Juha Junno muisteli – kun divarijoukkue Kärpät voitti Kanadan ja Suomen maajoukkueet

LIIGA / Haastattelu
Junno piti 21 vuoden ajan Kärppiä näpeissään.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Kärppien legendaarisen toimitusjohtaja Juha Junnon aikakaudella vuosina 1996–2017 Oulun Kärpissä ehti tapahtua monenlaista. Junno äityi syksyllä 2017 muistelemaan muutamia mieleenpainuvimpia hetkiään Kärpissä.

Kärpät oli tehnyt nousua kohti SM-liigaa määrätietoisesti muutaman vuoden ajan, kun koitti kevät 2000. Oululaiset olivat jälleen tehneet 1. divisioonan uuden piste-ennätyksen. Edellisen kevään kirvelevä tappio oli vielä hyvässä muistissa. Tällä kertaa nousun oli tapahduttava.

– Sitä iltaa 11.4.2000 en ikinä unohda. Onneksi ratkaisu vielä tapahtui täällä Oulussa pohjoisen ihmisten ja Raksilan yleisön keskuudessa. Sinä pudotuspelikeväänä paineet olivat kovat, varsinkin kun muisti edellisen vuoden pudotuspelitappion TuTo:lle, jolloin ei päästy edes nousukarsintaan. Joukkueesta ja yleisöstä paistoi halu päästä pelaamaan HIFK:ta, Tapparaa, Jokereita ja TPS:ää vastaan. Vaihtoehtoina 1. divisioonassa olisivat olleet esimerkiksi Uudenkaupungin Jää-Kotkat ja Järvenpään Haukat.

– Kärppien nousun ratkaissut ilta on ylivoimaisesti suurin päiväni Kärpissä. Näiden jälkeen tulevat menestyspuolella suurimpina muistoina liigamestaruudet ja euroopanmestaruusfinaalit, mutta liiganousu oli kaikista rakkain tapahtuma.

Kärpät kohtasi silloisia ja tulevia NHL-pelaajia vilisevän Kanadan maajoukkueen

Nykyään kuulostaisi lähinnä aprillipilalta jos joku Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava jääkiekkojoukkue kertoisi pelaavansa kaksi maaottelua Kanadan maajoukkuetta vastaan. Marraskuussa 1998 Oulun Kärpät kuitenkin toteutti tuon idean.

– Kerran me Tamin [Kärppien silloinen päävalmentaja Juhani Tamminen] kanssa järjestimme Kanadan maajoukkueen Ouluun. Pelasimme kaksi peliä heitä vastaan. Kanadan joukkue tuli suoraan Ruotsista Sweden Hockey Gamesista. He olivat valmistautumassa sillä joukkueella Baltika-turnaukseen.

– Voitimme ensimmäisen pelin 4–1. Raksila kuohui, tulos oli uskomaton. Tuossa Kanadan joukkueessa oli silloin tulevia NHL-tähtiä.

Ottelun tilastoista voi nähdä, että Kanadan ainoan maalin ensimmäisessä ottelussa teki puolustaja Bryan McCabe, joka lopulta pelasi NHL:ssä pudotuspelit mukaan lukien lähes 1200 peliä. Kanadan maalivahtina ottelussa pelannut Fred Brathwaite pelasi NHL:ssä vuosina 1993–2004. Kärppiä vastaan hän ei päässyt helpolla, vaan joutui torjumaan peräti 38 kertaa.

– Toiseen peliin asetimme kaukaloon hieman nuoremman kokoonpanon, mikä oli Kanadalle shokki. Muistan, kuinka Kanadan huoltaja oli aivan raivona, kun näin hänet hallin käytävällä ennen peliä. Kanadalaiset olisivat halunneet kohdata ykkösjoukkueemme, koska he olivat hävinneet edellisenä päivänä meille. Halusimme kuitenkin säästellä joitakin pelaajiamme loukkaantumisvaarankin vuoksi. Junioripitoisempi joukkueemme hävisi toisen pelin 6–2.

Suomen maajoukkuekin koki kovia Kärppiä vastaan

1990-luvun lopulla Kärpät oli jääkiekkokartalla entistä kuumempi puheenaihe. Itseluottamus oli Oulussa kovalla tasolla, vaikka sarjatasona oli edelleen SM-liigan sijaan 1. divisioona. Teknologiayritykset – Nokia etunenässä – olivat osaltaan nostaneet oululaisten uskoa omaan tekemiseensä. Jos joku hyvältä tuntuva idea syntyi, sen toteuttamista ei pelätty, vaan se oli useimmiten saatava ajatuksista teoiksi.

– Kanada-pelien aikana nousi esiin uusi idea. Miksei kiekkobuumin valloittamassa Oulussa voisi pelata Suomenkin maajoukkuetta vastaan.

– Kun Kanada oli Oulussa, niin sanoin Tamille, että järjestän Suomen A-maajoukkueen Ouluun pelaamaan. Kävin Helsingissä neuvottelemassa, ja lopulta saatiin ottelu Ouluun. Siitähän syntyi hirveä kohu, muun muassa Frank Moberg oli ihan raivoissaan Suomen jääkiekkoliitolle siitä, että Kärpille annetaan tuollainen taloudellinen etu, jolla saatiin halli myytyä täyteen. Kärppiä ehkä vähän jo varottiin. Tiedettiin, että kohta Kärpät on tulossa liigaan.

Divisioonavastustajatkin olivat houkutelleet Raksilan halliin usein yli 4000 katsojaa. Suomen maajoukkue kiinnosti luonnollisesti vielä enemmän.

– Tuo joulukuussa 1999 pelattu ottelu oli meille kaikin tavoin menestys. Taloudellisesti ja urheilullisesti.

Kärpät jäi ottelussa aluksi kahden maalin tappiolle, mutta 1. divisioonassa pääasiassa voitosta voittoon kulkenut kärppäjoukkue ei menettänyt uskoaan edes maajoukkuetta vastaan.

– Kärpät voitti pelin Suomea vastaan maalein 3–2. Kaikki seisomapaikatkin oli loppuunmyyty, halliin taisi mahtua silloin 7600 katsojaa. Silloin oli aivan huikea tunnelma.

Kaikkien aikojen menestyneinen maajoukkuevalmentajakin kävi Oulussa

Oulussa on vuosien varrella vieraillut myös kovia seurajoukkueita. Jo ennen Junnon aikakautta Kärpät pelasi vuonna 1981 SM-liigan hallitsevana mestarina ollessaan Oulussa NHL-joukkue Washington Capitalsia vastaan. Kärpät hävisi tuon pelin maalein 5–3. Junnonkin aikakaudella Oulussa vieraili kovia seurajoukkueita.

– Mieleen on jäänyt myös se, kun Moskovan TsSKA vieraili Oulussa eräässä turnauksessa. Tuon joukkueen päävalmentajana oli legendaarinen Viktor Tihonov. Se oli aikamoinen näky, kun vanha pappa Tihonov oli karvalakki päässään vaihtoaitiossa. Siinä oli todellinen kiekkomaailman legenda Raksilan hallissa, Junno päätti hymyillen muistelunsa.

» Lähetä palautetta toimitukselle