Joukkueensa paras pistemies ja pelaajavalmentaja - tällaista yhdistelmää ei joka seurassa näe

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Brendan Brooks on Iso-Britannian maajoukkueen vanhin pelaaja.
Kuva © Olli Tiihonen
Kanadalaisbrittiläinen Brendan Brooks toimii seurajoukkueessaan Braehead Clanissa apuvalmentajana sekä pelaajana. Vahvan Pohjois-Amerikkalaisen taustan omaava Brooks kyllästyi pelitapaan rapakon takana ja päätti muuttaa Eurooppaan.

Iso-Britannian maajoukkueen isähahmo Brendan Brooks pelasi pitkän uran Pohjois-Amerikassa. 39-vuotiaan konkarin tilille kertyi peräti 262 AHL-ottelua, joissa hyökkääjä paukutti 97 tehopistettä. Kymmenen vuotta sitten kanadalaissyntyinen Brooks siirtyi Eurooppaan pelaamaan, mutta muistelee lämmöllä Amerikassa vietettyjä vuosia.

− Tykkäsin pelata AHL:ssä. Pelaajien taso on niin korkea siellä, minkä vuoksi kiekko on niin hienoa AHL:ssä.

Brooks pelasi AHL:ää kuudella eri kaudella, ja niiden lisäksi Amerikan pienempiä ammattilaissarjoja. Vuodet 1998-2007 kuluivat kehäketun uralla Pohjois-Amerikassa, mutta NHL-varauksen makuun hän ei päässyt.

− Olin todella pitkään NHL:n kynnyksellä, joten minulla oli mahdollisuuteni. Silloin kyse oli siitä, kuinka iso ja vahva pelaaja olet. Peli on muuttunut paljon niistä ajoista, 178-senttinen Brooks taustoitti syytä NHL-otteluiden puuttumiseen.

Syksyllä 2007 Brooks päätti muuttaa Eurooppaan pelaamaan. Ensimmäinen osoite oli Norjan Stavanger Oilers, jossa konkari viihtyi kaksi kautta. Molempina kausina mies tehtaili joukkueensa parhaat pisteet, kun 80 ottelussa syntyi 101 pistettä.

Myöhemmin St. Catharinesin kaupungissa syntynyt Brooks on pelannut Sveitsin, Saksan ja Itävallan liigaa. Matkaan mahtuu myös yhden kauden visiitti Pohjois-Amerikan ECHL-liigassa. Brooks kokee sopivansa paremmin Euroopan liigoihin, ja päätti sen vuoksi jättää Amerikan pölyt taakseen.

− Pelitapani sopii Eurooppaan, sillä olen pieni ja luisteluvoimainen. Päätin, että on aika tehdä muutos ja olen nauttinut kaikesta ajasta Euroopassa. Erityisesti pidin Sveitsin liigasta.

Brendan Brooks sai kahdessa ensimmäisessä ottelussa noin 11 minuuttia jääaikaa, mutta kolmannessa kamppailussa konkari vertyi yli 15 minuutin peliaikaan.
Kuva © Olli Tiihonen

Oikoreittiä kuningattaren palvelukseen

Kaudelle 2015 Brooks päätyi Britteinsaarille Braehead Clanin joukkueeseen, jossa hän pelaa nykyäänkin. Kolmesta Britannian pääsarjassa vietetystä kaudesta kaksi on kulut Braehead Clanissa, ja keskimmäinen kausi Fife Flyersin joukkueessa. Muuttopäätökseen vaikuttivat muun muassa suhteet Britanniaan.

− Kaverini valmensi Braehead Clania silloin, ja hän oli yrittänyt saada minua sinne jo muutaman vuoden. Silloin oli oikea aika mennä, ja minulla oli perheeni tuki tehdä muuttopäätös. EIHL [Britannian pääsarja] on parantunut joka vuosi, ja se näkyy myös täällä turnauksessa, Brooks taustoittaa.

Saarivaltiolla on IA-divisioonan MM-turnauksessa kuusi kahden passin miestä, mutta maan päävalmentaja Peter Russelin mukaan ketään heistä ei ole hankittu joukkueeseen erityisesti ulkomailta – eikä se olisi Britanniassa mahdollistakaan. Kansalaisuuteen vaaditaan vähintään viiden vuoden oleskelu maassa ilman suurempia rötöksiä. Brooksilla oli kuitenkin oikotie kuningattaren palvelukseen.

− Sain kansalaisuuden nopeasti, koska äitini on syntynyt Britanniassa. Äitini muutti kuitenkin nuorena Kanadaan.

Brooksilla on seurajoukkueessaan erikoinen järjestely, sillä hän on sekä joukkueensa kärkipelaaja että valmentaja. Menneellä kaudella Brooks oli myös Braehaed Clanin paras pistemies. Pelaajan ja valmentajan roolien sekoitus aiheuttaa joskus myös päänvaivaa.

− Ei ole aina helppoa olla pelaaja ja apuvalmentaja samaan aikaan. Kun olen kopissa, olen pelaaja, ja muiden pelaajien lähtiessä olen osa valmennustiimiä. Siinä oli sovittelua aluksi, mutta nyt se toimii hyvin.

Käynnissä olevassa IA-divisioonan turnauksessa sarjanousija Britannia on yllättänyt kaikki ja napannut kaksi voittoa kolmesta pelistään. Saarivaltiolla on mahdollisuus nousta jopa pääsarjatasolle, mutta myös tippumisvaara IB-divisioonaan on mahdollinen. Tehot 1+1 turnauksessa tehtailleen Brooksin mielestä heillä on vahva joukkue kasassa.

− Meidän joukkue on rakennettu kovan työn päälle, ja meillä on myös taitoa. Pystymme pelaamaan kokonaiset 60 minuuttia, joten mielestäni voimme pelata ketä vastaan hyvänsä, Brooks päättää itsevarmasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle