Intohimo ajaa Ahvenjärveä eteenpäin: "Arki täynnä iloja ja pettymyksiä"

MESTIS / Haastattelu
Tuttu näky JYP-Akatemian penkin takana. Jukka Ahvenjärvi johtaa joukkojaan edestä.
Kuva © Timo Savela
Jo kaudella 1986-87 valmennusuransa aloittanut Jukka Ahvenjärvi jatkaa JYP-Akatemian päävalmentajana. Viime kaudella vuoden Mestis-valmentajaksi valitulla Ahvenjärvellä on edessä mielenkiintoinen haaste.

JYP-Akatemia jatkaa tällä kaudella tutussa komennossa. Jukka Ahvenjärvi heiluttaa tahtipuikkoa jo seitsemättä kautta Jyväskylässä Mestis-joukkueen käskijänä.

Viime kauden menestys on tarkoitus toistaa tällä kaudella. Vaikka joukkueessa on peräti 12 uutta pelaajaa – liki puolet on siis vaihtunut – ei Ahvenjärvi tilannetta hätkähdä.

- Haluan luoda joukkueeseen ilmapiirin, jossa tämä on ainoastaan mahdollisuus. Olen itse valinnut pelaajat joukkueeseen, ja luotan heihin täysin.

- Nuoret pelaajat voivat kehittyä erittäin paljon kauden aikana. Siihen pitää löytää keinot, ja se on minun vastuulla, mietti Akatemia-luotsi.

Harjoituskausi loi luottamusta

JYP-Akatemian harjoituskausi oli ailahteleva. Hienoja hetkiä seurasi karmeita pelillisiä ja henkilökohtasia virheitä.

- Kliseisesti sanottuna olemme aikataulussa. Meillä on ollut ehjät kokoonpanot, mutta totta kai olemme kokeilleet uusia koostumuksia kaiken aikaa.

- Harjoituspelien ideahan on myös antaa uusille pelaajille peliaikaa ja nähdä heidän potentiaalinsa, Ahvenjärvi muistutti.

Mitä tulee Akatemian kapellimestarin pelilliseen ideologiaan, se ei suuria muutoksia edelliseen kauteen tuo. Jyväskyläläisten suurin ase on tiivis viisikkopelaaminen, johon pyritään jokaisella kentän osa-alueella.

- Tarkoituksemme on pelata nopeaa jääkiekkoa, mutta ei kiekkokontrollin kustannuksella. Edelleenkin jääkiekossa erikoistilannepelaaminen on isossa roolissa ja sitä täytyy kehittää koko ajan, kokenut koutsi tiesi.

Joel Sund on ottanut harppauksen eteenpäin kesän aikana.
Kuva © Timo Savela

Joukkueen uudet tähdet

JYP-Akatemiasta poistui joko emoseura JYPiin tai muualle tukku pelaajia. Vaikka vaihtuvuus on ollut suurta, Ahvenjärvi näki, että potentiaalisia tuloksentekijöitä on riittävästi.

- Hyökkäyksessä Mikko Virtanen, Samuel Salonen ja Kalle Saramäki. Taavi Tiala ja Joel Sund ovat jo osoittaneet esimerkkiä muille asenteesta ja päivittäisestä tekemisestä. Puolustuksessa muun muassa Olli Aitola ja Jaakko Jokinen ovat suuressa roolissa.

Jatkoaika nosti ennen viime kauden alkua nuoren Petrus Pietiläisen valokeilaan. 17 ottelua ilman tehopisteitä eivät vastanneet aivan niitä odotuksia, joita häneen kohdistettiin. Kun asia otettiin esille, sai Ahvenjärveltä harvinaisen suoran ja selkeän vastauksen.

- Petrus on ehdottomasti meidän kärkipakkeja. Hän on osoittanut päivittäisellä tekemisellään intohimonsa lajia ja kehittymistä kohtaan.

- Jokainen pelaaja kehittyy omaa tahtiaan. Niin myös Pietiläinen. Minulla on erittäin kova luotto pelaajaan, Akatemia-käskijä pamautti.

Mistä kumpuaa jatkuvuus

Ahvenjärvi on ollut Mestis-valmentaja Jyväskylässä jo siis seitsemän vuotta putkeen. Mistä kumpuaa vuodesta toiseen jaksaminen ja halu olla täällä?

- Jääkiekkovalmentajan arki on täynnä iloa ja pettymyksiä. Sieltä kumpuaa vuodesta toiseen halu jatkaa näissä hommissa, innostuneen kuuloinen valmentaja totesi.

Päävalmentajan tehtävään kuuluu jatkuva paine sekä ruotiminen muun muassa median puolelta. Ahvenjärvi ei tästä asetelmasta hätkähdä, vaan saa siitä enemmän puhtia omaan tekemiseensä.

- JYPin organisaatiossa on erittäin hyvä työympäristö. Täällä on riittävästi haasteita ja sparraajia riittää niin pelaajissa, toisissa valmentajissa, kuin koko muussakin organisaatiossa.

- Tänne ollaan kyetty luomaan ilmapiiri, missä arvot ohjaavat tätä laivaa. Avoimuus ja rehellisyys on täällä kaiken A ja O, arvioi Ahvenjärvi.

Intohimo, se ei Ahvenjärveltä ole kadonnut mihinkään. Se tuli selväksi haastattelun aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle