Joakim Lindströmin johdolla - Skellefteån ykkösnyrkki myös Ruotsin ykkönen

MAAJOUKKUE, SHL / Haastattelu
Joakim Lindström on Ruotsin ykkösketjun tärkein yksittäinen pelaaja.
Kuva © Sami Salminen
Ruotsin ykkösketju on enemmän kuin osiensa summa. Osaltaan tähän vaikuttaa pelaajien välinen ystävyyssuhde, osaltaan hyvin yksiin osuvat pelaajaprofiilit.

Ruotsi lähti Venäjän EHT:lle monien muiden joukkueiden tavoin hyvin pitkälti samalla ryhmällä kuin Suomen EHT:lle marraskuussa.

Vaikka ketjukoostumukset ja yksittäiset pelaajat ovat ottelusta toiseen vaihtuneet, on joukkueen ykkösketju ollut tähän saakka koskematon. Neljä peräkkäistä EHT-ottelua saman ketjun kanssa on melko harvinainen saavutus.

Joakim Lindström - Pär Lindholm - Oscar Möller on kolmikko, joka muodostaa paitsi Ruotsin maajoukkueen, myös SHL:n suurseura Skellefteån ykkösketjun. Miehet ovat päävastuussa myös joukkueiden ylivoimapelistä.

- Mielestäni ketjumme salaisuus on se, että me kaikki kolme olemme erittäin rauhallisia ja jopa vakavia persoonia. Pystymme myös säilyttämään suoritustasomme illasta toiseen ja muuttamaan niitä asioita, jotka eivät meidän pelissämme toimi, ketjun keskushyökkääjä Lindholm analysoi.

Kolmikosta Lindström ja Möller ovat tuttuja toisilleen jo useamman vuoden takaa. Kaksikko on pelannut Skellefteåssa yhdessä kauden 2011-2012 puolivälistä saakka. Väliin tosin mahtuu kaudet 2014-2016, kun molemmat pelasivat muualla.

Heillä molemmilla oli Skellefeteån kanssa pitkä sopimus, joka mahdollisti pelaamisen ulkomailla. Esimerkiksi Möllerin kohdalla oli sovittu, että kahden vuoden Ak Bars Kazan -pestin jälkeen mies palaisi takaisin ruotsalaisseuraan.

- Emme me sitä erityisemmin yhdessä sopineet. Itse halusin Kazan-vuosien jälkeen todella kovasti palata takaisin Ruotsiin ja Skellefteåhon. Veikkasin, että Joakimilla oli sama tahtotila, kun hän myös tuli takaisin, Möller kertoi.

Lindholm liittyi kolmikkoon mukaan viime kaudella. Tämä kausi on viimeistään osoittanut, että Lindholm on sopiva keskushyökkääjä kaverusten Möller Ja Lindström keskelle.

Yhdessä he ovat suorastaan dominoineet SHL:aa alkukauden ajan. Pistepörssissä koko kolmikko mahtuu kymmenen parhaan joukkoon, Lindströmin ollessa peräti toisena.

"SHL:N Pistepörssissä koko kolmikko mahtuu kymmenen parhaan joukkoon"

Lindholm toteaa, että kaksikon välissä pelaamisessa on hyvät ja huonot puolensa.

- Koska heillä on pitkä historia, niin he hakevat paljon nimenomaan toisiaan jäällä. Toisaalta sitten nyt on alkanut tuntua, että sitä kautta saan itsekin enemmän kiekkoja, Lindholm tuumaa.

Älä korjaa, jos jokin ei ole rikki. Vapaasti käännettynä näin sanoo vanha sanontakin. Tätä periaatetta on noudattanut myös Ruotsin maajoukkueen päävalmentaja Rikard Grönborg pitäessään seurajoukkueessa loistaneen kolmikon kasassa maajoukkueessa.

Päätös on ollut toimiva, sillä pelkästään Suomen EHT:lla kolmikko osui neljä kertaa vastustajan verkkoon. Lindströmin mukaan valmennus on tehnyt asiassa oikean ratkaisun.

- Onhan se totta kai helpompaa, kun tietää mitä toiset jätkät aikovat tehdä kentällä ja ketjun sisäinen kemia on jo ehtinyt rakentua valmiiksi tänne tullessa, mies toteaa.

Kiekkoveljekset Möller ja Lindström

Kolmikosta tutuimmat toisilleen ovat ehdottomasti ketjun laitahyökkääjät Möller ja Lindström. 28-vuotias Möller ja 34-vuotias Lindström ovat viihtyneet yhdessä niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin jo useita vuosia.

Ensimmäisen kerran miehet pelasivat samassa joukkueessa siis kaudella 2011-2012, kun kumpikin saapui vuorollaan Pohjois-Amerikasta Perämeren rannikkolle Ruotsin pohjoisosiin.

- "Jocken" (Lindstöm) kanssa meillä on pitkä historia ja olemme oppineet tuntemaan toisemme todella hyvin. Pelimatkoilla olemme aina huonekavereita niin seurajoukkueessa kuin täällä maajoukkueessakin, Möller kertoo.

Paitsi huonekavereita, miehet ovat myös hyviä ystäviä kaukalossa sekä jääkiekon ulkopuolisessa elämässä. Vuosien saatossa myös heidän perheensä ovat oppineet viettämään aikaa yhdessä.

- Olemme Oscarin kanssa todella hyviä ystäviä. Vietämme todella paljon aikaa yhdessä, niin Oscarin kanssa kahdestaan kuin myös molempien perheet mukaan luettuna. Myös meidän lapsemme ovat ystäviä keskenään, joten hekin ovat paljon tekemisissä toistensa kanssa.

Erottamattomat myös vaihtopenkillä: Lindström (17, vas.) ja Möller (45)
Kuva © Sami Salminen

Skellefteåsta kotoisin olevalle Lindströmille on erityisen tärkeää, että hän saa pelata nimenomaan kotikaupunkinsa joukkueessa. Hyvä joukkue ja ammattimaisesti johdettu organisaatio sai miehen tulemaan vielä kerran "kotiin" viime kauden alla.

Vaikka päätöksen piti tarkoittaa, että ystävykset pääsisivät pelaamaan yhdessä, toisin kävi. Möller joutui loukkaantumisen takia jättämään väliin ison osan kaudesta. Loukkaantumisen lisäksi hänen kautensa oli muutenkin dramaattinen.

- Viime vuosi oli yhtä myrskyä. Olin loukkaantuneena ensimmäisen puolikkaan kaudesta ja samalla vaimoni sai tietää olevansa vakavasti sairas. Onneksi hän kuitenkin parantui, Möller kertoo vakavana ja jatkaa:

- Olemme pikkuhiljaa yrittäneet palautua siitä perheenä. Siihen auttoi paljon, että pääsin tekemään työtäni eli pelaamaan. Uskon, että osaan nyt kaiken tuon jälkeen arvostaa enemmän sitä mitä minulla ja meillä on.

Luonnollisesti yhdessä pelatessa kaksikko on tullut tutuksi myös keskushyökkääjä Lindholmille. Siitä huolimatta asetelma tuntuu olevan selvä, eli Möller ja Lindström ovat ne tarinan veljekset ja Lindholm sitten myöhemmin mukaan tullut velipuoli.

- Molemmat ovat mahtavia tyyppejä. Kaukalossa he ovat loistavia joukkuekavereita ja todella tietävät miten tätä peliä pelataan. Taitojen lisäksi heillä molemmilla on todella paljon peliälyä, kommentoi Lindholm kaksikkoa.

Myös Möller halusi käyttää tilaisuuden hyväksi kehuakseen ystäväänsä Lindströmiä.

- Joakim on varmaan yksi kiekollisesti taitavimmista pelaajista, jonka kanssa olen koskaan ollut samassa joukkueessa, mies naurahti hymyillen.

Lindholm nuorimmaisena hoitaa puolustamisen

Kuten aiemmin todettua, Lindholm istutettiin Möllerin ja Lindströmin vierelle viime kauden aluksi. Muun muassa Möllerin loukkaantumisen johdosta kolmikko on toden teolla päässyt vauhtiin vasta tänä syksynä.

26-vuotias Lindholm on tyytyväinen omaan antiinsa ketjussa.

- Kokonaisuutena olen mielestäni onnistunut hyvin heidän välissään. Pystyn yhä enemmän ja enemmän vaikuttamaan ketjumme pelaamiseen, mies tuumasi.

Uusi kasvo Lindholm ei todellakaanSkellefteå-kannattajille ole. Hän saapui seuraan kaudella 2014-2015 Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneesta Karlskronasta.

Joakim Lindströmin mukaan kolmikon jokaisella jäsenellä on omat vahvuutensa, jotka täydentävät toisiaan. Samalla selviää, että Lindolmilla on tärkeä tehtävä ketjun pelaamisessa.

- Pär keskushyökkääjänä on meistä paras kahden suunnan pelaaja ja erittäin vahva avojään kamppailuissa. Oscarilla puolestaan on hurja laukaus ja hän on hyvä pelaamaan itsensä vapaaseen laukaisupaikkaan, Lindström kuvaili.

"Pystyn yhä enemmän ja enemmän vaikuttamaan ketjumme pelaamiseen" Pär Lindholm

Paitsi peliäly ja taitavuus, kolmikkoa yhdistää myös ilmeisen samankaltainen ajatusmaailma. Vaikka jokaisen pelaajan haastattelu tehtiin yksittäin, olivat vastaukset monessa kohtaa lähes identtisiä.

Kolmikkoa yhdistää lisäksi myös pitkät sopimukset. Möller on joukosta ainoa, jonka aikanaan viisivuotiseksi solmittu sopimus päättyy tähän kauteen. Lindholm ja Lindström jatkavat Skellefteåssa ainakin tämän ja ensi kauden.

Lindholm ei oikein ymmärrä itsekään, mihin aika on oikein hujahtanut.

- Viimeiset viisi vuotta ovat menneet kuin siivillä. Nyt minulla on vielä kaksi vuotta sopimusta jäljellä tänne, joten tällä hetkellä minulla ei ole sen suurempia unelmia jääkiekon saralla kuin pärjätä mahdollisimman hyvin sopimukseni loppuun. Sitten on aika miettiä uudelleen, mikä on urallani seuraava askel, Lindholm naureskeli.

Koskemattomuus ei ole tae olympiapaikasta

Vaikka kolmikko on pelannut samassa koostumuksessa kaikki Ruotsin tähän astiset Euro Hockey Tourin ottelut, ei olympiapaikka ole miesten mukaan lähellekään selvä vielä kenenkään osalta.

Olympiapaikkojen jakamisen sijaan miehet keskittyvät toistamaan Ruotsissa menestystä niittänyttä peliään myös maajoukkuetasolla.

- Lähtökohtaisesti yritämme pelata samalla tavalla kuin Skellefteåssa. Aina se ei kuitenkaan ole täällä mahdollista, kun vastustajat ovat niin taitavia. Silloin joudumme tekemään muutoksia, jotta myös puolustamme riittävän hyvin hyökkäämisen ohella, kommentoi Lindholm.

Ketjun ikänestori Lindström oli Lindholmin kanssa samoilla linjoilla.

- Sanoisin, että tähän asti olemme suurimmaksi osaksi pystyneet pelaamaan samalla tavalla kuin seurajoukkueessa. Toki esimerkiksi täällä Moskovassa pelattu Venäjä-ottelu oli sellainen, jossa emme päässeet omalle tasollemme. Emme ole lainkaan tyytyväisiä, miten se ottelu sujui meiltä, hän harmitteli.

Kuten kaikki maajoukkueiden mukana nyt olevat pelaajat, myös Skellefteån-miehet painottivat kuin yhdestä suusta, miten tärkeä tapahtuma tulevat olympialaiset ovat heille.

Parhaiten asian kiteytti Lindström.

- Jokainen jääkiekkoilija on varmasti lapsena seurannut olympialaisia. Nyt kun on mahdollista päästä itse sinne pelaamaan, niin varmasti jokainen täällä olija myös haluaa sen paikan ottaa.

Olympialaisissa Ruotsi pelaa samassa lohkossa Suomen, Norjan ja Saksan kanssa. Kuluvan kauden EHT:lla Ruotsi on jo ehtinyt kohdata Suomen lisäksi myös Tšekin, Venäjän ja Kanadan.

Ruotsin joukkue kokoontuneena välipäivän harjoituksiin.
Kuva © Sami Salminen

Ennakkosuosikiksi näiden otteluiden perusteella Möller ei yllättäen nostakaan Venäjää, kuten muut pelaajat järjestäen ovat tehneet.

- Venäläiset tulevat taatusti olemaan todella taitava joukkue, mutta kyllä silti sanon, että Suomi on meidän kovin vastustajamme. He pelasivat niin loistavasti yhteen joukkueena. Vahvaa ja vakaata joukkuepeliä, joka tuotti heille loistavan tuloksen silloin, Möller analysoi ja jatkaa:

- Mutta uskon kyllä, että meilläkin on hyvä joukkue kasassa helmikuussa. Kuten kauden mittaan on nähty, niin myös me osaamme puolustaa tiiviisti.

Vaikka pelaajien mukaan olympiapaikkoja ei ole vielä jaettu, voi totuus olla hieman toinen. Käytännössä Ruotsin mediassa on yhteisymmärrys siitä, että valtaosa olympiajoukkueen pelaajista on mukana jo nyt Venäjän EHT:lla.

Täten on hyvin todennäköistä, että helmikuun olympialaisissa Ruotsin kiekkoylpeyden Tre Kronorin ykkösketju tulee pienestä, noin 30 000 asukkaan kaupungista Pohjois-Ruotsissa. Kukapa olisi uskonut muutama vuosi sitten.

» Lähetä palautetta toimitukselle