Tomi Mäki ei ole luopunut NHL-unelmasta.

Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi/

Ikijokeri Mäen unelma edelleen NHL:ssä

Tomi Mäki pelasi tiistaina uransa 400. liigaottelun, kun Jokerit kaatoi kotikentällään Lukon. Vain Jokereita liigassa edustanut hyökkääjä unelmoi edelleen NHL:stä. Tälle kaudelle hyökkääjällä on kuitenkin vain yksi päämäärä.

Jokerit nappasi tiistaina helpon 4-1–voiton kotiareenallaan Lukosta. Ennen ottelua seuran hallituksen puheenjohtaja Hjallis Harkimo palkitsi uransa 400. liigaottelun pelanneen Tomi Mäen. Hyökkääjä oli kunniasta otettu, vaikka ei ennen aamujäitä edes tiennyt tulevasta merkkipaalusta.

- Hienolta tuntuu, että on saanut kantaa jokeripaitaa näin monta vuotta. Seitsemänvuotiaana tänne seuraan liityin ja ei ole tarvinnut katsella muita seuroja. Se on ollut iso juttu minulle. Olen kiitollinen, että olen saanut palvella. Ja edelleen homma jatkuu, niin mikäs siinä, Mäki tunnelmoi ottelun jälkeen.

Hyökkääjä on Jokerien tämänhetkisestä kokoonpanosta toiseksi eniten vain Jokereita SM-liigassa edustanut pelaaja. Edellä on vain kuusi vuotta Mäkeä vanhempi Antti-Jussi Niemi, jolla on koossaan 419 runkosarjaottelua ja 45 pudotuspelikamppailua. Mäellä pudotuspeliotteluita on vain yksi Niemeä vähemmän.

Kaikkien aikojen ikijokeri on Waltteri Immonen, joka edusti urallaan vain Jokereita ja Leijonia. Hänellä on koossa 452 SM-liigan runkosarjan ottelua ja 60 pudotuspeliä.

SM-liigan pelimäärät ovat Immosen ajoista kasvaneet, joten 29-vuotiaalla Mäellä on mahdollisuus ohittaa Immonen otteluiden määrässä, sillä pelivuosia on vielä jäljellä reilusti.

– Tässä on vielä sopimusta jäljellä ja sen jälkeisestä ei tietysti tiedä, mutta mennään peli ja vuosi kerrallaan. Ehdottomasti tämä on erinomainen seura ja organisaatio. Olen viihtynyt täällä ja tämä on loistava paikka tehdä töitä, ainakin vuoteen 2015 asti Jokereissa jatkava hyökkääjä kertoo.

Valmentajan luottopelaaja - roolista riippumatta

Mäki on tullut vuosien saatossa tunnetuksi siitä, että hän pystyy pelaamaan lähes missä tahansa roolissa. Hänet on nähty niin ykkös- kuin neloskentässä sekä kaikkialla siltä väliltä. Tällä kaudella hän oli loukkaantumisen takia jopa vaihtopenkin takana apuvalmentajana.

Kysyttäessä mieluisinta paikkaa jokerikameleontti yrittää ensin päästä helpoimman kautta, mutta suostuu kuitenkin myös syvällisempään pohdintaan.

– Olisin vastannut, että kaikki käy, mutta sanotaan sitten näin. Tässä on oppinut omat vahvuudet vielä paremmin ja pystyy auttamaan joukkuetta roolissa kuin roolissa. Se sopii minulle erittäin hyvin. Arvoni joukkueelle on se, että on se ykkös- tai neloskenttä, niin pystyn hoitamaan roolini.

– Sinänsä tyhmä sanoa, että kaikki käy, mutta näin se nyt vaan on. Vahvuuksien kautta menen ja pyrin auttamaan joukkuetta aina siellä missä tarvitaan.

Hyvin samalla tapaa Mäen arvon näkee myös päävalmentaja Tomi Lämsä, joka erityisesti peräänkuuluttaa jokeri-ikonin työmotiivia.

– Hän tekee täällä nöyrästi töitä ja on iso osa joukkuetta myös pukukopissa. Hieno pelaaja, Lämsä kehuu.

– Hän on tietyllä tapaa valmentajan luottopelaaja. Hänen suoritustasonsa on illasta toiseen vakio. Hän pystyy ottamaan aloituksia ja on erittäin monipuolinen. Se on se syy, miksi hän on pelannut tuollaisen määrän otteluita ja saa illasta toiseen vakiopeliminuutit, hän jatkaa.

Kolme maagista kirjainta houkuttavat edelleen

Mäki on Calgary Flamesin neljännen kierroksen varaus vuodelta 2001 ja hyökkääjä viettikin edellisen työsulun jälkeiset kolme kautta Pohjois-Amerikassa.

Lupaavista AHL-otteista huolimatta NHL-otteluja tilille kertyi vain yksi, Flamesin kotiottelu Minnesota Wildia vastaan vuoden 2006 joulukuussa. Peliaikaa vajaat 11 minuuttia, 18 vaihtoa ja ei tilastomerkintöjä.

– Hieno muistikuva siitä ottelusta. Unelmana oli ja on edelleen NHL. En ole sitä mitenkään haudannut, Mäki toteaa.

– Se olisi tyhmää, jos ei olisi tavoitteita. Ei tämä mikään lepopaikka ole. Tietenkin tässä haluaa mennä eteenpäin ja kehittyä. Näen, että olen vuosien varrella oppinut tästä lajista enemmän ja enemmän. Uskon, että tuloksellisesti ja kehityksellisesti ovat vielä parhaat vuodet edessäpäin.

Myös Lämsä uskoo, että Mäki voi vielä ottaa isojakin harppauksia, vaikka ikää mittarissa on 30 vuotta.

– Meidän valmentajien tehtävä on pystyä pelaajille osoittamaan niitä uusia tasoja ja ohjata pelaajia sinne. Hänen työskentelynsä arjessa ja heittäytyminen tähän lajiin mahdollistaa sen. Ihan varmasti hänellä on vielä paljon hyviä pelivuosia jäljellä.

Päämääränä mestaruus

Mäki debytoi SM-liigassa Jokerien edellisellä mestaruuskaudella 2001-2002, kun hän urakoi kahdeksan peliä liigajoukkueen riveissä. Pääosan kaudesta hän vietti kuitenkin A-nuorissa.

– Se oli eka kauteni liigassa ja sain haistella niitä ympyröitä. Siitä sain hirveästi oppia ja siitä se ura sitten lähti, yhden syötön noissa peleissä saalistanut hyökkääjä muistelee.

Mäen nimi ei kuitenkaan korista Kanada-maljan kylkeä, sillä siihen olisi tarvittu 20 runkosarjaottelua tai yksi pudotuspeliottelu. Tämä ei kuitenkaan häntä harmita.

– Meillä oli hieno joukkue silloin täällä ja sain nuorena poikana opetella tavoille, niin se oli iso juttu. Tässä kun mennään kohti uusia mestaruuksia, niin toivottavasti saan olla esimerkkinä uusille nuorille, keitä tähän tulee.

Mestaruuden tullessa puheeksi on pakko kysyä, onko tämä vuosi se uusi mestaruusvuosi?

– Mikään ennustaja ei voi olla, mutta totta kai päämäärä on siellä, Mäki lataa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Tilastoanalyysi: Jokereiden puolustuspelaaminen kohentunut dramaattisesti

KHL | 7.10.2017 12:00
Tiivis puolustuspelaaminen on siivittänyt Helsingin Jokerit lentoon. Jatkoajan tilastoanalyysi pureutuu maaleihin Jokerien otteluissa. Miten Jokerit ja toisaalta miten vastustajat ovat iskeneet maalinsa? lue lisää

Zapolski urakoi illasta toiseen - "Olympialaiset ovat mielessä, vaikka ei ehkä pitäisi"

KHL | 3.10.2017 22:18
Jokereiden nykyisen kymmenen ottelun voittoputken takuumiehenä on illasta toiseen ollut joukkueen maalivahti Ryan Zapolski. Alkukaudella pelejä urakoinut yhdysvaltalainen kertoo nauttivansa saadessaan pelata paljon, vaikka joka ilta. Ajatuksissa miehellä siintää jo ensi helmikuu ja olympialaiset Etelä-Koreassa. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 39: Veli-Matti Savinainen löysi maalijyvän kreivin aikaan

KHL | 3.10.2017 6:00
KHL-viikon suurin onnistuja oli alkukauden täysin pimennossa ollut Jugran Veli-Matti Savinainen, joka osui viikon aikana kahdesti. Jatkoajan KHL-toimittajat ottavat tällä kertaa kantaa myös Oskar Osalan alkukauteen, Erkka Westerlundin asemaan Salavat Julajev Ufassa sekä Jokereiden suomalaispelaajien mahdollisuuksiin Leijonien olympiajoukkueeseen. lue lisää

Amerikka vaihtui Helsinkiin - "Tiesin olevani valmis tähän sarjaan"

KHL | 2.10.2017 9:00
Murtautuminen KalPan Liiga-miehistöön, Nuorten maailmanmestaruus 2014 ja neljä kautta Amerikan eri sarjoissa. Siinä pähkinänkuoressa Jokereihin täksi kaudeksi siirtyneen Henri Ikosen ura ennen nykyistä työnantajaansa. Euroopaan paluusta huolimatta mies kertoo uran tavoitteen olevan yhä vahvasti Amerikassa ja NHL:ssä. lue lisää

Ville Lajunen: "Totta kai olen iloinen Jokerien menestyksestä"

KHL | 29.9.2017 22:28
Jokereiden luottopuolustajiin vielä viime kaudella kuulunut Ville Lajunen vaihtoi Jokerit täksi kaudeksi Spartak Moskovaan. Alku uudessa seurassa on ollut opettelua, vaikka arki uudessa kotikaupungissa Moskovassa onkin miehen mukaan sujunut. Jokereiden menestystä Lajunen on seurannut ilolla. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Tomi Mäki

Jokerit #14 L lh
s. 1983 Helsinki
183CM / 85KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2001 Calgary Flames 4. kierros #108