Jarmo Mäkitalo: "Leksandissa on kova paine"

SHL / Haastattelu
Mäkitalo vietti Leksandissa yhteensä 11 kautta.
Kuva © Bildbyrån
Jarmo Mäkitalo pelasi 11 kautta Leksandissa, Ruotsin suosituimmassa, mutta kenties myös vihatuimmassa seurassa. Millainen kiekkokaupunki on Leksand?

Leksand on melkoinen kummallisuus jääkiekkokartalla, Taalainmaan maakunnan ylpeys tulee reilun 5 000 asukkaan paikkakunnalta. Ruotsissa Leksandin pikkukaupunki tunnetaan jääkiekkoseurastaan ja näkkileipätehtaasta.

Leksand merkitsee paljon Taalainmaalla asuville ihmisille. Seura merkityksessä ihmisille on paljon samoja elementtejä kuin Montrealin merkityksessä ranskaa äidinkielenään puhuville kanadalaisille.

Leksand on perinteikäs, pitkään Ruotsin pääsarjassa pelannut seura. Seuran erikoisluonne merkitsee pelaajille, valmentajille ja seurajohdolle kovaa painetta.

– Leksandissa on pakko voittaa. Kova paine alkaa heti, kun kausi käynnistyy. Jos menestystä ei tule, pelaajia ja valmentajia vaihdetaan herkästi, kuvailee Jarmo Mäkitalo seuraan kohdistuvia odotuksia.

– Seura merkitsee paljon Taalainmaalla asuville ihmisille. Katsojia tulee otteluihin paljon noin 40 kilometrin päässä sijaitsevasta Borlängestä ja noin 50 kilometrin päässä sijaitsevasta Falunista. Seuralla on myös sellaisia kannattajia, jotka eivät ole koskaan käyneetkään Leksandissa.

Leksandin suosiosta kertoo se, että vuodesta toiseen joukkue kerää suurimmat yleisömäärät vierasotteluissa. Ja suosiosta kertoo pari vuotta sitten Hockeyallsvenskanissa (Ruotsin Mestis) pelattu Taalainmaan derby Leksandin ja Moran välillä.

Ottelu pelattiin reilun 300 kilometrin päässä Tukholman Globenissa ja halli oli tupaten täynnä. Hieman vajaat 14 000 katsojaa jännitti ottelua katsomoissa.

Mäkitalo kehuu Leksandin kannattajia Ruotsin parhaimmiksi.

– Fanit tukevat suurenmoisesti pelaajia jäällä. Peleissä on erinomainen tunnelma.

» Lähetä palautetta toimitukselle