Jarmo Myllys: "Jokaista peliä lähdemme voittamaan"

MESTIS / Haastattelu
Talvisalon jäähalli on Jarmo Myllykselle uusi vanha ympäristö.
Kuva © Markus Suhonen
Maalivahtilegenda ja nykyinen apuvalmentaja Jarmo Myllys muodostaa tulevalla kaudella Pasi Räsäsen kanssa valmennuskaksikon, jossa yhdistyy paikallisuus sekä kokemus.

Jarmo Myllys palasi monen kymmenen vuoden kiertueelta takaisin kotikaupunkiinsa apuvalmentajaksi. Myllys toimi SaiPan maalivahtivalmentajana yhteensä kahdeksan kautta. Viime vuosi kului puolestaan itävaltalaisjoukkue Klagenfurterin penkin takana.

− Tuli tällainen mahdollisuus, kun SaPKo etsi apuvalmentajaa. Tuttuun ympäristöön oli hyvä tulla ja sitten ne palaset vain lähtivät loksahtelemaan kohdalleen.

Muun muassa Sportin Mestiksen mestaruuteen luotsannut Pasi Räsänen pitää joukkueen ohjaksista kiinni, mutta Myllys on tietotaidollaan ja kokemuksellaan on keskeisessä roolissa.

− Tässä koitetaan apuvalmentajana antaa se kaikki tuki Pasille. Pääpaino on kuitenkin maalivahtivalmennuksessa.

Kesän aikana SaPKo hankki peräti kahdeksan hyökkääjää viiden lähteneen tilalle. Puolustuksessa ja tolppien välissä vaihtuvuus oli maltillisempi, joten joukkueen runko on vielä kasassa.

− Tämä nyt on ollut monta vuotta sellainen trendi, että vaihtuvuus sekä Liiga- että Mestis-tasolla on kova. On paljon lähtijöitä, mutta myös paljon tulijoita. 

Joukkue on pieni, mutta vikkelä

Pässipaidat ovat keskipituudeltaan Mestiksen lyhyin joukkue. Koon puuttuminen tuottaa haasteita lähinnä kulmaväännöissä ja kaksinkamppailuissa, mutta sen joukkue paikkaa nopeudella.

− Olisihan se tietysti hyvä, että olisi muutamia isoja kavereita etenkin puolustuspäässä. Varmasti kun joukkue on pienikokoinen, niin kaverit ovat sitten vikkeliä. Meillä on liikkuva jengi ja sitä kannattaa käyttää paljon hyödyksi.

Jääkiekko on lajina menossa vahvasti kohti kokonaisvaltaisen pelinopeuden puolelle. Liikkeen lisäksi myös peliäly korostuu entisestään.

− Pelinopeus molemmilla puoliskoilla, sekä hyökkäys- että puolustuspäässä, on keskeistä. Omista pitää päästä nopeasti pois ja tehdä myös riistoja.

Joukkueen rinki on viime kautta kapeampi, joten pelaajamarkkinat lienee kauden aikana seurajohdon erityistarkkailun alla.

− Meillä on tällä hetkellä kapea runko. Jos tulee loukkaantumisia, niin tarvitsemme uusia pelaajia. Sen aika näyttää. Meillä on kuitenkin hyvä kokoonpano tuossa.

Pohjois-Amerikan yliopistosarjoissa viime kausina pelannut Olli Kälkäjä tilkitsee jatkosopimuksen tehneen Antti Leskinen kanssa pässipaitojen maalinsuun.

− Molemmat sikäli uusia tuttavuuksia itselleni, mutta meillä on hyvä tilanne maalivahtien kanssa. Ei voi selkeästi sanoa kumpi on ykkönen, joten tervettä kilpailua on siitä paikasta. Molemmilla on varmasti nälkä pelata. 

Voittamisen nälkää riittää

SaPKo sijoittui viime kaudella runkosarjassa seitsemänneksi ja vei puolivälieräsarjan KooKoota vastaan aina viimeiseen ja ratkeisevaan kamppailuun. Nyt kokonaisvaltaisesti vahvistuneella savonlinnalaisjoukkueella on aihio edetä pidemmälle.

− Olemme tehneet omat tavoitteemme ja käyneet ne läpi joukkueen sisällä. Jokaista peliä lähdemme voittamaan. Se vaatii sitoutumista sekä tietysti hyvää maalivahtipeliä.

Joukkueessa on monta nuorta, läpimurron tiellä olevaa pelaajaa. Muun muassa Tomi Wilenius ja Janne Kumpulainen pelasivat jo viime kaudella hyvin tehoin. Nyt SaPKo tarjoaa isompaa vastuuta mutta odottaa myös tulosta.

− Kyllä tämä on hyvä mittari näyttää. Jos täällä pystyy pelaamaan hyvän kauden, niin kyllä se jalka on aika lähellä oven välissä Liigaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle