Hansenin Jake, duunari Porista

LIIGA / Haastattelu
Jake Hansen jutteli vapautuneesti tappiosta huolimatta.
Kuva © Timo Savela
TPS ja Ässät kohtasivat toisensa kolmannen kerran lyhyen ajan sisään. Jatkoaika haastatteli ottelun jälkeen Ässien Jake Hansenia, joka on viime aikoina parantanut peliään tuntuvasti.

Vierasjoukkueen pukukopilla riitti kuhinaa, vaikka Ässät hävisi kotijoukkue TPS:lle lukemin 4−2. Patapaitojen pelaajien kommenteille oli kysyntää, ja porilaisryhmästä Jake Hansen päätyi Jatkoajan jututettavaksi.

Toista kauttaan Ässissä pelaava hyökkääjä oli olemukseltaan rento ja vapautunut, vaikka joukkue oli juuri jäänyt pisteittä tiukan taiston jälkeen. Syy saattoi piillä kohentuneissa peliotteissa, sillä Minnesotassa syntynyt Hansen on ollut alkuvuodesta kuin eri mies syyskauden esityksiin verrattaessa.

Viime kaudella 42 ottelussa 12 tehopistettä tililleen merkkauttanut laitahyökkääjä oli torstain TPS-ottelussa mukana molemmissa Ässien maaleissa. Hansen kirjattiin syöttäjäksi sekä Arttu Ruotsalaisen että Juha Kiilholman osumiin. Pistetilin karttumisen myötä miehellä on nyt yhtä paljon pisteitä kuin viime kaudella, kun 36 peliin on syntynyt kaksi maalia ja kymmenen syöttöä.

Minneapolisin White Bear Lakelta lähtöisin oleva 26-vuotias Hansen on Columbus Blue Jacketsin kolmannen kierroksen varaus vuodelta 2007. Oikealta laukovalla hyökkääjällä on yliopistotaustaa Minnesotasta. Kaudella 2011-2012 jenkkihyökkääjä aloitti ammattilaisuransa AHL:ssä Springfield Falconsissa.

Sport on tähtäimessä

Nyt Hansen pelaa neljättä täyttä kauttaan ammattilaisena. Tie vei Springfieldistä Poriin, jossa hänen sopimuksensa päättyy Ässien kanssa tänä keväänä. Jää nähtäväksi, poikivatko hiljalleen parantuneet otteet uutta jatkosopimusta.

Juuri nyt Hansenin keskittyminen on kuitenkin tässä kaudessa ja Porin Ässissä. Hyökkääjä muisti painottaa tätä haastattelussa useaan otteeseen. Nyt ei ole henkilökuvan aika, on puhuttava vain tästä hetkestä ja loppukaudesta. Tällä hetkellä Ässät on kolmen pisteen päässä kymmenennestä sijasta, joka oikeuttaisi pudotuspelipaikkaan.

Porilaiset hävisivät TPS:lle, mutta samaan aikaan Ässien pahin kilpakumppani Sport hävisi kotonaan HPK:lle. Täten kymmenes sija on yhä Ässien ulottuvilla. Pisteet TPS:stä olisivat ilman muuta kelvanneet, mutta aiempien kohtaamisten tapaan tiukaksi muodostunut peli kääntyi lopulta turkulaisille.

− He ovat enemmän taitojoukkue, siinä missä me olemme enemmän taisteluun ja kovuuteen pelinsä perustava ryhmä, jossa on kuitenkin monipuolisuutta. Heitä vastaan on ollut tiukkoja otteluita, mutta tänään he olivat lopulta voittajia, arvioi Hansen jo viidesti kuluvalla kaudella yhteen ottaneita joukkueita.

TPS majailee torstain ottelun päätteeksi sarjataulukon sijalla seitsemän. Sportin ohittaessaan Ässät olisi kymmenentenä, ja mikäli nämä olisivat lopulliset sijoitukset, kohtaisivat TPS ja Ässät pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

− Emme mieti tällä hetkellä, että ketä vastaan pelaamme pudotuspeleissä. Keskitymme nyt vain siihen, että ylipäänsä pääsemme sinne, totesi Hansen skenaariosta.

TPS:n ja Ässien väliset ottelut ovat olleet täynnä tapahtumia. Viimeistä edellisessä Turussa pelatussa ottelussa Josh Gratton sai mailasta silmäkulmaan, ja torstain pelissä joukkueen puolustaja Valtteri Viljanen koki kovia, kun Ilkka Pikkarainen taklasi nuorta pakkia päähän pelirangaistuksen arvoisesti.

− Silloin aiemmin en oikein nähnyt Grattonin tilannetta, mutta se vaikutti tuolloin kyllä oudolta. Ja tietysti nyt Viljaseen osunut taklaus näytti pahalta, kun sitä kelailtiin. En nähnyt tätäkään tilannetta suoraan, mutta arvelen seuraavassa TPS-pelissä olevan paljon jännitettä.

− Emme ajattele nyt kuitenkaan sitä, vaan yritämme löytää keinot voittaa tulevat pelit, koska Sport ja kymmenes sija ovat tähtäimessämme, tuumasi Hansen.

Omat hyvät otteet eivät minnesotalaista lohduttaneet.

− Mielestäni pelasin hyvin ja tein parhaani, onnistuin etenkin alivoimalla. Mutta sillä ei ole juuri väliä silloin, kun häviää ottelun 4−2.

Porilainen duunari

Hansen on vuoden vaihduttua parantanut peliään roimasti. Tehottomuus on vaivannut läpi kauden, mutta viimeiseen seitsemään otteluun pistesaldo on täyttynyt maalilla ja viidellä syötöllä. Näillä kuudella tehopisteellä mies on tuplannut aiempiin 29 peliin keräämänsä pistemäärän.

Ässien kolmosketjussa Antti Kerälän ja Masi Marjamäen kanssa viime ajat pelannut Hansen tiesi syyt piristyneiden suoritusten taustalla.

− Olen saanut valmennukselta mahdollisuuksia ja peliaikani on kasvanut. Olen myös saanut vastuuta erikoistilanteissa, mikä on hieno juttu sen tähden, että silloin pysyy pelin sisällä koko ajan. On ehdottomasti avuksi, ettei tarvitse istua useita minuutteja penkillä vain odottamassa vuoroaan.

− Lisäksi olen mielestäni löytänyt hyvän kemian Marjamäen kanssa. Sama koskee Kerälää, vaikka hän olikin tänään sivussa ja ketjumme keskellä pelasi Ruotsalainen, jonka kanssa peli myös sujui. Kaiken kaikkiaan pelaaminen on nyt tuntunut mukavalta ja olen pysynyt terveenä ja kunnossa.

Leppoisasti jutustellut Hansen on profiloitunut Ässissä pelatessaan työteliääksi ja periksiantamattomaksi hyökkääjäksi. Hän ei ole mässäillyt pisteillä, mutta patapaitojen valmennusjohto on tiennyt saavansa yhdysvaltalaiselta täyden panoksen joka ilta.

Kuvailun kuultuaan Hansen oli asiasta pitkälti samaa mieltä.

− Minusta tuo on osuva luonnehdinta. Työskentelen joka pelissä paljon ja yritän pelata hyvää karvauspeliä ja hyödyntää nopeuttani sekä pelata fyysisesti. Yritän myös luoda mahdollisimman paljon paikkoja. Tässä sarjassa ei ole helppoa tehdä maaleja etenkään viidellä viittä vastaan, mutta tasaviisikoin on tehtävä voitavansa.

Numerolla 28 hyökkäävä pelimies jatkoi kertomalla myös roolistaan Ässien joukkueessa.

− Koitan käyttää hyväksi vahvuuksiani ja ajaa maalille. Roolini on siis tehdä sitä, mitä osaan parhaiten. Olen kolmen kärkiketjun laitahyökkääjä ja saan vastuuta alivoimalla, joten tehtäväni on myös estää vastustajaa tekemästä maaleja. Olen tyytyväinen osaani.

Ailahtelevaisuus Ässien vaivana

Hansen tiedosti itsekin parantuneet peliesityksensä. Koko kaudella kaksi maalia tehnyt pelaaja osasi naurahtaa omalle tehottomuudelleen, ja olipa hänellä henkilökohtaisista tavoitteistaankin näkemyksiä.

− Haluan jatkaa samaan malliin kuin nyt. Voisin toki saada kiekon maaliin hieman useammin, mutta koitan tehdä ketjukavereistani parempia ja luoda niin hyviä maalipaikkoja kuin pystyn.

Ässien pelaamisesta Hansenilla oli niin ikään ajatuksia jaettavaksi.

− Joukkueena meidän tulee löytää otteisiimme tasaisuutta. Meillä on ollut tapana pelata hyvän pelin jälkeen huonommin, ja näin kävi tälläkin kertaa. Ehjän ja voitetun ottelun jälkeen hävisimme liian helposti, kun meillä oli hyvät mahdollisuudet voittoon.

TPS-pelin tappio jäi harmittamaan, mutta pudotuspelejä koskien Hansen tiesi yksinkertaisen reseptin.

− Kolmannessa erässä saimme viiden minuutin ylivoiman, muttemme onnistuneet siinä. Vastustaja sai sitten hengen päälle ja teki maalin. Meidän täytyy nyt ottaa peli kerrallaan ja yksinkertaisesti voittaa enemmän päästäksemme pudotuspeleihin.

Vielä syksyllä harva olisi uskonut Hansenin nostavan tasoaan alkuvuoden tärkeisiin runkosarjapeleihin. Ja vaikka hyökkääjä ei nousisikaan kevään mittaan pudotuspelipaikan ratkaisevaksi pelaajaksi, ainakin koko kauden maalimäärän kaksinkertaistaminen on mahdollisuuksien rajoissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle