Rautakorpi on palannut Hakametsään.

Jarno Hietanen

Jukka Rautakorpi, pelaako joukkueesi aktiivisemmin kuin viime kaudella?

Jukka Rautakorpi palaa tulevalla kaudella Tapparan penkin taakse. Kokeneella valmentajalla alkaa jo viides rupeama kirvesrintojen päävalmentajana. Jatkoaika haastatteli Rautakorpea pelin aktiivisuudesta ja viihdyttävyydestä.

Pelaako joukkueesi aktiivisempaa jääkiekkoa kuin se pelasi viime kaudella? Jos pelaa, miksi?

− Riippuu vähän tilanteesta. Ei heti voi ihan yleistää. Sanotaan, että isot valinnat ratkaisevat.

Millaista on mielestäsi aktiivinen jääkiekko?

− Jääkiekossa on monenlaista aktiivisuutta. Hyvin yleistävä kysymys. Jos aktiivisuuden mittareina pidetään hyökkäys- tai puolustuspelin nopeutta, ollaan silloin vielä aika kapealla keskustelualueella aktiivisuudesta.

− Ehkä lähtisin vähän myös yksilöistä ja syöttöpelaamisaktiivisuudesta liikkeelle. Myös sitä kautta syntyy aktiivisuutta. Pelaajat kun eivät ole mitään joystick-miehiä, että pitäisi itse ratkoa kaikki tilanteet.

Onko pelin aktivoittaminen trendi Liigassa?

− Sanotaan ehkä niin, että jos pystyy hyökkäämään paremmin, niin silloinhan se mahdollistaa aktiivisuuden. Aika moni joukkue varmaan miettii tuota. Ehkä kannattaa enemmän miettiä kansainvälisen pelaamisen suuntaa. Sitä, miten pelataan muissa kansallisissa sarjoissa ja myös maajoukkuetasolla.

Onko aktiivinen jääkiekko parempaa kuin passiivinen?

− Ihan noin yleisesti ei mielestäni voi jääkiekkoa jakaa, että aktiivinen ja passiivinen jääkiekko. Se on minun mielipiteeni, ja valmentajana pitää olla aika tarkkana mistä puhutaan.

− Koen, ettei jääkiekossa noin ääripäitä ole olemassa, että olisi pelkästään aktiivista tai passiivista jääkiekkoa. Voittamiseen tarvitaan molempia pelirytmejä, jos ajatellaan vaikka pelirytmien kautta. Mutta mikä se yleisilme sitten on, niin se onkin jo toinen asia.

Tulisiko Liigassa pelata viime vuosia aktiivisempaa peliä, jotta Suomi menestyy paremmin maajoukkueissa?

− Pelaajien kehittäminen on kuitenkin ykkösjuttu. Jos pelaajat pystyvät ratkomaan tilanteita nopeammin ja oma joukkue pystyy hyökkäämään hyvin, niin siten syntyy myös nopeampaa puolustuspeliä.

− Jos puhutaan maajoukkueesta ja suomalaisesta jääkiekosta, niin pelaajien kehittämisestä pitää edelleen lähteä liikkeelle. Jos yritetään yleistää sillä tavalla, että pelataan aktiivista ja nopeaa jääkiekkoa, niin se ei johda muuhun kuin kaaokseen ja huonompiin tuloksiin.

− Meidän pitää pystyä säilyttämään se pelaajien kehittämisen prosessi, jota suomalaisessa jääkiekossa on tehty erittäin hyvin viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana.

Onko viihdyttävyys huomioitava arvo, kun teet taktisia päätöksiä?

− Ei se arvo ole. Jos puhutaan arvomaailmasta, niin ei missään nimessä. Jossain kohtaa tietysti huomioitava asia, mutta arvo se ei ole. Ei toiminnan arvo huippu-urheilussa voi perustua viihdyttävyyteen ja viihtyisyyteen.

− Ehkä se viihdyttävyys tai sen huomioiminen liittyy enemmän pukukoppiin ja ajatuksiin siellä jollain lailla, mutta arvomaailmaan ei missään nimessä. Se on minun mielestäni huono arvo, jos puhutaan varsinkin suomalaisesta jääkiekosta, koska täällä pelaajamäärät ja -massat ovat niin paljon pienemmät kuin monilla meidän kilpailijamaistamme. Jos me lähdemme lähestymään peliä viihdyttämisen kautta, niin silloin me jäämme kyllä muista jälkeen.

Ovatko esimiehesi seurajohdosta esittäneet sinulle viihdyttävyystoiveita?

− Eivät ole.

Onko päävalmentajan mielestäsi otettava huomioon pelillinen asiakaspalaute eli kannattajien pelilliset toiveet?

− Ei varmaan pysty. On ehkä vähän harhaanjohtava kysymys, mutta tietyllä tavalla se ei ole osa huippu-urheilua.

Onko voittaminen jääkiekkojoukkueen tärkein keino viihdyttää yleisöään?

− On se varmasti yksi tärkeimmistä keinoista. Jos puhutaan yleisesti jääkiekosta Suomessa, niin sellaiset asiat kuin voittaminen, nuoruus ja uutuus ovat asioita, jotka kiinnostavat yleisöä lavealla pensselillä maalattuna.

Koetko joukkueesi esittävän tällä kaudella viihdyttävää jääkiekkoa?

− En osaa vastata. En ole tämän asian arvioija, mutta se, mistä äsken puhuin − voittaminen, nuoruus ja uutuus − niitä asioita me yritämme tuoda kentälle. Enkä tarkoita voittamisella ainoastaan numeroita tulostaululla, vaan esimerkiksi yksittäisten pelitilanteiden voittamista.

Mikä vastustajistanne pelaa aktiivisinta peliä?

− En pysty sanomaan. En ole nähnyt vielä kaikkia liigajoukkueita tänä syksynä. Edelleen korostan myös sitä, että miten aktiivisuus mitataan? Jos se mitataan pystysuunnan aktiivisuutena, niin vielä vähemmän pystyy sanomaan.

− Me olemme pelanneet vasta muutaman pelin suomalaisia joukkueita vastaan. Jonkin verran on katseltu myös nauhalta pelejä, mutta vielä ei ole riittävää kompetenssia sanoa, kun ei yksinkertaisesti ole nähnyt riittävästi pelejä. Kausi kertokoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Tolppaankin osunut Joona Luoto uskoo maalihanojen aukeavan: "Ei tuhlata kaikkia paikkoja vielä"

LIIGA | 13.12.2017 22:25
Tapparan työteliäs laituri Joona Luoto ei haikaillut keskiviikon KooKoo-pelin jälkeen tiiminsä maajoukkuemiesten perään. Ilman kapteeniaan ja ykköspakkejaan pelannut Tappara vei helpon oloisesti kamppailun nimiinsä lukemin 3−0. lue lisää

Mikko Saarinen on poissa

LIIGA | 5.12.2017 16:12
Entinen kiekkovalmentaja Mikko Saarinen menehtyi pitkällisen sairauden jälkeen viime viikolla 47-vuotiaana. lue lisää

KalPan vire ei laannu, Ilvekseltä ja Lukolta odotetaan osumia

LIIGA | 5.12.2017 10:00
Itsenäisyyspäivän aaton Liiga-kierrokselta odotetaan KalPan ja Tapparan täysiä pistepotteja. Ilvekseltä ja Lukolta puolestaan kaivataan reilusti täysosumia. lue lisää

Toni Utunen hakee kokemusta liigakentiltä - "Tässä on koko ikä aikaa tehdä tehoja"

LIIGA | 2.12.2017 20:19
Tapparan 17-vuotias puolustaja Toni Utunen lähti D-juniori-ikäisenä Kokkolasta Tampereelle tavoitteenaan kiekkoammattilaisuus. Nuori kiekkoilija on pärjännyt tehopisteiden valossa loistavasta Mestiksen LeKissä pelaamissaan otteluissa, mutta silti Utunen näkee harppauksen liigajäille melko suurena. lue lisää

Porilaishyökkääjät vertailussa: Kärki tehoili, Ojamäki näkymätön

LIIGA | 28.11.2017 22:02
Jarno Kärki ja Niko Ojamäki siirtyivät täksi kaudeksi Ässistä Tapparan riveihin. Porilaishyökkääjien peli ei kuitenkaan ole Tampereella sujunut, ja Kärki palasikin jo kotikaupunkiinsa. Tiistain kohtaamisessa Jatkoaika otti kaksikon tarkkaan seurantaan. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Mikko Lehtonen

Tappara #4 L p
s. 1994 Turku
182CM / 83KG
SOPIMUS: 2019