Heshkalle ensi vuonna kalliimpia pyyhkeitä

LIIGA / Haastattelu
Shaun Heshkan puolustuspelaaminen on ollut tehokasta.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Ässät julkisti torstaina tehneensä kaksi uutta jatkosopimusta, joista toinen kuului porilaisjoukkueen puolustajalle Shaun Heshkalle. Kanadalainen oli luonnollisesti tyytyväinen tilanteeseen sekä sen tuomiin mahdollisuuksiin.

- Pori on hyvä paikka minulle ja perheelleni. Pidämme vaimoni kanssa kaupungista, se on pieni ja kaikki tuntevat täällä toisensa. Tämä paikka tuntuu kodilta, Shaun Heshka tuumasi lämmöllä.

Heshkalle pysyvyys on tärkeä asia, ja osasyy myös sille, miksi hän allekirjoitti kahden vuoden jatkosopimuksen jo näin varhain.

- Minusta se oli hyvä ratkaisu, kun on työsulku ja kaikki. Nyt minulla on varmuus työpaikasta, ja se on perheelleni iso juttu. Pidän siitä, kuinka paljon olen saanut pelata täällä ja että olen saanut valmentajilta luottamusta. Enempää ei voi toivoa, kun on vielä pelaajia, jotka uskovat sinuun. Siinä pääasiat, miksi allekirjoitin sopimuksen.

Kanadalainen on tutustunut kaupunkiin muun muassa Twitterin välityksellä. Välillä Heshka on etsinyt sushiravintolaa, välillä hän ei ole ollut varma ostiko kaupasta jogurttia vai rahkaa, ja välillä kanukki on pistänyt ilmoille kysymyksen, mistä päin Poria saa halpoja pyyhkeitä. Jatkosopimuksen myötä varaa saattaa olla hieman tyyriimpiinkin versioihin.

- Hah, kyllä, nyt voin ehkä mennä hankkimaan kalliimpia. Voimme nyt ostaa muitakin kalliimpia asioita, kun olemme täällä vielä pari vuotta.

Väriteema kantoi yli merten

Vaikka Heshka tuli Ässiin vasta kuluvalla kaudella, on kanadalainen ollut punamustavalkoisen kanssa tekemisissä ennenkin. Puolustaja avioitui kesällä 2011 Winnipegissä, ja häiden väriteema seurasi vahvasti avioparin omia mieltymyksiä. Oliko tässä yksi syy kanukin halulle jatkaa patapaidassa?

- En ole koskaan ajatellut asiaa noin, että kun Lauran lempiväri on punainen ja minun musta, niin ne ovat myös tiimin värit, mutta kyllä, onhan sekin varmasti hyvä syy, Heshka naurahti.

Viime kaudella Porissa tuntui hetkellisesti olevan enemmän kanadalaisia kuin porilaisia, kun Ässien ulkomaalaisosasto Stephen Dixonin johdolla vietti joulua yhdessä. Heshka ei ole vielä ottanut asiaa puheeksi, mutta on melko varma, että sama rituaali toistuu tänäkin vuonna.

- Tiedän, että haluamme vaimoni kanssa viettää porukalla normaalin joulun. Se olisi upeaa.

Jotta joulunvietosta voisi tulla pidempi perinne, täytyy Heshkan ottaa seuraavaksi suureksi tehtäväkseen pitää Dixon Porissa ja Ässissä.

- Se olisi mielestäni aivan mahtavaa, jos Dixon jäisi tänne. Vaikkei se minusta riipukaan, vaan hänestä, hänen agentistaan ja joukkueestaan. Tiedän kuitenkin, että hän todella pitää tästä paikasta, ja minä siitä, että hän jäisi.

Heshka haluaa kehittyä puolustajana

Ässien urheilujohtaja Mika Toivola kuvaili Heshkan tuovan kiekollista taitoa puolustukseen ja kokemusta sekä johtajuutta pukukoppiin. Allekirjoittaako kanadalainen väitteen?

- Onhan se vaikeaa englantia puhuvalle miehelle suomalaisessa pukukopissa, mutta yritän tuoda johtajuutta sanoilla, ja teoillani jäällä. Pyrin olemaan realistinen ja tekemään parhaani päivästä toiseen joukkueen eteen. Olen saanut paljon peliaikaa, joten olen tainnut tehdä jonkinlaisen vaikutuksen.

Pelaajat ovat silti aina keskellä oppimisprosessia. Heshka totesikin haluavansa kehittyä erityisesti puolustussuunnalla. Kanadalainen ei silti tainnut vielä tietää kivunneensa illan aikana koko liigan tehotilaston kärkeen.

- Olen pelannut Euroopassa ennenkin, mutta kyseessä oli hyökkäyksellisempi liiga. SM-liiga on mielestä levittynyt vähän joka alueelle, on paljon hyökkäämistä, mutta myös paljon sekä fyysistä pelaamista että puolustamista. Minun täytyy parantaa koko pelaamistani. Hyökkäyspuoleni on ihan kohtuullisessa kunnossa, mutta minun täytyy harjoitella alivoimaa ja puolustuspuolta. Toivottavasti minusta tulee sen myötä parempi all-around-pelaaja, kanadalainen analysoi.

Kuntoilu tuotti tulosta

Maaottelutauko teki Ässille selvästi vain hyvää, sillä joukkue on ottanut viikon kolmesta ottelustaan kaikista täydet kolme pistettä. 27-vuotias kanadalainen myönsikin, että patapaidat vaikuttavat olevan liikkeellä tuoreella jalalla, oli sitten yö tai päivä. Tauolla kerätty energia on kohdistettu oikein.

- Keskityimme tauolla pysymään hyvässä kunnossa. Jos on viikko vapaata ja luistelee ja harjoittelee koko ajan, se voi kostautua ja jalat menevät heikompaan kuntoon. Me taas kuntoilimme ja juoksimme paljon, ja pysyimme hyvässä kunnossa.

Ässät matkaa tiistaina Lahteen ja kohtaa Pelicansin toistamiseen kuluvalla kaudella. Heshka ei osannut arvioida vastustajaa paljoakaan, mutta odottaa kovaa yhteenottoa ja painottaa, että Ässien täytyy olla valmiita niin henkisesti kuin fyysisestikin.

- Heillä on nyt aika rankkaa, mutta niin oli meilläkin viikko sitten. Siitä tulee vaikea peli. Se tässä liigassa onkin, että kaikki joukkueet ovat kovia. Ei ole tiimiä, joka olisi heikko.

Edellinen yhteenotto päättyi Porissa kotijoukkueen voittoon lukemin 7-4. Lahtelaiset olivat kiinni voitossa aina siihen asti, kunnes Heshka päätti pistää kapuloita rattaisiin ja tasoittaa ottelun. Kanadalaisella ei kuitenkaan ole mitään paineita tiistaisesta kohtaamisesta.

- En oikein edes murehdi sellaisia, enemmänkin keskityn vain pelaamaan hyvän pelin. Joillain pelaajilla on sellainen asenne, että kun tietää ehkä lähtevänsä joukkueesta, he tietävät, että heihin kohdistuu odotuksia. Useimmat sitten taas ovat haasteen perässä. On hienoa tehdä maali ja tuntea olevansa osa peliä.

» Lähetä palautetta toimitukselle