HPK:n Petteri Nikkilää eivät huimaa tuleva sarja eikä Yonkman: "Pienet ja vikkelät ovat pirullisimpia"

LIIGA / Haastattelu
Petteri Nikkilä on tehnyt paljon muutakin kuin valittanut tuomareille.
Kuva © KRISTIAN SALMINEN - KRISTIAN.SALMINEN@JATKOAIKA.COM
HPK:n runkopuolustajiin kuuluva Petteri Nikkilä on ollut yksi kauden onnistujista. JYP-sarjassa häntä ei jännitä Nolan Yonkman, vaan odotettavissa on enemmän haasteita vikkelien hyökkääjien kanssa. Jatkoaika jututti Nikkilää ja puolustajan kehitystä analysoinutta Antti Pennasta päivää ennen ottelusarjan alkua.

HPK:n kasvatti Petteri Nikkilälle kulunut kausi on ollut liigauran laadukkain. Piste-ennätys ei rikkoontunut, mutta etenkin puolustuspään pelaaminen on ottanut Antti Pennasen johtamassa valmennuksessa harppauksia eteenpäin. Nikkilä itse analysoi kauttaan vaatimattomasti.

− Ihan ok kausi. Henkilökohtaisesti on helpompi pelata, kun kaikilla kulkee. Itsellänikin on jäänyt virheitä pois omassa päässä. Hyökkäyspelissä en ole ollut niin tuottava, 16 pistettä runkosarjassa kerännyt Nikkilä miettii.

Etenkin kaudella 2015-16 Nikkilä sortui usein yliyrittämiseen ja ajautui aluepelaamisen sekä omien tilanteiden ulkopuolelle hakiessaan kovia taklauksia ja kiekonriistoja. Pisteitä ja onnistumisiakin tuli, mutta virheet korostuivat entisestään, kun pakkiparina ei ollut enää ensimmäiseltä kaudelta tuttuja konkareita Marko Tuulolaa eikä Ossi-Petteri Grönholmia.

Nikkilä on löytänyt rauhan tekemiseensä.
Nikkilä on löytänyt rauhan tekemiseensä.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com

"On saanut tietyn henkisen rauhan"

Nyt Nikkilä on saanut oikea-aikaisuutta ja taloudellisuutta pelaamiseensa. Voimaa käytetään fiksummin ja välillä säästeliäämmin, kunnes on aika riistää kiekko vastustajalta terävällä pienellä taklauksella.

Harvoin silti saa Petteriä kiinni siitä, että hän tekee arvojemme ja pelitapamme vastaisia tekoja kaukalossa.

− Kun lähdimme liikkeelle, hioimme puolustusalueen puolustuspeliä ja pieniä yksityiskohtia siinä. Toinen on ollut saada hyökkäysalueen hyökkäyspeliin lisää nostetta, kertaa Pennanen suojattinsa valmentamista.

− Alussa piti saada myös tyhmät vastaanajot pois ja maltillisuutta tilalle. "Pete" on kunnianhimoinen pelaaja, joka on nyt saanut tietyn henkisen rauhan, eikä hänen tarvitse koheltaa kentällä.

HPK:n toimiva pelitapa antaa omalta osaltaan tukea pelaajien kehitykselle ja itseluottamuksen kasvulle. Pennanen kehuu kuitenkin Nikkilän pelikäsitystä suuremmaksi.

− Nikkilällä on hyvä pelikäsitys, ja uskon, että hän pärjäisi ilmankin tiukkaa systeemiä. Harvoin silti saa Petteriä kiinni siitä, että hän tekee arvojemme ja pelitapamme vastaisia tekoja kaukalossa.

Nikkilä solmi kauden aikana vuoden jatkon HPK:n kanssa. Pennasella on selkeä suunnitelma jatkon kehityskohteista, ja tämä täsmää Nikkilän oman arvion kanssa.

− Seuraavaksi on tarkoitus saada vähän luisteluun lisää tehoa, hyökkäämiseen lisää luotettavuutta, ja lisää viivauhkaa, kertoo Pennanen pelaajastaan.

"Hetken piti miettiä"

Nikkilän mukaan sopimusta tarjosivat myös muut joukkueet. Lopulta valinta oli kuitenkin helppo.

− Hetki siinä mietittiin, että pitäisikö lähteä. Täällä on kuitenkin hommat mallillaan. Oli monta syytä jäädä, Nikkilä kertoo ratkaisunsa taustoja.

Vuoden sopimus antaa sopivan aikalisän tulevaisuutta kohti. Jos kehitys jatkuu entisellään, on kilpailevia tarjouksia luvassa varmasti.

JYP-sarja saa Nikkilän innostumaan. Hänen mukaansa tunnelma pukukopissa ja pelaajien keskuudessa on samanlainen kuin yleensäkin. Kysymykseen JYPin asemasta ennakkosuosikkina Nikkilä ei rupea inttämään.

− JYP voi olla suosikki. Olivat meitä korkeammalla runkosarjassa, sanoo puolustaja virnuillen.

Jerry Turkulainen on ennenkin aiheuttanut HPK:n puolustukselle päänvaivaa.
Jerry Turkulainen on ennenkin aiheuttanut HPK:n puolustukselle päänvaivaa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

"Ne ovat pirullisia"

HPK:n puolustajien kamppailuvoiman riittävyyttä on kyseenalaistettu, etenkin nyt kun vastassa on väkevä jyväskyläläisjoukkue. Nikkilän mielestä HPK pystyy vastaamaan älyllään.

− Kyllä se riittää. Olemme nopeita pelaajia ja ehdimme alta pois.

Myös nuoreen maalivahtikaksikkoon riittää luottamusta.

Ei minkäänlaista haastetta. Hyvä vaan, kun on isoja äijiä joita meidän nopeat pelaajat voivat kiertää!

− Kyllä he kestävät pientä grillausta. Meilläkin on aika kokeneita pelaajia hyökkäyksessä hiillostamassa vastustajaa, sanoo Nikkilä.

HPK on luonut läpi kauden paljon laukaisupaikkoja, joista jatkuvasti tuntuva määrä on myös laadukkaita. Puolustaja uskoo pelien kääntyvän jatkossakin tällä tahdilla. Provosoivaan kysymykseen Nolan Yonkmanista liian kovana haasteena Nikkilä vastaa vailla pelkoa.

− Ei minkäänlaista haastetta. Hyvä vaan, kun on isoja äijiä joita meidän nopeat pelaajat voivat kiertää!

Itse Nikkilä ei pidä vahvoja tai isoja pelaajia vaikeimpana vastustajanaan. Eniten hankaluuksia luovat hänen mukaansa pienet ja nopeat pelaajat.

− Yksilöistä JYPillä on se pieni rightin mies...[Jerry] Turkulainen. Hän on ainakin todella nopea. Ne ovat pirullisimpia minulle, pienet ja vikkelät. 

Nikkilä analysoi puolustamista erityisesti viisikkopelinä. Puolustajaa eri tilanteissa auttaa koko viisikko. Tilanteiden selvittäminen taas vaatii ennen kaikkea hyvää sijoittumista ja kiekollista osaamista. Pudotuspeleissä on tänäkin vuonna mukana erityisesti kiekollisesti vahvoja joukkueita.

− Juu, tämä ei ole "painiliiga", Nikkilä miettii.

Entäs sitten psyykkaaminen ja mediapeli? Valmentajien tekemisiin pelaaja ei omien sanomisiensa mukaan juuri kiinnitä huomiota. Myös oma vastustajan "lämmittäminen" on vähentynyt.

− Tuomareille valitan välillä. Ehkä sitä pitäisi vähentää, hymyilee puolustaja omille tavoilleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle