Jääkiekon yleispelaaja

LIIGA / Haastattelu
Yhteen joukkueeseen kuuluu monia eri pelaajatyyppejä. Kunkin tehtävä on tuoda joukkueeseen oma erikoisosaamisensa. Jokaisella kenttäpelaajan paikalla häärivät yleismiehet ovat kuitenkin harvinaisempia. KalPan Joonas Riekkinen on hyvä esimerkki tällaisesta pelaajasta.

On olemassa esimerkiksi puhdasverisiä maalintekijöitä, peruspuolustajia, pelinrakentajia ja hyökkääviä puolustajia. Hyvässä joukkueessa on yleensä joka osa-alueen pelaajia, jotta valmentaja pystyy roolittamaan pelaajat sopiviin ketjukoostumuksiin.

Yksikään valmentaja ei varmasti pahastu, jos ringissä on vielä pelaaja, joka pystyy pelaamaan paikkaa kuin paikkaa sekä hyökkääjänä että puolustajana. KalPan keskushyökkääjä Joonas Riekkinen on tarpeen vaatiessa valmis hyppäämään pelipaikasta toiseen vaikka kesken pelin.

– Lentopallossa on yleispelaajan käsite. Joonas on meidän yleispelaajamme. Näkymätön puurtaja, joka on harvinaislaatuinen ja kuitenkin iso pelaaja meille, KalPan päävalmentaja Tuomas Tuokkola luonnehti Riekkistä.

Kuopiolaisten loukkaantumissuma varsinkin puolustuksessa on ollut viime kuukausina sellaista luokkaa, että Tuokkola on valmennustiiminsä kanssa joutunut turvautumaan tuttuun apuun joukkueen sisältä.

– Välillä on tosiaan joutunut tuuraamaan. Harmillisia loukkaantumisia on riittänyt, Riekkinen totesi tilanteesta.

KalPan tilanne on siinä mielessä erinomainen, sillä joukkueesta löytyy Riekkisen lisäksi vielä Sami Kapanen, jolle puolustajan hommat ovat tuttuja. Joukkueen kapteeni on hoitanut pakin hommia myös NHL:n pudotuspeleissä ja MM-kisoissa. Tuokkola ei ole asiasta lainkaan harmissaan.

– Tuottaa todella hyvää mieltä valmentajalle, että joukkueessa on tällaisia pelaajia, jotka voivat pelata kumpaakin roolia. Joonas on joukkueelle todellinen tuki ja turva. Hän vielä tykkää pelata pakkia ja on isossa roolissa myös alivoimalla, Tuokkola kiitteli.


Riekkinen ei nirsoile pelipaikoistaan.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

”Ei kannata tehdä asiasta itselleen ongelmaa”

Vaihto hyökkääjästä puolustajaksi ei ole Riekkiselle iso ongelma. Varsinkaan kun pelaaja ei tee tilanteesta itselleen liian suurta numeroa. Kokemusta alakerran hommista on kuitenkin yhden kokonaisen kauden ajalta nuorten SM-liigasta.

– Välillä tuntuu vaikealta, mutta vaihto sujuu yleensä yllättävän sulavasti kesken pelin. Hirveää ongelmaa asiasta ei ole muodostunut, kun en ole siitä itselleni tehnyt sellaista. Onhan se vähän takaraivossa ollut, että pakiksi saattaa joutua kesken pelin, varsinkin näitten loukkaantumisten aikaan. A-nuorissa pelasin kuitenkin yhden kokonaisen kauden pakkina, Riekkinen tuumaili.

Tähänastinen liigaura on Riekkiseltä sujunut muutenkin puolustusvoittoisessa roolissa. Viimeisen parin kauden ajan hyökkääjä on ollut jo heti aloituskokoonpanossa muutamaan otteeseen puolustajan paikalla. Vaihto hyökkääjästä puolustajaksi on kuitenkin miehen mukaan hankalampaa.

– Ehkä se on hankalampi niin päin. Pakkina joutuu enemmän arvioimaan välimatkoja. Hyökkääjän rooli tulee kuitenkin luontevammin päälle, Riekkinen pohti.

– Puolustaessa pitää pelata enemmän kulmissa ja vastustajan hyökkääjien nopeutta pitää pyrkiä lukemaan, jotta ei pelaisi itseään ulos niin helposti kuin hyökkääjänä. Puolustajana pelatessa takana ei ole enää ketään varmistamassa.

Riekkinen ei ole asiasta harmissaan. Kovasti töitä tekevä joukkuepelaaja on vain tyytyväinen ollessaan hyödyksi vaikeassa tilanteessa.

– Mukavaa on kyllä ollut. Ei ole missään nimessä ollut vastentahtoista hommaa. Mukavaa, että pystyn auttamaan joukkuettani tällä tavalla.

Varpaisjärveltä joukkueensa erikoismieheksi

Vaikka pelipaikka on vaihdellut, Riekkinen on kaiken pyörityksen keskellä naputellut jo uuden piste-ennätyksensä runkosarjassa.

– Pisteet ovat todella hyvät, vaikka hän on välillä ollut ykkösketjun laita, nelosen sentteri, kakkosketjun pakki ja niin edelleen. Maalivahdiksi ei ole vielä tarvinnut laittaa, naurahti päävalmentaja Tuokkola.

Helmikuun maaottelutaukoon mennessä 45 ottelussa tehot 7+10 naputellut Riekkinen on valmentajansa kanssa samaa mieltä.

– Olen tyytyväinen kauteeni tähän asti. Pisteiden valossa on ehkä mennyt paremmin kuin aikaisemmin, ja muutenkin tuntuu, että peli on kehittynyt pienin askelin, Riekkinen pohdiskeli.


Kentälle on menty kummastakin päästä vaihtopenkkiä.

Etenkin luistelu on parantunut edelliskauteen verrattuna. Riekkinen ei ole mielestään tehnyt kesäharjoittelussa mitään erityistä. Liikkuvuuteen on kuitenkin pelaajan mukaan panostettu etenkin joukkueen yhteisissä harjoituksissa.

– Liike on varmasti parantunut. Siihen on kiinnitetty huomiota ja sulavuutta on tullut lisää. Mielestäni kesäharjoittelussa ei ole ollut eroa. Ehkä juuri siihen liikkuvuuden parantamiseen on tullut panostettua enemmän, Riekkinen analysoi.

Tasaisen varmalla, suorastaan dieselmäisellä puurtajalla ei ole suuria heikkouksia. Häikäiseviä vahvuuksiakaan ei Riekkisen pelaajakortista pysty erottelemaan. Riekkinen löysikin nopeasti kehityskohteensa.

– Laukausta voisi kehittää. Liigassa tulee niin vähän paikkoja, että paikan tullen pitäisi iskeä maali. Liikettä ja fysiikkaa on aina vara parantaa.

Kehittyminen liigapelaajaksi isojen kaupunkikeskusten ulkopuolelta ei ole helppoa. Riekkinen on kotoisin yläsavolaisesta Varpaisjärven pitäjästä. Tie vei 60 kilometriä etelämmäksi Kuopioon jo C-juniorina.

– Joonas on vielä tuntematon isolle yleisölle, mutta on tehnyt pitkän päivätyön uransa eteen. Hienoa on ollut seurata, kuinka oman maakunnan poika on pystynyt luomaan noista lähtökohdista hienon uran itselleen tähän mennessä, Tuokkola jakoi tunnustusta suojatilleen.

Joonas Riekkisestä tuskin koskaan tulee maalinsylkijää tai kaikkialla kiekkomaailmassa tunnettua tähtipelaajaa. Missä ikinä hän sitten pelaakaan, on puurtajasta varmasti iloa valmentajalleen ja koko joukkueelleen. Vaikka nimi ei sano välttämättä satunnaiselle kiekkokuluttajalle vielä paljoakaan, tilanne saattaa tätä tahtia muuttua vuosien kuluessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle