Janne Hietaniemi on Jokereiden kasvatti. Peliura päättyi vuonna 2009.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Jokerit ei tilastoi Pihlströmin luistelupotkuja – "Oleelliset asiat pelaaja pystyy ottamaan vastaan"

Jokereiden videovalmentaja ja tilastovastaava Janne Hietaniemi tilastoi ottelun aikana jokaisen Jokereiden pelaajan otteet kiekollisessa ja kiekottomassa pelissä. Videon avulla niin pelaajat kuin valmentajat näkevät pelin eri näkökulmasta kuin kaukalossa.

Videot ja tilastointi ovat iso osa Helsingin Jokereiden valmennuksen ja pelaajien arkea. Jatkoaika haastatteli Jokereiden videovalmentajaa ja tilastovastaavaa Janne Hietaniemeä keskiviikon Barys Astana -ottelun jälkeen.

Keskiviikkona Barysia vastaan kärsityn jatkoaikatappion jälkeen Hietaniemi analysoi ottelua lyhyen ytimekkäästi.

– Vastustajalla oli enemmän paikkoja ja sinällään ansaitsi voiton. Meilläkin oli hyviä hetkiä ja paljon paikkoja.

Jokerit viiletti 15 ottelun voittoputkessa, mutta nyt kurssi on muuttunut, ja alla on kolme tappiota. Hietaniemen mukaan maalinteon osalta tilanne on tasoittunut. Jokerit on keikkunut koko alkukauden maalinteon tehokkuudessa KHL:n kärjessä, sillä joukkue on saanut laukauksistaan keskimäärin 9,82 prosenttia maaliin.

Jokerit myös päästi alkukaudella hämmästyttävän vähän maaleja. Väistämättä tilastotkin aika ajoin tasoittuvat.

– Niinhän se pitkässä juoksussa menee. Kun oli voittoputki päällä, tehtiin maaleja paikoista, joista ei tänään (keskiviikkona) tehty ja vastustajilla ei mennyt tuollaiset vedot sisään, Hietaniemi pohtii.

Siksi kolme tappiollista peliä putkeen ei aiheuta Hietaniemelle tai muullekaan valmennukselle isoa stressiä. Jokerit on luonut kahdessa viimeisimmässä ottelussaan paljon maalipaikkoja, mutta maalinteon tehokkuus ei ole ollut alkukauden tasolla.

Hietaniemi on Jokereiden kasvatti, sillä hän pelasi seurassa A-junioreihin asti. Pelaajauran viimeinen kausi oli 2008–09, kun hän pelasi SaiPan A-junioreissa. Muutama vuosi sen jälkeen aloitti valmennusuransa SaPKon B-junioreissa.

Hietaniemi toimi Mestiksessä SaPKon edustusjoukkueessa apuvalmentajana kolme kautta. Viime kaudella hän oli Jokereiden B-junioreiden valmentajana ja päätyi täksi kaudeksi seuran edustusjoukkueeseen videovalmentajaksi ja tilastovastaavaksi.

– En ole ollut videovalmentaja aikasemmin urallani. Hantta (Hannu Virta) lähti Ufaan ja Mika Saarinen tuli apukoutsiksi ja minua pyydettiin tänne. Lähdin totta kai.

Seuran kasvatille pyyntö valmentamaan Jokereita tuntui hienolta.

– On hienoa päästä kasvattiseuraan valmentamaan. Ei hirveästi tarvinnut miettiä, lähteekö vai ei, Hietaniemi kertoo.

Video apuna niin oman joukkueen kuin vastustajan analysoimiseen

Videovalmennus ei ole jääkiekossa mikään uusi ulottuvuus, mutta sen merkityksestä puhutaan harvoin. Video on tärkeässä roolissa, kun omaa viisikkopeliä hiotaan uomiinsa. Video on siinä mielessä tyly ja rehellinen palautteenantaja, että se ei valehtele eikä jätä arvailuille ja spekuloinnille sijaa. Videosta hyötyvät niin valmentajat kuin pelaajat.

– Pelaaja näkee omin silmin tilanteen. Sen näkee eri vinkkelistä. Lisäksi pelaaja pystyy hahmottamaan isompia kokonaisuuksia videon avulla. Sama valmentajille, jotka ovat jään tasalla. Pelissä asiat tapahtuvat niin nopeasti. Kun sen näkee kauempaa ja sitä voi keilailla ja hidastaa, onhan se ihan eri juttu, Hietaniemi sanoo.

Hietaniemi koostaa yleensä jokaisesta ottelusta maksimissaan kymmenen minuutin pituisen videon, jossa käydään läpi ydinjutut pelatusta pelistä.

Lisäksi videota voidaan käyttää vastustajan pelaamisen analysoimiseen. Vastustajaa tarkkailtaessa keskitytään erityisesti erikoistilanteisiin.

– Tärkein juttu on se, että valmistamme sitä omaa pelaamista ja pysymme siinä. Mutta pyrimme löytämään vastustajasta pikkujuttuja.

Jokerivalmennus on jakanut rooleja siinä, mitä vastustajan osa-alueita kukin analysoi. Valmentaja Saarinen vastaa Jokereiden alivoimapelaajien valmistamisesta tulevaa ylivoimaa vastaan.

– Hän katsoo vastustajan ylivoimat läpi ja tekee koosteen niistä. Hän pitää alivoimapalaverit ja näyttää alivoimapelaajille, jos on jotain erikoista.

Hietaniemi analysoi vastustajan alivoimapelaamista yhdessä Raimo Helmisen kanssa. Maalivahtivalmentaja Markus Ketterer tarkastelee pidemmällä otannalla, mistä ja miten vastustaja on tehnyt maalinsa. Se auttaa niin maalivahteja kuin myös kenttäpelaajia.

Erikoistilanteissa Jokereiden valmennus on onnistunut hienosti, sillä Jokerit on niin yli- kuin alivoimassa KHL:n kärkeä.

Tilastojen tekeminen pitää Janne Hietaniemen (oik.) kiireisenä otteluiden aikana. Markus Ketterer seuraa niin ikään pelejä Helsingin areenan kuvaustasanteelta.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Tilastoidaan vain olennaiset asiat

Kun puhutaan tilastoista ja videoista, on pelaajien kohdalla muistettava se, että liika on liikaa. Yksittäinen pelaaja ei pysty omaksumaan kerralla isoa määrää tietoa. Siksi tilastointiin on otettava mukaan vain aivan tärkeimmät pelin osa-alueet.

Hietaniemi tilastoi Jokereiden otteluista maalipaikkojen määrän ja sen, mistä vastustajat ja mistä Jokerit niitä luo. Lisäksi hän tekee yksittäisten pelaajien kamppailu- ja riistopelin sekä kiekollisen pelin tilastoja, joista selviää, kuinka monta kertaa pelaaja voittaa kiekon omalle joukkueelle ja kuinka monta kertaa häviää.

– Ne ovat oleellisia pelin kannalta. Voisihan sitä tilastoida vaikka mitä, vaikka (Antti) Pihlströmin luistelupotkut. Voidaan me ne tilastoida, mutta mitä ne hyödyttää meitä? Oleelliset asiat pelaaja pystyy ottamaan vastaan. Täytyy pitää simppelinä ja ottaa vain tärkeät jutut, Hietaniemi painottaa.

Ottelut ovat Hietaniemelle hektisiä. Erien aikana hän tekee tilastointejaan Helsingin areenan kuvaustasanteella ja erätauoilla niitä käydään läpi valmennuksen kanssa.

– Kun teen tilastoja Steva-ohjelmalla, siihen tulee reilusti yli tuhat merkintää ottelussa. Lisäksi pidän tukkimiehen päiväkirjalla kirjaa maalipaikoista, toki laitan ne myös ohjelmaan. Sitten kun erä loppuu, juoksen muiden koutsien luokse. Katsomme yleensä maalipaikkoja tai jos on jotain erikoisia tilanteita. Pystytään muutama minuutti katsomaan siinä ja sitten juoksen takaisin ylös.

"Osaa pelaajista ei kiinnosta niin paljon, että tulisivat varta vasten pyytämään niitä. Osa haluaa heti tietää, miten pelasivat."

Tilastojen kanssa toimiminen ei ole Hietaniemelle uutta, sillä hän käytti jo SaPKossa valmentaessaan Steva-ohjelmaa, jonka parissa hän työskentelee myös Jokereissa.

Jokereissa tilastointeja tehdään pelaajakohtaisesti ja ne menevät aina valmentajien kautta pelaajille. Hietaniemen mukaan pelaajien kiinnostus omiin tilastoihin vaihtelee.

– Osaa pelaajista ei kiinnosta niin paljon, että tulisivat varta vasten pyytämään niitä. Osa haluaa heti tietää, miten pelasivat. Sitten poimitaan, mikä on onnistunut hyvin ja mikä ei ole vähään aikaan onnistunut.

Videot tukevat valmennuskokonaisuutta

Vaikka Jokereilla on kolme tappiollista ottelua alla, voi joukkueen kulunutta kautta luonnehtia toistaiseksi onnistuneeksi. Hietaniemen mukaan valmennuksen ja pelaajien välinen yhteistyö on ollut isossa roolissa hyvän alkukauden taustalla.

– Pelaajat ovat sitoutuneet tekemään yhdessä juttuja. Valmentajat ja pelaajat ovat samalla kartalla, mitä halutaan jäällä tapahtuvan. Pelaajat toteuttaa pelitapaa tosi hyvin. Treeneissä ja peleissä joukkueen sisäinen vaatimustaso on todella kova, Hietaniemi kehuu.

Valmennus on pystynyt ruokkimaan hyviä asioita joukkueen pelaamisessa esimerkiksi videoiden avulla. 

– Videoiden avulla on löytynyt hyviä juttuja, mitä pelaajille voidaan näyttää.

Kiekkoa maalille, läheltä ylös. Jääkiekko on yksinkertaisten miesten yksinkertainen peli. Ei ehkä niinkään. Jääkiekko nykyisin vaatii jotain muuta kuin kuluneita "viisauksia".

– Peli ei ole kuitenkaan pelkästään maaleja, vaikka ne loppupeleissä ratkaisevat. Pitkässä juoksussa pelissä pitää olla oikeita juttuja, Hietaniemi muistuttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Andersen ensi kertaa kehissä - "Minun pitäisi oppia, miten Jokerit pelaa"

KHL | 17.11.2017 22:33
Niclas Andersen teki ensiesiintymisensä jokeripaidassa perjantai-illan ottelussa Sotšia vastaan. Todella vaikea alkukauden jälkeen ruotsalainen hakee Jokereista uutta alkua sekä kaudelleen että uralleen. Siirtyminen Sveitsistä KHL:ään ei kuitenkaan ole aivan helppoa. lue lisää

Tilastoanalyysi: Lepistö syöttää ja Tolvanen kiittää

KHL | 17.11.2017 10:00
Jokereiden huipputehokas ylivoima ei pysähdy millään. Nuori Eeli Tolvanen tykittää tasaiseen tahtiin tutulta paikaltaan, mutta nuoren hyökkääjän ylivoimamaalien takaa löytyy mielenkiintoinen fakta. lue lisää

Karri Rämö tehnyt voitokkaan paluun - "Paljon on vielä parannettavaa"

KHL | 15.11.2017 22:35
Karri Rämö on tehnyt loukkaantumisensa jälkeen loistavan paluun Jokerien maalille. Omien sanojensa mukaan hän ei kuitenkaan ole vielä lähelläkään omaa parasta tasoaan. lue lisää

Ruotsin maajoukkuepuolustaja Andersen Jokereihin

KHL | 9.11.2017 23:47
Jokerit on tehnyt loppukauden mittaisen sopimuksen Sveitsissä alkukauden kiekkoileen puolustaja Niclas Andersenin kanssa. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 44: Alkukauden top 5 suomalaiset onnistujat ja epäonnistujat

KHL | 7.11.2017 9:15
KHL hiljeni viime viikolla ensimmäiselle maajoukkuetauolleen. Vaikka ollaan marraskuun alussa, on runkosarjasta pelattuna jo lähes puolet. Siksi Jatkoajan KHL-toimitus valitseekin alkukauden top-5 topit ja flopit sarjan suomalaisista. Keskiviikkona on vuorossa samainen listaus koko sarjan osalta. lue lisää

Kommentit

Karri Rämö

Jokerit #31 L mv
s. 1986 Asikkala
190CM / 94KG
SOPIMUS: 2018 (2019)
VARAUS: 2004 Tampa Bay Lightning 6. kierros #191