Helsinki oli Harille hauska kokemus

LIIGA / Haastattelu
Harilta taittuu myös ruotsin kieli.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Unkari tunnetaan lähinnä kuvankauniista pääkaupungistaan Budapestista ja Tonavan ylle nousevista komeista silloistaan. Vain harvalle tulee mieleen jääkiekko.

Maan kiekkoilu ei ole kuitenkaan enää lapsenkengissä. Unkarin maajoukkue pelaa toisiksi korkeimmalla sarjatasolla hyvällä menestyksellä: viimeisimpään 13 vuoteen mahtuu yhteensä yhdeksän arvokisamitalia.

Yksi unkarilaisen kiekkoilun suurimpia tähtiä on nuorena Ruotsiin muuttanut laitahyökkääjä Janos Hari. 22-vuotias Hari edusti viime kaudella Helsingin IFK:ta ja teki 44 ottelussa yhteensä 19 tehopistettä. Nuorena muuttaminen vaikutti pienikokoisen laiturin mukaan tulevaan kiekkoilijanuraan. Uusi maa ei kuitenkaan miehenalkua järkyttänyt.

− Muutimme kun olin 12-vuotias. Kävin kouluni Ruotsissa ja siellä minua kohdeltiin kuin ruotsalaista jääkiekkoilijaa. Sopeutuminen ei ollut vaikeaa, koska opin kielen nopeasti.

Harin innostus jääkiekkoon syntyi jo Budapestissä. Maassa, jossa jalkapallo on suosituin laji, ei tie kiekkoilijaksi ole aina helpoin vaihtoehto, mutta rakkaus lajia kohtaan vei voiton.

− Kävin pienenä luistelemassa ja pidin siitä. Se oli ensimmäinen kerta, kun ajattelin, että haluan jääkiekkoilijaksi, Hari muistelee lajivalintaansa.

− Polus Penguins oli ensimmäinen joukkueeni. Se ei ole kovin suuri joukkue, mutta siellä aloitin pelaamisen.

Laituri kertoo vahvuuksiensa löytyvän hyökkäyspäästä. Kokonsa vuoksi Harilta löytyy vielä parannettavaa, mutta roolinsa hyökkääjä on hoitanut mielestään hyvin. Tehopisteitä on syntynyt Ruotsin lisäksi myös maajoukkueessa kiitettäviä määriä.

− Olen lahjakas hyökkäyspäässä. Olen pieni, joten minun täytyy parantaa fysiikkaani. Minun täytyy olla vahvempi sekä luistella nykyistä paremmin, analysoi Hari.

− Pisteiden tekeminen on tavallaan työni. Tällä kaudella minun olisi kuitenkin täytynyt tehdä enemmän maaleja.

Menestyminen vaatii ponnisteluja

Pienemmässä kiekkomaassa tien huipulle löytäminen ei ole helppoa tai etenkään halpaa. Harin mukaan vuosia sitten laji oli monelle täysin tuntematon, mutta nykyään jääkiekon tilanne Unkarissa on valoisampi. 

− Kustannukset ovat suuret, sillä kaikki varusteet on ostettava itse. Kun aloitin pelaamisen, jääkiekko ei ollut kovin suosittua: moni ei tiennyt koko lajista mitään. Tänä päivänä pelaajia on kuitenkin jo paljon enemmän.

Ammattilaisiksi pyrkivät nuoret joutuvat tekemään päätöksen tulevaisuudestaan jo nuorena: mikäli haaveammatti on jääkiekkoilija, on edessä muutto toiseen maahan. Vaihtoehtoja on lukuisia ja täten unkarilaiset kiekkoilijanalut jakaantuvat ympäri maailmaa. Harin mukaan muutto kannattaa. 

− Junioreilla on nykyään paljon mahdollisuuksia. Moni menee Itävallan pääsarjaan tai Ruotsiin, mutta osa menee ECHL:ään. Muutto auttoi minua todella paljon, Hari kertoo omasta kehityksestään.

Harin mielestä paikallisten sarjojen ero esimerkiksi ruotsalaisiin tai Liigaan verrattuna on suuri. Unkarissa pelaavat ovat vain murto-osa maan eliittipelaajista, joten muuttaminen on monelle ainoa vaihtoehto menestyä jääkiekkoilijana.

− Unkarilainen kiekkoilu ei ole lähelläkään suomalaista. Maajoukkueeseen mahtuu joka vuosi yksi tai kaksi kotimaan sarjoissa pelaavaa, mutta muut tulevat ulkomailta, valottaa maajoukkueessa tuttu Hari. 

Myös QMJHL:ää pelannut Hari on tänä päivänä yksi Unkarin maajoukkueen vakiokasvoista. Jo kolmatta kertaa peräjälkeen miesten maajoukkueeseen päässyt unkarilainen ei maajoukkuekutsun suuntaan sylje, sillä niin edustustehtävät kuin turnauksien tasokin tuntuu mielekkäältä.

− Nautin maani edustamisesta todella paljon. Joukkue on itse asiassa hyvinkin ammattimainen. Turnaukset ovat tiukkoja, mutta Unkari on pärjännyt niissä hyvin. Valmentajat ovat usein kanadalaisia, Hari kuvailee.

Hauska vuosi Helsingissä

Ruotsalaisella korostuksella puhuva unkarilainen kiekkoilija, joka pelaa Suomessa kuulostanee monen korvaan yhtä todennäköiseltä kuin lähestyvä juhlapyhä ilman kauppajonoja. Viime kaudella Helsingin IFK:ta edustanut Hari täytti kuitenkin kaikki tuntomerkit ja ihastutti monia kiekon seuraajia. Tie Suomeen kävi tuttujen kautta.

− Tutullani on yhteyksiä Suomeen, hän tuntee Harri Rindellin. Rindell sai hoidettua minulle sopimuksen HIFK:hon, Hari sanoo.

Vaikka HIFK putosi jo Villi kortti-kierroksella, sai Suomi unkarilaiselta kehuja.

− Kaikki oli mielestäni ammattimaista. Oma tai joukkueen kausi ei mennyt ennakko-odotusten mukaan, mutta se oli hyvä kokemus. Minulla oli hauskaa!

Harin ja HIFK:n väliset sopimuskuviot olivat esillä myös Twitterissä. Unkarilaislaituri olisi mielellään jatkanut Helsingissä, mikäli se olisi ollut mahdollista.

− He tarjosivat minulle sopimusta ja kieltäydyin siitä. Teimme agenttini kanssa vastatarjouksen, mutta emme saaneet koskaan vastausta. Se on tavallaan surullista, koska olisin halunnut jatkaa HIFK:ssa. Tuo ei ole mielestäni se tapa, jolla asiat tulisi hoitaa, unkarilainen huokaa.

Hyökkääjän ei tarvinnut uutta seuraa kuitenkaan kauaa etsiä. Sopimusta tarjosi ruotsalaisjoukkue MODO, jossa Hari pelasi ensi kerran jo vuonna 2011. 

» Lähetä palautetta toimitukselle