Harri Säteri: "KHL oli aluksi shokki"

KHL / Haastattelu
Säteri torjui Vitjazille tärkeän voiton.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Suomalaisyleisölle Tappara-paidasta tuttu Harri Säteri palasi suomalaiskaukaloihin HK Vitjazin riveissä. Erinomaisesti KHL-kautensa aloittaneen Säterin tavoitteena on edelleen NHL-kaukalot.

Harri Säterin edellisestä sarjaottelusta suomalaiskaukaloissa ehti kulua kolme ja puoli vuotta. Edellisen sarjakamppailun Suomessa Säteri pelasi keväällä 2011 Tapparan paidassa.

- Ihan loistava fiilis oli koko eilisen ja tämän päivän. En ole hetkeen rakkaassa kotimaassa pelannut. Katsomossa oli niin perhe, kaverit kuin paljon tuttujakin. Yleisöä oli muutenkin paljon. Oli mahtava pelata täällä tänään, Säteri hehkutti.

Hyvin sujuneiden Liiga-pelien jälkeen Säteri lähti hakemaan paikkaa NHL:n kirkkaista valoista. Kolme kautta San Jose Sharksin organisaatiossa ei kuitenkaan poikinut NHL-debyyttiä.

Aika kului kokonaan AHL-joukkue Worcester Sharksissa. Siirto KHL:ään oli looginen askel uralla eteenpäin.

- Pelipaikkaa ei NHL:ssä auennut. Halusin eteenpäin AHL:stä, KHL on seuraava askel AHL:n ja NHL:n välissä. Vitjaz oli erittäin kiinnostunut, joten tämä oli lopulta helppo valinta, Säteri kertoi.

Säteri myöntää, että aluksi KHL-kiekko yllätti täysin. Kolmessa kaudessa suomalaismaalivahti ehti tottua kapeaan kaukaloon ja suoraviivaiseen pelitapaan.

- KHL oli aluksi shokki. Lätkä on AHL:ään verrattuna täysin erilaista. Kaukalo on paljon isompi ja peli on jätönjätönjättöä, jossa heitetään kiekkoa takatolpalle. Nyt tähän alkaa tottua, Säteri analysoi.

Noin 200 000 asukkaan Podolsk kuuluu Moskovan esikaupunkialueeseen. Tehtaista ja sotilastukikohdasta tunnettu kaupunki ei ole KHL:n hohdokkain kohde. Säteri vakuuttaa kuitenkin viihtyneensä hyvin.

- Viihdyn hyvin siellä, vaikka paikkakunta ei ole iso. Moskova on kuitenkin lähellä ja se on upea paikka. Ei ole valittamista.

Erinomainen ottelu

Ottelu alkoi Säteriltä erinomaisesti. Heti alkuminuuteilla isäntien Jere Sallinen pääsi läpiajoon, mutta Säteri nollasi Jokeri-hyökkääjän eleettömästi.

Muutama minuutti myöhemmin Jani Rita pääsi tälläämään vastakiekkoon aivan maalin edestä, mutta Säteri venytti patjansa eteen. Avauserän kahdelle maalille suomalaisvahti ei mahtanut yhtään mitään. 

Toisessa erässä Vitjazin puolustuspeli oli avauserää tiiviimpää, ja Säteri sai puolustukseltaan enemmän apua. Ilman avauserän paraatipelastuksia Jokerit olisi ratkaissut ottelun jo avauskympin aikana.

- Pisteet ovat tässä sarjassa ison työn takana. Täytyy olla erittäin tyytyväinen. Tämä oli iso voitto meille vaikeasta paikasta. Avauserässä oltiin hieman vaikeuksissa, mutta parannettiin sen jälkeen.

- Toinen erä oli meiltä erinomainen. Hallittiin peliä ja pidettiin Jokerit kaukana maalipaikoista. Kokonaisuutena ehjä esitys meiltä, Säteri kommentoi.

Kolmas erä jatkui kakkoserän tavoin. Jokerit hallitsi, mutta passiivisesti pelannut Vitjaz puolusti tunnollisesti. Niklas Hagmanin illan toinen maali lipsahti Säterille aavistuksen helposti.

- Hagman on ollut kovassa iskussa. Hieman pääsi se toinen maali yllättämään, Säteri myönsi.

Yhteensä Säteri ehti Jokerit-ottelussa kiekon tielle peräti 31 kertaa. Mukaan mahtui niin varmoja perustorjuntoja kuin muutama huippupelastuskin.

- Totta kai voiton jälkeen tuntuu siltä, että voitin vastustajan maalivahdin. Se on kuitenkin aivan sama kuka siellä kaukalon toisessa päässä on. Oma peli on tärkein, se kulki tänään hyvin.

Tavoite: NHL

Säteri on pelannut Vitjazin ritaripaidassa kaikki seitsemän sarjaottelua. Etukäteisarvioissa Vitjaz on povattu KHL:n häntäpäähän. Edellisessä ottelussa torjuntoja kertyi peräti 36 kappaletta. 

Säterille on tiedossa kauden aikana paljon vastuuta. Samalla luvassa on rooli KHL:n pikkuseuran kenties tärkeimpänä pelaajana.

- Vastuuta tulin hakemaan. Se oli yksi iso syy, miksi valitsin Vitjazin. Pelaamalla kehittyy. Meillä on nuori ja potentiaalinen jengi, Säteri linjasi.

Hyvin alkaneesta KHL-kaudesta huolimatta nuoren suomalaisvahdin tavoite on kuitenkin selvä. Säteri haluaa palata Pohjois-Amerikkaan ja vakiinnuttaa paikan NHL-kaukaloista. 

- Totta kai olen pettynyt, että paikka NHL:stä ei auennut. Paljon on hampaankolossa. Haluan pelata vielä NHL:ssä, Säteri päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös