HIFK:n uuden urheilujohtajan Tobias Salmelaisen iso haastattelu – "Haluan, että pelaajista välittyy tunne katsomoon"

LIIGA / Haastattelu
Tobias Salmelainen on ehtinyt olla työssään kolme viikkoa.
HIFK:ssa tapahtui marraskuun alussa vallanvaihto, kun Tobias Salmelainen aloitti uutena urheilujohtajana seurassa. Jatkoajan haastattelussa Salmelainen kertoo hieman koulutuksestaan, millä kriteereillä hän tekee tulevaisuudessa valintoja ja miltä hän haluaa HIFK:n näyttävän tulevaisuudessa.

Tobias Salmelainen nimitettiin HIFK:n uudeksi urheilujohtajaksi marraskuun ensimmäisellä viikolla. Tuosta päivästä on kulunut kolme viikkoa ja miehen itsensä mukaan työ on lähtenyt hyvin käyntiin.

− Hommaa riittää paljon ja joka päivä on päivät täynnä tekemistä. Hyvällä mallilla olemme ja hyvään suuntaan olemme menossa, Salmelainen kertoo.

Työ on Salmelaisen mukaan hyvin itseohjautuvaa.

− Itse pitää olla pro-aktiivinen ja miettiä, miten pystyy kehittämään omaa toimintaa ja viedä seuran hommaa eteenpäin. Siihen liittyy paljon eri sidosryhmiä, joiden kanssa olen jatkuvasti tekemisissä, Salmelainen toteaa.

Salmelaisella on alalta myös kansainvälinen koulutus. Hän on suorittanut Master in sports management -tutkinnon Hollannissa Johan Cruyff Institutessa. Koulutus koostui kaikesta mahdollisesta urheilubisneksestä aina organisaation rakentamiseen.

Salmelainen teki samalla pelaaja-agentin töitä.

− Se oli todella kova vaihe elämässäni. Kahta kurssia samanaikaisesti, joka sunnuntai deadlinet eri tehtäviin, neljä tehtävää joka sunnuntai palautettavana. Samalla käyt yhteensä noin 10-12 viikkoa Jenkeissä vuoden aikana. Olet reissun päällä, tiedät koko ajan, että sinun pitää hoitaa työt.

− Pelaajat soittelevat ja kyselevät, onko diiliä tuonne tai tuonne ja samaan aikaan sinulla on koulu ja sen opiskelu käynnissä, hän kertoo.

Salmelaisen mukaan koulutus opetti paljon itseohjautuvuutta. Hän kävi koulua netin välityksellä ja materiaalia riitti paljon luettavaksi ja työstettäväksi. Opiskelukielenä toimi englanti.

Salmelaisen mukaan se opetti miehestä itsestään todella paljon ja avasi omaa ajattelumaailmaa.

− Kehitti sitä, miten strategisesti ajatellaan, ja miten organisaation sisällä asiat toimivat. Johtajuus tulee varmaan paljon luonnostaan, minkälainen olen ihmisenä, mutta tottakai se toi lisää siihenkin.

− Käydään läpi ihan kaikki osa-alueet siitä, miten organisaatioita johdetaan, hän avaa.

Avoimuus ja luottamus

Miten ja millä kriteereillä Salmelainen tulevaisuudessa tekee henkilöstövalintoja?

− Arvomaailmojen pitää kohdata. Varsinkin, kun teen paljon töitä eri ihmisten kanssa, niin arvomaailmat pitää olla samalla perustalla. Ja luottamukseen perustan suurimman osan minun kaikkien valintojen tekemistä, hän vastaa.

− Luottamus pitää olla todella kova, koska minun pitää pystyä delegoimaan tiettyjä vastuualueita ja kasvattamaan niitä vastuita myös. Se vaatii äärimmäisen luottamuksen.

Luottamuksen rakentaminen lähtee siitä, että ihmiset keskustelevat keskenään ja vaihtavat ajatuksia. Tarkoituksena on ylläpitää hyvin avointa kommunikaatiota keskenään.

"Jatkuva valvominen ei kuulu minun kuvaan"

− Mielipiteet ovat minulle tärkeitä ja huonoja asioita voi tuoda esille. Pyrin keräämään kaiken informaation kuin vain mahdollista, jotta pystyn tekemään parhaita mahdollisia ratkaisuja, Salmelainen avaa.

Salmelainen ei ole kuitenkaan sellainen johtaja, joka pitää kaikkia mahdollisia lankoja käsissään. Hän luottaa ihmisiin ja siihen, että he osaavat tehdä työnsä kunnolla.

− Luotan ihmisiin, jotka tekevät sitä työtä johon he ovat palkattu. Jatkuva valvominen tai mikromanageeraus ei kuulu minun kuvaan. En halua olla sellainen, että valvon jokaista liikettä.

Tarkoituksena on luoda avoin ympäristö, joka samalla motivoi ihmisiä tekemään työnsä kunnolla.

− Pitää pyrkiä luoda avoimuus, jotta ihmiset tietävät, että niiden työtä arvostetaan. Se on silloin motivoiva työympäristö. Jos joku pitää koko ajan lankoja käsissä, niin se on vaikea saavuttaa. Luottamus ja avoimuus ovat hyvin tärkeitä asioita minulle, Salmelainen avaa.

Jotta saa alaisistaan parhaan mahdollisen hyödyn irti, pitää johtajalla olla itseään kohtaan samat arvot ja normit.

− Haluan, että pystyn motivoimaan ihmisiä. Arvostan niiden ihmisten työtä, johon he ovat palkattuja.

− Jos puhutaan paljon vaatimustasosta ja sitoutumisesta, sen pitää lähteä lähteä ylhäältä, minusta. Sen pitää näkyä, sen pitää huokua; kuinka valmis olen tekemään kovaa työtä. Sitä kautta sen pystyy läpi linjan käymään läpi, hän jatkaa.

Salmelainen ei aseta itselleen kuitenkaan paineita, vaan kovan vaatimustason ja suuria tavoitteita.

Tarkoituksena on koko ajan kehittää itseään ja tulla joka päivä paremmaksi.

− Pyrin koko ajan kehittämään itseäni, joka päivä pystyn oppimaan. Jos joku sanoo että ei pysty joka päivä oppimaan jotain uutta, olen eri mieltä. Hän ei ole väärässä, mutta olen eri mieltä, hän hymähtää.

− Koko ajan pitää oppia uutta, kehittää itseään ja pyrkiä haastamaan itseään. Koko ajan haastaa omaa ajatusta. Sitä myöten uskon, että pystyy tekemään parhaimpia mahdollisia ratkaisuja.

Viime aikoina HIFK:lla on ollut aihetta iloon.

Katse jo tulevassa

Mahdollisilla valmentajavalinnoillaan Salmelainen käytännössä ratkaisee sen, miten HIFK tulevaisuudessa pelaa jäällä. Mitkä ovat pelilliset asiat ja sen nyanssit.

Salmelainen haluaa, että jäällä näkyy intohimo ja halu pelata.

− Sanoisin, että aktiivinen pelitapa luo mahdollisuuden sille, että saamme tunteen esiin. Tunne on minulle tärkeä ja haluan, että se välittyy katsomoon asti jokaisesta pelaajasta. Aktiivisen pelin kautta tuot sen esille, se aktivoi pelajaan pelaamaan vaistoillaan.

− Ihmisten kopissa pitää ymmärtää se, mitä haemme noilla sanoilla ja mitä ne ovat. Sen pitää näkyä. Jos se ei näy, minun pitää vaatia sitä lisää, hän jatkaa.

Mikäli valmentajanvaihto on edessä jossain vaiheessa tulevaisuudessa, Salmelaisen työnä on käydä eri vaihtoehdot läpi ja valita niistä paras mahdollinen. Tämän jälkeen hän antaa valmentajille työrauhan. Valmentamaan hän ei ala, sen tekevät valmentajat.

"Kun valmentaja ovat työssään, heille pitää antaa työrauha"

− Kun valmentajat ovat työssään, heille pitää antaa työrauha. Heidän pitää käyttää ammatti- ja tietotaitoa, joita heillä on. Minun pitää aktivoida heitä tekemään hommia kovaa, jotta saamme raavittua kaikki irti joka päivä, hän miettii.

Nykyisen valmennuskaksikon Ari-Pekka Selinin ja Jarno Pikkaraisen kanssa Salmelainen kävi keskusteluja marraskuun maaottelutauolla. Keskittyminen oli tuolloin ensi kaudessa.

Tällä hetkellä tilanne on haastava, koska omia pelejä on paljon, jolloin ei ehdi isompia keskusteluja käymään. Salmelainen ei haluakaan viedä valmennuskaksikon ajatuksia liikaa pois tästä kaudesta.

Taustalla hän kuitenkin jatkuvasti suunnittelee ja miettii ensi kauden asioita.

− Sen takia tässä olen. Suunnittelen sitä vielä ja sitten kun pitää keskustella joistain asioista, mistä haluan keskustella, sitten käymme niitä läpi.

− Haluan luoda työrauhan tähän hetkeen, tähän kauteen. He ansaitsevat sen, pelaajat ansaitsevat sen, jotta he pystyvät keskittymään tähän olennaiseen, mihin heidät on tänne hankittu ja palkattu, hän kertoo.

Pelaajahankinnoissa kriteereinä ovat oikeat tyypit, oikeanlaiset persoonat. Tarkoituksena ei ole hankkia kolmeakymmentä samanlaista persoonaa, koska se ei toimisi.

Vaikka Salmelainen vaalii avoimuutta läpi organisaation, se ei ole kuitenkaan pelaajien persoonissa absoluuttinen juttu, jota haetaan. Kun pelaajahankintaa mietitään, käydään keskustelut oman tiimin sisällä, eikä niitä hiiskuta ulos.

− Avoimuus on jollain persoonassa ja on eri tyyppisiä avoimia ihmisiä. Meille merkitsee paljon persoona, mitä se on ja mitä se tuo sinne koppiin. Tiedämme tasantarkkaan, mihin se istuu sinne luonteeltaan, hän paaluttaa.

HIFK hakee eri ruutuihin tiettyjä ominaisuuksia. Niitä on Salmelaisen mukaan tarjolla paljon.

− Mietimme, mitkä ovat meidän palaset, mikä on se oikea pelaaja eri vaihtoehdoista meille, ja etenemme sen mukaan. Jos se ei onnistu, sitten otamme seuraavan.

Eri liigaseurat ovat viime viikkoina hankkineet pelaajia ja HIFK kartoittaa myös markkinoita tällä hetkellä.

− Enemmän haemme puolustuspäähän, mutta emme lähde myöskään tekemään hankintaa vain hankinnan takia, vaan etsimme sitä oikeata palasta siihen. Jos tänne hankitaan joku, niin sen pitää sopia siihen, mitä haemme loppukautta ajatellen, Salmelainen kertoo.

Ensi kauden joukkueen rakentaminen on jo vauhdissa.

− Sopimustilanne on hyvä. Jatkosopimuksia varmasti tulee ja niistä tiedotetaan, kun on sen aika, mutta hyvällä mallilla olemme. Sopimuksia on riittävästi tähän aikaan vuodesta.

HIFK haluaa tulevaisuudessa olla omavarainen pelaajatuotannossaan. Kuvassa seuran oma kasvatti Elias Ulander.

Tavoite kasvaa todelliseksi suurseuraksi

Lyhyen ajan tavoitteita ei ole vielä ehditty asettamaan, koska aika tässä työssä on mennyt Salmelaisella ihmisiin tutustumisessa. Ajatuksena on ollut edelleen, että pelaajille ja valmentajille annetaan työrauha ja luotetaan ihmisiin.

− Ensimmäinen asia on ollut, että tutustun ihmisiin. Pääsen käymään asioita läpi, mitä ensi kauden strategia on. Seuraavaksi minulla on se, että käyn läpi junioripuolta, juttelen siellä eri ihmisille.

− Noilla on hyvä sapluuna käynnissä tällä hetkellä, sitä on ihan turha lähteä sörkkimään. Juttelen pelaajien kanssa hallilla päivisin. Yritän tutustua niihin pelaajiin, joita meillä on. Se on enemmän sitä tällä hetkellä, hän jatkaa.

Mikäli seura haluaa kasvaa suurseuraksi, on sillä oltava vahva juniorituotanto, josta voi nostaa omia junioreita ylös liigajoukkueen mukaan.

Salmelainen haluaakin, että HIFK olisi omavarainen pelaajatuotannon suhteen. Ei lähdetä hankkimaan pelaajaa pois lähteneen tilalle.

"Tarvitsemme runkoa omasta takaa"

− Tarvitsemme runkoa omasta takaa, se ei tule tapahtumaan hetkessä. Sellaista emme voi myöskään tehdä, että nostamme tuosta seitsemän junioria pelaamaan. Se ei ole reilua heitä kohtaan, heidät asetetaan sillä tavalla ihan väärään tilanteeseen, mutta tarvitsemme runkoa omista junioreista, ja oman polun käyviä pelaajia.

− Emme voi olla sellainen joukkue, joka hankkii aina uuden jonkun tilalle, joka lähtee. Meillä pitää olla joku joka pystyy ottamaan lähtijän paikan, Salmelainen painottaa.

Toiveissa onkin, että seuran sisältä joku pelaaja ottaisi aina seuraavan askeleen ylöspäin kehityksessään ja paikkaisi lähtijän.

− Seuran sisältä tai pelaaja, joka on ollut mukana kolme-neljä vuotta, ottaa sen hypyn ja mittaa oman potentiaaliaan. On pystynyt kaivamaan sen esiin. Meidän pitää pyrkiä siihen pelaajakehitykseen seuran sisällä, Salmelainen miettii.

Kun junioreita nostetaan edustusjoukkueen mukaan, tietyt kriteerit pitää täyttyä.

− Pelaajalla pitää olla oma halu kehittyä. Pelaajalla on aina vastuu omasta kehittymisestään, meidän pitää tuottaa hänelle omat parhaat mahdolliset avut ulosmitata itseään pelaajana. Pelaajan oma halu kehittyä ja mennä eteenpäin ovat äärimmäisen tärkeitä. Peliominaisuudet ovat myös tärkeitä, Salmelainen valottaa.

Mikäli kriteerit täyttyvät, Salmelaisen tehtävänä on kehittää suunnitelma pelaajalle.

− Milloin hän pystyy ulosmittaamaan potentiaalin, milloin on liigatasolla ja mitä voi olla liigatasolla; pystyykö hän olemaan top4- pakki, top6-hyökkääjä tai ykkösmaalivahti, noita asioita pitää miettiä. Jos pystyy olemaan noita asioita, kuinka kauan hänellä kestää päästä sille tasolle, ja miten hänet ajetaan sisään, hän avaa.

Näiden asioiden miettimiseen tarvitaan edellä mainittua avointa kommunikaatiota.

− Keskusteluja käymme laajasti. Siellä on päivittäin töissä ihmisiä, jotka näkevät niitä pelaajia päivittäin. Siellä on hirveä tietotaito-pankki, mikä on minun käytettävissä ja tottakai käytän sitä.

Salmelaisen tavoitteena on tehdä HIFK:sta seura, johon pelaajat haluavat tulla.

− Haluan, että HIFK näyttää seuralta, mihin pelaajat haluavat tulla, missä pelaajat pääsevät eteenpäin, sitä kautta HIFK on myös jatkuvasti menestyvä seura. Yksilöt tulevat auttamaan siinä. Pelaajat ketkä pyrkivät eteenpäin, joilla on sisäinen vaatimustaso tulevat tuomaan jatkuvaa menestystä, siihen pyrimme.

− Haluamme, että pelaajat haluavat tulla tänne ja se on meille iso haaste. Meidän pitää laittaa ympäristö sille mallille, että pystymme vastaamaan pelaajien tarpeeseen. Sitä lähdemme työstämään joka päivä, yritämme kerätä infoa miten voisimme kehittää omaa toimintaa jatkuvasti, hän kertoo.

Yksi iso tavoite on jo asetettu: Olla Liigan ja Suomen isoin ja menestynein seura.

− Tottakai sitä haluamme olla ja sen eteen teemme töitä. Se ei tule ilmaiseksi eikä se tule itsestään selvyytenä, emmekä voi pitää sitä sellaisena, Salmelainen paaluttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle