Järvenpää: Saippuasarjoja ja kalareissun suunnittelua

LIIGA / Haastattelu
Järvenpää ja tavaramerkkituuletus viime keväältä.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
KooKoo-maalivahti Juha Järvenpää tekee joulun kunniaksi paluun Jatkoaikaan. Syksyn aikana porilaisesta on tullut klassikkosarjojen asiantuntija, mutta mitä muuta hänelle kuuluu?

Maalivahti Juha Järvenpää otti reilu vuosi sitten haasteen vastaan ja ryhtyi Jatkoajan vieraskynäksi. Porilaisen mietteitä ja vähintäänkin kummelimaisia tilanteita KooKoon kopista kuultiin kuukausittain.

Homman nimi piti olla kuluvalla kaudellakin sama, mutta "Järkkäri" loukkaantui elokuisessa harjoituspelissä Kouvolassa. Kuulumisten kertominen on jäänyt vähemmälle, mutta nyt on aika tarkistaa, mitä Porin Gordon Ramsaylle kuuluu.

Miltä elämä näyttää lumisessa Kouvolassa − tai tuttavallisemmin sanottuna Kouvegasissa?

− Oikein hyvää kuuluu! Lomakuume alkaa puskea päälle, Järvenpää myhäilee glögikupillisen äärellä.

Maalivahdin vapaa-aika on sujunut jäähallin lisäksi rennosti kotona lemmikkien ja klassikkosarjojen parissa.

− Aamulla käyn kuntouttamassa jalkaani, kun muu joukkue treenaa. Teen vielä toisen setin iltapäivällä.

- Lounaan jälkeen huilaillaan ja katsellaan uusintoja saippuasarjoista Pulmuset, 70's Show ja House. Voisin vaikka osallistua kyseisten sarjojen aiheiseen tietokilpailuun. Muista vapaa-ajan touhujen järjestelyistä vastaavat koirani Vertti ja Väpä, heiltä eivät ideat lopu, hän nauraa.

Lounaan jälkeen huilaillaan ja katsellaan uusintoja saippuasarjoista Pulmuset, 70's Show ja House.

Elokuisesta loukkaantumisesta puhuminen saa porilaisen yhä vakavaksi. Oikeanlaiseen harjoitteluun ja syömiseen kesällä panostanut Järvenpää pääsee palaamaan kaukaloon aikaisintaan vasta reilun kahden kuukauden päästä.

− Toinen jalkani hajosi pari vuotta sitten vastaavanlaisessa tilanteessa, joten minulla oli rusahduksesta pahat aavistukset. Parin päivän päästä selvisi, että edessä on pitkä huili. Olihan se kova paikka, hän harmittelee.

− Kaipaan jääkiekkoilijan selkeää päivä- ja viikkorytmiä. Kuntouttaminen on kuitenkin melko yksinäistä puurtamista, eikä pysty samalla tavalla osallistumaan joukkueen tekemiseen.

Tunnelin päässä on kuitenkin paljon valoa.

− Loukkaantumisesta on kohta neljä kuukautta, kuntoutuminen on edennyt hyvin ja aikataulussa. Ortopedini oli vahvasti sitä mieltä, että kyllä tästä hyvä koipi tulee.

− Jalassa ei ole kipuja, ja pystyn elämään arjessa täysin normaalisti. Tekeminen tuntuu taas mielekkäältä, "Järkkäri" sanoo hymyillen.

Yhteen hitsattu KooKoo

Ei ole Pulmusten voittanutta, mutta Järvenpään elämään on mahtunut toki myös jääkiekkoa ja muuta urheilua. Oman joukkueen eli KooKoon heikko syksy on onneksi jo takana päin.

− Alkukausi oli tuskaista, mikään ei oikein rullannut. Se aika oli sekä itselleni että joukkueelle synkkää. Aito iloisuus ja nauttiminen puuttui, joten tuska kasvoi.

Kouvolalaisjoukkueen kopissa on vaihtunut maalivahtien lisäksi myös valmentaja, kun Petri Mattilan manttelinperijäksi pestattiin Tuomas Tuokkola. Muutos on tehnyt hyvää.

− Se oli uusi alku. Olimme jumissa ja jotain täytyi tehdä. Kova paikka, mutta muutos saatiin aikaan. "Pöydän putsaamisella" tekeminen alkoi vapautua ja kateissa olleet hymyilevät naamat löytyivät taas, KooKoo-torjuja iloitsee.

Kuluvalla kaudella useat kärkipäähän povatut isot joukkueet ovat kompuroineet. Poikkeuksen tekee kuitenkin Tappara, joka saa porilaiselta kehuja.

Ortopedini oli vahvasti sitä mieltä, että kyllä tästä hyvä koipi tulee.

− Tappara porskuttaa jälleen vahvasti. Siellä on hyvä jatkumo ja runko. Tällaisen maallikon silmään on myös näyttänyt, että Tapparassa vaatimustaso ja työnteko ovat olleet jo useamman vuoden korkealla tasolla, joten menestys on täysin ansaittua.

− Vastaavasti esimerkiksi Kärpissä paletti meni täysin uusiksi, eikä heillä ole ollut helppoa. Heidän onnekseen Puutarhaletku (Jussi Rynnäs) on ollut hyvässä vireessä, Järvenpää kehuu kollegaansa pilke silmäkulmassa.

Maalivahdin mukaan vaikeudet kuuluvat niin elämään kuin jääkiekkoonkin, mutta ne on käännettävä vahvuudeksi.

− Kaikille joukkueille tulee kauden aikana vaikeampi jakso, mutta sen voittaminen yhdessä antaa ison voimavaran. Joukkue, joka on käynyt pohjalla, mutta vaikeuksien kautta hitsaantunut yhteen, on vaikea pysäyttää.

Hyvää uutta vuotta ja runsaita kalasaaliita

Järvenpää viettää tänä vuonna hieman erilaisen joulun, sillä hän matkustaa perheensä kanssa ulkomaille. Kunnon loma tulee tarpeeseen.

− Menemme neljäksi päiväksi Lontooseen siskoni luo. Pieni breikki tekee pääkopalle hyvää, saa tuulettaa korvienväliä niin jaksaa taas ahkeroida arjessa, Järvenpää hymyilee.

Lomaan kuuluvat toki myös alle 20-vuotiaiden MM-kisat.

− Ne ovat todella hienoja kisoja. Siellä on vauhtia ja tapahtumia enemmän kuin taktisia koukeroita, joten pelit ovat viihdyttäviä katsoa. Aikaero asettaa haasteita pelien katsomiselle, mutta kyllä siihen joku ratkaisu keksitään, Järvenpää pohtii.

Ensi vuosi lupailee jo nyt paljon hyvää, sillä edessä on paluu kaukaloihin ja ainakin yksi odotettu matka.

− Jääkiekkoa pelataan ensi vuoden puolella. Ajankohta on sitten sen ajan murhe, sillä toipuminen pitää hoitaa ensin huolella.

− Aiomme kesällä napata Jopen (Joel Armia) kanssa valtavan kalasaaliin. Investoimme viime kesänä sen verran runsaasti kalastusvälineisiin, että ensi kesänä on tuloksenteon aika ja pitkään suunnitteilla ollut kalastusreissu kotirantoja pidemmälle täytyy toteuttaa, porilainen maalailee.

» Lähetä palautetta toimitukselle