"Jalkapallossa ollaan edellä siinä, miten täsmällisesti pieniä asioita harjoitellaan"

LIIGA / Haastattelu
Pennanen pyrkii oppimaan muista lajeista.
Kuva © Timo Savela
Jatkoajan jututtama Antti Pennanen muistuttaa sekä valmentajia että nuoria urheilijoita siitä, miten monipuolisuus ja muista lajeista oppiminen on tärkeää.

HPK:n edustusjoukkuetta kauden verran valmentanut on Pennanen iskee Jatkoajan haastattelussa kiinni uskomuksiin jääntason harjoittelusta. Vuosien aikana HPK-valmentaja on oppinut arvostamaan sitä, miten asioita harjoitellaan jalkapallossa.

− Tunnen piston sydämessäni tässä; täsmällisemmin pitää tiettyjä laatutekijöitä harjoitella, ja saada niihin toistoja riittävästi. Harjoittelemmeko me ohjauspeliä, vai miten joku pelaaja katkoo ohjauspelissä? Harjoittelemmeko me avauspeliä, vai murtavia syöttöjä avauspelissä, harjoittelemmeko ajoitusta vai ennakointia vielä täsmällisemmin. Jään liian paljon isoon kuvaan kiinni.

− Vertaan taas jalkapalloon. Jalkapallossa ollaan HPK:ta edellä siinä, miten täsmällisesti pieniä asioita harjoitellaan. Nyt pääsen taas Italiaan katsomaan jalkapalloarkea. Miten ne siellä tekevät, miettii reissuun lähdössä oleva Pennanen.

Ei se niin mene, että useamman lajin harrastaminen takaa monipuolisuuden tai yhdenlajin harrastaminen on yksipuolista.

Pennasen kertoman mukaan hänen jääkiekkovalmentajan päänsä "tuulettuu" päivän päätteeksi ja muista lajeista ammentamalla. Hän kannustaa myös muita jääkiekkovalmentajia välillä jalkapallokenttien äärelle.

− Jos suomalainen jalkapallo voisi paremmin, se kehittäisi myös jääkiekkoa. Joissain seuroissa tehdään valtavan hyvää työtä, esimerkiksi HJK ja VPS. En usko, että suomalaiset jääkiekkovalmentajat käyvät tutkimassa kovin paljon näiden seurojen toimintaa. Huipputasolla osaaminen valuisi muiden lajien käyttöön. Jääkiekko on vähän liian iso laji. Se aiheuttaa yhden totuuden toimintaa.

"Seuratoiminta ei ole koskaan itsessään tehnyt autaaksi huippu-urheilua"

Naisten ja lasten kiekko vaikuttaa Pennasen näkemyksen mukaan "isossa kuvassa" myös miesten jääkiekkoon. Etenkin lasten.

− Lasten vointi, se on aivan avainasemassa. Ei kompetenssi riitä, että voisin tarkkaan sanoa miten lapsilla menee jääkiekossa. Kallista se tuntuu olevan. Sille on voitava tehdä jotain. Ja sille tehdäänkin jotain. Toivottavasti laji halpenee.

Tuoko tulevaisuus ja kohonneet kustannukset sitten uusjakoja lajien välillä? Näkemykseen liikuntapaikkojen tulevista korjauskustannuksista ja sitä myötä uusiutuvista valinnoista lajien välillä Pennanen kommentoi yhteiskunnallisellakin tasolla.

− Kiinteät kustannukset tappavat yrityksiä. Sama seuratoiminnassa. Miten kiinteitä kustannuksia saadaan alas? Olisiko vuorossa yleisseurojen paluu? Pienemmällä henkilökuntamäärällä voisi hoitaa asioita.

Yleisseuroissa Pennanen näkee mahdollisuuden lasten monipuolisempaan liikunnan harrastamiseen. Siinäkin HPK-valmentaja varoittaa kuitenkin menemästä yhden totuuden mukaan.

− Tietenkin kun puhutaan monipuolisuudesta, pitää ymmärtää monipuolisuuden laatutekijät. Ei se niin mene, että useamman lajin harrastaminen takaa monipuolisuuden tai yhden lajin harrastaminen on yksipuolista.

− Yhdistämisellä voisi silti peittää kuluja. Pitääkö seuratoimintaa olla niin paljon, jos tekojäät ja luonnonjäät ovat käytössä? Seuratoiminta ei ole koskaan itsessään tehnyt autaaksi huippu-urheilua. Päinvastoin, olemme tunkeneet lapsen illan täyteen niitä seuratapahtumia. Ei tiedä onko se oikea malli.

» Lähetä palautetta toimitukselle