Juhani Tamminen uhoaa - "Muilla joukkueilla on pelko perseessä"

MESTIS / Haastattelu
Juhani Tamminen johtaa joukkojaan edestä.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Juhani Tamminen päävalmentajanaan perinteikäs TUTO Hockey on palannut taistelemaan vakavasti Mestiksen mestaruudesta. Mitä itse Aurinkokuningas tuumii joukkueensa mahdollisuuksista kevään kiimaisissa ratkaisupeleissä?

Juhani Tamminen on nimennyt valmentamansa TUTOn "nousevaksi superorganisaatioksi". Mitä tälläisen tittelin tienaamiseen vaaditaan?

- Superorganisaation luomiseksi tulee olla innovatiivinen ja energinen hallituksen puheenjohtaja, innovatiivinen ja energinen toimisto, jolla on samanhenkinen toimitusjohtaja ja pelaajisto, jolla on energinen ja kunnianhimoinen päävalmentaja. Tälläinen meillä oli Kärpissä, kun laitettiin Pohjois-Suomi uuteen uskoon. Meillä oli [Seppo] Arponen, [Juha] Junno ja Tamminen. Mentiin Vaasaan niin Arposen tonttia tarvittiin yhtäkkiä hoitamaan neljä jätkää.

- Nyt meillä on Turussa kolmikkona Tuomas Haanpää - mun kiekkokoulun poika, todella intohimoinen ja osaava jätkä - meidän hallitus, toimitusjohtaja [Santtu] Kiili, toimisto ja minä, kertoo useammassakin nousujohteisessa organisaatiossa valmentanut Tamminen.

"TUTO tulee vielä vahvistumaan"

Torstaisen siirtotakarajan lähestyessä villit siirtohuhut vellovat. TUTOn yhteydessä ovat pyörineet esimerkiksi puolustaja Tero Konttisen ja maalivahti Joni Puurulan nimet. Konttisen nimen Tamminen pyörtää samantien, mutta vahvistuksia on tulossa.

- TUTO tulee vielä vahvistumaan. Meillä täytyy olla kaksi kompetenttia maalivahtia ja Simon Nielsen auttoi meitä antamaan Virtasen Tommille lepoa. Aittola [Elmo] tekee duunia ja uskon, että meillä on maanantaina ilmoittaa, kuka se kompetentti äijä on Virtasen partnerina. Lisäksi uskon, että saamme yhden kompetentin pakin vielä mukaan.

- Olemme Aittolan kanssa sitoutuneet siihen, että kaikki mitä hankitaan, jostain täytyy luopua. Tämä tarkoittaa suomeksi, että Törnströmin [Kim] lähdettyä Norjaan meidän ei maalivahdin hankkimiseksi tarvitse luopua mistään, mutta jos markkinoilta löytyy sellainen pakki, joka pystyy siniviivalta ylivoimalla tekemään sivuttaisliikettä koodinimellä "corymurphy", sen otamme.

Työnjako on Tammisen mukaan selkeä.

- Aittola tekee duunia ja minulla on Pohjois-Amerikan kanavat, jotka haluavat aidosti jeesata mua. Hommaan tarvittaessa vaikka itse ne rahat, jyrähtää Tamminen.

"Mulla on kokemusta aivan riittävästi, sitä mun ei tarvitse hankkia"

Kokenut päävalmentaja näkee kevään peleissä aivan omanlaisensa maailman.

- Keväällä kaikki lähtee niiden keskusjätkien kunnianhimosta. TUTO esimerkiksi on kasattu niin, että täällä pelaaville tämä on henki ja elämä. Ei tänne ole haettu yhtään äijää kadulta, että kiinnostaako uusi klubitakki.

- Vuonna 2009 Vaasassa ensin voitettiin ensimmäisen kerran ja ketsuppipullon auettua muutkin tajusivat, että täällä voidaan menestyä ja toisekseen, karsinnan alkaessa meillä ei ollut mitään muuta fokusta kuin nousta. Kaikki kunnia myöhemmille yrityksille ja veljille Törmänen [Antti] ja Räsänen [Pasi], mutta siinä oli jo maha täynnä. Pelattiin pelit, mentiin torille ja huomattiin, että titteli saavutettiin nyt toisen ja kolmannen kerran.

Uskoa omiin mahdollisuuksiin riittää nytkin. 

- Kevät näyttää, mihin meidän eväät riittää, mutta jos niin onnekkaita ollaan, että päästään loppuun saakka niin lähdetään vetään voitosta. Mulla on kokemusta aivan riittävästi, sitä mun ei tarvitse hankkia, paukuttaa Tamminen ja lähettää viestin aiempien karsintojen nuhjauksille.

Tamminen paljasti jo kauden alla TUTOn runkosarjan tavoitteen olevan 1,7 pisteen kerääminen ottelua kohden. Tavoitteessa on päävalmentajan mielestä pysytty erinomaisesti.

- Lanseerasin aiemmin 1,7 pistettä per ottelu -tavoitteen. Olen voittanut tämän neljä kertaa - ja aion voittaa viidennen kerran - ja lanseerasin tavoitteen. Mihinkään ei voida mennä ilman, että on selkeä päämäärä. Tämä on meidän matkavauhti. Ongelmien tullessa meidän on se muistettava. Pelaajien, valmennusjohdon, kannattajien ja seurajohdon on tiedettävä, että mihin me olemme menossa.

- Vastaan tuotteesta, teen kuukausittaisen raportin hallitukselle ja tappiopelin jälkeen muistutan aina, "muista tavoite." Tämä on tavoitteellista toimintaa maraton-juoksussa. Se joukkue, jonka keskiarvo on runkosarjan päätteeksi 2,0 p/o voittaa runkosarjan ja pääsee keulilta lähtemään. Se, kenellä on 1,7 p/o, lähtee sijalta neljä. Olen tämän sarjan jo niin monta kertaa voittanut, perustelee Tamminen jämäkästi.

Sarjataulukon nykytilanne herättää Tammisessa itseluottamusryöpyn. Sarjakärki on tulossa selkä edellä vastaan.

- Kuten Jukurit on nyt saanut huomata, väsy tulee jossain vaiheessa. Jos laitan tähän joukkueeseen 310 000 € Sportin ja Jukureiden laittaessa 550 000 €, olemme noin sijalla 4.-5. budjetin perusteella. Kun tämän tiedän, tiedän sarjassa käyvän näin. Olen kokenut sen, olen tämän neljästi voittanut. Kyllä mä nyt saatana tiedän, mistä minä puhun, uhoaa Tamminen.


Aurinkokuningas tietää mistä puhuu.
Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

"Muilla joukkueilla on pelko perseessä"

TUTOn kevään suurinta vahvuutta kysyttäessä Tamminen palaa tuomaritoimintaan ja luottaa sen tuoman roolin pienentyessä turkulaisten olevan vahvoilla.

- Muilla joukkueilla on pelko perseessä, että nyt tämä hullu epätasapainoinen tuomaritoiminta lähtee tasoista liikkeelle. Annan teille lukuja: Jukurit, herra Toivakan (Jukurien puheenjohtaja Jukka) joukkue, 320 jäähyminuuttia, Sport, herra Hiltusen (Sportin puheenjohtaja Heikki) joukkue, 340 minuuttia ja minun joukkueeni 740 minuuttia.

- Ammattikoutsit tietävät, että kun jäähyjen tasapaino alkaa toteutua - toisin kuin tällä kaudella Mestiksessä tai 2009 Ässät-Sport-sarjassa, jolloin minulla oli 300 jäähyminuuttia ja "Apella" [Alpo Suhonen] 120 minuuttia - meille annetaan jo mahdollisuus. Jääkiekkoa on huomattavasti mukavampi pelata viidellä kenttäpelaajalla kolmen sijaan illasta toiseen, murjaisee Tamminen itsevarmasti lähettäen viestin Mestiksen muille joukkueille.

Haastattelun vakavan osuuden ollessa ohi, Tamminen pääsee mutustelemaan jopa Vuoden turkulaisen tittelin voitolla.

- Jos voitan vuoden turkulaisen tittelin, tuuletan kovemmin kuin koskaan. Mä menen siihen meidän parvekkeelle, josta näkyy aina Pitkäsalmelle ja tempasen yhden Kukko-oluen ja sanon vaimolle, että "mä olen ihan v*tun kova jätkä", ehdokas täräyttää.

62-vuotiaana Tamminen uhoaa lisäksi voittavansa pienen ikätasoituksen jälkeen joukkueensa maalitykin Aki Keinäsen laukauskilpailussa. Mikäli Tammisen uho, itseluottamus ja pyhä usko omaan tekemiseen siirtyy TUTOn pelaajistoon kauden ratkaisevilla hetkillä, Tamminen saattaa juhlia tänä keväänä Vuoden turkulainen -pystin lisäksi myös isommilla turuilla. Nimittäin Turun torilla.

LUE HAASTATTELUSARJAN ENSIMMÄINEN JA TOINEN OSA TÄSTÄ:

ENSIMMÄINEN OSA: "Sanon ihan suoraan: Fuck you, stick it in your fuckin' ass"

TOINEN OSA: Aurinkokuningas spekuloi: "Mestis olisi parhaimmillaan kuin super-Allsvenskan"

» Lähetä palautetta toimitukselle