Jokerit nollasi Jugran - "Nolla maalia ja tappio, normaali peli siis meiltä"

KHL / Haastattelu
Veli-Matti Savinainen nähtiin myös kauden ensimäisessä EHT-turnauksessa. (Arkistokuva)
Kuva © Sami Kemppainen
Epätoivo ja alistuneisuus kuvaavat ehkä parhaiten Jugra Hanti-Mansijskin ilmapiiriä. Hyvästä taistelusta huolimatta joukkue jäi ilman maaleja tai pisteitä myös Helsingissä, kun Jokerit oli parempi 1-0.

Vaikka Jugra Hanti-Mansijsk on päästänyt KHL:ssä koko liigan toiseksi eniten maaleja, osoitti se Helsingin sunnuntai-iltapäivässä osaavansa puolustaa. Aivan täyttä 60 minuuttia joukkueen kuparinen ei pysynyt ehjänä, vaan Jokerit pääsi iskemään tarvittavan voittomaalin kolmannen erän puolivälissä.

Oman kiekollisen pelinsä olemattomuuden vuoksi Jugra joutui puolustamaan muutamien minuuttien pätkiä lukuunottamatta lähes koko ottelun. Joukkueen ainoa suomalaispelaaja Veli-Matti Savinainen oli syystäkin kriittinen oman joukkueensa otteisiin.

- Normaali peli meille tällä kaudella. Nolla maalia ja tappio, Savinainen totesi.

Jugran ongelmat Jokereita vastaan olivat ennen kaikkea hyökkäyspäässä, jossa joukkueella ei ollut käytännössä lainkaan yhteinäistä ajatusta tekemiseen. Hyökkäyksen rakentelusta puuttui punainen lanka ja ratkaisut perustuivat yksittäisten pelaajien ajatuksiin, joukkuekohtaisen taktiikan sijasta.

Ongelma ei sinänsä tullut yllätyksenä varmasti kellekään, sillä Jugra on tehnyt koko KHL:n toiseksi vähiten maaleja. Edelliseen seitsemään otteluun, jotka se siis hävisi, joukkue on osunut vain kuusi kertaa maalipuiden väliin.

- Kaikki yrittävät parhaansa aivan varmasti, mutta ilman maaleja ei otteluita voiteta. Sitä se on ollut läpi kauden. Jälleen kerran, kuten niin monesti uran aikana ennenkin, on saanut huomata että tämä on maalintekopeli, Savinainen analysoi.

Olematon hyökkäyspeli ei tuota maalipaikkoja eikä siten maaleja ja ajaa joukkueen siten jatkuvasti puolustuskannalle ilman, että se ehtisi kunnolla kerätä happea puolustusta varten esimerkiksi pitkillä hyökkäyksillä.

Hyökkääjänä Savinainen tarttuu luonnollisesti heikon hyökkäyspelin ensiksi mainittuun seuraukseen.

- Jos joukkue luo vähän maalipaikkoja, niin silloin siinä joukkueessa pitäisi olla maailmanluokan maalintekijät laittamassa kiekkoa niistä harvoista paikoista maaliin. Meiltä ei sellaisia pelaajia löydy, Savinainen tuhahti ja jatkoi:

- Itsekin tarvitsen vähintäänkin sen viisi paikkaa tai laukausta ottelussa, että saan yhden maalin tehtyä. Ei se sen monimutkaisempaa ole, matematiikkaa vain.

Valmentajanvaihdos toi energiaa, ennen paluuta vanhaan

Jugran koko kauden jatkunut alennustila johti myös siihen, että joukkue päätyi jo syyskuussa vaihtamaan valmentajaa. Salavat Julajev Ufasta Jugraan saapunut Igor Zaharkin sai väistyä ja tilalle tuli Anatoli Jemelin.

Valmentajanvaihdoksen myötä joukkueen kurssi hetkellisesti kääntyikin, kun joukkue onnistui voittamaan peräti neljä ottelua viidestä ensimmäistä uuden valmentajan alaisuudessa.

- Kyllä se meille sellaisen lyhyen turbovaihteen toi. Sen jälkeen peli on enemmän tai vähemmän mennyt takaisin siihen samaan vanhaan mitä se olikin, Savinainen totesi.

Haastattelun perusteella valmennus ei ole ainakaan kyennyt tärkeimmässä tehtävässään eli iskostamaan pelaajille sitä, millä tavalla se haluaa joukkueen pelaavan.

Savinaiselta kysyttäessä mitä Jugran pitäisi tehdä paremmin ei suomalaisesta paistanut muu kuin epätietoisuus ja selkeä selkeiden suuntaviivojen puuttuminen joukkueesta.

- Itselläni ei riitä kyky sanoa mistä tämä on kiinni. Kaikki taistelee hyvin, mutta kun ei riitä niin ei riitä, mies kertoi.

Jos on Jugran kausi ollut hankala, niin sitä se on ollut myös Savinaiselle. Elo-syyskuussa mies ei osunut maalipuiden väliin kertaakaan, vaikka sittemmin maaleja on syntynyt kuusi kappaletta.

Sillä aukeaa jopa kakkossija Jugran sisäisessä maalipörssissä, kun edellä on vain yhdeksän maalia iskenyt Pavel Varfolomejev.

Monessa muussa seurassa Savinainen olisi myös jo saanut pakata tavaransa, sillä joukkueen ollessa vaikeuksissa, on osa venäläistä kulttuuria vierittää osasyy siitä ulkomaalaispelaajien niskaan. Myös tulosodote on ulkomaalaisille huomattavasti suurempi.

- Siihen en osaa ottaa kantaa. Ihan hyvä kai se oma asema tässä joukkueessa on. Parhaani yritän joka päivä ja se riittää mihin se riittää. Yritän olla miettimättä sen enempää, Savinainen vakuutti.

Apaattisesta ja vaitonaisesta Jugra-leiristä on vaikea nostaa esiin kovin suuria positiivisia suorituksia menneen kauden osalta. Myöskään joukkueen tavoitteet loppukautta kohden eivät varsinaisesti itseluottamusta uhku.

- Kai jo siinä, että yritetään välttää sarjan viimeinen sija, on ihan riittävästi meille haastetta. Se voisi olla sellainen hyvä tavoite ainakin näin ensi alkuun, Savinainen pohti.

» Lähetä palautetta toimitukselle