Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Tomi Mäki ei ole luopunut NHL-unelmasta.

Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi/

Ikijokeri Mäen unelma edelleen NHL:ssä

Tomi Mäki pelasi tiistaina uransa 400. liigaottelun, kun Jokerit kaatoi kotikentällään Lukon. Vain Jokereita liigassa edustanut hyökkääjä unelmoi edelleen NHL:stä. Tälle kaudelle hyökkääjällä on kuitenkin vain yksi päämäärä.

Jokerit nappasi tiistaina helpon 4-1–voiton kotiareenallaan Lukosta. Ennen ottelua seuran hallituksen puheenjohtaja Hjallis Harkimo palkitsi uransa 400. liigaottelun pelanneen Tomi Mäen. Hyökkääjä oli kunniasta otettu, vaikka ei ennen aamujäitä edes tiennyt tulevasta merkkipaalusta.

- Hienolta tuntuu, että on saanut kantaa jokeripaitaa näin monta vuotta. Seitsemänvuotiaana tänne seuraan liityin ja ei ole tarvinnut katsella muita seuroja. Se on ollut iso juttu minulle. Olen kiitollinen, että olen saanut palvella. Ja edelleen homma jatkuu, niin mikäs siinä, Mäki tunnelmoi ottelun jälkeen.

Hyökkääjä on Jokerien tämänhetkisestä kokoonpanosta toiseksi eniten vain Jokereita SM-liigassa edustanut pelaaja. Edellä on vain kuusi vuotta Mäkeä vanhempi Antti-Jussi Niemi, jolla on koossaan 419 runkosarjaottelua ja 45 pudotuspelikamppailua. Mäellä pudotuspeliotteluita on vain yksi Niemeä vähemmän.

Kaikkien aikojen ikijokeri on Waltteri Immonen, joka edusti urallaan vain Jokereita ja Leijonia. Hänellä on koossa 452 SM-liigan runkosarjan ottelua ja 60 pudotuspeliä.

SM-liigan pelimäärät ovat Immosen ajoista kasvaneet, joten 29-vuotiaalla Mäellä on mahdollisuus ohittaa Immonen otteluiden määrässä, sillä pelivuosia on vielä jäljellä reilusti.

– Tässä on vielä sopimusta jäljellä ja sen jälkeisestä ei tietysti tiedä, mutta mennään peli ja vuosi kerrallaan. Ehdottomasti tämä on erinomainen seura ja organisaatio. Olen viihtynyt täällä ja tämä on loistava paikka tehdä töitä, ainakin vuoteen 2015 asti Jokereissa jatkava hyökkääjä kertoo.

Valmentajan luottopelaaja - roolista riippumatta

Mäki on tullut vuosien saatossa tunnetuksi siitä, että hän pystyy pelaamaan lähes missä tahansa roolissa. Hänet on nähty niin ykkös- kuin neloskentässä sekä kaikkialla siltä väliltä. Tällä kaudella hän oli loukkaantumisen takia jopa vaihtopenkin takana apuvalmentajana.

Kysyttäessä mieluisinta paikkaa jokerikameleontti yrittää ensin päästä helpoimman kautta, mutta suostuu kuitenkin myös syvällisempään pohdintaan.

– Olisin vastannut, että kaikki käy, mutta sanotaan sitten näin. Tässä on oppinut omat vahvuudet vielä paremmin ja pystyy auttamaan joukkuetta roolissa kuin roolissa. Se sopii minulle erittäin hyvin. Arvoni joukkueelle on se, että on se ykkös- tai neloskenttä, niin pystyn hoitamaan roolini.

– Sinänsä tyhmä sanoa, että kaikki käy, mutta näin se nyt vaan on. Vahvuuksien kautta menen ja pyrin auttamaan joukkuetta aina siellä missä tarvitaan.

Hyvin samalla tapaa Mäen arvon näkee myös päävalmentaja Tomi Lämsä, joka erityisesti peräänkuuluttaa jokeri-ikonin työmotiivia.

– Hän tekee täällä nöyrästi töitä ja on iso osa joukkuetta myös pukukopissa. Hieno pelaaja, Lämsä kehuu.

– Hän on tietyllä tapaa valmentajan luottopelaaja. Hänen suoritustasonsa on illasta toiseen vakio. Hän pystyy ottamaan aloituksia ja on erittäin monipuolinen. Se on se syy, miksi hän on pelannut tuollaisen määrän otteluita ja saa illasta toiseen vakiopeliminuutit, hän jatkaa.

Kolme maagista kirjainta houkuttavat edelleen

Mäki on Calgary Flamesin neljännen kierroksen varaus vuodelta 2001 ja hyökkääjä viettikin edellisen työsulun jälkeiset kolme kautta Pohjois-Amerikassa.

Lupaavista AHL-otteista huolimatta NHL-otteluja tilille kertyi vain yksi, Flamesin kotiottelu Minnesota Wildia vastaan vuoden 2006 joulukuussa. Peliaikaa vajaat 11 minuuttia, 18 vaihtoa ja ei tilastomerkintöjä.

– Hieno muistikuva siitä ottelusta. Unelmana oli ja on edelleen NHL. En ole sitä mitenkään haudannut, Mäki toteaa.

– Se olisi tyhmää, jos ei olisi tavoitteita. Ei tämä mikään lepopaikka ole. Tietenkin tässä haluaa mennä eteenpäin ja kehittyä. Näen, että olen vuosien varrella oppinut tästä lajista enemmän ja enemmän. Uskon, että tuloksellisesti ja kehityksellisesti ovat vielä parhaat vuodet edessäpäin.

Myös Lämsä uskoo, että Mäki voi vielä ottaa isojakin harppauksia, vaikka ikää mittarissa on 30 vuotta.

– Meidän valmentajien tehtävä on pystyä pelaajille osoittamaan niitä uusia tasoja ja ohjata pelaajia sinne. Hänen työskentelynsä arjessa ja heittäytyminen tähän lajiin mahdollistaa sen. Ihan varmasti hänellä on vielä paljon hyviä pelivuosia jäljellä.

Päämääränä mestaruus

Mäki debytoi SM-liigassa Jokerien edellisellä mestaruuskaudella 2001-2002, kun hän urakoi kahdeksan peliä liigajoukkueen riveissä. Pääosan kaudesta hän vietti kuitenkin A-nuorissa.

– Se oli eka kauteni liigassa ja sain haistella niitä ympyröitä. Siitä sain hirveästi oppia ja siitä se ura sitten lähti, yhden syötön noissa peleissä saalistanut hyökkääjä muistelee.

Mäen nimi ei kuitenkaan korista Kanada-maljan kylkeä, sillä siihen olisi tarvittu 20 runkosarjaottelua tai yksi pudotuspeliottelu. Tämä ei kuitenkaan häntä harmita.

– Meillä oli hieno joukkue silloin täällä ja sain nuorena poikana opetella tavoille, niin se oli iso juttu. Tässä kun mennään kohti uusia mestaruuksia, niin toivottavasti saan olla esimerkkinä uusille nuorille, keitä tähän tulee.

Mestaruuden tullessa puheeksi on pakko kysyä, onko tämä vuosi se uusi mestaruusvuosi?

– Mikään ennustaja ei voi olla, mutta totta kai päämäärä on siellä, Mäki lataa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Moskovassa käynnissä maratonottelu - TsSKA ja Jokerit ovat lähellä tehdä KHL-historiaa

KHL | 22.3.2018 23:21
Kello on kääntynyt Moskovassa jo yli puolen yön, mutta Jokerit ja TsSKA pelaavat edelleen. lue lisää

Loukkaantumissuma pilaamassa Jokereiden hienon kauden

KHL | 22.3.2018 7:00
Laajalla materiaalilla KHL-mittapuullakin operoiva Helsingin Jokerit on joutunut käyttämään pudotuspeleissä jo 24 kenttäpelaajaa ja olisi varmasti kaivannut kahta puolustajaa heidän lisäkseen. Venäjällä on huhuttu liigan suosivan moskovalaisia ja pietarilaisia suomalaisia vastaan, mutta tänä keväänä menestyksen tiellä ei Jokereilla ole tuomarit – vaan kokoonpano-ongelmat. lue lisää

Jokereiden debytantti loikkasi Mestiksestä KHL:n pudotuspeleihin

KHL | 20.3.2018 21:29
Erik Embrich pelasi vielä lauantaina Mestiksen pudotuspeleissä. Jokereiden loukkaantumis- ja sairastelusuman myötä 21-vuotiaalle hyökkääjälle avautui paikka helsinkiläisjoukkueen kokoonpanoon. lue lisää

Jokerit selvisi yli erän ajan vain neljällä puolustajalla - huima kiekkonäytös toi lopulta ensimmäisen otteluvoiton

KHL | 20.3.2018 7:30
Jokerit onnistui kaivamaan itsestään parhaansa irti tiukassa paikassa, kun se kaatoi TsSKA:n pudotuspelisarjan kolmanessa ottelussa jatkoerässä lukemin 2-1. Neljällä puolustajalla taistelleiden isäntien ottelun hahmoja olivat 33 torjunut Karri Rämö ja kaksi maalia iskenyt Olli Palola. lue lisää

Jukka Jalosen ikuinen klisee muututtava todeksi

KHL | 16.3.2018 14:14
Helsingin Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen on latonut kliseitä, joiden mukaan Jokerit on näyttänyt pystyvänsä voittamaan isot pelit. Nyt olisi aika muuttaa kliseet teoiksi ja kääntää tiukat pelit oman joukkueen eduksi. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HIFKJYP
"JYP ei onnistu tasoittamaan ottelusarjaa"
Ottelun kuvasta on helppo odottaa erilaista kuin Jyväskylässä, sillä HIFK tulee lisäämään aktiivisuuttaan. Tämä korostaa JYPin selviytymistä paineen alla ottelun kulmakiveksi. HIFK:n tasapaino puolustussuuntaan on toinen iso asia hyökkäyspelin korostuessa heidän pelisapluunassaan. HIFK voittaa tiukan ottelun niukalla marginaalilla, eikä jatkoaikaa tule sulkea pois kuvasta.
  • 2
  • 3
  • 2
  • 3
KalPaTappara
"KalPa tasoittaa ottelusarjan"
Aktiivinen ote tuo ottelun hallinnan KalPalle perjantaina. Tappara toki osaa tiiviillä viisikkopuolustuksella puolustaa maalipaikkoja pois, mutta tällä kaudella jänne ei ole tahtonut kestää koko 60-minuuttista. Kun mukaan otetaan KalPan terävöittämä puolustuspelaaminen, kirvesrintojen maalipaikat tulevat vähenemään. Tätä kautta KalPa tasoittaa ottelusarjan.
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2

Luetuimmat

Tomi Mäki

Jokerit #14 L lh
s. 1983 Helsinki
183CM / 85KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2001 Calgary Flames 4. kierros #108