

LIIGA | 23.3.2018 9:00
Kahdessa puolivälieräsarjassa nähdään tiistaina sarjojen toiset osaottelut. KalPa pääsee tasoittamaan ottelusarjan kotiyleisönsä edessä, kun taas Helsinkiin odotellaan suurempaa intensiteettiä. lue lisää

Entistä seuraansa vastaan pelaava Niko Mikkola: "En minä tuolla kavereita kerää"

LIIGA | 22.3.2018 7:00
Ensimmäistä kauttaan Tapparan alakerrassa pelaavalle Niko Mikkolalle tamperelaisjoukkueen puolivälierävastus on harvinaisen tuttu. lue lisää

Hakametsässä toisen erän alussa hurjat maalikarkelot − KalPa vaihtoi maalivahtia

LIIGA | 21.3.2018 19:38
Tapparan ja KalPan välisen puolivälieräkamppailun toisen erän alku tarjosi peräti neljä maalia kolmeen minuuttiin ja 25 sekuntiin. lue lisää

Tappara-kapteenin kevät käynnistyi merkkipaalulla

LIIGA | 21.3.2018 18:39
Tappara-kapteeni Jukka Peltola pelaa KalPaa vastaan puolivälieräsarjan avausottelussa 100. Liigan pudotuspeliottelunsa. lue lisää

JYPin kotivire ei hiivu pudotuspeleissäkään

LIIGA | 21.3.2018 10:00
JYP jatkaa vahvaa suorittamista kotikaukalossaan myös puolivälieräavausksessa HIFK:ta vastaan. Tappara ja KalPa puolestaan mittelevät paremmuudestaan vähämaalisesti. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HIFKJYP
"JYP ei onnistu tasoittamaan ottelusarjaa"
Ottelun kuvasta on helppo odottaa erilaista kuin Jyväskylässä, sillä HIFK tulee lisäämään aktiivisuuttaan. Tämä korostaa JYPin selviytymistä paineen alla ottelun kulmakiveksi. HIFK:n tasapaino puolustussuuntaan on toinen iso asia hyökkäyspelin korostuessa heidän pelisapluunassaan. HIFK voittaa tiukan ottelun niukalla marginaalilla, eikä jatkoaikaa tule sulkea pois kuvasta.
  • 2
  • 3
  • 2
  • 3
KalPaTappara
"KalPa tasoittaa ottelusarjan"
Aktiivinen ote tuo ottelun hallinnan KalPalle perjantaina. Tappara toki osaa tiiviillä viisikkopuolustuksella puolustaa maalipaikkoja pois, mutta tällä kaudella jänne ei ole tahtonut kestää koko 60-minuuttista. Kun mukaan otetaan KalPan terävöittämä puolustuspelaaminen, kirvesrintojen maalipaikat tulevat vähenemään. Tätä kautta KalPa tasoittaa ottelusarjan.
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2

Luetuimmat

Otto Rauhala

Tappara #42 L h
s. 1995 Ylöjärvi
180CM / 84KG
SOPIMUS: 2019