Rautakorpi on palannut Hakametsään.

Jarno Hietanen

Jukka Rautakorpi, pelaako joukkueesi aktiivisemmin kuin viime kaudella?

Jukka Rautakorpi palaa tulevalla kaudella Tapparan penkin taakse. Kokeneella valmentajalla alkaa jo viides rupeama kirvesrintojen päävalmentajana. Jatkoaika haastatteli Rautakorpea pelin aktiivisuudesta ja viihdyttävyydestä.

Pelaako joukkueesi aktiivisempaa jääkiekkoa kuin se pelasi viime kaudella? Jos pelaa, miksi?

− Riippuu vähän tilanteesta. Ei heti voi ihan yleistää. Sanotaan, että isot valinnat ratkaisevat.

Millaista on mielestäsi aktiivinen jääkiekko?

− Jääkiekossa on monenlaista aktiivisuutta. Hyvin yleistävä kysymys. Jos aktiivisuuden mittareina pidetään hyökkäys- tai puolustuspelin nopeutta, ollaan silloin vielä aika kapealla keskustelualueella aktiivisuudesta.

− Ehkä lähtisin vähän myös yksilöistä ja syöttöpelaamisaktiivisuudesta liikkeelle. Myös sitä kautta syntyy aktiivisuutta. Pelaajat kun eivät ole mitään joystick-miehiä, että pitäisi itse ratkoa kaikki tilanteet.

Onko pelin aktivoittaminen trendi Liigassa?

− Sanotaan ehkä niin, että jos pystyy hyökkäämään paremmin, niin silloinhan se mahdollistaa aktiivisuuden. Aika moni joukkue varmaan miettii tuota. Ehkä kannattaa enemmän miettiä kansainvälisen pelaamisen suuntaa. Sitä, miten pelataan muissa kansallisissa sarjoissa ja myös maajoukkuetasolla.

Onko aktiivinen jääkiekko parempaa kuin passiivinen?

− Ihan noin yleisesti ei mielestäni voi jääkiekkoa jakaa, että aktiivinen ja passiivinen jääkiekko. Se on minun mielipiteeni, ja valmentajana pitää olla aika tarkkana mistä puhutaan.

− Koen, ettei jääkiekossa noin ääripäitä ole olemassa, että olisi pelkästään aktiivista tai passiivista jääkiekkoa. Voittamiseen tarvitaan molempia pelirytmejä, jos ajatellaan vaikka pelirytmien kautta. Mutta mikä se yleisilme sitten on, niin se onkin jo toinen asia.

Tulisiko Liigassa pelata viime vuosia aktiivisempaa peliä, jotta Suomi menestyy paremmin maajoukkueissa?

− Pelaajien kehittäminen on kuitenkin ykkösjuttu. Jos pelaajat pystyvät ratkomaan tilanteita nopeammin ja oma joukkue pystyy hyökkäämään hyvin, niin siten syntyy myös nopeampaa puolustuspeliä.

− Jos puhutaan maajoukkueesta ja suomalaisesta jääkiekosta, niin pelaajien kehittämisestä pitää edelleen lähteä liikkeelle. Jos yritetään yleistää sillä tavalla, että pelataan aktiivista ja nopeaa jääkiekkoa, niin se ei johda muuhun kuin kaaokseen ja huonompiin tuloksiin.

− Meidän pitää pystyä säilyttämään se pelaajien kehittämisen prosessi, jota suomalaisessa jääkiekossa on tehty erittäin hyvin viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana.

Onko viihdyttävyys huomioitava arvo, kun teet taktisia päätöksiä?

− Ei se arvo ole. Jos puhutaan arvomaailmasta, niin ei missään nimessä. Jossain kohtaa tietysti huomioitava asia, mutta arvo se ei ole. Ei toiminnan arvo huippu-urheilussa voi perustua viihdyttävyyteen ja viihtyisyyteen.

− Ehkä se viihdyttävyys tai sen huomioiminen liittyy enemmän pukukoppiin ja ajatuksiin siellä jollain lailla, mutta arvomaailmaan ei missään nimessä. Se on minun mielestäni huono arvo, jos puhutaan varsinkin suomalaisesta jääkiekosta, koska täällä pelaajamäärät ja -massat ovat niin paljon pienemmät kuin monilla meidän kilpailijamaistamme. Jos me lähdemme lähestymään peliä viihdyttämisen kautta, niin silloin me jäämme kyllä muista jälkeen.

Ovatko esimiehesi seurajohdosta esittäneet sinulle viihdyttävyystoiveita?

− Eivät ole.

Onko päävalmentajan mielestäsi otettava huomioon pelillinen asiakaspalaute eli kannattajien pelilliset toiveet?

− Ei varmaan pysty. On ehkä vähän harhaanjohtava kysymys, mutta tietyllä tavalla se ei ole osa huippu-urheilua.

Onko voittaminen jääkiekkojoukkueen tärkein keino viihdyttää yleisöään?

− On se varmasti yksi tärkeimmistä keinoista. Jos puhutaan yleisesti jääkiekosta Suomessa, niin sellaiset asiat kuin voittaminen, nuoruus ja uutuus ovat asioita, jotka kiinnostavat yleisöä lavealla pensselillä maalattuna.

Koetko joukkueesi esittävän tällä kaudella viihdyttävää jääkiekkoa?

− En osaa vastata. En ole tämän asian arvioija, mutta se, mistä äsken puhuin − voittaminen, nuoruus ja uutuus − niitä asioita me yritämme tuoda kentälle. Enkä tarkoita voittamisella ainoastaan numeroita tulostaululla, vaan esimerkiksi yksittäisten pelitilanteiden voittamista.

Mikä vastustajistanne pelaa aktiivisinta peliä?

− En pysty sanomaan. En ole nähnyt vielä kaikkia liigajoukkueita tänä syksynä. Edelleen korostan myös sitä, että miten aktiivisuus mitataan? Jos se mitataan pystysuunnan aktiivisuutena, niin vielä vähemmän pystyy sanomaan.

− Me olemme pelanneet vasta muutaman pelin suomalaisia joukkueita vastaan. Jonkin verran on katseltu myös nauhalta pelejä, mutta vielä ei ole riittävää kompetenssia sanoa, kun ei yksinkertaisesti ole nähnyt riittävästi pelejä. Kausi kertokoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Tapparan tehottomuus jatkuu, Turussa taotaan täysosumia

LIIGA | 17.10.2017 9:00
Tiistain Liiga-kierroksella maistuvia kertoimia tarjotaan muun muassa Tapparan nihkeän maalitehtailun jatkumiselle. Turussa puolestaan TPS:n ja Ässien odotetaan takovan osumia enemmänkin. lue lisää

Kauttaan aloitteleva Järvinen: "Otetaan voitosta energiaa ja itseluottamusta"

LIIGA | 13.10.2017 21:28
Tappara nappasi perjantaina kovan päänahan, kun se päätti Kärppien viiden ottelun mittaisen voittoputken. Jan-Mikael Järvinen nappasi myös kauden ensimmäisen tehopisteensä. lue lisää

Pelicansilta odotetaan maaleja, Kärppien lataus purkautuu positiivisesti

LIIGA | 13.10.2017 8:15
Perjantain kierrokselta löytyy mielenkiintoisia kohteita pelattavaksi. Katseet kohdistuvat erityisesti Tampereelle, jossa Kärpät havittelee vierasvoittoa Tapparasta. lue lisää

TPS:n tie tyssäsi CHL:ssä − JYP ei yltänyt lohkonsa voittoon

CHL | 10.10.2017 23:06
Kolmesta tiistai-iltana pelanneesta suomalaisjoukkueesta JYP koki ainoana tappion, mutta eteni silti jatkoon. TPS:n ja HIFK:n pelit CHL:ssä päättyivät. lue lisää

Porilaisuus ei tee Kärjestä ja Ojamäestä Sedinejä

LIIGA | 10.10.2017 8:00
Porissa pärjänneiden ja Tampereelle menestymään tulleiden Niko Ojamäen ja Jarno Kärjen alkukausi Tapparassa on ollut todellista tervanjuontia. Kuvitellaanko jossain, että kaksikko marssii käsi kädessä maailmantähteyteen? lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Niko Ojamäki

Tappara #20 R lh
s. 1995 Pori
178CM / 78KG
SOPIMUS: 2019