Juha Pusila - Jokereiden ääni

KHL / Haastattelu
Jokereiden kenttäkuuluttaja Juha Pusila työssään maalin synnyttyä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Olet varmasti kuullut hänen äänensä, jos olet käynyt Jokereiden kotipelissä, mutta tiedätkö hänestä mitään muuta? Oletko koskaan miettinyt, millainen mies mikrofonin takaa löytyy? Jatkoaika kävi tutustumassa Jokereiden kenttäkuuluttaja Juha Pusilaan ja hänen työpäiväänsä lokakuisen Jokerit–Dinamo Riika-pelin yhteydessä.

Helsingin areena, kello 14.30. Puolitoista tuntia pelin alkuun. Hallin käytävillä käy kuhina, kun show-ryhmä valmistautuu illan kamppailuun. Pelissä nähtävät häät tuottavat ylimääräistä mietittävää kaikille, ja viimeisiä yksityiskohtia hiotaankin kuntoon hääparin kanssa. Mukana on luonnollisesti myös kenttäkuuluttaja Juha Pusila.

- Yleensä työpäiväni alkaa noin kolme tuntia ennen peliä. Silloin pidämme show-ryhmän kanssa palaverin illan ottelusta. Tuolloin jokaista peliä varten ennalta laadittu käsikirjoitus käydään läpi, jotta tuote olisi mahdollisimman laadukas jokaisessa pelissä.

Kenttäkuuluttajana Pusila ei siis suinkaan työskentele yksin. Hän on osa isompaa show-ryhmää, joka on jatkuvasti yhteydessä toisiinsa, myös pelin aikana.

- Ottelun aikana meillä on jatkuvasti yhteys toisiimme. Ryhmään kuuluvat Honkasen Mikko (otteluisäntä), minä, jumbon ja valopintojen toimintaa ohjaavat henkilöt, kameramiehet, valoja hoitavat henkilöt, Amanda (DJ), Dance Team, maskotti Otto sekä Ice Girls-jäänpuhdistajat. Ja tietysti Super-Anna, joka hoitaa juoksevia tehtäviä ottelutapahtuman aikana.

- Koko ryhmän toiminnasta vastaan meidän ohjaajamme Matti. Hän on pelin aikana pomomme, jonka tehtävänä on pitää kaikki langat käsissään.

Show-ryhmän koko usein yllättää monet, ja kaikkinensa ryhmään kuuluukin miltei 40 henkilöä. Ryhmän lisäksi kuuluttajalla on pelin aikana ympärillään muitakin henkilöitä, joiden kanssa hän tekee yhteistyötä.

- Toimitsijakopissa meitä on aina kirjuri, minä, kellomies, tv-ryhmän edustaja, jäähyaitioiden toimitsijat, tulostaulun hoitaja sekä toimitsijoiden esimies, joka ohjaa toimintaa jään tasolla.

- Kirjuri puolestaan kommunikoi tuomarin kanssa. KHL:ssä systeemi menee niin, että tuomari ilmoittaa kirjurille maalintekijät ja syöttäjät, ja kirjuri sitten välittää tiedon eteenpäin kaikille muille meille kopissa. 

Kuuluttamisen lisäksi kenttäkuuluttajalla on vieressään langattomien mikkien ohjauspöytä. Sen avulla Pusila huolehtii oman äänensä lisäksi myös otteluisäntä Mikon sekä kansallislaulujen mahdollisten esittäjien tai muiden vierailijoiden äänten kuuluvuudesta.

"Erän aikana suurin muuttuva tekijä on mainoskatko"

Mitä kenttäkuuluttaja sitten pelin aikana tekee? Kun palaveri show-ryhmän kanssa on saatu päätökseen, on aika kerrata joukkueiden kokoonpanot ja tuomarit.

- Useimmiten tutustun kokoonpanoihin etukäteen, mutta vielä ennen peliä on hyvä luoda silmäys pelaaviin kokoonpanoihin. Tuomareiden nimet saadaan tietoon vasta vähän ennen peliä. Ne minun täytyy ilmoittaa yläkertaan, jotta ne saadaan vietyä jumbolle ottelun alkuun mennessä. Muutoin joukkueiden lämmittelyaika on hetkellinen hengähdystauko itselleni.

Kuuluttamisen lomassa on joskus tarpeen myös katsahtaa jumbolle
Kuuluttamisen lomassa on joskus tarpeen myös katsahtaa jumbolle
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Riika-peli muodostuu poikkeukseksi monellakin tapaa. Suomen ensimmäiset kiekkohäät saadaan pidettyä ennen pelin alkua moitteettomasti, mutta samaan aikaan Pusila saa viestin puhelimeensa. Siinä kerrotaan, että KHL haluaa pitää hiljaisen hetken ennen ottelun alkua Siinain lento-onnettomuuden johdosta.

- Tällaiset yllättävät tilanteet ovat hieman haasteellisia kuuluttajalle. Käsikirjoitus on tehty, ja tämä pitäisi saada nyt vielä mahdutettua johonkin väliin. En myöskään tiedä koko tapauksesta mitään, Pusila kommentoi

Seuranneen 15 minuutin aikana Pusila kasaa Ylen uutisen pohjalta lyhyen kuulutuksen aiheesta, ja show-ryhmän neuvonpito löytää hiljaiselle hetkelle sopivan välin juuri ennen kansallislauluja.

Katsojat tuskin edes huomaavat tilanteen poikkeuksellisuutta, mutta mies itse hieman tuskastuu.

- Hyvin se kai lopulta meni.Tällaisessa pelissä olisi kuitenkin ollut hyvä saada kaikki kuulutukset suomeksi ja englanniksi. Nyt ei vain yksinkertaisesti jäänyt aikaa kääntämiselle, mies toteaa ja viittaa kahteensataan paikalle saapuneeseen Riika-kannattajaan.

Pelin aikana kenttäkuuluttajan tärkeimmät työtehtävät ovat pitää silmänsä auki, kommunikoida show-ryhmän kanssa ja reagoida pelikatkoihin sovitun käsikirjoituksen mukaan. Maalit ja jäähyt kuulutetaan, kun niitä tulee. Eniten työtä erän aikana aiheuttavat mainoskatkot.

Mainoskatkon paikka on aina lievä mysteeri.

- Mainoskatkon paikka on aina lievä mysteeri. Sääntö on tavallaan selvä, että ensimmäisellä pelikatkolla kahdeksannen ja 14. peliminuutin jälkeen. Hommassa on kuitenkin pari muuttujaa. 

- Aina sopivaa pelikatkoa ei tule, tai sitten tulee maali, pitkä kiekko, tai rangaistuslaukaus. Lisäksi jos toisella joukkueella on jäähy päällä, niin silloin mainoskatkoa ei voida ottaa.

- Mainoskatkon sisältö joudutaan myös aina miettimään tilanteen mukaan. Esimerkiksi, että onko Mikolla joku spiikki siinä, vai pyöritetäänkö pelkkiä mainoksia.

Kyseinen haaste on helppo havaita jo lyhyen seuraamisen aikana. "Seuraavalla mainoksille, ai ei sittenkään, jaa seuraavallako taas?" kuuluu show-ryhmän keskusteluissa ottelun aikana useamman kerran. Jokaiselle katkolle löydetään kuitenkin paikka, ja toisesta erästä lähtien työsarkaa tuottavat aivan muut tapahtumat

- Sattuipa teille hyvä peli, kun näitä maaleja nyt tulee oikein toden teolla, Pusila naurahtaa toisessa erässä Jokereiden siirtyessä 4-0 johtoon tietämättä, että vielä kuusi maalia olisi luvassa.

Kuuluttajan uran aallonharjalla

Jokereihin tullessaan Pusila oli jo kokenut kuuluttaja. Taustalla oli kokemusta yhteensä 15 vuoden ajalta myös muiden lajien, kuten käsipallon ja salibandyn puolelta. Joukkoon mahtui myös muutama freelancer-sopimuksella tehty kuulutuskeikka SM-liigassa.

- Kun tulin Jokereihin, oma lätkätaustani koostui kolmesta vuodesta Kirkkonummen Salamoiden kuuluttajana. Lisäksi muutaman Jokereiden ja HIFK:n SM-liigaottelun olin käynyt keikkaluontoisesti hoitamassa. Viimeiset vuodet ennen siirtymistäni Jokereihin toimin kuuluttajana ja otteluisäntänä salibandyseura Tapanilan Erässä.

Nykyiseen työhönsä Pusila saapui viime kaudella. Jokerit haki kenttäkuuluttajaa avoimella ilmoituksella viimeisen liigakauden päätyttyä keväälllä, ja Pusila päätti tarttua haasteeseen. Lopulta Jokereiden kanssa sopiminen jäi kuitenkin aivan viime tippaan.

- Olisikohan ollut elokuun lopussa kun lopulta sovittiin, että hoidan koko kauden. Tapanilan Erän kanssa oli silloin jo suullisesti sovittu jatkosta, mutta onneksi siinä sopimuksessa oli "KHL-pykälä". Pystyin siten siirtymään Jokereihin lyhyellä varoitusajalla ilman sen suurempia ongelmia, mies nauraa ja jatkaa:

- Pasille Tallinnaan täytyy lähettää kiitokset, että olen tässä nyt. Hän alun perin vinkkasi minulle tätä työtä ja kannusti hakemaan. Ja hyvä niin, koska onhan tämä lätkä ihan unelmahommaa. 

Jokereiden ottelutapahtumissa on tarkoituksella kaksi ääntä. Työnjako on selvä: Juha on niin sanotusti virallinen ääni, joka kertoo kaikki kenttätapahtumat, ja Mikko sitten otteluisäntänä epävirallisempi ääni. Miesten välinen kemia on hyvä

- Meillä yhteistyö Mikon kanssa toimii ihan hemmetin hienosti. On haluttu, että Areenalla on aina kaksi ääntä, mikä lisää huomattavasti mahdollisuuksia ottelutapahtuman yhteyteen.

Pelin aikana mies ehtii myös kertomaan toimittajalla faktoja ottelusta.
Pelin aikana mies ehtii myös kertomaan toimittajalla faktoja ottelusta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Miehestä huokuu aito innostus omaa työtään kohtaan. Ottelun jälkeen mies jää toimittajan kanssa vielä yli tunniksi pyytämättä keskustelemaan työstään. Sanaparit "nöyrin mielin" ja "yleisöä varten" toistuvat hänen puheessaan reilusti muita useammin.

- Ehdottoman nöyrin mielin tässä ollaan. Kehittymään pyrin koko ajan, jotta tuote olisi parempi yleisölle. Ei tämä 50 pelin kokemus ole minusta vielä mitään mestaria tehnyt, joten mielellään otan kehittävää palautetta vastaan, aina kun vain mahdollista.

Alussa palautetta tuli reilustikin, eikä kaikki aina ollut niin rakentavaa. Mies muistaa saaneensa lukea netistä kommentteja itsestään, ja onpa häntä lähestytty jopa postikortilla

- Kun sain tietää, että työtäni kommentoidaan netissä, päätin, etten edes lukisi niitä. Lopulta kuitenkin uteliaisuus vei voiton. Ja vaikka siellä osa haukkuikin ihan pystyyn, niin oli mukava huomata, että joidenkin mielestä tein hyvää työtä.

- Tärkeintä minusta on se, että ottelutapahtuma on ihmisille niin merkityksellinen, että he jaksavat käyttää aikaansa kuuluttajan tekemisten kommentointiin. Tai että he lähettävät jopa ihan postikortin minulle tänne, mies hymyilee ja näyttää korttia. Se on lähetetty hallille hänen nimellään ja siinä kerrotaan, että jääkiekkomaalivahti kääntyy englannin kielelle goaltender, eikä goalkeeper kuten Pusila oli aiemmin kuuluttanut.

Kuuluttajana Pusila kokee olevansa Jokereissa uransa aallonharjalla, vaikka taustalla on kuulutushommia  jopa salibandyn MM-kotikisoista vuodelta 2002. Organisaatio ja laji ovat silmin nähden vieneet miehen mennessään. Pusila on mukana myös vuodenvaihteen U20-kisoissa, vaikkakin melko pienessä roolissa.

- Suomen mittakaavassa sitä ollaan nyt kai uran huipulla. Ainakin yleisömäärissä mitattuna, lähes 10 000 katsojaa per peli on todella upea lukema. Itse en olisi siihen uskonut ennen ensimmäisen kauden alkua, mutta kai isommat herrat jossain oli sen niin laskenut. 

Koska kenttäkuuluttajan työ ei ole kokopäiväistä, on Pusila omien sanojensa mukaan "oikeissa töissä" myynnin ja markkinoinnin parissa. Välillä päivät käyvät pitkiksi, kun töiden perään on vielä iltatöitä Areenalla. Miehen mukaan koko perhe on kuitenkin tottunut siihen, että isä on illat poissa kotoa. Pusila valmensi aiemmin salibandyä poikansa joukkueessa, jolloin tilanne oli jokseenkin vastaava.

- Onhan siinä omat haasteensa totta kai. Perhe-elämää joudutaan muokkaamaan jokeripelien mukaan, mutta hyvin ovat kaikki sen ottaneet. Nuoremmalta pojalta (7v.) on tosin alkanut tulla palautetta isin kuulutuksista, kun hän on muutaman kerran ollut hallilla mukana, mutta se on hyvä vain. Onhan tässä hommassa kuitenkin kesät aikaa vetää henkeä. Silloin voi unohtaa jääkiekon, keskittyä perheeseen ja hankkia komean viskibasson syksyä varten.

 "Sieltä se tuli suoraan kohti tamponit nenässä"

Pusilan noin 50 ottelun jokeriuralle on ehtinyt mahtua kaikenlaista, eikä vähiten sen takia, että hän on ensimmäinen suomalainen KHL-kuuluttaja. Paras muisto uran varrelta vie viime kauteen ja Jokereiden ensimmäiseen kotiotteluun Pietarin SKA:ta vastaan.

- Kyllä se taitaa olla, kun SKA oli ensimmäistä kertaa täällä vieraana. Siinä pelissähän Ilja Kovaltshuk lensi ulos. Tilanne meni niin, että kaveri otti osumaa jo aiemmin, ennen kuin hänellä sitten lopulta keitti yli. Siitä hän sitten sai jäähyn ja tuli jäähyboksiin, kun samalla tuomarit osoittivat, että mies lentää pihalle. Ilja sitten lähti boksista, mutta vähän matkan päästä kääntyi takaisin ja luisteli suoraan tuomareita ja toimitsijakoppia kohti.

- Siitä olisi saanut hyvän vuoden urheilukuvan, kun hän luisteli sieltä suoraan meitä kohti vihaisena tamponit nenässä veren vuotaessa niistäkin ohi. Tunnelma hallilla oli siinä pelissä jotain käsittämätöntä.

Kaikilla urheilukuuluttajilla on oma tapansa hehkuttaa pelaajien nimiä, joka on usein seuran tasolta osittain lähtöisin. Pusilan mukaan Jokereissa ei kuitenkaan ole siitä mitään linjaa, vaan hän on itse saanut kehittää kaikki hehkutukset.

Tilanteessa ne kaikki syntyvät. Ei sitä samaa tunnelmaa pysty kotona toistamaan, eikä niitä siksi voi miettiä etukäteen.

- Tilanteessa ne kaikki syntyvät. Ei sitä samaa tunnelmaa pysty kotona toistamaan, eikä niitä siksi voi miettiä etukäteen, mies kertoo.

- Viime kaudella monia saattoi jo ärsyttää, kun venytin Petr Koukalin r-kirjainta niin pitkään, mutta omasta mielestäni se sopi oikein hyvin. Se oli yksi hauskimmista nimistä kuuluttaa, mitä jokeriuralla on vastaan tullut. Steve Mosesin lisäksi luonnollisesti, naurahtaa Pusila.

Ajoittain maalintekijöiden kuuluttaminen synnyttää keskustelua, kun tuomareilta saadun tiedon oikeellisuus on kyseenalaista.

- KHL:ssä tapa on sellainen, että videotuomari päättää, tuleeko korjausta. Tämä on johtanut siihen, että jotkut tuomarit eivät viitsi lainkaan ilmoittaa syöttäjiä kirjurille. Näin yläkerran videovalvomosta joudutaan usein soittamaan meille. Ja minä sitten lisäilen syöttäjiä tai korjailen maalintekijöitä, Pusila huokaisee ja jatkaa:

- Olen huomannut myös saavani arvostelua siitä, että maalintekijäkuulutukset menevät väärin. Kenttäkuuluttaja on kuitenkin siinä suhteessa orjan asemassa, että en voi muuta kuuluttaa, kuin sen mitä tuomari on kirjurille kertonut. En, vaikka näkisimme kaikki jumbolta heti, että väärin menee. Tämä on yksinkertaisesti seurausta KHL:n toimintatavasta.

Kahden jokerikauden aikana mies on kasvanut tiiviisti kiinni lajiin ja joukkueeseen. Niinpä ei ole yllätys, että toimitsijakopissa kuuluu Pusilan suusta pelin aikana useamman kerran  "voi kun se olis tuosta laittanut" tai "siinä ois ollut hyvä paikka mennä johtoon" -tyyliset lauseet. 

Tai, että maalin tullessa mies ponnahtaa refleksinomaisesti pystyyn nopeammin kuin toimittaja ehtii kissaa sanoa. Tunneskaalat vaihtelevat Pusilan mukaan pelissä aivan kuten faneillakin:

- Kyllä tappiot aina ottavat päähän. Tappion jälkeinen tuloksen kuuluttaminen on todella vaikeaa, kun itselläkin on tunteet niin pinnassa. Siksi se onkin välillä lyhyt ja jopa hieman tyly kuulutus. Vastaavasti voiton jälkeinen viimeinen kuulutus tuntuu todella makealta, ja se on yksi ottelun parhaista hetkistä, kun sen pääsee vetäisemään.

Testataan vielä loppuun Pusilan ennustajantaitoja ja pyydetään miestä kertomaan Jokereiden loppusijoitus tällä kaudella:

- Viime kausi loppui hieman kesken, ja vielä vieraspeliin jouduttiin lopettamaan. Tuloksellisesti se oli kuitenkin hyvä, jos mietitään mitä jengiltä syksyllä odotettiin. Sanotaan nyt, että tänä vuonna mennään ainakin yksi askel pidemmälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle