Juha Metsola – kovien koppien ja kevään sulamisen ristiriita

LIIGA / Haastattelu
Juha Metsola kuuluu Liigan kärkiveskareihin.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Tapparan Juha Metsola saattaa olla Liigan ristiriitaisin maalivahti. Metsola on torjunut kahden viime kauden aikana hurjia määriä todella hyvin, mutta kevään hörpyt ovat tehneet hopeakeväistä katkeria. Mitä mies itse tuumii omista suorituksistaan?

Yksi viime liigakevään raaimmista hetkistä nähtiin Oulussa seitsemännen liigafinaalin jatkoajalla heti Juhamatti Aaltosen ratkaisevan maalin jälkeen. Loistavan ottelun pelannut Tappara-maalivahti Juha Metsola istui maalitolppaansa vasten tyrmistyneenä ja tuijotti tyhjyyteen.

Metsola oli loistavassa tikissä sarjan alkupuolella, mutta Tapparan 3-1-johto haihtui lopulta Kärppien käsiin. Metsola pelasi paljon paremmin kuin moni muistaakaan, mutta pari ratkaisevaa virhettä finaalisarjassa saivat jälleen "Metsola sulaa aina keväällä"-puheet liekehtimään.

- En ole seurannut keskustelua kovinkaan vakavasti. Paremmin olisi pitänyt pystyä pelaamaan, heikkoja hetkiä tuli. En nyt silti tiedä, sulinko minä viime keväänä. Kaverin maalivahti vaan oli parempi viime keväänä – niin se nyt on mennyt. Eronhan on jossain tultava.

- Ei menneitä kannata miettiä enää. Omat haasteensa ovat tällä kaudella ja viime kauden tiukoista tappioista ei saa enää mitään hyötyä nykyhetkeen, Metsola painottaa.

Juha Metsolan kaksi viime kevättä ovat päättyneet pettymykseen.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

 

Tappara hakee paikkaa kuuden joukkoon

Sekä Tappara että joukkueen ykkösmaalivahti hakevat toisena perättäisenä vuotena nousua hopeajoukkueesta mestariksi. Metsola ei kuitenkaan ole muuttanut lähestymistapaansa suuresti.

- Olin tänä kesänä vähemmän jäällä kuin aikaisemmin. Pitkä kausi tulossa, joten jäällä kerkeää kyllä olemaan. Voimaa on koitettu saada, muttei sitä ole tullut. Kun ei tule niin ei tule, Metsola nauraa.

Tapparan vahvuudet eivät ole viime kaudesta muuttuneet: Metsolan maalivahtipeli, tiivis viisikkotyöskentely ja riittävä laajuus hyökkäyksessä etenkin laituriosastolla.

- Runkomme on pysynyt samana. Siihen on hyvä rakentaa, kun pääpiirteittäin ryhmämme on sama. Kun olemme menestyneet, jatkuvuus on hyvästä. Saamme todennäköisesti homman toimimaan aiemmin kauden aikana. Lähdemme hakemaan paikkaa kuuden joukkoon.

- Puolustuksemme näyttää todella hyvältä. Alkuun on pieniä vaikeuksia, kun koko kentän puolustaminen hakee muotoaan. Mutta kokenut puolustus tekee hommani kyllä helpommaksi.

Muutos on tapahtunut valmennusportaassa. Entinen apuvalmentaja Jussi Tapola siirtyi päävalmentajaksi Jukka Rautakorven irtisanouduttua paikaltaan.

- Pääpiirteittäin taktiset asiat ovat pysyneet samana, mutta ehkä enemmän yksilöä on tuotu esiin. Toki teen suurimman osan omasta duunistani Tuonosen [maalivahtivalmentaja Petri] kanssa, mutta kaikki ovat kyllä tykänneet. Pelaaja saa tuoda omia ratkaisujaan enemmän esille.

Tappara ei lähde kauteen suurimpana mestarisuosikkina, mutta ennakoitu kärki ei hiihdä kaukana.

- Kovia joukkueita on paljon. Lukko tulee ensimmäisenä mieleen, siinä on vahva joukkue. Kärpät on samoin suosikkeja, me myös. Siitä täytyy ensinnäkin lähteä, että kaikki joukkueet ovat tasokkaita. Se on huomattu kyllä, että marginaalit ovat tässä sarjassa pienet.

"Jos se on minusta kiinni, pelaan kaikki pelit"

Metsola on hallinnoinut Tappara-maalia lähes täysin viime kausina. Metsola on pelannut kahden viime kauden aikana aivan käsittämättömät 140 kilpaottelua. Siis sataneljäkymmentä!

Tulevalla kaudella Ilves-kasvattia lähtee haastamaan Mestiksessä viime kausina hyvin torjunut Aaro Peltonen.

- Olen aina sanonut, että jos se on minusta kiinni, pelaan kaikki pelit. Tosin siihen liittyy sekin, että saako koppia kiinni ollenkaan. Tuskin pelaan, jos en saa. Sillä tavoitteella lähdetään, että mahdollisimman paljon pelaan. Aaro on nyt tuossa tuomassa haastetta. ja on todella kova maalivahti.

- Joskus pelin jälkeen on miettinyt, että olisi kannattanut huilata. Ennen matsia en ole ikinä sitä ajatellut. Fyysisesti homma ei ole kuitenkaan niin rankkaa. Henkisesti homma on sitten aina haastavaa. Olen silti sitä mieltä, että olen aikanaan istunut niin paljon penkillä, että nyt voin pelata vaikka kaikki pelit.

Metsola ja haastajat
Kausi Maalivahti Ottelut Maali-ka Torjunta-%
08-09 Eero Kilpeläinen 53 2.45 93,3%
12-13 Juha Metsola 46 2.09 93,0%
12-13 Tuomas Tarkki 51 2.11 92,7%
13-14 Ville Kolppanen 48 2,18 92,7%
13-14 Juha Metsola 56 1.92 92,6%
13-14 Ryan Zapolski 58 2,02 92,6%
13-14 Jussi Markkanen 47 2,03 92,6%
10-11 Teemu Lassila 54 2,41 92,6%
(vähintään 45 peliä viimeisen viiden kauden ajalta)

Metsola on kyennyt saavuttamaan tilastollisesti harvinaisen tason, kun otetaan huomioon sekä pelien määrä että erinomaiset otteet isosta volyymistä huolimatta.

- Olen saanut tasaisuuden löytymään hyvän puolustuksen avulla. Koko joukkue auttaa. Vaikka joskus olisi huono päivä, muu jengi kantaa usein voittoon, miettii Metsola vaatimattomasti.

Omalaatuinen vai hullu?

Metsola tunnetaan kaiken edellämainitun lisäksi todella persoonallisesta pelityylistään. Pienikokoisen, 177-senttisen maalivahdin on peitettävä laukaukset muulla kuin isolla koolla ja Metsola on keksinyt ratkaisuksi aggressiivisen pelityylinsä.

Metsola tulee harvinaisen paljon vastaan maaliltaan, haastaa hyökkääjiä ja ottaa riskejä. Usein tilanteet johtavat torjuntaan, mutta syöttö takatolpalle tai huono irtokiekko voi saada 25-vuotiaan maalivahdin näyttämään epäonnistuneelta.

- Oma pelityylini on muovautunut Tuonosen kanssa tässä ajan mukana. Pelaajia ei voi änkeä samaan muottiin ja oma tyylini on vähän tällainen kummallinen.

Pelityyli on saanut vaikutteita toiselta vekkulilta tamperelaisvahdilta.

- Ei ole mitään varsinaista esikuvaa, mutta Ilves-juniorina katselin kyllä Vesa Toskalan pelaamista ennen maailmalle lähtöään. Ilves oli silloin vielä hopeallakin.

Pirkanmaalainen kiekkojännite katoamassa

Metsola kuuluu niihin pelaajiin, jotka ovat toisen tamperelaisjoukkueen kasvatteja, mutta pelaavat toisessa seurassa. Tämä on nykyisin täysin normaali tilanne pelaajalle, mutta asiat eivät ole aina olleet Tampereella niin rauhallisia paikallisrakkauden saralla.

Nykyään paikallispelit, viha-rakkaus-suhde ja seurauskollisuus ovat pudonneet todella pieneen osaan.

- Enää loikkaaminen ei ole niin vaikeaa. Minä tosin pelasin Hämeenlinnassa välissä. Suora siirtyminen olisi voinut olla eri asia. Mutta nämä ovat meille kuitenkin työpaikkoja, pelkkää bisnestä.

- Jos on hyvä pelaaja, on vähän valinnanvaraa seuran suhteen. Mutta kuten minulla ja monella muulla, sinne mennään, mihin otetaan.

Hämeenlinnan kausinaan maalivahdin taskuun kertyi hopeamitalista huolimatta vain kymmenen liigaottelua ja lyhyet visiitit peräti kolmeen eri Mestis-seuraan.

- Meillä toimii LeKi-yhteistyö todella hyvin. Hämeenlinnassa en päässyt pelaamaan ja ei ollut yhteistyöjoukkuetta, niin kävin vähän joka paikassa. En oikein tiennyt, missä pelaan ja kuinka pitkään. Muistan kerran, kuinka tulin hallille Hämeenlinnassa niin Kaarela [Jari] sanoi, että nyt lähdet kuudeksi matsiksi Kouvolaan, Metsola muistelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle